Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Живини не се произведуваат уште од 2009 година, така што не верувам дека е живин овој на сликава. А клацкањето трба да биде само во еден правец, надолу према врвот на термометарот, никако нагоре-надолу.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Slow18184

Slow18184 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2015
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    942
    Ми остана само еден милиметар од течноста што не се соединува ама пак не функционира инаку течноста е сива

3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Не се произведуваат живини, ама ги има по аптеките во продажба. Јас последниве две години имам два купено.
    @Slow18184 истреси го надолу, ако не се соедини толку му бил векот, нов ке си купиш.

На Marija_Magdalena и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    Imame crveni obrazi i toa zar, i malu suvi kako ispukani, alergiska reakcija li e sto li e? Ili toplo i e? Ke pomine i pak nareden den :(
    8m

5. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Може од топлото, ама да нее и од портокал што даваш зашто е многу мало бебе неполни 8мес, а тоа е цитрус и пред 1г не се дава. Или од друга некоја намирница да нее.
    Од топло само му се вцрвуваат моментално образите на мојот некоја минута и толку. И се препотува мокра косата му е.
    Најубаво педијатар ќе ви каже кога ќе го види бебе.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Кај нас испадна заби. Неколку вечери по ред црвени образи. Првите запчиња.

На Marija_Magdalena и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    Epa imame dve zapcinja dolu, iskocija na 6 ipol meseci, vo ocekuvanje sme na gornite, ili od portokalot , :( ama epten malu dadov :(

8. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Нема врска дека малце си дала, моето имаше реакција црвено газе и лице откако јас изедов пола портокал, а бевме само на доење, значи преку моето млеко.

На gjoker4e и sofi2107 им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.725
    Мајки , ми требаат совети...
    Размислувам што ќе правам кога ќе почнам на работа. Кое ад да му го даваат меѓу оброци. Сабајле планирам да цица пред работа, обично спие, па доручек, спие, кога ќе стане ќе треба млеко па ручек и се надевам ќе стигнам за да цица да не му даваат пак ад.
    Кое ад да го купам? Првиот месец пиеше хипп, потоа преминавме на доење. Имаше периоди кога нудев кога нејќел да цица, буквално го плукаше му се гадеше....
    Читав хумана било едно од лесно сварливите , има ли некоја искуство?
    Е сега, како да се научи да пие од шише? Се е пробано... Последно @Ano го купув томи типи, ама повлекува 2,3 пати потоа си игра како и со се друго.
    Мислев за варијанта измолзено млеко, ама.... ќе треба жената да одмрзнува па ако не сака да пие да го фрла и ќе се зезаат секој ден а искрено неможам ни да измолзам ко порано убава количина.

Исто сега му е период кога вришти пред да заспие , се смирува само со цице и заспива.... Уште сега го мислам :(

10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Јас користам Хумана. Прво користев обично сега ар формула (по препорака на педијатар) и сум многу задоволна. Пробавме и хипп комбиотик на почеток не ми го прифати, па се вративме на хумана. Пробај со мала кутија па ќе видиш како го прифаќа. За другото совет не знам.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @eli25 пробај ги на нук шишињата. Моево едно 5-6 различни шишиња и цуцли одби, по убедување за нук реков ајде и тоа нека помине и за чудо почна да фаќа да пие од нив. И продавачките рекоа многу често ги купуваат мајки што ниедна друга марка на шишиња не им успеала.

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Колку ке биде старо кога ке тргнеш? Моето беше 9 и пол месеци. Цицаше пред работа, па кога ке се вратам. Дур бев отсутна имаше доручек, ужинка и ручек. Обавезно едното беше млечно јадење. И уз пат нешто ке грицне со баба и дедо :D.
    Ти кажувам дека исто се мислев што со млекото дур сум отсутна. Дал да се молзам или вештачко. Но не знаев како би го извела кога бебе одбиваше било каква цуцла и шише. Си викав дури со лажица или од чашка да му даваат:wasntme:. И на крај никакво не воведов. И успешно си цицаше до 17 месеци.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.725
    Иренка, вода со шприц или лажиче.А ја сака, се радува кога му давам... инаку ,8 ќе биде.
    Исто и викав на жената ќе мора да му дава со шприц или лажиче млеко. Ама за ужина мал ќе е... Ручек ќе има, ужина кога воведе ти?

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Исто и јас кога беа ептен бебиња чај на зорт со шприц давав. Ич не знам кога ја воведов. Знам кога тргнав на работа имаше и мораше да има зошто не може доручек, па ручек во скоро 10 саати.
    Сега малово ми е скоро 9 има доручек и ручек, но ручекот му е многу рано, околу 12, па околу 6 попладне мора уште нешто инаку нас ке не изеде :D

15. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @eli25 истата мака ја имаме...само моево 9 и нешто ќе има во мај кога ќе тргнам. Но моево па засега кога се буди не сака да појадува веднаш, плаче, сака да цица, па мене сигурно ќе ми треба воведување адаптирано ако дотогаш не успеам да го научам да јаде штом стане...инаку ниедна цуцла не ја сакаше освен случајно онака дека ептен беше ефтино купив стаклено шише на бејбилав со цуцла слична на авент и со него сака да пие...
    Тебе да не не ти е гладен кога пробуваш да понудиш шише па затоа одбива и си игра?
    Инаку имаш ли шанса да ја искористиш опцијата да си одиш порано саат ипол до година што следува како пауза за цицање ? Јас мислам ќе можам да комбинирам така, па ќе гледам да биде цицање во 7/7:30, околу 9-10 доручек, околу 12 млеко па спиење и ручек околу 14-15 ручек и јас би требало да си дојдам за цицање после ручекот. А ако не успеам да го научам да јаде ептен крш распоред би имале...
    И се мислам на пладне како ќе заспива без мене...никој никогаш го нема досега успиено освен јас или татко му ... како ви ги заспиваат бебињата други луѓе?
    И јас го мислам искрено и не ми се остава... инаку јас користев хип комбиотик 1 па ќе ја пробам 2ката... ако не бива ќе понудам хумана или бејбилав. Останатите не ми се опција.

На Две Принцези и eli25 им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Како некој што веке еднаш го поминал ова само ке ти речам не се секирај. Децата се многу прилагодливи, за два три дена ке си фати ред со тој што го чува, иако тој ред може да биде скроз различен него кога се чува со тебе. Пример со тебе да заспива на еден начин, со неа на друг.
    Јас син ми и го оставив на свекрва ми иако претходно го немаше скоро ич чувано и го гледаше два пати месечно.
    За два дена си фатија ритам. Станува доручек, па прошетка во парк со ужина со нив, па попладневна дремка, па ручек. Мислам сами ред си створија. После понекогаш го чуваше и мајка ми и дедовците сами. Со сите си има шема. Пример за заспивање, со мене во раце и шетаме, со мајка ми си лежат и кажуваат приказни и песнички, со свекрва ми во скут и она седи и го лула и му пее некои песни од нејзино време, со дедо му со цртани, кога ке примети дедо дека му се спие пушта цртан седнуваат гушнати и заспива. Важно е тој што го чува да му е посветен и да му мисли добро, а навика ке си стекнат за се.

На Annath, Ano, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    И јас да потврдам дека стекнуваат ред многу бргу.
    Јас кога тргнав на работа синко имаше 8 ипол месеци. Доено бебе. Од старт тргнав и уште одам само 2ра и 3та (од 15ч-23ч и 23ч-07ч плус 1 час во пат). Првите 2 месеци се измолзував по еднаш на работа и тоа млекце му го оставав да му го дадат навечер пред спиење кога сум 2ра, или во текот на ноќта кога сум 3та.
    До тогаш му воведов 3 оброка па од еден оброк до друг не му беше потребно ништо, јадеше по околу 200г и го држеше.
    Само првите 2-3 дена беа проблем. Потоа се навикнаа со мм, си створија свој ред за јадење и успивање, супер си поминуваат. На почеток му се криев кога одев на работа, па ме барал од соба во соба и плачел, потоа почнаа да ме испраќаат до врата, се гушкаме и бакнуваме, си кажуваме чао и така знае дека не сум дома и не ме бара. :)

На Annath, Две Принцези, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    И јас ќе потврдам дека бргу се прилагодуваат, за се. И моево имаше 8и пол месеци кога почнав на работа, се чуваат со дедо и баба, одма си фатија ред. Ако не фати цуцал или не пие ад млеко, имајте предвид дека млечниот оброк може да биде и кисело млеко/јогурт, ако ги прифаќаат. Моево ни цуцла, ни ад млеко. Си цица пред да одам и откако ќе се вратам од работа. За ужина се мали, тоа после годинка.

На gjoker4e, Lolipop23 и eli25 им се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Мајки ми треба ваш совет.
    На малиот почнав да му давам флорадикс бидејќи на кс покажа хемоглобин 110. Не е низок знам, нема простор за паника, ама мене како 100% посветена мајка на исхрана и висење над шпорет 3 пати во денот, приготвување на оброци и внимавање на разноврсноста на исхраната, малце ме пецна. Се решив за сирупот и капки пико ц.
    Сирупот го давам пред доручек, с капките кога е најдобро да ги дадам? Пред/после јадење?
    И ве молам за мислење/совет како да подобриме хгб освен со сирупот? Комбинации на намирници исто се добредојдени.

П. С. На кратко мени дневно ќе пишам д имате претстава што давам и пак хгб намален... Ама па можеби грешам во комбинирање на намирници?
    Доручек :хељда, сува урма, смоква, брусница, кајсија, маџун, еден цеден портокал.
    Ручек: телешко, спанаќ, пашканат, морков, целер, ориз.
    Вечера: хипп мусли со банана и јагода/ палента со јајце, путер и јогурт или урда.

Фала ви и извинете на долг пост!

20. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Не е низок хемоглобинот и педијатри под 100 хемоглобин даваат терапија. Мојов со 108 беше и ништо не ни дадоа само со исхрана го дигнавме и одржуваме.
    Капките Витамин Ц ги давам сабајле пред доручек.
    Најголема застапеност во оброците за крвта имаат т.е. давам : телешко, телешки буљон ( темељац ), жолчка, семе од коприва, блитва, спанаќ, грашок,леќа, брокула, цвекло, авокадо, аронија, боровница итн.
    Не паметам колку месеци сте, ќе видиш која намирница е соодветна за возраста.
    После 5- 6ти мес обично се појавува мал пад на хемоглобинот ( физиолошка анемија ) и е нормално и преку исхрана се нормализира. Терапија даваат ако е под 100, мада некој ни на 100не даваат само под 95.
    На јутуб најдија емисијата 0+ мес на телма. Имаш емисија за анемија и изгледај ја многу убаво збори докторката.