Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.449
    Да имам едни ко плави со мече ко топлинки и едни сиви со маче ко чорап ама 18-19ка се со тенко чорапче му се таман...денес конверс стартки за фрц парада му облеков па дома го паткав малце па си газеше со нив.
    А од внук ми имам скоро нови такви со гумиче чорапки но моево незнае уште да стои и да се држи за кревет,стол и сл....а да го држиме чекорчиња прави...
    Знам ваикики сите што ги имам дебели/тенки сите имаат гумичиња...

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    1.860
    Добро утро мајки. Ке може ли мала помош
    Овој пробиотик ми го дадоа за ќерка ми ама не ми кажаа како да го растворам или како да го давам гледам дека е прашок. Однапред благодарам 20181001_093617-1.jpg

3. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    118.836
    Растворено во чајче или ад млеко :)

На mona22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Во чај, во ад или измолзено. Само не жешко, туку на собна тт.
    Иначе, истиот го има во шише, не е дозиран во пакетчиња вака, и поевтин е. Ова ако ти е за цел месец. За еднаш, два пати, ок се и овие. ;)

На mona22 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    1.354
    цела недела имаме вакви ситни брунки по цела нога и тоа само на ногата нема на друго место..од што може да е и дали да ја мачкам со нешто

Прикачени фајлови:

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    прашок , полазено...

7. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Мајки мала та ми 11+ и многу крцка кога ја креваме во раце.Веќе еден месец и давам вигантол по 5 капки а предходно давав по 2 нормално по препорака на доктор но сеуште и крцкаат коските.Ме интересира дали некоја мајка има вакво искуство?Баш сум загрижена.

8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Мајки дајте памет. Детево од кога тргна у градинка цело време е затнат/растечен нос. Бевме на лекар крв добра нема ништо докторката вика вака ќе биде до 3 год. Имаше и пролив 4 дена. Матичната вика од млекото тетрапак од градинка што го конзумира и прави течна столица не е вирус. Од ноќеска и се фати и гласот кога спие крчи затната цела. Сега пак ќе ја носам на лекар. Ставам капки инхалирам влечам мрсули ама не поминува. Сега колку што успеав и да измерам има и некоја температура од 37.5. Грев ми е да ја гледам месец дена а нема како да и помогнам

9. elisaveta35

elisaveta35 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Здраво Мајки.
    Од кога тргна во градинка, за две недели се разболе. И од тогаш неможеме да се опоравиме. После температурата сувата кашлица остана, и еве веќе петта недела како кашла де суво де влажно, повеќе суво. Носот го трие, очињата исто ги трие, и му се како розеви околу. Имаше секрет густ некаде високо што не се аспирира, па со брис откривме дека има бранхамела бактерија само во носе. Пие сега моментално до утре амоксицилин антибиотик, ама има сега пак прозирен течен секрет од нос, кашлицата сува ја има уште. Плус на сето оваа мака мачиме со столицата - има бели точки како партали во каката, па пробуваме со промена на млека, де хипоалергени, сега зедов без кравји протеини. И да ви кажам само не вртат во круг, никаква дијагноза до сега ниту решение, дете си продолжува да кашла. Некој со слично искуство да сподели ако е имал, многу ќе ми значи. Инаку бебе е скоро 11 месеци.
    Ви благодарам однапред.

10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Eve nie sme isti takvi, denes bev pak na lekar maticnata vika od sto place vo gradinka zakaci laringit. Samo loratidin ni dade i vit c. Za stolicata mi kaza od promena na hranata i kravjoto mleko sto go kozumira vo gradinka. A za nosot deka do maj mesec celo vreme ke bidat vakvi. Davaj caj od bel slez razreden, kaj nas samo toa pomagase, a za bakterijata znam deka so hloramfenikol se tretira 2x den mackanje nose.

11. elisaveta35

elisaveta35 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Pieme loratidin veke 5ta nedela...nema promeni. Eve denesk kaslal mnogu i pak ke go nosam sega, i i ne odi veke vo gradinka mesec ipol, doma e..

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Пет капки даваш по совет на ортопед? Иначе нормално е крцкањето, дел од развојот е. Коските при раѓање се меки, со тек на време се зацврстуваат.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    5 капки по совет од педијатар.Вчера ги намали на 3.На 17 овој месец сме на ортопед

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Мајки што ставате за растечено носе како водичка?

15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Топол туш по главче и грбче за да сами се слеваат, направи сауна во вц, ако има многу и засркнуваат влечи со пумпа за да олесниш, можеш и некој спреј да прснеш да ги бутнеш и да ги голтне, па ќе ги искака..

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Синомарин спрејче. 6+ е.
    И Емка како што ти кажа, за да се чистат.

На stevemila и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    11+ sme.A kapki mesto sprej moze li?

Последна измена од модератор: 10 октомври 2018
  18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Смее. Кои конкретно?
    Ако се капки од типот Оперил, Ефидрин не ги корисри повеќе од 5 дена.

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    @***Lami*** можеш капки, ама со капки нема да ги бутнеш туку ќе се слеваат, ама ако па така ќе влечеш со пумпа. Што имаш сега тоа, битно олесни на бебе :)

20. ***Lami***

***Lami*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2016
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    101
    Fala mnogu.Ona nema mnogu ama denes izlegovme od bolnica imavme strasna reakcija od vakcina i taman toa se sredi pocna da kasla i noseto da tece.Ne ispisaa taka i rekoa deka e dobra a mene pustoto mi e strav.Kako izbezumena sum.Doma imam kapki ISOMAR.Fala majkicki uste ednas.

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.