Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Мајки,ние сме 8+,но малата ми има запек еве втор ден. Вчера цел ден какаше по малку тврдо, сабајле ми се искака убаво и после тоа еве пак по малку тврдо. Давам два оброка и плус ад. Вода не сака со очи да види, а не пак да се напие. Штом го доближам шишето, пишти мислиш ја коле некој. Малку со шприц успевам со сила да и дадам. Што друго да преземам? Дали од храната и е оваа тврда столица, стомачето ли не и е навикнато? Офф се нервирам.

kukla21 likes this.
  2. BirMelek

BirMelek Популарен член

А чај пие? Ако пие давај. И инсистирај на вода, полека ќе се научи, не се нервирај.
    Во меѓувреме за запек пробај и преку храна да влијаеш, давај нешто што ќе и олесни.
    Инаку штом еднаш денес се искакала убаво нема простор за паника. И тоа тврдо што кака, добро е и тоа што го вади не се секирај. Ќе има и такви периоди, човече е и тоа.

Black girl likes this.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Povekje ovosje davaj, sok od slivi, slivi..

Black girl likes this.
  4. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

Vo posledno vreme maliov mnogu slabo jade nitu mleko pie kako porano ( na Aptamil e). Mi e strav da ne mu oslabe krvta. Dali da mu dadam nekoj sirup za apetit? 8+ e

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Бебе 10+

Дали кога бебињата ви се будат ноќе им давате да цицаат (или АД млеко) или вода?

Прашувам за бебиња околу 10 месеци

6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Мојата кога се буди и ја давам цуцлата лажливка и одма презаспива. Ако почни да плачи многу и не презаспива тогаш и давам ад (на ад е). 8+ е

gjoker4e likes this.
  7. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Кога ја одвикнував од ноќно станување некаде на 5-6 месеци, два вечери и понудив малку водичка и пак си заспиваше. После тоа си преспиваше по цела ноќ.

gjoker4e and eli25 like this.
  8. Figit

Figit Истакнат член

мајки дали инхалаторов можам да го користам ја сеќавам почнува да ми поткашлува вечерва пред да ја дофати убо?
    пошто ние го користевме инхалаторов пред месец и повеќе ми беше настината и малку на плуќа имаше слезено
    инаку инхалаторов ми е од германија таму живеам не е на силен раствор туку со пумпица ако веќе сте запознаени со таков инхалатор
    ве молам за совет

TutiFuti likes this.
  9. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Незнам дали ми е за тука прашањево, но еве..скоро 14 месеци сме, веќе 5 дена не цица, веројатно тоа е тоа, се одбивме...последниве две три вечери пред спиење, околу 23:00-23:30 пие млеко аптамил околу 210-240 и до сабајле 8, 9, еве денеска и уште, ќе ја будам веќе, не сака ништо, ниту вода, ниту млеко.. она се пребудува на пример околу 4, околу 8, ама сака само да се гушне во мене и пак брзо заспива..Знам дека во однос на спиењево, ова е одлична ситуација, но дали не огладнува или ожеднува толку време.. Да тераме така или да инсистирам барем на водичка?

10. Annath

Annath Форумски идол

Терајте така, нема потреба ништо да даваш. Ако е жедна ќе стане сама.

moli.mk likes this.
  11. Igle

Igle Популарен член

Мајки предложете бебешка крема за лице за заштита од сонце. Цел ден шетавме, бебе не сака многу сонце и кога е во количка се крие ама кога е во раце го фаќа и еве од цел ден надвор јас си осеќам на лице ефект, можам да замислам неговата нежна кожа...немам идеја која е добра за бебе... помош?
    И дали вие користите?

Sofronko likes this.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Последните две страни во детска козметика се токму за ова. Инаку не, јас не користам ништо, не е препорачливо за бебе до година крем со заштитен фактор, ако веќе мора, да биде максимум со спф до 30, повеќе не. Ама ова сонце не е за креми со заштитен фактор.

forumce, gjoker4e and Igle like this.
  13. Igle

Igle Популарен член

Фала ти на одговор. Ќе прочитам во таа тема. Изумив дека постои.

gjoker4e likes this.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Дали е опасно бебе да спие со цуцла?
    На пример преку ноќ ако заплаче му ја ставам цуцлата и да заспијам од умор да не му ја тргнам?

15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Ne e :)

gjoker4e and kiki_riki like this.
  16. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

И јас се плашев на почеток после видод дека сама си ја плука штом не ја сака повеќе. Чувам резерви до мене таа заплаче јас пикам :rofl:

forumce and gjoker4e like this.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Напротив, се препорачува да се користи цуцла како превенција од СИДС.

EuHenIa, forumce, Ano and 2 others like this.
  18. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Majki 11+ sme veke nekolku meseci imame problemi so spienjeto noke, cicame uste se budi malata nonstop.Znaci zaspiva vo devet prvite dva casa spie mirno I ottogas pocnuva ludilo.Se prevrtuva se budi de cica de ja niskam I za kratko vreme pak se budi.Nekogas I po pola saat ja nosam icrvrsto dodeka zaspie pak za pola saat e budna.
    So zabi sme veke full oprema imame haga neznam kolku vreme kontinuirano I rastat ni falat dve trojki dve cetvorki I petkite inaku sve izvadivme.
    Do zabi lie neznam, veke denski spie samo ednas jademe tri pati cvrsta hrana plus uzinki imame po nekoe ovosje,sokce blendiranko nekoja biskvitka.
    Gladna ne e, zabi veke izvadivme se skoro amanke poludam za son,po rabota sum nok son nemam emdomasni obvrski pretesko e.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Синоќа прочитав еден месец пред и три месеци после проодување така било ноќе.
    Кас нас е исто 10+ сме само што ја не работам.
    Мм синоќа падна од тој недостаток на сон па изгуглав се што најдов.

20. Sanja1105

Sanja1105 Популарен член

Мајки пред два дена наполнивме 8 месеци. Денес бевме на контрола и правевме крвна слика. Хемоглобинот ни е многу слаб 95 . Ни дадоа сидерал капки по 10 на ден . Дали некој има искуство со овие капки и што им давате за слаба крв.