Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.710
    Допаѓања:
    5.676
    Штом си а преспива ноќта ,немаш гајле , она си одмара убаво , да малце касно заспива , ама ќе се смене пробај и ти смени и го редот .. Сите деца разл спијат , кај мене 9-9.30 заспана е во 7-8 најкасно будна е , ноќта знае да прета ког ми ваде заби , или др а маче ..
    Кога ќе ти стане ,и несака да презаспие после 10тина мин , нека а не а мачи така понемирно ќе спие , остај а за сат време до два и сама ќе ти се заспие нека се позанимава малце .. ни се спие ни се плаче те сваќам ама ако ги форсираме полошо е. Се ќе помине , имаат пред годинка лудило период ... :)

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    Мами бебо е 6+ приметувам кога го држам на раце ми олеснува се држи на свои нозе, овие два дена го оставам сам да стои со придржување за предмети многу ми е стабилен стои по 1мин сам но потоа паѓа :$ при што мама е донего и го зема пре него заврши на под :lol: Кога почнаа вашите бебуши да се држат за предмети притом да стојат на свои нозе???

3. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Озбилна си дека на 6+ бебето го оставаш да стои на нозе и да се држи на предмети???
    Па знаеш дека може да му искривиш рбетен столб и исчашиш чашките на колена зашто му клецкаат сеуште???
    Сериозно....па пушти го да трча ќе падне неколку пати па после ќе нема гајле ( не сум сериозна дека стварно треба да трча ).
    Да изреволтирано и бурно реагирам, при пристапност на интернет зар е можно на 6+да ставаш бебе да стои и да го оставаш по 1-2мин па " као паѓа " ама мама го задржува. Па кичма може да му повредиш!
    Страшно!
    Кој сака сеа нека ме искритикува за мојов пост и што вака изреволтирано реагирам.... навистина не ми е гајле зашто се напнав само шо ја замислив сликата на 6мес бебе да стои и паѓа и недај боже се повредува.
    Па на 6+ тек почињаат да седат. Нели сега пред некоја недела викаше дека и не седи како што треба.
    Ехееееее дур застане на нозе може и да биде 11 па и 12мес. Ретки се на 10+ сами да се исправаат.

Зар на ортопед не идете?

Последна измена од модератор: 14 јуни 2018
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    На 6 почнував да ги седнувам, не па да ги ставам да стојат.
    Стоењето некаде кај 10-11, како фаза на проодувањето. Односно кога детето е доволно цврсто само да се исправи, само да се дигне, (за масичката на пример) па најпрво да стои држејќи се за истата, па потоа и уз долж на истата да се движи.
    Јас не ни се осмелила со бебе 6месеци вакви работи.
    А оти го паткаш?

На Luna91, mal.ecka, beloto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    @sofi2107 Почитувана!! Несум овде за Вие да ми кажувате што и како да правам побарав мислење од мајките најнормално а читаѓ некоја главнс сте овде стално нешто ги навредувате и до сарказам иронија пишувате комеентари...Епа ете Фала за најубавата критика можеби донегде сте во право но можеби у ваш свет кај што сте растени на волшебно лажиче мене мајками не ме растела така , ме оставала у дубак од 3 мес сум проодела на 8 месеци НЕСУМ ИШЧАШЕНА ЗА ТВПЈС ИНФ сосема сум здрава значи нема потреба од коментар ако мислиш дека е апсурд тоа што јас го правам едноставно заобиџи! Јас имам педијатар во центар на Виена живеам и овде тоа што ти мислиш декс е апсурд педијатрите советуваат бебињата да се оставаат да се борат и ако самата мајка ( најдобриот педијатар) за своето бебе осети декс бебето е спремно тогаш мислаѓ декс останатите можат само коментар да дадст дали е Ок или не сма на тсков начин?? Фала ти ипак на мислењето јас сматрам дека правам како треба осејќам...Освен што педијатар го следи детето од старт и одсекогаш го вика ОГАН затоа што е многу жив од раѓање..Негледам потреба од напаѓање како што реков Респект за секого ама секоја мајка знај што е најдобро за чедото..А да.. сум паѓала кога сум била мала сум растела на село немало мн услови за модерно хранење чување бдеење се работи кој знај ,знај што е мака..Јас зс среќа имам време ама сакам да го учам да се бори во животот за СЕ, не да биде Мамин син.Пооздрав!

Последна измена од модератор: 14 јуни 2018
    На Melinda85 и pile30 им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    @sofi2107 малку смирено со коментарите, не е на одмет.;)
    Јас паткање не прочитав.
    А за малку држење на нозе може од кога ќе почне убаво да го држи главчето.
    Башка 1 мин напиша, не цел ден.

На Rabbit, Chantal, wannaBeMomma и 3 други им се допаѓа ова.
  7. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    Како што реков јас гледам дека можи и спремен е затоа истата сум била и јас како мала за се сличиме а и док рече дека може по малце да го ставам.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  8. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Делот кога го држи за раце, и олеснува и сам се држи на свои нозе. Во мое село паткање го викаме тоа.

На sofi2107, NarCis@, beloto и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.789
    Допаѓања:
    145.332
    Мене паткање ми е да го тераш детето да оди.:D

10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Паткање е фазата пред одење мене како што ме учеле:D.
    Го држиш за раце, бидејќи само не е стабилно, и прави чекорчиња.
    А со која друга немена би го правеле тоа освен за да прооди.
    Јас дете немам паткано.
    Чекав на момент сами да зајакнат стомачни мускули и сами да почнат да се исправаат. Детето да одлучи кога ќе биде спремно.

На sofi2107, NarCis@ и duffi им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    13.771
    Чекајте, бе луѓе. Сите деца не се исти. Мојата сега година ќе прави, па уште не држи сама шише, а има од 9 месеци што држат. Така и со детето на членката, може нејзиното се исправа од шест месеци. Така што полека со навреди. Човек да не праша ништо.

На eli25, Melinda85, pile30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    @beloto педијатар и ортопед не е исто, тоа го знаеш и сама.
    Моиве деца, едното накај три години оди, ортопед во германија немаат видено.
    Педијатарот ехо на колкчиња правел и горе/доле тоа било, општо совети, но без стручна експертиза како кај стручен ортопед.

Детето не се исправа, мајката го исправа. Тоа е разликата.

На TheSecret, NarCis@ и sofi2107 им се допаѓа ова.
  13. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    Не,ја следам членката што ме испрозива има знаење жената се гледа ама па никој неџнај подобро од неа никој несмеј д анапише нешто а да не е тоа ПО ПРАВИЛАТА па иди молимте секој има права ма збор и да каже што му душа сака с прозиваањата се мн некултурна раб незнам..Не реков ништо за да ја изреволтирам едноставно детето ми е такво од старт

14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Штом ти така мислиш и докторите така те советуваат, терајте мајче.
    Се најдобро.

На beloto му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Како и Дани што ти пиша тоа е паткање. Сосема друго е да го застанеш на нозе на неколку секунди ( како што прави педијтар и ортопед на рутинска контрола ).
    А ова е веќе кога сакаш предвреме бебе да ти стои па и прооди.
    И оној муабет : па порано вака или така е вече излишен.
    Порано и на рака переле па еве не сеа со машини сме.
    Порано ни пелени за еднократна употреба немало.
    Итн да не редам.
    А поима неам каква врска имаше паткањето со челичење на бебе за во иднина да се бори во животот.
    Дека нашиве деца кој на 11мес застанаа и кој ги остаивме сами да си ја тераат моториката без форсирање ќе се мамини синови.
    Баш искрено јас многу сакам мојов да ми е мамин син и секогаш мама да е тука клга ќе му треба, да го бодри и да му помага. А,не сам да се сноѓа.
    Ама да не бегаме офф топик немаше поента таа споредба со паткањето на 6мес.
    А, за да ме разбереш зашто беше мојот пост така напишан....прочитај ги на членката последните 10 постови на форумов. Па ќе ме разбереш дали беше добронамерно колку и злобно да звучеше или беше онака баш ме брига ќе си пишам нешо од шо ми е досадно.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    @danichap Не , не е исто но педијатро е бивши ортопед И кујчни пријатели сме ептен за се ми се нашол човекот мн е фален свекрвами децата кајнего ги носела цел живот за све и помагал и мн е знаен не е паничар знаеш туку самиот вели кога ќе видиш дете спремно не го запирај лошо прајш самиот тој своите деца не ги расти така со правила иако е доктор значи тоа е тоа

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.551
    Сите деца во исто време проодуваат, кога ќе бидат спремни :) Ќерка ми сама се исправи за седење во релаксатор, сама се исправи на нозе држејќи се за гарнитура и сама ги направи првите самостојни чекорчиња без претходно паткање. Овие совети се од ортопед и мене ми е логично така. Детето секако ќе прооди, која е потребата да се прави тоа присилено? За да кажеме дека на 7 месеци трчало? Ах тие натпреварувања меѓу мајките :|

На TheSecret, sofi2107 и danichap им се допаѓа ова.
  18. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Има разлика кога некој те кара за твое добро, ама и има кога баш му е гајле и ќе ти каже... да да така треба паткај го од 4+ !
    Читајќи ги твоите претходни постови не дојдов до заклучок дека самото твое бебе од 6+ се исправа само. Невозможно е! Јас не го измислив тоа. Тоа е реалноста.
    Да има понапредни деца, ене ја малата на другарка ми на 10+ одеше стабилно сама. Мојов на 14+ неиде станилно шантра. Ама она не ја паткаше од 6+па ни останати чии деца им биле понапредни. Цврста мускулатура на 6+ за да се исправи и застане неможе да има 6+ бебе па колку и да е понапредно.
    А, доколку ти сепак мислиш дека е правилно ова паткање слободно паткај. Твое дете е.
    Ти праша за мислење и совет...треба да си спремна на секаков одговор.
    Па и овде за одредени работи партал ме напраиле за чоколино, пудинзи итн па не скокав вака. Си прифатив и послушав па и ден денес истите членки за мислење ги контактирам. И да, тоа што ме направија партали повеќе го ценев и ценам отколку тапшање по рамо.
    Мајка ти сигурно кога те карала и праел лом не било од што не ти мисли добро.
    Ама океј ти си знаеш.
    Твое дете па што сакаш прави си.

На Luna91, Среќичка и TheSecret им се допаѓа ова.
  19. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    А да, уште ова да го кажам имаме забче:inlove: затоа пишував постови и листи ново искуство сепак нели , ми плачеше у сон детето но сега е смирен спие од 9до 9 нема никаков проблем аа дааааа плачии у сон затоа што сум го ставача да постои малце на свои ноџиња омг стварно нестварно :@ Ајде доволно беше испаднав јас не знаена а другата страна ѓн знаена затоа што детето ми вадело заби плачело на сон од исчашен колк боже сачувај.:shake:

На Melinda85 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.018
    Не сме тука да “караме” некого.
    Беше побаран совет/искуство/мислење... споделивме.
    Да спуштиме топка.
    :)

На sofi2107 и beloto им се допаѓа ова.