Како и сите вие како и сите мајки на светот и јас сум грижлива мајка , синко сам станува постојано е на земја ке се фати ке се бори и иде до целта секогаш бил таков за се.Џабе ме нападнавте синојќа.Како и сите и јас му мислам добро на своето дете.Со лесно на сите.
Не сакав да ми покаже. Ми покажаа во болница. Фидановски ме исшушти со совет никако ад, освен ако во рок на 7-8ч нема мокра пелена или кака зелено. На прва кпнтрола бебе беше иста тежина како што излеговме од болница. Вика гладно е ќе даваш ад. Колку? Па 30, 60, 90 колку сака бебе. Глуп совет. Со него беше и онаа сестрана Марина, демек лактациски советник. Молчеше кп утка.
Majki ve molam pomagajte.Bebe nekoe vreme veke usta ne mi otvara da jade.Veruvajte se mrdnav.Nit voda saka.Mleko pie,ama ne ko porano.Pak mi ostava.Kako ke spremam.jadenje taka frlam.Ne sum pametna veke so da pravam.Usta mi zatvara i vristi
Сигурно вади заби не се плаши не е гладна. Да е гладна и тек како ќе јаде. Еве го точно 3ти ден дали вкупно во овие 3 дена 100гр дали изел. Вади 6 заба наеднаш и уста не отвара. И да ептен е фрустрирачки и нервозно прај,фрлај, моликај 1ч, биди кловн, мењај соби и положби и џабе. Ај мојов цица ама па поима неам колку количински, па и веќе не е до толку калорично м.млеко за да ги задоволи потребите негови ама ете шо да се праи. Остај ја за некој ден ќе биде друга и ќе јаде. И мојов ако памтиш полно пати се жалев кога имаше периоди ама ич ич не јадеше. Па јадеше па нејадеше и така во круг. Ама на мерења секад ок килажа имаше. Кога вадат заби често и поради поголемо излачување на плунка и грлото моме да е црвено. Мојов оброци нејќе пасирано ни блендирано овие 3 дена. Еве го само леб, пита, кифла, мафини и нешо така моме малку да касне. Пробај на Дариа дај и нешо такво. Па со самото џвакање може нема да ја боли ако вади заби. Вчера бев на педијатар и на ова она ми кажа вака : дете не е будала да гладува, ако тебе ти се јаде ќе јадеш или не. Остај ќе изгладни ќе јаде, а чим пие млеко немаш простор на грижа и чим полни пелени и е весело. Ако е поспано,нерасположенк,не полни пелени е тогаш е подруго. ( вака ми кажа ).
Isto kako sofi i jas bi ti kazala zabi se garant , stisni zabi izdrzi ke mine , i ne a forsiraj so kasickite ostaj a ta aako e ogladnata nema raat da si od kenkanje placki , fazi se period site sme minale ama od forsiranje poloso im praime , probaj daj i nesto taka kiflicka , solenka , jogurt ovosen , nekoa nova rabso ne ste probale ponudi i a sama da a zeme prven ako e izvodlivo ako ne nova lazicka novo tanjirce , da i privlece vnimanie ili pa so vasite vie kako jadite i na nea vo isto .. i mlekoto ne se kosi normal e da namali da pie i toa se slucuva ona si ima rezervi ubavi poeke od so mislis , ako e veselka si igra ne se stresiraj poveke prima od tebe stres i ona i dava otpor plus .. (sry latinica od mob sum )
Мајка јас ти верувам, секакви деца има. На другарка бебето од раѓање само ја држе главата, на 2 месеца кога ќе му подадат прсти ги фаќаше со рачињата и се дигаше само, кога го ставила прв пат во дубак веднаш почна да трча,буквално, не можев да поверувам кога го гледав видеото, на 3 и пол месеци се свртуваше од грб на меше и обратно, мојава на негова возраст пола од работите не ги правеше. Во количка да седе нема шанси, ќе излезе од неа. Премногу цврсто бебе. Како мислиш ти за твоето така си прави, во консултација со доктор секако
Вчера почнав од 23 и 15 да ја успивам ќерка ми и никако да заспие до 12 и30, значи цел саат вриштеше и сабајле стана во 8,пс некако ко зајче презаспа до 9. И цела ноќ преташе. Преморена сум. Какво е тоа спиење од 12 и пол до 8 се прашувам. Дали и е доволно? Некогаш вака ми прави, се мрднав веќе. Ова е бетер од кога беше новороденче. А тоа што одвај јаде и пие млеко е друга приказна.
Vi blagodaram majki.Malata ima dolu dve zapcinja,eve go i gornoto izleze.Do nego zlebinceto oteceno.Najverojatno od toa ne jade.Sega sme vo Ch.Dete nemoze da se iznaspie.Ama me zagrizuva sepak so ne jade.Lepce i davam so race jade.I edni smoki od oriz i banana.Ama kasi ne mi saka.Sega ke probam rucekot da ne go pasiram,telesko mevce ke ima.Ama dete se uspa.Nad 2sati spie.I godi klimava.Da go isitnam mevceto skroz na sitno sega,moze nejke veke blendirano.
Знам како ти е фрустрирачки што нејќе да јаде, еве го истиот е неколку дена. Не ја форсирај од забите и е. Немора да седне и цел замислен оброк да го изеде. По малку нека јде почесто и таман ќе е. Пробај со веќе воведеното прај кифли полнети со мастраф, пита, мафини, ѓеврече, некое лиснато, путерки итн.верувам ќе каснува по малку. Еве го само тоа јаде по малку деновиве, помини замини касни си па сум по раат. Им се запнав на мафини и 2 ден само мафини овошни и зеленчукови му правам колку да касне нешто.
Малата е скоро годинка. Последните две вечери цело време вришти во сон. Плачи, липа и мижи. Ќе ја земам да ја презаспијам плачи, ја оставам да лежи плачи уште повеќе. Додека плачи мижи цело време како полузаспана, се обидов да ја разбудам не сака само уште повеќе плачи. Некој совет, искуство.
Мајки има некој скок во развој на 10 + месеци? Бебе смени карактер за 100% во рок од 2 дена. Кенкава, се нешто не и е погодено, ќе седи и одеднаш ќе почне да плаче. Имаше вирус до пред некој ден со висока тт. Можно и од тоа да е кенкава? Искуства?
@Luna91 каков вирус имавте ? Моментално сме со висока температура 2 ден . Според крвна слика рекоа вирус .
3 дена температура до 39,без никакви други симптоми. На крај малку ситно се исфрли. И нас ни рекоа вирус.
Majki na koi bebinjata se na doenje, kolku mu e hemoglobinot na vasite bebenca? Na malava i bese 109 ni dade maticnata vitamin c rece do 6 meseci normalno bilo da e ponizok.Pak pravevme krvna slika si stoi na 109.Utre sme pak na kontrola pa mozebi ke dobie nekoj sirup.
Tolku bese i na sinko na taa vozrast. Od vitaminot C ne moze samo da se pokaci hemoglobinot, odredeno vreme ke bide tolku, duri otkako ke vovedete meso i zolcka vo ishranata moze da se pokaci. A i ne e mn loso, jas sirup na toj hemoglobin ne bi dala, samo dokolku padne pod 100.