И јас истото им го зборувам им објаснувам што ми рекол ортопед ама ако ви се верува ме напнаа како внуците мои стоеле на таа возраст а моево не неможе човек да се објасни понекогаш.
И дека тие стоеле, а твоето не и тоа што ќе те напне, нешто ќе смени, освен немир што ќе ти внесе?? Стариве се "бог да чува" некогаш!
Е ајде де ,муабетот е они од 6 месеци стоеја, во дубак одеа ,а ти прооде на 9 месеци ти не го држиш детето доволно на нозе затоа е такво млитаво абе бог да чува им се муабетиве .Неможеш и да се дообјасниш дека ортопедот не препорачува дубак дека најмногу препорачува да се става детето на стомак да лежи за да ги помине сите етапи и фази во развојот ,што знаат докторите е муабетов
Не се нервирај. Сите деца различно. Мајка ми едно време(5 месеци беше син ми) се запна аааа не ппдава раце да го земеш, до сега требаше да подава Добро ни мислат, само и викав кога сака тогаш ќе подава и по месец дена почна и ене го сега не можам да кренам глава од подавање раце Моето е 7+ и сака да стои, се држи за масичка, кревет ама не стои сам...го придржувам инаку ккапнува, нозете му се слаби...седнат веќе не сака ама никако не го форсирам ништо...немој ни ти...што сакаат да направат ќе направат кога они ќе бидат спремни и ќе сакаат
Дада Свекрва му дури за мм вика на 7 прозборе И и читам дека свесно зборење се јавува после година, моментално е само брборење и упорна е она не не
Мајка ми вика на 5 месеци сум прозборела на 9 сум одела на годинка сум трчала веќе. Стари им се измешале сеќавањата можеби.
http://www.femina.mk/семејство/бебе/првите-чекори-дали-вашето-бебе-е-подготвено-да-прооди Наведено ти е 8-10мес. Ама тоа не значи дека на 8мес треба да стои. Претежно после 10+ стојат тоа и ортопед ќе ти каже. Исклучок има нормално. И батали муабети, од толку форсирање да можат некој и на балет, фудбал на 1г ќе ги запишат за да се испоисфалат. Тоа ти е исто како со натпреварот како тоа од 3+ почнало со дохрана и види го сеа здраво и право. Па натпревар кое поише тежело или тежи. Зависи од самата мискулатура, темперамент и највеќе килажа за кога ќе стои па и иде. Читни ја статијата, има многу вакви статии. Кога ќе ти зборат нареден пат насмевнисе и кажи дека ќејф му е да не стои зашто ужива да е во раце и да лежи, цел живот ќе стои и сеа одмара собира сила Шала на страна еве ќе ти дадам споредба....мојот син и малиот на комшикава се само 1мес разлика. Кога имаше 10мес малиот со помош на држење за раце правеше убави чекори газеше на цело стапало, на 11мес буквално трчаше самиот во парков кај нас. Моево е како ќебапче на ортопед негде кај 9мес пак го носев и баш со ортопедот за ова зборев. Си кажа човекот дека не секое дете е исто и споредби да не се прават. Незначи дека ако некое порано прави некој работи дека е понапредно. Самото ќе си покаже кога може да стои држејќи се за нешто, да го држиш за раце и да чекори итн. Еве моето е скоро 1г никогаш не лазел класично да речеш лази. Наназад се буткаше и наназад само од кревет лазејки се симнува ( нормално го придржавам сеуште ). Никогаш не форсирав оставав/оставам сам да си покаже за што е спремен. Во џампер го ставав,во дубак со одобрение на педијатар ама дали 20 пати е стаен до сеа ептен ако нешто праам у кујна па он у дубак дур јас работам. Прво си стоеше така поима немаше шо со нозете и после почна да се бутка демек чекори. Негде накај 10мес почна сам да потстанува држејќи се за нешто и го остаив и од тогаш си стои. Само за да зајакне мускули и да не се клати му ги земав од Џамбо оние за на монтажно креветче рачките и му се надвор од креветче и сам се исправа се држи за нив и стои ( секогаш сум јас тука ). Полека почна да го држам и да чекори. Еве за 2недели е 1г и уште на прсти гази и како пијан е абер нема од трчање како на комшикава ако го пуштам ќе се сокрши, ама ич не му се замарам. Комшичево на 11мес трчаше само. Може да замислам сеа да се сретнеме шо муабети ќе бидат зашо моево уште не иде ама ич не се замарам. На најдобрава другарка ќерка и на 10мес идеше самостојно. И секое и ќе застане и ќе прооди кога ќе им дојде време. Живи и здрави да се најбитно, ќе прозборат и проодат кога ќе им дојде време.
@elcezelce нашите се ептен врсничиња и исто ко моето да го опиша. Вака си е цврста и стабилна, ама се уште не пројавува интерес да се исправа сама, ниту да оди во дубак. До душе јас ретко ја ставам во дубак, ќе направи некој чекор и ќе се заигра, скока. Најмногу е на земја се тркала, од грб на стомак и обратно. За споредби со други бебиња јас сум оперирана, исто и за коментари од околина. Сите деца одат и зборат, кое порано кое подоцна. Така и нашите ... А таа свекрва ти или мајка ти (небитно) бог да чува. Појма немаат, а се туткаат .
Комшичето има година ипол точно и уште не стои! Буквално не. Ниту за мебел да се држи, ни обид, ни желба да оди. Ама лазење не можеш да ја стигнеш. Ја држев во раце и ја спуштам да застане, а она автоматски ги крева ноџињата за да ја седнеш. Ја носеа на одд за развој на бебиња и им рекле нема да стои и да заодува, туку штом застане ќе почне да трча. Без грижа
Pomosh bebe e 6+ Prv pat se javuva da ne se kaka 2 dena. Vcera I deneska jadeshe kasha od modra sliva ama reakcija ushte nema. Imame vovedeno samo dorucek. Od vreme na vreme samo ispushta nekoj zvug kako sa ja boli neshto ama poveke mi izgleda deka ja mucat zabi . Dali da reagiram Ili ushte da ceka?
Pricekaj ja uste denes, cekaj reakcija od slivata. Jas da prasam... Maliot e nastinat, zeleni mrsulcinja vadime, ama temp mu e konstantno 37.0/37.2. Da dadam nesto? Zagrizuvacko e sto ne paga na nekoja si normalna 36.2/36.5? Vcera vecerta edino imase 37.6 pa dadov malku daleron i se prepoti odma sto znaci spusti.
@Mari-Ja нормална e 37 36.2 не e нормална . Ако има зелени ,совет од педијатар ми е да се направи брис
Друг пат под 38.5 да не даваш антипиретик. Остави малце организмот сам да се избори. ТТ понекогаш е пријател на болеста, дава знаци дека нешто се случува и организмот преку неа се бори. И поради избегнување на фебрилните конвулзии, не е добро спуштањето толку брзо.
@ada21 kakvi brisevi, tuka da go odnesam kaj maticnata luda ke me napravat a ne za brisevi upat... Ke probam privatno da najdam... @BirMelek se mislam deka toplomerot ne ni raboti posto maliot bese mnogu topol. Dlankite mu bea tolku topli, kako me dopira mislam ke me izgori. Baska strav mi e sto ako krene 39 kako ke ja spustam. Neiskustvoto si go pravi svoeto :/
Bev vo apteka po etericno maslo, pa da spodelam so vas informacii koi gi sobrav od aptekarkata. Za bebe 12 + ova se odnesuva, za pomali ke mora da prasate nekogo ili na svoja raka zaradi kurkumata i mlekoto. Kurkumino mleko, odnosno mleko od rastitelno poteklo 2 dl so kurkuma na vrv na noz. Vo tekot na celiot den da go pie, poslednite goltki pred spienje da bidat. Gi opustalo gradite, otvara disni patista i sekretot polesno se isfrla. Eukaliptus, mentol, vo forma na etericno maslo da ne koristite po doma, stetno e za belite drobovi kaj mali deca. Namesto toa, maslo od bor. Moze da stavite nekoja kapka vo kadickata vo vodata vo koja go banjate, ama za da ne ispari vednas stom dojde vo kontakt so topla voda, nekolku kapki ke rastvorite vo mleko, hopla ili edna lazica ulje. Se stava i na carsavceto vo krevetceto na bebeto, po kjosinjata, na radijator nekoja kapka itn. Duri i moze da se namackaat gradite na bebeto so istoto. @Mari* ako mozes da najdes maslo od bor moze kr pomogne. Se nadevam nekomu kje pomogne ova.
Majka super si e bebus ne se sekiraj, se sto pravis e ispravno. I sinko bese mnogu aktivno i napredno bebe, od ragjanje imase potezi i dvizenja na 3 mesecno bebe, za nisto ne sum go forsirala, ostavav da si gi minuva fazite edna po edna bez brzanje i zagrizenost za bilo sto. Pocna da se isprava 1 nedela pred da napolni 9 meseci, pocna da lazi tocno na denot koga napolni 10 meseci, a proode na 14+ meseci. Vo dubak ne sum go stavala i ne sum go patkala, a istoto ti go preporacuvam i na tebe. Neka si bide na pod sto poveke i toa mu e dovolno na sekoe dete za pravilno da se razviva. Sirok i bezbeden prostor, nelizgava podloga ili corapcinja so gumicki, nikakvi obuvki i pomagala, eventualno posle 12 meseci prooduvalka koja ke ja butka.