Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.017
    Мислам дека може да го очекуваш и второто горе за брзо. Бар по синчево ми текнува. Одма едно по др излегуваа... Да не е и некој скок во развој? Или да не и е топло?... и мојава се буди, клоца, плаче... некое време меѓу нас спие (facepalm) дека неможам на секое да одам до соба, зашто ги ставив заедно во соба да спијат со батко и. Ама склетџика е ептен, цела се лепи, само и е жешко... испарува :D + ни едно забче нема мојава...

На mal.ecka и stevemila им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.712
    Допаѓања:
    40.089
    @stevemila мојава па на сред спиење ќе седне и гледа. Не знам дали е будна или не, ама штом ја легнам продолже да спие. Малку морничаво :worried:
    Имаше сега скок во развојот кога почна сама да седнува од сите 4, а почна и да се исправува во креветче. По цели денови сакаше во раце и кенкаше, плачеше по мене, ноќеска ќе заплачеше. Ама помина тоа. Сега само ноќеска ммка и заплаче, можно е и да се заби. Велиш твојата преку ден е супер. Мислам дека и горниот кец ќе и излегува.

На stevemila и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ист е и мојот деновиве.. Комшиите ќе помислат којзнае што му правиме.

На Marija_Magdalena и Цвет88 им се допаѓа ова.
  4. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Женски малава моја е 12 месеци. Прв пат ми крева 39 температура (претходно за заби кревала околу 38,5). Се исплашив, ја избањав и откако видов дека нема промена, пред саат време дадов еден шприц парацетамол (5мл) за прв пат. Сега не знам од што да се плашам од температура или не дај боже алергиска реакција на парацетамолот??? Имате некој совет што да правам во ваква ситуација? Сега спие по кратки откриена со прозор на кипање

5. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.475
    Не би требало да има алергиска реакција, од каде такви мисли? Чим си дала далерон, треба кај и да е да спушти температура. Расоблечи ја, да не е многу облечена и често ја проверувај, бидејќи кога ќе помине дејството може пак да качи. Обично ноќе повеќе качуваат, но немора да значи.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Прв пат давам парацетамол затоа. Фала ти на одговор

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    во принцип кај лековите нема задоцнета алергија. или одма се јавува или не се јавува. 99% е така . биди си раат.

На Marija_Magdalena и GFlower им се допаѓа ова.
  8. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.985
    Допаѓања:
    13.762
    Мајки, може е глупаво прашањево. Ме интересира до колку месеци може да се користи хранилката? Досега го користевме транспортерот за хранење, ама поклон добив хрснилка и не знам дали да ја сменам? Уште малку годинка ќе правиме

9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Мојата може да се користи до 15кг или до кај 3години :)

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.170
    Со првото до 3 години, и со второво така планирам. После на маса со нас ќе си седи.
    Башка, има разлика од хранење во транспортер, со хранење во хранилка. Положбата не е иста.

На kukla21, Black girl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ако имаш опција да смениш за хранилка која се прикачува за столот нема нешто подобро. Потоа кога ќе е поголема ќе го извадиш послужавникот и на маса со вас. Јас ги имам двете, дома ми е големата, а кај мајками таа што се монтира на стол. Безралика која мене тие ми се најдобро инвестирани пари. Неможам да замислам да не јаде во хранилка како што е бесна, мрда прета цело време додека јаде. :)

На mal.ecka, stevemila и manako1 им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.712
    Допаѓања:
    40.089
    Ќе ја носам малата на лекар во понеделник, ама и овде на прашам можеби некој ќе знае. На долната вилица има мало бело топче испакнато, а не е запче. Не знам од кога и е, мислев ќе се повлече ама не, вчера го видов. Не ја боле, не се чеша, мислев да не се повредила со нешто ама не реагира никако кога ја допирам.

13. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.477
    Допаѓања:
    22.808
    Мамички ај ве молам совет, пред некое време ја приметив малава дека ми се стресува во спиење(додека цица). Ја прашав докторката рече мочка затоа.
    Тоа беше неколку пати и не ја приметив веќе. Еве деновиве пак приметувам. Прво откако ќе се разбуди, пред да ја земам се тресе, сега ја приметив во сон, спиеше на меше и буквално цело тело како да и трепереше. Ќе ја ппрашам секако пак докторката ама до петок ќе се секирам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Здраво мами, веќе некое време го забележувам синко како си го пика прсчето во ушите. Пробав со стапче да му ги исчистам но пак е исто, дури на момемети си ја мавта главата. Проверив дали го болат не реагија како да има болка но очигледно го чешат. Сте имале ваков случај, како сте постапиле?
    Можам сама некако да му помогнам? Ич не ми се носи по доктори, за алергијата го утепав размакнувајки жалното... Но ако е неопходно ќе се оди.
    Инаку 10+ месеци е. Фала ви :hug:

15. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    227
    20180702_112033.jpg незнаев каде да пишам за ова, па ваљда ок е тука... ве молам за мислење за резултативе од крвна слика. Бебе е 6+, нема никакви симптоми на настинка, единствено сеуште ми е на мисла повраќањето вчера, цел ден продолжи да и се наткрева и кемкава беше ама па и весела истовремено, ноќеска неколу пати се будеше со плачење што не е вообичаено за неа ама на цице одма се смируваше.(помислив и заби да не ја мачат) Бев кај нашиот "многу писмен" педијатар и ми вика топ била крвната слика, нормално било кај бебиња да се покачени одредени вредности...најмногу на леукоцитите и лимфоцитиве им се мислам :( утре ќе одиме за вакцина, не сум да се вакцинира со овие резилтати, ќе одложам без разлика што ќе кажат таму, но има во советувалиште една фина докторка па да видам што ќе каже. Btw да прашам и нешто друго...неколку пати до сега и имам мерено температура ноќеска во спиење, за првата вакцина знам кога пратев реакција тогаш прв пат мерев и секогаш во спиење има ниска температура 35, 35.5 обично под 36 речиси секогаш, па дали е нормално? Матичниот (за кој се е супер) вика нормално било заради недоволно развиената терморегулација кај бебињата ама по нет што читам не е добро и постојано да е така...

16. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    2.639
    @Seduction и керкaми истo, си буричкa внaтре сo прстетo, aбе гo oткoрнa, и oтидoвме нa педијaтaр и ни ги нaјде вoспaлени, пa ни дaде кaпки Дексaметaзoн (уствaри тие зa oчи се) пo две кaпки нa ден, ете тaквa терaпијa нaм ни дaдoa aмa еве пaк си гo чешa
    @Tahitiana пa не е лoшa крвнaтa , лимфoцитите нoрмaлнo е дa се пoкaчени кaј вaкцинирaни децa, и нa керкaми се тoлку (12+)

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  17. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Бевме пред некој ден на педијатар истото го приметив и јас една недела ги влечеше ги чешкаше прстиња буташе внатре нервозен но еве гледам две запчиња му растат наеднас кец горе и двојка доле...Др.го прегледа и нема ништо ми рече дека е од растот на забите и болката им рефлектира и на ушињата затоа и со прстите се внатре...јас се смирив кога го прегледа а до тогаш се сеќирав да не е некое воспаление...

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Мајки, бебево си ја удри главата од масата-медијапан. Седеше на креветот и падна странично со главчето на масата, се слушна удар.(масата е висока колку креветот) Плачеше една минутка и сега е весел, се смее ама мене ми е страв. Може ли да му биде нешто?  Нема ни црвенко ни ништо, ама мислата ќе ме убие. :sweat:

Последна измена: 2 јули 2018
  19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Така растат деца :)
    Прати го ама чим е весело нема гајле

20. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Ако има не дај Боже нешто по колку време би се појавиле симптоми? Сега ми е страв и да заспие :worried: Обично околу 4:30 му е втората дремка. Така е, тие растат ние старееме. 8 месеци го пазам да не падне и слично а денес со мажот ми седевме и ни се удри. :@ Фала за одговорот