Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Тоа е Соор т.е. габична инфекција кандида. Немора да е како габи. Габи т.е наслаги кори се појавуваат ако на време не се излечи. И на моето му беше таја ама само бело нит габи нит кори, ама го чистев по препорака на педијатар.Бели наслаги се прават на јазичето и на внатрешноста на образите. Ако се прошири може и кај грлото/хранопроводникот да биде.
    Нее страшно и се појавува кај оние бебиња кој се само на доење. Не кај сите, ама се појавува. Ја имаш и ти на брадавиците и взаемно си ја пренесувате.
    Во аптека ќе купиш Нистатин капки за бебе за СООР. Ќе им јажеш за што ти е и ќе ти објаснат знаат. Нистатинот они че ти го растворат таму сооднос еднаков за примената.
    Има пипета и со пипетата ќе капнуваш и на твоите брадавици 2-3 пати дневно ( на измиени гради ). Обавезно и ти ќе ставаш на брадавици за да ја изкечите побрзо да не си ја пренесувате.
    На бебо најлесно вака ќе правиш ( јас вака правев зашто ми беше по практично отколку во налото усте прст да брцам со газа и да плаче ) зимав чисто стапче за уши и капнував по неколку капки (прво на едниот памук од стапчето ) дозата ќе ти ја кажат во аптека зашто не ја памтам ама мислам 4-5 капки беа... ќе капнев и со стапчето му го чистев јазилето, а со другата страна од стапчето ќе капнев и ја чустев усната шуплина образите. 2 пати на ден мислам. За неколку дена помина. Ама терапијата до крај ќе ја тераш и отјако ќе се исчисти јазичето мислам уште 1-2 дена се премачкуваше. Во аптеја ќе ти објаснат.
    Едит : ако не се третира...на бебе му смета на цицање го пече и горчи и може да намали со цицање. Имаш и на гугле за ова читни за СООР на јазиче кај бебе.

2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

@sofi2107 Може да не е соор затоа не смее да купи нистатин на своја рака. Мора прво педијатар да го види. И моето има бело на јазикот ама не е соор, му останува од млекото. Три педијатри ми потврдија дека не е соор а јас бев убедена дека е па барав повеќе мислења. @Две Принцези

3. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Раствори пола лаж сода бикарбона во мала шољичка вода и со газичка стерилна неколку пати дневно чисти го устето. Тоа белото е сор ( кандида) и мојава има.

4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Соор е соор наслаги бели на јазикот ( имаш на гугке и слики ) тоа е Кандида и мора да се третира. Исто како и ние што ја третираме кандидата. Од цицање бела наслага не се прави на јазиче, може да има мала нијанса на млеко боја и тоа е многуу ретко зашто со самата плунка бебе си чисти јазик и усна шуплина.
    Fotolia_92125117_S.jpg images_skolica-dojenja_soor.jpg ова е благ Соор . Оној кај што се веќе дебели наслаги како кирупки тиа е Соор кој не се третирал на време и кандидата се шири. Јас во аптека бев и објаснив и ми дадиа одма Нистатин. На педијатарот нареден ден само ја обавестив. Нистатин нее штетен нит пак има штетни состојки.
    Некој ја третураат само со вода и сода бикарбона.
    Едит: Џокерче како има бело на јазичето па големи сте. Еве и мојот е некоја недела само разлика и нема бело. Веќе се големи и вода пијат и јадат и тврда храна. Бело не останува од млекото од цицање невозможно е. Сепак имаат 3 оброка, вода па и сок пијат. Еве сеа му отварав уста јазичето чисто и розево.

5. Две Принцези

Две Принцези Истакнат член

Да баш како на сликата и е,читав пред да пишам и видов дека е кандида па сакав и мислење од вас инаку нормално си цица ама ја гледам дека и смета со непцето си го чеша јазичето

6. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Оди до аптека и ќе им кажеш за што ти треба и ќе ти дадат разреден Нистатин и ќе ти кажат како да го употребуваш. Ако имаш контакт и од педијатарот пиши му или јави му се па да си мирна нека ти каже и он мислење. Мада за Соор е само нистатин и некој чистат со вода и содабикарбона. Јас Нистатин само користев. И обавезно и ти ќе се мачкаш на брадавиците и нема да одмиваш бебе ќе си цица.

7. forumce

forumce Форумски идол

Може и дирекно во устата да капне Нистатинот. Не е опасно ни да се голтне, може да се пие.

8. Две Принцези

Зеде мм Нистатин некако не ми се чека до понеделник гледам се мачи,а и како што прочитав нема некои штетни состојки,сега чекам да ми ги донесе...

sofi2107 likes this.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

На стапче за уши ќе капнуваш на памучето. Со едната страна јазиче ќе исчистиш нежно полека, а со другата внатре образите. И ти ќе си капнеш и со чисти прсти ќе намачкаш на пупките. Неколку пати на ден според упатство мислам беа 14капки ако не грешам. Јас на два пати ги поделив два пати на ден по 7 капки ставав и чистев. Ќе видиш. Ако за некоја недела пак се пофтори пак ќе мачкаш.
    Штета нема не се плаши ќе ти каже и педијатарот.
    Убав ден имајте.

10. Две Принцези

Д
    Фала многу,бебче спие да стане и почнуваме со терапија

Убав ден

sofi2107 likes this.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Членката не пишала дека има наслаги туку дека и е бело од млекото.
    @sofi2107 не сакам да се контрам ама првото мислење ти е дека си почнала со чистење по препорака на педијатар а второто дека сама на своја рака па си го обавестила педијатарот. Кое е точно?
    Без педијатар не смее ништо сам на своја рака. Може не е кандида зошто да го малтретира само. Прво педијатарот во понеделник нека го види. @Две Принцези

12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Баш така. И кај моето девојче имаше бело јазиче, па педијатар ми кажа од млекцето е. Секоја недела ја гледаше. Се согласувам со тебе. Не секое бело е габична инфекција и не се става на своја рака ништо

13. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Да нема недоразбирања. Тука сме за да дадеме совет но не сме педијатри.

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Точно мила сепак консултација за све со педијатар треба. Нистатин се употребува место вода и содабикарбона. За Соор е само тоа. Во аптека фармацевтите за бело на јазик ( габична кандида Соор ) даваат Нистатин капки кој не се антибиотик и не се штетни. Соор е честа појава кај доени новороденчиња која мора да се третира за да не дојде до одбивање од града ( зашто ги пече и чеша ). Јас пред 9мес тука прашав и одма земав, после само со педијатарот се консултирав ( има пост во април или мај не памтам ) за по колку капки да ставам. Соор е бела наслага на јазик и внатрешна шуплина. А бело онака лигавки се наслаги од м.млеко. Сосема различно на изглед и бебе сосема различно се понаша кога има соор. Има слики и на гугле како изгледа соор и кој се симптоми кој го следат.

Last edited: Feb 24, 2018
  15. Две Принцези

Во ред е јас само побарав мислење,си го прашав мојот педијатар и ми рече да користам Нистатин за да не се таложи повеќе на јазичето и да не се размножува,и немора одма да се критикуваме аххх жени,жени :)

Пријатна вечер

gjoker4e and sofi2107 like this.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Нистатинот не е антибиотик да, ама е антимикотик, така да како што не треба да се зема антибиотик на своја рака, така не треба да се зема и антимикотик.

17. Slow18184

Slow18184 Истакнат член

Мајки помош!Топломерот не сакајки ми падна на една пластична играчка и еве сега не работи.Купен ми е пред 3 години и не знам дали е со жива или галиум ,мислам дека повеќе не се произведуваат со жива ама не сум сигурна.Не е скршен ама течноста внатре е испрекината.Што да направам?
    20180225_164152.jpg

18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ако не е скршен би требало внатре да е живата.

19. Annath

Annath Форумски идол

Исклацкај го да се изедначи течноста. Живини термометри одамна не се произведуваат.

gjoker4e likes this.
  20. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Неможам убаво да видам ама ако е со плаво значи не е живин. Сега не се произведуваат живин, ама чим е купен пред три години можно е да е живин. Живата е внатре и мене така ми се направи, го протресував ама ништо и морав нов да купам.