Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

И малата моја е 7+. Воглавно и нас ни се тие активностите. На земја си игра, потоа ја седнувам на кревет па и давам книги, флаери. Обожава да гледа, да врти страници. Потоа др игра ја ставам во хранилката и давам играчки таа фрла јас берам. Исто така мојата многу сака кога мијам садови. :D Ќе ја ставам во хранилка до мене во кујна јас мијам таа ја гледа водата како тече и се радува. Потоа пееме играме валцер. Ќе ја седнам на кревет ние изиграваме кловнови, а таа се смее. Имаме кутија со играчки и ги вадиме една по една, потоа ги фрламе назад во кутијата. Кога и менувам пелена ја оставам гола 10-15 минути се врти се превртува. Некогаш ја седнувам и и пуштам и цртани да гледа по 10-15 минути. Имам исто една играчка како пијано е овожава да свири на него. Играме исто со едно кебенце ја покривам преку глава и ја отскривам демек се крие. Обавезно излегуваме и од дома. Ако е времето убаво одиме надвор, ако не одиме до в комшии или на гости негде да смени малку.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Кога се мие однатре дундето?
    Читам за курињата има определено кога да ги отворате па сакав да прашам.
    Патронажните ми кажаа никако да не мијам однатре, но можеби веќе треба???
    Има бело внатре па може го мачи...

3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Јас со прстот и со вода. Исто и со влажни кога бришам и внатре ја вришам и влегуваат гомца

gjoker4e likes this.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Исто и кај нас влегуваат гомца па ми се вцрвени во последно време се плашам да не има или да не фати габична инфекција.
    Страв ми беше внатре со влажни. Смее ли?
    Плаче преку ноќ на моменти не ми изгледа на заби па си велам да не го чеша, пече. Кога му менувам памперс се чешка.

5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

@gjoker4e јас ја чистам редовно со суви марамици на тосама што се тото, натопени во млака вода.

gjoker4e likes this.
  6. mama100

mama100 Активен член

Мене од ремедика кога се породив ми кажаа уште одма да се мие дундето и од внатре исто, дека кога кака и одат и таму гомца, првите два месеци со миење а сега веке и со влажни марамици памперс сензитив и до сега и се нема вцрвенето дундето.

gjoker4e likes this.
  7. wannaBeMomma

Секако е подобро од тоа да не се брише. Мора да се извадат како и да е
    Измиј ја па види како ќе е

gjoker4e likes this.
  8. BirMelek

BirMelek Популарен член

Зошто да не се мие одвнатре? Женските поготово имаат услови да развијат бактерија која живее во изметот бидејќи така им се поставени вагиналниот и аналниот отвор. Обавезно ја мијам во дундето само со вода и со прстот ја чистам. Па после какање не станува збор да не ја измијам. Освен ако не сме дома или ако се искака на само излегување пред работа, ама и тогаш напоменувам на бабите па ја мијат тие.

Lolipop23, irena.1 and gjoker4e like this.
  9. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Многу ми е тешко. Навистина не знаев. Патронажните напоменаа да не се чепка внатре. Само од надвор со вода.
    Човек подобро тука да праша отколку патронажна или педијатар. Трет пат менувам педијатар и пак не ми се погоди. Да не е форумов немаше ни М од Мајка да бидам...

emkaemka and irena.1 like this.
  10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Нека ме поправат мајките на женски бебиња ако грешам, земи канестен и мачкај ја. Ако има инфекција ја чеша и воошто не и е пријатно. Овде со физиолошки раствор и вата секое пресоблекување ги бришат, во случај да не ги мијат.

Јас би прашала за авицена, крв да провериме, треба да закажам, да се најавам или ништо од тоа? Никогаш не сум била па да си прашам најубаво.
    Тенкс :)

Last edited by a moderator: Feb 21, 2018
    mssuniquee, gjoker4e and emkaemka like this.
  11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Нема најава, само одиш :)

Mari-Ja likes this.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

@Black girl имав и сеуште имам проблем само со едни кога доагаат. Седат, ај нека седат. Ама еднаш дете крена тт баш пред да дојдат. Дојдоа, им кажав со тт. Не бре, трупови седат седат. Ние у спална, го тушираме, сируп, мора и мм да дојде, еден држи друг дава. Не бре, мислиш кафана, јадат, пијат, се смеат. Мене ми се плаче, мм нервозен, одеше дневна спална цело време. На полнок си отидоа. Ама ај ке речеш немаат свое, па немаат осет. Од тогаш кога и да се најават мене нерви ми се креваат.
    @Mia.milicka моето е 8 месеци. Цел ден сме на под, со миљарда играчки на сите страни. Си игра, ама сака некој до него. Обавезно шетаме надвор саат два.

mssuniquee likes this.
  13. wannaBeMomma

Kanesten na bebe plus na svoja raka nikako. Pedijatar kje ja dzirne i kje kaze.

gjoker4e, sofi2107 and Mari-Ja like this.
  14. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

My bad :( читав на група една дека така постапуваат ако е габ инф во прашање.

gjoker4e likes this.
  15. forumce

forumce Форумски идол

Истото сакав и јас да прашам за дундето. Малата има бело и на секое бањање со прсти малку и ги одвојм ваг. уснички и со тетра пелена ќе ја избришам исто и со влажни кога менам памперс. Ама постојано има бело, едвај се брише.

gjoker4e likes this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@forumce Дали ти спие мирно преку ноќ или кенка, плаче често?

17. forumce

forumce Форумски идол

Мирно си спие

gjoker4e likes this.
  18. Igle

Igle Популарен член

Мајки дали дозволувате на вашите бебиња да им влегува вода во ушите ? Моето го оставам во текот на целото бањање да му бидат ушињата во вода, па да не грешам?

19. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Јас искрено многу внимавам да не му влезе вода во ушињата , едната баба ме исплаши како брат ми кога бил мал го бањале со ушињата во вода и он ради тоа имаше премногу често воспаление на ушите додека беше помал. Сега може нема врска тоа не е вистина само се поклопила случкава ама некако шубе ми е и не оставам да му бидат ушињата во вода цело време.

Igle likes this.
  20. orhideea

orhideea Форумски идол

Јас пазам, не дозволувам да му влезе вода во ушињата. Така ми кажаа мајка ми и баба ми, па сега дали има нешто штетно ако му влезе вода или не, искрено незнам. Најдобро педијатар да си прашаш. (И ако прашаш да споделиш со нас )

kukla21 and Igle like this.