Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Нормално е тоа @kiki_riki, кај секое бебе е така. Прво фаза кога сакаат бањање, некаде околу 9 месеци, годинка, па и повеќе, зависи од детето почнува фазата на вриштење кога треба да се бањаат. Се плашат од водата што им тече по лицето кога им ја полеваш главата. А колку се поголеми е потешко да им ја измиеш. Со двајцата истото го поминувам, и верувам дека 99% од мајките истото го поминале или ќе го поминуваат допрва. Значи нема дете кај кое не поминала оваа фаза, така што, трпение мајка, малку подолго ќе потрае, освен можеби акокупите штитник за лицето кој се става на глава при бањање.

Последна измена: 16 февруари 2018
    На gjoker4e, Rabbit, kiki_riki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @Annath Вакви штитници? Ги гледам цело време на нет ама мислев дека не бркаат некоја работа.

Прикачени фајлови:

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.183
    Да, такви. Јас мислев да нарачувам, ама секако двајцата со мм го бањаме малиот, па се снаоѓаме убаво да му ја исплакнеме косата. Истото го правевме и со големиот. Битно е убаво да се измие шампонот, оти ако не се измива, се прави теменица на скалпот, како на малите бебиња.

На gjoker4e и kiki_riki им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Мајки како се справувате со гости кога имате мало бебе? Вчера страшно се изнервирав. Говедата од гости (извинете на израз) дојдоа во 6 попладне и немаа осет дека бебето треба да ми спие. Тоа писка со црвени очи. Стопати пробував да ја успијсм и не и не. Од галамата не можеше. Дека се слуша и во спална галама. Мислев едно време да им кажам да си одат, значи навистина. Не сум таква личност верувајте , ама јас да си го мачам детево поради тие невоспитани. Гледаа дека детево се мачи да заспие, а тие му ја заседнале до 12 по полноќ. Мислам катастрофа стварно. Па после на мм му се нафрлив.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.452
    Допаѓања:
    5.115
    Искрено јас сум многу одбранбено поставено по ова прашање. За цела среќа немам круг на пријатели кои се несовесни по ова прашање, ама ете бидејќи јас и мм моментално сме кај моите ако треба нив да им дојдат пријатели едноставно одат горе или јас си се одвојувам со детето во друга соба, исто доколку се и наши пријатели друштво и слично давам дознаење дека има мало бебе и сакам ред, бидејќи не може бебето да ги сфати возрасните, тие треба него, односно тие се тие кои треба да имаат осет.
    Вака може изгледам строга од страна, не не сум воопшто, едноставно сакам да ми почитуваат правила бидејќи и јас почитувам нечии.

На Black girl, gjoker4e и sofi2107 им се допаѓа ова.
  6. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Моето е помало ама истото ми се случи. Ќе пукнев. Среќа мајка ми беше кај нас па "ги избрка". Ама многу несовесно. Бебе плаче, дојдени во 6, знаат дека треба да се бања во 8, саатот 10 а уште седат.

На Black girl и gjoker4e им се допаѓа ова.
  7. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    :) затоа си се договараме јас и ти во најразумно време за да не им го пореметиме редот. После 20ч бањаме и спиеме и гости јок :D
    Ајде деновиве да ги здружиме другарчињата пак, па може и во ЗОО да ги носиме во недела:handshake:

На Lady*Bug и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Еднаш ми се деси ваква случка кога беше синко помал ( мислам 2-3мес беше ). Иако еве и ден денес напоменувам кога се најавува некој дека околу 19.30ч го бањам, вечера и спие и дека не му реметам ред и тоа е тоа. На гости исто не идеме после 19ч за да е му изреметам ред.
    Е сеа за оние шо ми направија како на тебе.....бебе нервозно, кенка, се тегне, плаче, јас се туфкам, иди до спална па вратисе и џабе никако да им текне. Па башка и со детето беа дојдени а тоа трча низ стан, вика, пее, треска врати итн. Хаосссс мислев ќе полудам. И на крај ми пукна филм, сепак ми беше поважен мирот на детето и неговиот ред кој ако го сменев, па еве и ден денес он е хаос после. Облеков пижами и излегов во дневна и насмеана само им кажав : друштво забавава ќе ја одложиме за друг ден и преку ден зашто сеа ќе го бањаме. Отидов ги бакнав и поздравив и малиот нивни го гушнав, на мажми му реков ај стани спреми кадичка и ај да ми помогнеш. Видоа невидоа и станаа. Се поздравивме и тоа е тоа. Нит замерија нит се налутија. Па крај краја и да се налути некој за таква работа тогаш не ти е пријател. Сепак да се големи децата океј, па и без деца да сме ок. Ама со мало бебе се знае редот кој е и тоа е тоа.
    Јас категорично секогаш напоменувам дека сме фрее за седенка до 19.30ч и после праиме фајрон.

На Black girl, Lady*Bug и gjoker4e им се допаѓа ова.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    @Black girl се изнервирав! Безосетни! Јас би престанала да им правам муабет и би се смрштила и ако не си отидат тогаш би ги избркала.
    Јас другар и другарка кога ми дојдоа ненајавени им реков еве ви соба седете јас имам работа.
    Бог да чува со луѓево не ги можам веќе.
    Најболно е свое бебе да пати заради народ.
    Неколкупати сум била во ситуација на безосетни. Уф!!!

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    @sofi2107 @gjoker4e а нема потреба да ви кажувам за нередот што ми го направија нивните деца. Четири беа, па замислете што беше тоа. Па мајку му стара и мајките не си ги прибираат, а знаат дека со бебе е потешко да се прави после тоа генералка. Уште на кујна да се качеа. Многу бев изнервирана.

На gjoker4e, kukla21 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас давам термин - од 5.30 до 8. Ко воли нек изволи :)

На EuHenIa, Klarisaa и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    @Black girl се тешев дека се некои без деца па ај не знаат како е со бебе... Сега уште повеќе ме изнервираа. Значи ретко кој има осет. Ич не ви требаат такви гости. Според мене најлесно им е на тие во странство со бебе што никој не им досаѓа и си имаат ред.
    Нареден пат биди строга и лоша за да не се каеш после. А сигурно ќе се каеш. И било кој пред да дојде најава 1-2 унапред. Кај мене може било кое време само да биде после будење на бебе од една од трите дремки и се случувало по 2-3 часа чекале за да дојдат. Тие што не можат така ич не ми требаат.

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Lugje nemaat oset. So ili bez deca bez razlika. Ja mu remetev red na deteto kako glupaca poso na gostite ne im teknuvase da sinstanat. I toa bliski drugari. A sega a dojde vreme zemam dwteto i pravec spalna, ako saka nek si odi ako im se ceka ke cekaat pa makar i saat ipol (nekogas i tolku mu treba da zaspie)

На kukla21, eli25 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Не знам што е чудно и страшно ако се повлечам во соба да си го заспијам детето? Јас би разбрала и кога немав деца, па камо ли сега.
    Инаку, памтам кога кај нас доаѓаа гости, игравме ако имаа деца и заспивавме кој каде стигни:D
    Да го станеше мајка ми татко ми од маса за да ме успијат заедно???Немаше шанса. И сама заспивав. Сега некако многу изводење има. Оди заспиј си дете и готово. Ако има галама без срам кажувам потивко. Па и нека си одат де...
    Јас најмногу се нервирам кога денски ќе ја заспијам и ќе дојдат со дете. Детето вика, јас еден тон работа, плус и готвам тогаш и ајде се пореметува се.
    Инаку за пријатели навечер ич немам гајле, си одам и си ја заспивам. Денски ми е проблем.

На Mari-Ja, forumce, TheSecret и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    кај нас денски никој не доаѓа,скоро сите се на работа,после раб ручек ,одмор незнам ни како некој наоѓа време кај 3-4 попладне да оди по гости :?:

мојата е голема веќе па и да заседнат гости седи и она.Кога беше помала си ја носев у спална и си ја заспивав.Мм остануваше со нив да доседи и да ги попрати.

16. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Два пати се случи да имаме гости до полноќ и мака видов голема.
    Син ми си заспива само в количка в дневна, а тогаш се борев да го заспијам в спална цели 2 и пол саати со плачки и триста глупости. Редот му го пореметив на детето. Луѓе без осет не ми се потребни. Среќа ретки се таквите од нашите познаници.

На eli25 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. Klarisaa

Klarisaa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2015
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    514
    @kukla21 нашиот термин е од 3 до 6 :D

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Јас одев во спална, ама дека се слушаше галама и децата на тие викаа и не можеше детето да ми заспие и му помина дремката и после цела ноќ ми се будеше. А па најтрагично е што мајка ми ми вика, ај за една вечер ништо не е(facepalm) Па кога и спискав и нејзе што не ме разбира.

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Znam so mi zboris, sleden pat ako se povtori kje zamolis da bidat tivki jer bebe treba da spie. Ako imaat malku akal kje im trkne da si idat

20. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Мајки, на 6-7-8 месечни бебчиња, какви активности имате во текот на денот? Малово е доста активно но не сака сам да си игра, а се потежок е за држење во раце. Нас ова ни е секојдневие: џампер, на подлога со играчки и превртување, седнат во хранилка со капачиња од теглички ( сака како тропаат ), го ставам во кутија една и го возам низ стан :D , во спална се тркаламе и шетање со количка. Сето ова ни е по 15мин макс и одново ротираме. Некогаш не знам што да направам за да му биде интересно. Порано кога му пеев песнички сакаше, сега сака да се движи повеќе. Инаку сме 7+ месеца. Споделете некоја друга активност да додадам, немаме идеи :(