Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Панцеф. Како антибиотик со најголем спектар и доста добар.
    Имаше многу висока тт што не ја симнуваше никако. По 1.5 час по далерон почнуваше да се поти и симнуваше од 39 на 38.5. (Кога е вирус за брзо симнува и не е така истоштен) По консултација со педијатарот наш му дадов сред ноќ.
    Нареден ден на доктор таму се испостави воспалено грло и десно уво. Значи атб мора да се носи.

Кога ми правеше список педијатарпт ми рече, мораш да носиш инстинктот ќе ти каже дал треба плус ќе комуницираме.
    Кога се случи тоа (среќа претпоследен ден) сред ноќ кога му пишав рече чим не симнува давај. Среќа што дадов.

Ne mozam da se redaktiram. Mislev od kade ne moze da se vratis
    @eli25

Последна измена од модератор: 26 август 2018
    На emkaemka и eli25 им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    Те разбрав сепак :)

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.896
    На одмор не се оди без антибиотик мајкички. И за возрасен, а за бебе особено.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    малата има 6+ лази од поодамна и сега почна и да се исправа на нешто да се потпира, пример на креветот или табуретка. се опушта крева и раце :), и секако паѓа) - прашањето ми е дали е подобро да ја оставам сама скрос да падне, така се удира и на главчето некогаш макар и на газе да падне, или да ја придржувам? си мислам ако ја придржувам нема да се научи убаво да паѓа? и дали ова значи дека брзо и ќе прооди? :)

На Dalia93, Chantal и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    8.757
    Исто од 6+ лази и се исправа отприлика во исто време почна. Јас го оставам некогаш и на главче паѓа( гледам таму каде што се исправа да им тепих или коцки доле) и тука во близина сум за секој случај, ама не секогаш можам да реагирам. Брзо научи да се спушта сам на газе, а знае и на рачиња да се дочека. Се буди и одма се исправа на нозе или лази.
    Мене ми викаат брзо ке проoди ама еве за месец само е постабилен и знае да се намести да падне за паткање не покажува интерес па ке видиме и онака преку ноќ почна да лази и се исправа.

На Dalia93, KidA и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    Мамички дали им давате витамин Б6 на малите? Планираме да идеме на одмор и сакам пола бедоксин да му изгмечам и да му дадам со вода. Смеам?:$

7. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Може ли овој гел да се става при вадење на заби? Ми го дадоа во Зегин ама некако не сум сигурна.
    @Annath help? :(

Прикачени фајлови:

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Може, слободно ставај. А колку помага, индивидуално е.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Никоја овде не е компетентна да даде одговор на такво прашање. Ниту па би ти препорачала да земеш во предвид било каков одговор во предвид. Сепак се работи за бебе не за возрасна личност. Најдобро да си се посоветуваш со матичниот педијатар кој е стручен за тој одговор и пред све ја знае здраствената состојба и самото бебе. Ова е мој најфер најдобронамерен совет како мајка на мајка.
    Инаку прв пат со синко пативавме на неполни негови 2 мес до Белград ( со паузи сигурно 6ч не фати патот нормално зашто застанувавме ради синко ) и никогаш не сум дала никаков препарат за патување. Еве 17+ е и често идеме за Белград, Берово, Грчка и не несум дала нит би дала. Така да најдобронамерен совет прашај си ја матичната и на своја рака не се дава ништо, ниту па по совет на членка од форум.
    Твоето е 6+ ако не грешам, премногу е мало за такви суплементи да пие без консултација на педијатар.
    Среќен и мирен пат да имате и немај гајле бебе ќе спие, ќе пуштиш песнички, цртани, ако треба и ќе го надоиш или АД ќе дадеш ( зависно на што сте ) и све ќе е супер ќе видиш.

На vitamina, karibian, Chantal и 3 други им се допаѓа ова.
  10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ние патуваме по 1500 км без проблем во правец па ништо не сум дала не сум ни помислила.

На Ava.84, vitamina, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Selest

Selest Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    1.456
    Јас поминав и лани и годинава по 1200, 1800 км (лани со 5 месечно бебе и 7 годишно девојче) годинава купив пробиотик и не го дадов. Супер поминавме. Незнам зошто би давала бедоксин? Подобро напиј си се ти :)

На vitamina, Chantal, queen007 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. queen007

queen007 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    306
    60D586C0-96DC-4755-B54B-02C6885FB96B.png Да имате право, ја погледнав табелава затоа прашав. Благодарам.(highfive)

13. Mala30

Mala30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    254
    Мајки, веќе два дена имаме проливче (ептен зелено), вчера три пати и денес еве до сега двапати. Горните единица и двојки ни се ептен набабрени жлебинките и се црвени жар. Со што можам да му помогнам на бебе да регулираме барем малку столица. Му звонев сега на педијатарот ама не ми се јави.
    И дали на 10 м може да му дадам малку чај од нане?

Последна измена од модератор: 30 август 2018
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Може да се каже дека дете има пролив ако има неколку столици едно по друго во рок од час-два. А ако вчера се искакало трипати, а денес два пати, потечно, тоа е само течна столица. Може да е од вадењето заби, бидејќи тогаш се лачи повеќе плунка и оној дел што се голта, ја разводнува столицата. Не е ништо страшно, можеш ако сакаш да дадеш пробиотик, и секако, чај од нане, само не многу јак, иако чајот нема којзнае каков ефект на столицата.

15. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Мајки бебр 12 месеци два дена е со потечна столица...вкупно 4-5 во денот столици (златно жолта боја ко на мало бебе)...и кенкав е и сака најмногу во раце. Мм вчера со блага темп и гадење и омалаксаност, јас само со тегоби во стомак и омалаксаност...едвај истуркавме ден...денес ние поарни ама бебе со столициве уште... не го однесов на педијатар мислев не е страшно ама изгледа е вирус...да го носам сепак или да чекам да помине? Освен по некоја голтка смекта не му давам ништо, јаде само палента, тарана и јогурт овие два дена и тоа по малку, среќа ад не одбива... совет?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Може да е вирус, штом и вие двајца имате тегоби. Пробиотик обавезно давај, и не форсирај јадење. Полесна храна е доволна, ако пие млеко.

На Igle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Кој пробиотик би ми го препорачала? Од провен не сум многу задоволна, се мислам биогаја да земам..?

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Ако не си задоволна од Провен, Нормиа или Пролајф, ама не знам доза за таа возраст. Јас од Биогаја не сум ич задоволна, грчеви му правеше на малово и зелена столица.

19. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Ќе прашам во аптека после...јас од провен не видов некој бенефит, имам давано и бејби и кидс (кидс рне го стои во фрижидер отворен скоро месец)...ќе видам во аптека што ќе понудат. Фала ти вво секој случај.
    И не сум стигнала а често мислам, фала ти за сета подршка и совети при адаптацијата на синчето дома со бабите...

На Annath и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Нема проблем, повели и другпат.

На mal.ecka, Igle и kukla21 им се допаѓа ова.