Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    2.270
    Здраво, може ли совет од што да напрвам пакетче за дете од 11 месеци ? Знам дека благо уште не му даваат, друго што да му ставам? Фалаа однапред :)

2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Лино смоки, лино бисквити, Хип бисквити, има и на Бејбилов едни во ДМ бисквитки, водичка Хип, Јана, Бебелан која и да е, каши на Хип, Холе, Бејбилов (јас само од овие давам), животинско царство, Барни, двопек можеби..
    И тоа ќе се наполни пакетчето :)

Кој сакаш, зависи и од буџетот, само ќе гледаш да е со две маски, мала и голема.
    Мислам мојот Омрон беше, ОК е, некои +/- 2.000ден беше.
    Ама купи си и пумпа, по инхалации, врти бебе на грбче, потапкај малку и вади со пумпата.
    Топла бања, сауна обавезно, полевај топла вода по грбче и главче, ќе се среди, со лесно :hug:

Последна измена од модератор: 11 декември 2018
    На mal.ecka, TeddyGrey, jule84 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Јас на бебиња во аптека им ги правам пакетчињата. :) Во Зегин имаш голем избор на каши во тегла и кутија, како и на оние што се шмукаат - Хипис (ќе ти прикачам слика), сокчиња на Хип (за поефтино можеш и од маркет на Фруктал има 100% од јаболко и портокал, со сламка) пудингчиња на Нестле и Хумана, бебешки смоки и бисквити.... ако сакаш пополно да биде можеш да ставиш овесни снегулки, просо, експандирани житарки, кокосово/бадемово/оризово млеко ги има во мали и големи пакувања.....

Еве и оваа ноќната е ко десерт, многу е убава:

Еве и од овие кашите на Натура за еден оброк можеш да му земеш, по маркетите ги има, 20тина денари се.

4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.688
    Оди во ДМ или Зегин и купувај:) Кашички, такви хипис за шмукање,лино смоки и бисквити,сокчиња, можеш некои житарки на хипп,холле,нестле, ќе видиш ќе направиш големо пакетче :)

На mal.ecka и Anaouou им се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Користи ли некој Провен за бебиња? Колку време го чувате отворен?
    Мојот е од Септември, дадов само 7-8 пати и е во фрижидер.
    Сега гледам на амбалажата само до 45 дена може да се чува отворен.

6. Leonida2

Leonida2 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    28
    Бебето ми е 6 месеци и веке недела дена дома тортура ни врши .. во 9 е заспан и искапен и спие докај 11, 11 и 30ч и станува да цица па презаспива па за саат е пак станат пак цица и заспива и станува со мижење и плачење се додека не го крениш да е испраен и запалено светло.... незнам кој е проблемот ама неспие од 02 ч до 05ч си седи си се смеј .. ме мрдна
    Никогаш не ни спиел подолго од 2ч, но сега воопшто не спие и денски еднаш ке легни 2ч и толку.
    Наеднаш се смена веке и не заспива на ист начин ...
    Кај да му барам чарето?

7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Чарето во трпението е.
    Скок во развој е.

На Majjja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.375
    Допаѓања:
    37.495
    Само да те утешам.
    Моето е скоро 20 месеци. Откако е родено многу често е будно ноќе со саати. Преку ден преспива саат време само.
    Кај вас ако само сега се случува, заби или скок во развој. Мачкајте гелче на непцата.

9. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Nie koristime proven ama vo monodozni pakovki

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    За над 12м е или? Да знам да го барам. Оти вака не ми врши работа. Ќе го фрлам пак.

11. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Uste go koristime toj od prv den sto se dava samo smeneta e ambalazata

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Majjja

Majjja Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2018
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    78
    И мојата исто. Од пред 2 дена. Нерви искинав!!

На Abc07 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. sanji4444

sanji4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    498
    Бебушката е 7 месеци и една недела, пред 3 дена и дадов урда со палента за прв пат. Бебе се мрштеше, правеше фаци ко за повраќање и дадов неколку лажички и преќинав. После 3/4 саати цицаше и заспа, ја оставив у креветче и за 5 минути се разбуди и поврати, цела улепена коса, перничка, ќебенце ... Ја избањавме со мм во меѓувреме уште 4 пати повраќаше и ајде на доктор. Испадна алергија на млечни производи. Несмеам да и давам ништо млечно па и месо не смеам. Дали има некоја од вас искуство со алергија на млечни производи. Таман реков ќе можам и кисело млекце да и воведам и телешко месо, ама ништо.
    Еве сега од синоќа и се затна и носето. Незнам дали од што повраќаше па и се намали имунитетот и настина.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.906
    Допаѓања:
    203.125
    @TheSecret

На sanji4444 и TheSecret им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.002
    Допаѓања:
    9.432
    Fala Annath na tag, kolku mozam ke pomognam.
    @sanji4444 prvo ke te prasam dali prv pat davas mlecno ili dali samo cica ili i na ad ste? Dali do sega ste imale problem so kozata kako crvenilo ili atopicen pri cicanje ili pienje ad? Dali e samo povrakanjeto vo prasanje ili ima i drugi simptomi kako proliv, meka stolica, smrdliva stolica,pogotovo krv vo stolica naduenost gasovi pri davanje na mlecno ili nekolku dena posle toa? Dali bidejki ja doi si jades ti mlecno imate problem so kozata na deteto? Te prasuvam ova zosto od odma nemoze da se dijagnosticira alergija ili netolrancija na mleko i mlecni proiszvodi. Alerigijata se manifestira samo preku kozni promeni, a gastro promeni dava netolerancijata na laktoza, znaci razlicno e i e razlicen i tretmanot. Prvo sto ke ti predlozam e da napravite ks za da isklucite moznost povrakanjeto da e od nekoj virus ili nesto drugo. Greska si napravila sto so urda si pocnala da voveduvas, najcesto se voveduva so puter zosto sodrzi najnizok procent na laktoza, pa kaskavalce rendano, pa kiselo mleko, urda i sirenja na kraj. Izvesno vreme ne davaj mlecno, nekoja nedela, posle probaj pak ama ne urda, i toa samo mnogu mala kolicina na primer edno kafeno lazice kiselo mleko i prati ako pak pokaze od pogorenavedenite simptomi mozno e da se raboti za netolerancija,(ako ne pokaze simptom od den na den poleka zgolemuvaj za pola lazice),Znaci nemora i odma da dade reakcija moze ceka nedela da jade bez problem i odednas da reagira a dokolku pokaze kozni promeni kako osip i crvenilo okolu usta alergija. Dokolku se raboti za netolerancija na laktoza nemoze nisto da se stori osven da se ceka organizmot kako sto ke raste deteto sam da se izbori. (eve sin mi duri sega na dve ipol godini pocnuva da jade nesto mlecno, prethodno nisto), ako se raboti za alergija nemoj da se lazes da brzas alergotestovi da pravite zosto nema da bidat verodostojni na tsa vozrast (bar posle 2 godini) alergijata se tretira isklucivo so antihistamini vo mnomentot na manifestacija i nikako nesmee da vnesuva ona na sto e alergicna, moze i neznaci deka alergijata e za cel zivot, najcesto kaj malite deca so tek na vreme se gubi.
    Najcesto kaj decata se raboti za netolerancija, toa znaci deka vo organizmot delumno ili celosno nedostasuva enzimot lAktaza koj e zadolzen da ja prerabotuva laktozata od mlekoto ili mlecnite. E sega pri nedostatok na toj enzim nemoze da se preraboti laktozata pa taa se lepi za crevata i soszdava gastro problemi. Povrakanjeto samo po sebe moze a i neznaci deka e simptom na netolerancija.Treba da se sledat i drugi simptomi ko sto ti pisav pogore.
    Poveketo pedijatri kaj nas ne se zamaraat da se otkrie tocno sto e i samo kazuvaat alergija a vsusnost se raboti za netolerancija sto e mnogu razlicno. Sledi nekolku dena da ne slucajno e virus, pa odnesi ja na asalen doktor, ti ja preporacuvam Badzakova vo Sistina isto i Sajkovski, ama sepak prvava e specijalno za ovoj problem. Da se otkrie dali navistina e problem so mlekoto e mnogu dolg i makotrpen proces, Ako izleze deka e postojat mnogu bezlaktozni proizvodi na pazarot , no i mnogu e tesko da pazis celo vreme i da citas sostav na se mozno dali sodrzi mleko ili surutka. Izborot na hrana e ogranicen. .Telesko mozes da davas no i na toa pazi bidejki sodrzi kazein sto na nekoj nacin e mlecen protein, no ne sekogas ako ima problem so mleko nemoze da jade meso. Ponataka daj i meso, ne bi trebalo da ima problem, no sekako se sto ke davas vo mnogiu mala kolicina da bide.

На Coco31, Mimmi39, sanji4444 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Abc07

Abc07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 мај 2018
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    1.407
    Ne sekogas jadat isto imam primeteno na pocetok jadese i kasi 120 gr i posle nepoln saat mleko. Ima denovi koga edvaj lazicka probuva i poveke mu ode mlekceto. A nekogas pie pocesto no kolicinski pomalku. Si rastat i menuvaat nema mesto za nervozi. Ako nesaka deneska nareden den pak si jade voobicaeno. Se dodeka si raspolozeno i veselo ne mu ja mislam

17. cimparka

cimparka Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2018
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    998
    Мајки, бебка ми е 6ипол месеци и освен рачињата ништо друго не става во уста. Ќе си игра со разни играчки, се сака да фати и се тегли по истото, ќе си кине паломи на најситни парчиња..но ништо не става во уста. Нормално ли е ова, со оглед дека бебињата баш на тој начин ги спознаваат предметите, буткајќи ги во уста?

18. sanji4444

sanji4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    498
    Прв пат давам млечно. Само на доење е. Еднаш се случи да и дадам ад 60 мл испи и за 3 саати го поврати.
    Додека беше само на доење какаше и на 15 дена, откако е на дохрана кака и по 3 пати на ден ама топчиња тврдо а нема мака при какањето. Јас јадам млечни производи и нема проблем кај неа. Црвенило и се нема појавено. И со урдата не и се појави. Освен повраќање немаше други симптоми, исто и со ад кога и дадов.
    Фала многу за советот.

19. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.065
    Допаѓања:
    4.520
    Изгледа е нормално :). И моето бебе така прави, се фаќа со рачињата, но ништо не става во уста. Дури и Софи не ја става во уста. :D Важно, си игра сама, си се занимава со играчки околу неа.

На cimparka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197
    Блазе тебе, мојава да е кабиљ и слон в уста ќе пикнит. Почна со рачињата исто и сеа непцата мн излеа ја болет и све пикат в уста.

На mimiiiii, Majjja, cimparka и 1 друга личност им се допаѓа ова.