Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Ако му се ладни е пострашно. Тоа значи уште крева. Јас на околу 38.2/3 дадов еднаш кога имаше. Блокмакс дадов. Малите брзо креваат тт, знам дека ти е страв, ама ќе ладиш со туширање, лесна облека, и ако видиш дека брзо качува и стигнал барем до 38 дај му сирупче/ чепче.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ставив лимончиња на стапалцата и го соблеков по боди. Стигна до 38.2 и дадов далерон пола доза. Спушти после пола час. Ноќеска исто почна до как 37.8 стигна, после 2 часа сум заспала, се препотил. Денес нема толку зелени мрсулчиња, се надевам поминува, ама за секој случај ќе одам утре до педијатарот да го ѕирне, најмн ми е за градите да ги слушне.
    Правиме инхалации со физ раствор сабајле вечер. Не можам да му наштетам нели? Пошто овде ретко кој прави инхалации без препорака од педијатар, јас на своја рака. Инхалирам па со пумпица, спреј со 3% морска сол па пумпица и така цел ден.
    Ок постапувам?

3. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Значи сам спуштил сношти. Затоа и е подобар денес, ќе му помине, вирус е. За инхалации немам искуство, веројатно не е штетно само со солен раствор, ама не знам да кажам. Може подобро е само мрсулите да ги чистиш.

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    Бебе наткашлува, нема ништо се е добро, минатата нед крвна слика покажа вирус... превентивно што можам да дадам, сирупче некое?

5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Бебе мое исто поткашлуваше суво и јас прашував за сирупче некое ми рекоа дека е многу мал за сируп .

Да прашам и јас значи мислам дека бебе има шлајм што неможе да го исфрли ,после настинката вирус од минатата недела цело време му течат мрсулчиња бели и повремено знае да се закашла ама неможе ништо да искашла ,и кога јаде или цица од време на време крчи во грлото ,како да му помогнам да го исфрли шлајмот ? Земав инхалатор дали ако правам инхалации со физиолошки би му помогнала ?

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    ПравИ инхалација со физиолошки а шлајмот ќе го исфрли преку каке.

На eli25, elcezelce и Petar80 им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    мене ми рекоа само тоа смеам 3 пати дневно ....го носев сеа на педијатар пак

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Бебе 7+ од вчера вечер е со тт која најмногу достигнува 38.7. Давам далерон на 4 саати по 3мл според упатство и туширам со млака вода. Друго што можам да направам?
    И колку често смее туширање(глава не мокрам)?
    Вака е весел, цица редовноо и нормален во однесувањето само спие малку повеќе. Не ми се носи на педијатар веднаш. Би го носела утре ако сеуште има тт.
    А и оброци нема денес освен кисело млеко. Бидејќи не пие ни чаеви ни вода решив да не му давам храна туку да цица и само плус кисело млеко малку тоа никогаш не одбива..

9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    колку мл ставаш физиолошки? јас од 2-3 мл

@Igle утре направи му само крвна слика и црп да видиш бактерија вирус... и син ми имаше само ден температура и јас само туширав друго ништо.... мене Славица ми рече ако му се симне температурата до вечер значи се изборил со вирусот а ако има и следен ден да го носам. она ми рече да не правам ни крвна слика, вика секако вирус ќе покаже( ама јас правев :wasntme:)

На Igle и LiliBoz им се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Tolku e dovolno

На LiliBoz и eli25 им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Може и масажи по телото со алкохол разреден со вода пола пола, само не на глава.
    Зошто храна не, ако си има апетит нема причина да не му даваш храна. Напротив, добро е ако јаде. Бар со моиве е така , малото 9 месеци е, сега поминавме страшна епизода, дур јадат и пијат немам гајле, нема да клапнат. Малото исто не прифака сеуште никаква течност освен цицањето, но сепак само тоа не е доволно. Исто сум ставала разблажен вински оцет на стапалата доколку се врели.
    Види вечерва како ке поминете, ако има, сабајле на анализи обавезно.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    2-3.
    Сите истиот муабет. Еден ден темп.. вирусов е стварно гаден.

На eli25 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    Аман ми е веќе.... :doh:

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @eli25 и @irena.1 фала на споделено искуство.
    Воглавно го сметам за дете со добар имунитет. Ова е прв пат што е болен. Со 38.5 тт он си игра, се смее, си цица и јаде само кисело млеко (општо мака мачоме со каши, утрово понудив овошна, ја одби и не форсирав. Понудив за ручек млеко бидејќи тоа и нацицан не одбива).
    Се молам утре да нема ништо ако ина одма го носам и крвна слика правиме. За жал и сега има 38, а му ставив алкохол на чорапчињата малку два пати попладнево... ме теши само што не е омалаксан иако очите му светат..
    ели твоето колку најмногу крена тт?

15. Mia.milicka

Mia.milicka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2010
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    205
    Здраво мајки. Од петокот сабајле, бебчето (8+) почна да кашла и го однесов на лекар. Матичната ми рече дека е вирус и треба да се прележи. За викендот целосно се затна, и по совет од докторката, почнавме со инхалации и капки за носето. Вчера сабајлето пак го однесов на контрола, докторката ми рече дека ќе треба да чекаме неколку дена да помине, може да јави бронхит, но можеби и не. Температура знае да качи малку до кај 37.5 и да ја спушти во рок од еден час. Еве веќе 5ти ден е затнат и кашла (не е сува кашлица). Моментално сме само на инхалација и капки.

Прашањето ми е, дали е нормално да се чека дете да јави поголема болест? Дали да го носам на друг лекар да ми даде мислење? За колку време обично поминуваат овакви вируси?

16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Majki sovet mi treba, znam tika najbrz odgovor ke dobijam.
    Maliot 4 dena temperatura si tlee 38.1 do 38.9 najmnogu stiga.
    Denes i vcera edvaj ja simnuvam. Daleron nekogas pola nekogas cela doza davam, tusiram, sega duri i nodjinjata so alkohol 70% mu gi namackav. Eve dva h ne mrda pod 38.9.
    Slajm cela raka ispovrati pred da vecera, poln mu e nosot, ne se cisti nikako.
    Sto dr mozam da napravam?
    Nekoj virus imalo rece komsikata 6 dena do 40 stigala temp kaj malata... Ludnica, dusava me boli edvaj gletka so ocinjata natazeni...

Od gradinka ke. Odmorime denovive.
    Samo neka se oporavi.
    Me trese i mene temp od nokjeska, pa sila od kaj naogam ne znam...

На Ano, Ava.84, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Совет од други мајки што сум го добила за температурата е масажа на нозете со сода и лимон, или мачкање на нозете со сенф. Пробај може ќе помогне на мајките што ми го имаат кажано тоа им помогнало многу.

На gjoker4e и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Ne ke da e virus so tolkava temperatura sto nikako ne se spusta. Sigurna sum deka e bakterija. Napravete bris i antibiotik ako ne. So lesno

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Najmn sto mozam krv i urina da proveram privatno, sabajle ke odime, drugo nisto. Brisevi ne zimaat, cela bremenost isto bez bris ja pominav. Ima striktno samo za streptokoka kaj deca brz test i toa e se.
    Ke zvonam utre ke molam...
    Eve go pod 38.1 ne spusti...

Mirna nok na site

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Штом има и други симптоми како шлајм и мрсули, не е уринарна инфекција. Може да е вирус, сите деца различно реагираат. Некои сонсе проследено креваат тт. Иако не е исклучена можноста за бактерија. Ќе направат диференцијална кс? Ако направат види ги групно леукоцитите кои од нив се покачени?
    Мојата со далерон т.е парацетамол не спушта. Само со бруфен. Блокмакс како сируп, или чепче заборавив како се викаше, на н буква...Ибупрофен во состав.
    Течности пие?Супа?
    На секој саат точно гледај да внесува течност, млеко, супа, јогурт, чај, вода, било што.