Тоа е Соор т.е. габична инфекција кандида. Немора да е како габи. Габи т.е наслаги кори се појавуваат ако на време не се излечи. И на моето му беше таја ама само бело нит габи нит кори, ама го чистев по препорака на педијатар.Бели наслаги се прават на јазичето и на внатрешноста на образите. Ако се прошири може и кај грлото/хранопроводникот да биде. Нее страшно и се појавува кај оние бебиња кој се само на доење. Не кај сите, ама се појавува. Ја имаш и ти на брадавиците и взаемно си ја пренесувате. Во аптека ќе купиш Нистатин капки за бебе за СООР. Ќе им јажеш за што ти е и ќе ти објаснат знаат. Нистатинот они че ти го растворат таму сооднос еднаков за примената. Има пипета и со пипетата ќе капнуваш и на твоите брадавици 2-3 пати дневно ( на измиени гради ). Обавезно и ти ќе ставаш на брадавици за да ја изкечите побрзо да не си ја пренесувате. На бебо најлесно вака ќе правиш ( јас вака правев зашто ми беше по практично отколку во налото усте прст да брцам со газа и да плаче ) зимав чисто стапче за уши и капнував по неколку капки (прво на едниот памук од стапчето ) дозата ќе ти ја кажат во аптека зашто не ја памтам ама мислам 4-5 капки беа... ќе капнев и со стапчето му го чистев јазилето, а со другата страна од стапчето ќе капнев и ја чустев усната шуплина образите. 2 пати на ден мислам. За неколку дена помина. Ама терапијата до крај ќе ја тераш и отјако ќе се исчисти јазичето мислам уште 1-2 дена се премачкуваше. Во аптеја ќе ти објаснат. Едит : ако не се третира...на бебе му смета на цицање го пече и горчи и може да намали со цицање. Имаш и на гугле за ова читни за СООР на јазиче кај бебе.
@sofi2107 Може да не е соор затоа не смее да купи нистатин на своја рака. Мора прво педијатар да го види. И моето има бело на јазикот ама не е соор, му останува од млекото. Три педијатри ми потврдија дека не е соор а јас бев убедена дека е па барав повеќе мислења. @Две Принцези
Раствори пола лаж сода бикарбона во мала шољичка вода и со газичка стерилна неколку пати дневно чисти го устето. Тоа белото е сор ( кандида) и мојава има.
Соор е соор наслаги бели на јазикот ( имаш на гугке и слики ) тоа е Кандида и мора да се третира. Исто како и ние што ја третираме кандидата. Од цицање бела наслага не се прави на јазиче, може да има мала нијанса на млеко боја и тоа е многуу ретко зашто со самата плунка бебе си чисти јазик и усна шуплина. ова е благ Соор . Оној кај што се веќе дебели наслаги како кирупки тиа е Соор кој не се третирал на време и кандидата се шири. Јас во аптека бев и објаснив и ми дадиа одма Нистатин. На педијатарот нареден ден само ја обавестив. Нистатин нее штетен нит пак има штетни состојки. Некој ја третураат само со вода и сода бикарбона. Едит: Џокерче како има бело на јазичето па големи сте. Еве и мојот е некоја недела само разлика и нема бело. Веќе се големи и вода пијат и јадат и тврда храна. Бело не останува од млекото од цицање невозможно е. Сепак имаат 3 оброка, вода па и сок пијат. Еве сеа му отварав уста јазичето чисто и розево.
Да баш како на сликата и е,читав пред да пишам и видов дека е кандида па сакав и мислење од вас инаку нормално си цица ама ја гледам дека и смета со непцето си го чеша јазичето
Оди до аптека и ќе им кажеш за што ти треба и ќе ти дадат разреден Нистатин и ќе ти кажат како да го употребуваш. Ако имаш контакт и од педијатарот пиши му или јави му се па да си мирна нека ти каже и он мислење. Мада за Соор е само нистатин и некој чистат со вода и содабикарбона. Јас Нистатин само користев. И обавезно и ти ќе се мачкаш на брадавиците и нема да одмиваш бебе ќе си цица.
Зеде мм Нистатин некако не ми се чека до понеделник гледам се мачи,а и како што прочитав нема некои штетни состојки,сега чекам да ми ги донесе...
На стапче за уши ќе капнуваш на памучето. Со едната страна јазиче ќе исчистиш нежно полека, а со другата внатре образите. И ти ќе си капнеш и со чисти прсти ќе намачкаш на пупките. Неколку пати на ден според упатство мислам беа 14капки ако не грешам. Јас на два пати ги поделив два пати на ден по 7 капки ставав и чистев. Ќе видиш. Ако за некоја недела пак се пофтори пак ќе мачкаш. Штета нема не се плаши ќе ти каже и педијатарот. Убав ден имајте.
Членката не пишала дека има наслаги туку дека и е бело од млекото. @sofi2107 не сакам да се контрам ама првото мислење ти е дека си почнала со чистење по препорака на педијатар а второто дека сама на своја рака па си го обавестила педијатарот. Кое е точно? Без педијатар не смее ништо сам на своја рака. Може не е кандида зошто да го малтретира само. Прво педијатарот во понеделник нека го види. @Две Принцези
Баш така. И кај моето девојче имаше бело јазиче, па педијатар ми кажа од млекцето е. Секоја недела ја гледаше. Се согласувам со тебе. Не секое бело е габична инфекција и не се става на своја рака ништо
Точно мила сепак консултација за све со педијатар треба. Нистатин се употребува место вода и содабикарбона. За Соор е само тоа. Во аптека фармацевтите за бело на јазик ( габична кандида Соор ) даваат Нистатин капки кој не се антибиотик и не се штетни. Соор е честа појава кај доени новороденчиња која мора да се третира за да не дојде до одбивање од града ( зашто ги пече и чеша ). Јас пред 9мес тука прашав и одма земав, после само со педијатарот се консултирав ( има пост во април или мај не памтам ) за по колку капки да ставам. Соор е бела наслага на јазик и внатрешна шуплина. А бело онака лигавки се наслаги од м.млеко. Сосема различно на изглед и бебе сосема различно се понаша кога има соор. Има слики и на гугле како изгледа соор и кој се симптоми кој го следат.
Во ред е јас само побарав мислење,си го прашав мојот педијатар и ми рече да користам Нистатин за да не се таложи повеќе на јазичето и да не се размножува,и немора одма да се критикуваме аххх жени,жени Пријатна вечер
Нистатинот не е антибиотик да, ама е антимикотик, така да како што не треба да се зема антибиотик на своја рака, така не треба да се зема и антимикотик.
Мајки помош!Топломерот не сакајки ми падна на една пластична играчка и еве сега не работи.Купен ми е пред 3 години и не знам дали е со жива или галиум ,мислам дека повеќе не се произведуваат со жива ама не сум сигурна.Не е скршен ама течноста внатре е испрекината.Што да направам?
Неможам убаво да видам ама ако е со плаво значи не е живин. Сега не се произведуваат живин, ама чим е купен пред три години можно е да е живин. Живата е внатре и мене така ми се направи, го протресував ама ништо и морав нов да купам.