Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Мајки, дали сирупот Панцеф може да предизвика мека и многу честа столица? Таман почна да си јаде ко шо треба ама ништо не и се задржува, цело време кака

2. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Може.
    Пробиотик даваш?

3. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Да, секој ден. 3 часа пред антибиотикот. Се мислам дали да го прекинам, се што јаде непреработено го исфрла

4. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Консултирај педијатар, пиши, јави се одма!

5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ми треба совет, @kukla21 памтам ти пишуваше за нешто слично, па може ќе знаеш да ме советуваш.

Имено, ја приметувам бебка дека се противи на заспивање, навечер особено. Штом ја носам накај спална, плаче и кенка кога ќе види темница. Ако ја легнам за успивање, одма се буни и плаче, а штом земам да ја шетам во раце, се смирува. И така со шетање заспиваме, и мора некое светло да има од некаде бар малку да свети. До пред некој ден без проблем си заспиваше во темно и легната на мене.

Воедно, денес ми стигна нотификација од Wonder Weeks дека влегува во осмиот скок. Ова ли е тоа и колку трае? :drunk:

Добредојдени се сите совети како полесно да се заспиваме периодов (пошто се надевам дека е период (fingers)). Бебе за 2 недели годинка ќе полни инаку, ова првпат се случува.

На Majjja, mal.ecka, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Немам совет :( Ја носам во спална и се ококорува. Скока, вика, цицнува и така во круг. По 30+ мин ја заспиваме. Ја шетаме по дневна со некое светло, тв запалено и ќе си заспие откако душа веќе ќе немаш да ја носиш во раце. Скока, се трти во раце ( тогаш е најтешка за носење) дур не фати поза што и одговара. А 11+кг е. Раце ни попаѓаа. Мене и желудник почнува да ме жежи. Немам толку сила да ја носам. Најчесто и мм ја заспива ради тоа.
    Само прашувам по луѓе да дадат чаре. Никој нема совет :(

На Majjja, mal.ecka, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.777
    Допаѓања:
    145.291
    Ако може јас да се вмешам. Кај моето 7ми скок инаше иста манифестација.
    Кога ќе го пикнев во спална врескаше додека го држи глас. Неколку ноќи баш врескајќи го заспивав.

После си најдовме друг метод. Го успивам во дневна, со вклучен Тв, и да го гушка мечето. Некогаш прифаќа седејќи ама сега е преразмазен и мора да го шетане. Значи кај него едвај го држам, па и мечето, кое е поголемо од мене.
    Па он се навалува на мечето.(facepalm)

Мој совет е најди некој друг концепт на успивање. Гледам тој период сите се противат. На моето очите му паѓаат ама никако не ги затвараше додека не се умори од цикање.

На Majjja, Coco31, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А да. Ме потсети. Имаме еден лемур и тој ни е за заспивање. Го зема него во рака и така ја шетаме. 2 дена бара еден огромен зајак да држи. Мм се нервира. Вика не ти е жал волкав зајак да ми наместиш да шетам. Ем она тешка, ем зајаков. Неа да ја држам или зајаков. Оти ако падне зајко ја буди (facepalm) т.е. ја ресетира ако пп малку тргнала накај заспивање и јово на ново

На Majjja, mal.ecka, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @kukla21 Сакаш да ми кажеш дека уште трае??? :o Тешко мене значи. Исто се трти и мојава додека ја носам и најтешка ми е тогаш, мислам ќе ми рипне од раце. Рацеве ми попаѓаа веќе, 10 ипол кила е. И со мене и со мм исто прави, ама ме чуди што одеднаш почна, пред некоја ноќ, додека претходната скроз нормално си ја заспав ко и секогаш.
    @duffi пробав и со омилениот зајак и ќебенце, ма фрла во нервоза и урла. Очи црвени, и паѓаат, ама не се предава. По 40+ минути се успиваме. А капак, мислам дека и двојките горе и растат и тоа дополнително ја нервира. :sweat:

Кукла и ние имаме огромен зајак, уште тој ми фалеше во животов :D

На Majjja, mal.ecka, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Трае :( ние ако ја успиеме за 30 мин сме на коњ :)
    Ако најдеш чаре кажувај. Ако најдам кажувам.

На Majjja, duffi, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мене едното синче ми правеше така па викање и по два часа не заспиваше и му најдов чаре , го вртам нанапред да гледа и го шетам во полутемна просторија и полека го навалувам надоле во период од 20-30 мин , толку полека и заспива така и нели добропро нема викање и не трае два часа. :)

На Majjja и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  12. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    8.757
    Леле исти сме скоро цел месец само со шетање во раце заспива и строго во познат простор -дома зошто нешто ако е различно одма е интересно па неможе да спие.

На kukla21 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  13. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    632
    Допаѓања:
    584
    Na 8,5 meseci

14. Visnicka1

Visnicka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    11
    дали некој имал случај на алергија на брокула? бебе му кажаа атопичен дерматит, бидејки забележувам секој ден што јаде забележав ко јаде брокула има црвени дамки..

15. kostarika

kostarika Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    2.128
    Мене педијатарот ми рече дека алергија е само ако има црвенила што шетаат по цело тело. Се друго како брунчиња околу уста не е алергија.
    Каде му се црвените дамки на твојот бебуш?

16. Lejlaah

Lejlaah Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2018
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.100
    Кога има скок во 8 месец ? Не можам да верувам како ми се смени и кенкав и лут и нејќе да спие а му се спие ..

17. Sandrin4

Sandrin4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2018
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    6.197

Прикачени фајлови:

На Lejlaah му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Visnicka1

Visnicka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    11
    па има големи кругови, рапави на лакти, нозе и вратчето, и поцрвенуваат на момент, а ко се ок обелуваат, не се класичнк брумчиња, туку дамки големи, рапави

19. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Да не е случајност со брокулата?

По ова што опишуваш дерматит е, мачкај обавезно со нешто, суво, црвено ти мачкај, со Мустела стелатопија на пример или што и да ви посочиле, ако нема ефект па мењај.

На Visnicka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Малата, 6,5 месеци вчера ми крена тем до 38. Си јадеше си цицаше се со ред ама сношти не спеше се будеше нон стоп. Денеска се искака течно и покрај цврстите оброци а непцата долу и се потечени. Може да се заби? Др нема нисто ни кашла ни мрсули ништо нема.