Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @LanaDelR @gjoker4e..Исто како јас да се читам само што мојата е 8 и пол месеци и сеуште нема запчиња.
    Таман се пофалив дека фативме некој ред ништо се пропадна. Со мака заспива со нишање, откако ќе заспие е мирна 2-3 часа и потоа почнува хоророт. Спие и плачи, се врти како вртелешка низ креветче, пика нозе, раце низ решетки. Турка ќебе, се отскрива, крева оградици. Вришти, пишти и се така во круг цела ноќ. Понекогаш ќе се смири со цуцлата ќе презаспие, некогаш и давам млеко и само така презаспива. Пробав се можно и неможно и нема спас.
    Преку ден истото, мака мачиме додека заспие за пола час сон.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    @kiki_riki гугл вика тоа се дешава 9ти 10ти и 11ти месец. Зависи до бебето.
    Моево се води според вондер викс.
    Демек денес ќе заврши тој хорор па ајде да видиме па да се погалам утре дај боже.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Ај напрајте во друга лабораторија утре крвна слика. Многу често се дешава сосема други резултати да се. Нас ни се има десено 2пати.
    Инаку пред 1дна недела хемоглобин му беше 108, хематокрит 29. 11+ месеци е мојот.По препорака на педијатар почнав Малтофер да давам и витамин Ц. Вчера му правев нова к.с. во друга лабораторија и хемоглобин 125 и хематокрит 31.
    Напрајте утре во друга лабораторија и после зависно од резултатите ќе се советуваш со педијатарот. Најдобри капки за анемија ( железо,слаба крв ) се Малтоферот од Бугарија. Но, обавезно без разлика кој препарат за железо кога се дава обавезно мора и витамин Ц капки да се даваат за да се сврзе железото.
    За доза само педијатар одлучува зависно од месеци и килажа на бебе.
    Едит :во нашиот случај иако дете се храни здраво и јаде 3 оброка, разноврсна исхрана има, спанаќ, блитва, аронија, телешко, темељац, брокули, семе од коприва итн ете пак беше слаб хемоглобинот. Може и така дента се погоди во таа лабораторија незнам.

Јас од кога почнав покалорична вечера да му правам ми спие помирно. Океј пак станува за цицање, па ќе закенка итн. Ама не е како едно време што ми стануваше често па и некад ќе станеше и по 1-2ч нејќеше да спие.

Последна измена од модератор: 14 март 2018
  4. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    561
    Допаѓања:
    2.846
    Мамички помош во паника сум. 9+ сме , немаме воведено јајце. Вечерва бевме излезени и мм додека не бев му дал на бебе малку од шлагот и чоколадото од палачинката што ја јадевме. Ми е страв да не појави алергија , бебе еве го сега заспа и весел беше пред да заспие. Совет?

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Da e alergicen vednas kje javel reakcija

Последна измена од модератор: 19 март 2018
    На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Дали се дава пробиотик (линекс јуниор имам дома) ако кака тврдо и не може да се искака?
    Или е само ако има течна столица.
    Не можеше да се искака на неколку пати по малку и тврдо па му дадов пробиотик прашок па плаче па страв ми е да не згрешив???

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    40.143
    Малата ми е многу кенкава и плачлива, топличка е на горниот дел од телото, 37,8 измерив температура, а дланките и стапалата ѝ се ладни. Денес какаше 4,5 пати потечно, очињата и се црвени и навлажнети, омалаксана е. Ставав ладни крпи на главата малку ќе и падне тт и пак ќе се затопли. Дали е вирус, заби или што? Во четврток примивме вакцина ама не верувам да е од неа

8. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Бе симнувај тт преку глава никогаш. Не и ста ај ладни крпи гаму туку лади и го остатокот од телото. Не е заби...ми личи на вирус. Правете крвна слика, а до тогаш следи како качува тт. По потреба дај сирупче, полесно облечено дете и ако веќе ладиш под свиоци(пазуви, колена) лади.
    Давај и да цица почесто. Воведувате и храна мислам. Утре дај и нешто веќе воведено. Да не е столицата реакција на некоја намирница...
    и ќе помине :)

На eli25, gjoker4e и forumce им се допаѓа ова.
  9. cat-woman

cat-woman Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    459
    Мајки малава ми е 9 месеци и последниве неколку вечери се буди сред ноќ и плаче и вриска многу по сат два е така и одвај ја заспивам повторно, и овие денови нема апетит уста нејќе да отвори по цел ден нејќе ништо да јаде и плус многу и беше течна столицата како пролив едно два дена така не знам што ќе е ќе ја носам на матичен денеска , и многу е нервозна сака во раце да е цело време, сеуште нема забче па да не е тоа?

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    сигурно е заб или скок. ама чим и не јаде ќе да е првото.

11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    40.143
    Малата спиеше од 9 синоќа до 9 сабајлево, добра беше кога стана, од 11 до 12 и пол спиеше и кога се разбуди пак беше таква кенкава, со полуотворени очи и црвени капаци, како малаксана е, цивка како некое кученце и приметив на памперсот како жолтозеленикава слуз имаше скроз малку, а носот не и тече не и е ни затнат, дланките и стапалата и се ладни а главата и е потопла. Поспана е и сега пак заспа. Да си дојде мм ќе ја носеме на лекар. Мајка ми вика можно е да е запче. Што и да е само да поминува побрзо

12. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    А тт има ли? Може ќе качи , ако и се ладни рацете и нозете а главата топла. Можно е да е вирус, нуди повеќе течности и носи ја на лекар.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    40.143
    37.3 измерив тт пред да заспие

14. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    Прати ја да не качи повеќе. Може да е почеток на некој вирус, бидејќи е малаксана обично тераат на спиење затоа и ти спие цело време. На лекар најубаво, па таму ќе ти кажат.

На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    37.551
    Мајки мене многу ме плаши проодувањето. Почна да се исправа и нормално паѓа. Што ако се удри? Ако има џумка или му потече крв од нос или други последици од пад... премногу сум исплашена. И се прашувам дали мојот страв е поврзан со анксиозност, постпородилна депресија можеби...? Од се се плашам дохрана, проодување, ако се закашла кревам паника, ако му се црвени образите, ако кивне...
    Како да го ублажам стравот?

На Надежна му/ѝ се допаѓа ова.
  16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Jas iskreno bi ti preparacala razgovor so psiholog. Ne e ubavo tolku paniki a toj bi ti pomognal kako da gi ublazis itn..

17. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Иста сум, а немав постпородилна депресија и сл.

И моето беше исто. Крвна слика перфектна. Кај нас излезе почеток на запчиња, а и ни рекоа помалку облечен и на не многу топло да биде

Последна измена од модератор: 21 март 2018
    На forumce и gjoker4e им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Mora da go nadmines stravot. Nesvesno mozes na dete da mu nastetis. Tvojata prekumerna pretpazlivost i ogranicuvanjata sto ke mu gi postavuvas ke vlijaat negativno na negoviot rast i razvoj.
    Dete raste so pagjanje, ako ne se nauci da pagja nema da bide pretpazliv vo idnina i moze poveke da se povredi, ako ne nastine, ako ne zakaci bakterija, virus... nema da izgradi imunitet, ako ne se zadavi, nema da nauci sto treba da se stava vo usta, a sto ne....
    Sinko pred 2 nedeli proode (bas denes treba da mi stignat postapalkite), pred nekoj den se zatrca nakaj terasata cija vrata bese otvorena, samo komarnikot bese staven i koga se bapna so seta sila, komarnikot se otvori i toj se plesna vrz betonot. Ne se povredi, placese mnogu, ama sega da go vidis kako vnimatelno si otvara i si izleguva nadvor.
    Pokazete mu kako sam da se simnuva od krevet, ako e potrebno i 100 pati dodeka da nauci, posle ke si raat i da go ostavis sam za kratko i da odis vo toalet.
    Ne mu gi trgaj preprekite od patot, neka bide rasfrlano so igracki, neka zgaznuva na niv, da go zdoboli, za da nauci da gleda posle kade odi i vrz sto gazi.
    I kolku sto mozete poveke vreme pominuvajte nadvor, da si igra vo pesok, vo treva, so topka, so zivotni....

На pandelka, Mari-Ja, Среќичка и 11 други им се допаѓа ова.
  19. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.725
    Еден ден беше со температура 37.8. Јадеше нормално, цицаше, беше покенкав и пократки му беа дремките.... Синоќа и сабајле е со темп 36.9,37.1 максимум.
    Матичната ми вели добро што сам се изборил, може биле заби, а само ден претходно бевме на контрола рутинска и се беше во ред. Ми рече да не го носам на преглед -др.симптоми нема и да не правам крвна слика немало потреба.
    7+ е син ми.

20. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.736
    Допаѓања:
    40.143
    Мајки малата многу ми спие. Се разбуди во 10 и пол и оттогаш еден час не е будна. А кога ќе се разбуде плаче за спање. Еднаш само малку цицаше и тоа полузаспана, малце и вода се напи. Ме загрижува. Можно ли е оти не беше арна овие денови? Сега веќе нема тт, а пред тоа и давав парацетамол по препорака на лекар.