1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Koga ke e spremen ke se obiduva sam da stanuva, a toa sto ti namerno go zastanuvas mislejki deka e spremen zosto navodno i ti si pravela ko mala taka neznaci deka bebe na 6m koe nemoze ni da sedi samostojno e spremno samo da stoi. Znaci bebeto e spremno na nesto koga samo ke go napravi istoto a ne koga na roditelot ke mu tekne da go fati za race i da go patka na primer. Razjvojot si ima svoi fazi koi netreba so sila da se preskoknuvaat. Znaci prvo treba glavata da moze da ja drzi (okolu 2m), pa da pocne da se prevrtuva lezecki od grb na stomak (nakaj 4m), posle da sedi samostojno i stabilno (6m), na 8 da se obiduva da se ispravi fakjajki se za nesto, 9-10 veke da moze sam da se ispravi i da stoi, na godinka veke da proodi. Nemoj majka namerno da go forsiras deteto stvarno moze da mu povredis kicma. Koga ono ke e spremno samo ke stane i koga nema da si do nego da go drzis i mora togas da padne za da se nauci na gaz da pagja ne na glava. Iskreno na 6 m nemkze ni da sedi stabilno bez potpora ne pa da stoi. Neznam kakov pedijatar i ortoped ti e toj ama sto e preterano preterano e da si pobaras vtoro mislenje pred nedaj boze nekoja belja da se napravi.
    I uste nesto da pisam, nemojte majki za svoj kejf, za da se dokazete kako vaseto dete e superiorno napredno ili neznam sto (a nema vrska) so sila da go prisiluvate na nesto nesoodvetno za vozrasta, ne za drugo nikoj nema da vi pozavidi nego sozali zosto stvarno od igracka placka moze da bidne posle cacko kriv. Znaci deteto navistina e spremno na nesto koga toa SAMO ke go napravi bez pomos od vozrasen. Da ne se lazeme ama preteruvas, site sme tuka majki i site imame deca znaeme koja faza za koja vozrast otprilika odgovara iako ne se site deca isti, ama apla se gleda nekogas koga nekoj preteruva neli.

A kako vide deka e spremno na 6m samo da stoi? Sam zema se fati za krevet i se ispravi ili?

Последна измена од модератор: 14 јуни 2018
    На eli25, Annath, manako1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    @TheSecret Во право си не напоменав воопшто ништо за тоа само така напишав дека го оставив да стои сам. Неморс да значи дека секое дете е исто во развојот што незначи моето подобро од нечие друго едноставно како ние луѓето што сме различни и тие си се.Познавам деца со 13месеци забче немаат познавам деца не лазат на 10месеци,деца не проодиле на 18месеци, значи сето тоа е нормално до детето е не до мајката.Јас сигурно немаше да го бутам иЧ не го форсирам кога сака сам ке си лази ке си прооде итако даље.Синко на Месец ипол главата си ја држеше сам,на 3 месеци се вртеше на стомак и обратно,гугаше рано,сега брбори нешто бабабаба мамама и даље,на 5мес почна детето да чучи ( клечи) самиот секојден ме изненадува некои потези нови прави секојден, дубак вози од 5месеци иако повеќе од пола сат не е внатре( Шубе) трча со дубакот. И затоа прашав за мислење за Ова Значи јас го држам нормално така тој сам рипна имаше играчка на креветче тој рипна да ја земе јас се зачудив кога приметив декс ѓи оледна на рацете сам се држеше и само покушав да видам дал добро гледам кога тој сам стоеше потпрен значи при што го држев за главче..денеска се случи стана на колена се фати за креветот (низок е) и стоеше сам луѓе па несум јас луда да го форсирам да стои оде зборува сам ...Што правам овде јас грешно?

3. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Dubak od 5m? Sam li vleze vo dubakot ili ti go sedna? Vo dubak se stava koga deteto ke sedi samostojno i koga jadrata na kolkovite ke mu se razvieni (a toa samo ortoped na eho moze da go vidi). Dodusa dubaci ne se preporacuvaat ama aj da ne navleguvame.Kako i da e apla se gleda koga majkata preteruva taka da.....toa e veke druga tema. Ama ne vikam ne mozno e. Sepak sama si odgovorna za svoeto dete. Samo se nadevam nema posle da baras sovet za da ja ispravis greskata.

На sofi2107 и Annath им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.762
    Па добро, според модерниве педијатри ништо не се препорачува. Јас ја ставав во дубак од осми месец. Па да не ми беше дубакот ќе не можев до веце да појдам. Еве сега моето се исправа и лази, ама и во дубак ја ставав.

На Marija_Magdalena и eli25 им се допаѓа ова.
  5. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Da de, pa site gi stavivme vo dubak zatoa rekov druga tema e toa. Ama za drugovo nemam komentar iskreno, jasno e deka apla se natprevaruva majkava deka deteto i trca na 6m a site imame deca i znaeme kako izgleda bebe na 6m. Mislam nema svrha da se zamarame na ovaa tema vise. Dobra nok

Последна измена од модератор: 14 јуни 2018
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.762
    Да во право си. Ама и многу влијаат и мајка, свекрва тука и мислам дека она прави како што и велат баш тие.

На sofi2107 и TheSecret им се допаѓа ова.
  7. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    @TheSecret Се што правел досега сам правел јас сум била тука да надгледам колку може колку не и да пазам дсл е спремен за тоа што го покушава тој застамува на колена и така се фаќа за предмети и така си станува тоа ми се случи пред една недеела беше в количка застана на колена се фати за помошната дршка и да небев тука ке паднеше господ да чува..Дубак беше дечо на свеки во се се меша како вегета.:wasntme: А почна да седи на 5ти месец, сам си седна на ноџе го испружи го подаде и другото јас бев само посматрач незнам зошто не ми верувате жива вистина од срце ви кажав но оке сепск фала за се.А за натпреварување кој мисли то и каже ако помислив на натпревар ке барав друга тема а не совети од вас искуснитте Значи спремс вас син ми кога ке седне ке го станам кога ке стане ке го легнам затоа што е ван сваке паметии. Фала за се

8. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    E toa e vise drugo. Ama sepak daj bre ne zafrkavaj jas sto ke kazam toa jas sum mu majka. Moive koga go cuvaat mi se javuvaat i za voda dali da mu dadat ne pa za drugo. Ali koj kako si ja naredil.
    Porano bilo edno sea e drugo. Medicinata ide napred.

9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.762
    Оди во темата свекрвите и снаите и ќе ти стане јасно какви ги има, што се прават мајки

На TheSecret и beloto им се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Znam kakvi gi ima. Ama sepak bezrazlika na nea ako jas nekam nesto da napravam (vo slucajov da go stavam vo dubak na 5m) nema ziva sila sto ke me natera vo sprotivnoto ne pa svekrva

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Jas sin mi za nisto ne sum go forsirala, ni za sedenje, ni za odenje, dubak, jumper, patkanje... znaci nisto od toa. Prv pat sam se ispravi drzejki se za ogradata na krevetce na denot koga napolni 9 meseci, pocna da lazi na 10, a proode na 14 meseci.
    Megutoa na nepolni 6 meseci koga go odnesovme kaj Vidoevski (2 pregled) i koga ni potvrdi deka kolkcinjata se vo red, ni pokaza i vezbi kako da mu pomagam od lezecka polozba da stane i da go drzam pod pazuvi stoejki za da si gi vezba nozinjata. Isto ni rece da kupime jumper i da go stavame bebeto vo jumper.
    Ne go poslusav za nitu edno od dvete. Muabetot mi e deka i nekoi ortopedi odobruvaat zastanuvanje na deteto i slicni vezbi, veruvam deka i na clenkata istoto i go kazale.
    Za toa sto go stavila vo dubak na 5 meseci, edno golemo NE, znaci stom e dokazano deka e stetno (veruvam deka sekoja majka slusnala, procitala ili bila predupredena od doktor), ne znam zosto odite protiv toa i pak koristite dubak. Znaci sepak i vie gi forsirate decata pred vreme da proodat, zasto namenata na dubakot e za toa, demek da se zacvrsti deteto i da proodi porano.
    Mnogu zustro ja napadnavte clenkata deka laze i se natprevaruva so sopstvenoto dete, no navistina veruvam ima napredni deca, toa sto kazuvate nekoi proodele na 10m, znaci verojatno bile spremni okolu 7 mesec da se ispravat.

На sofi2107, Annath и beloto им се допаѓа ова.
  12. beloto

beloto Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    328
    @Lolipop23 Јас сватив овде е забрането некоја радост/новост од децата да кажиш акое порано нсправено осуден си како да си вонземјанец во случајов јас,за дубакот и јас бев против но живеам во таква околина околу мене е една свек у се се мешаше и го ставав у 5ти реков Да но не секојден значи сум го ставила му купи бабаму дубаче и ајде дс го проба.Грешка да.Но далеку од тоа дека ми се меша за се.А некој ме би го ставил у дубак Океј секој свој став нели непрашав дали би го ставале или не.Сосема друго ми беше прашањето,но едно е сигурно ( се надпреварувам ) кој побрзо ке прооди ОМГ каков полусвет ете докаде дојдовме.Овде аустријанкиве одвај чекаат да кажиш нешто ново у врска со беба,а јас се излажав помислив ајде наш народ подобро ке се разбереме да не пишувам по странскиве форуми и еве ти го НАТПРЕВАР..прв и последен пат сум пишала нешто овде стварно сме катастрофа од луѓе.Прва јас,зошто помислив ке ме сослуша некој и разбере.

13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Све тоа ок, а кај прочитавте бре паткање?
    Стоење и држење за раце за да оди се 2 различни света.

На pile30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.017
    Па добро, секој си го тумачи паткањето малку поразлично очигледно.
    Замислувам како мајката го држи за раце а оно само се крепи за стапалцата. За мене е веќе тоа паткање.

На NarCis@, kukla21 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  15. pamukce59

pamukce59 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    15
    Sovet
    Dali e vo red bebe 8 meseci za eden mesec da napreduva samo 100 grama.
    Ima tri obroka I cica

16. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    A vo dolzina raste?

17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.762
    Ако е добра крвната слика, немаш причина за грижа, а и 100 грама е ок според мене. Мојата на 11+ е 8.650, а има деца што на седум месеци имаат толку, а крвта и е добра. Сите деца не се исти.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.392
    Допаѓања:
    183.548
    @beloto воопшто немаш потреба да се објаснуваш тука, ти си му мајка на тоа дете и на крајот ти го имаш последниот збор. Биди спремна дека ќе прочиташ секакви коментари, и позитивни и негативни. Според најпрвиот што го напиша, да, звучи како да го форсираш бебето. Што, како се случило, ти најдобро си знаеш. За мене спонтано е кога бебето седи на под, се фаќа само за нешто и само се исправа. Ако некој го придржува и му помага, тогаш не е спонтано. Едно е да сака и се труди и се подава, впрочем тоа е вежбањето за да стане, а друго е да може да го направи тоа. Ама пак ќе кажам, ти ако мислиш дека така е исправно и си добила таков совет, така терај.
    Што се однесува на рано проодување, баш Видоевски кажуваше како некое бебе од 6+ месеци му го донеле проодено. Ама родителиве исплашени до немајкаде :) Си рекле нешто не е во ред со детето толку рано да прооди. Инаку се работи за спонтано проодено бебе. Не е дека нема вакви случаи, ама се исклучително ретки.

На manako1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како ретки. Ако ги слушаме бабите сите ние на 7 сме оделе, збореле :lol:

На Среќичка, Ano и Annath им се допаѓа ова.
  20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.762
    Според баба ми на 10 месеци до 10 сум броела, а пред годинка од памперс сум се одвикнала :o

На Ano, Annath и kukla21 им се допаѓа ова.