Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Кај мене е 8 месеци и не пие ноќе млеко и да и понудам нејќе,и давам чајче оти е жешко сега и може е жедна,а ако нејќе чај си ја зимам во раце и си гушкам,галам додека не си заспие цврсто..
    Бебето треба да се осеќа сакано и сигорно,а не да плаче 45 мин преплашено и да заспие од премора.
    Кога го прочитав овоа толку нервоза и лутина добив тоа чудо.какви се родители постојат леле...ептен ме изреволтира тренингов.

На Skorpija25, oblace1 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.928
    Допаѓања:
    14.637
    Дали е океј, јас лично сум одлучила заради мислењето на стручни лица кои ја напишале книгата. Како и за се друго, разни педијатри имаат разни мислења, ама не го измислив јас, книгата ја открив барајќи стручен совет од соодветно лице.
    Кога имаше грчеви давав капки и ставав термофор, ако имала мака сум гледала да и помогнам, и по цел ден ја играм и шетам и гушкам. Според мене ноќта е за спиење и сите навики се создаваат од најмала возраст. На никого не сум рекла дека треба да прави како мене, ама кога ќе кажам дека имам начин како бебе да спие цела ноќ, сите ме прашале како. Само споделувам што фукционирало за мене, ако некој сака нека проба, ако не постојат милион други начини и методи, па има и мајки што дојат сред ноќ и на година ипол. Јас не сум и не сакам да бидам од тие. И ова е начин на кој го постигнав тоа. Мене ми функционира и скроз ми има смисла.

@cvekence123 жал ми е што ти предизвикувам револт. Ама не ми е жал што имам дете кое вкупно 5 пати плачела во подолги интервали во нејзините 5ипол месеца, а повеќе од 2 месеца спие по 12 саата навечер. Имам здраво, весело и зборлесто бебе и јас сум и максимално посветена во будните саати. Се на се, сум мајката што сакав да бидам.

На kozuf, joan, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Секое дете е различно. Но јас верувам дека не би го оставила 45 мин да плаче.

На Bella* и pianogirl им се допаѓа ова.
  4. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Zosto sekogas mora tako osuduvacki da se pisuva? Za se! Dava li neko voda, caj... ostava li deteto da place ili go guska.. ne morate sekogas da osuduvate. Sekoja majka znae najdobro.

На joan, Milaаа991, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.928
    Допаѓања:
    14.637
    И тоа е во ред. Не е тоа потребно и неопходно. Само е еден од многуте методи на sleep training. Ако не сакаш, можеш и ниеден метод да бе применуваш. И тоа е опција, feed on demand и baby led weaning, каде детето цица кога сака и колку сака додека самото не се одбие.
    Не го избрав овој начин туку така. Убаво истражував што се постои и се што се препорачува, и едноставно го избрав овој метод.
    И јас не верувам дека ќе дојам дете на 8 месеца кое има заби, 3 пати во 2 саата како последното бебе што ми беше на гости. Ете за мене тоа е неприфатливо. Ама за неговата мајка тоа е во ред. Секоја мајка е најмајка за своето дете.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Моето немаше заби до 11 месеци.
    Забите не ми се репер за ништо искрено кажано. Секога за се го оставав како што тој сака. Првата год ми беше најлесна од секој аспект. Втората откако прободе нормално потешка.. За мене едно правило важеше само. Како сака така ќе биде. Ништо на сила. Тоа е дете.

На Skorpija25, fana, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.928
    Допаѓања:
    14.637
    Јас сум стоматолог. И те како ми се репер забите. Не можам ни да објаснам колку деца на 3 години сум видела со детски кариес од ноќни шишиња млеко/сок или од ноќни подои.

На joan му/ѝ се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Јас неможам да ве разберам тука осудувате вода зашто се давало
    ,правите тренинзи мислиш куче чуваме а не бебе.
    А во другана тема одобрувате патлиџан,џиџи бебе и ред сите не соодветни јадења за возраста на бебето.
    Да му се одмили на човек више да пише било што.

Последна измена: 27 јуни 2019
    На kukla21, Iki lepi, Bella* и 4 други им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Тие се веќе поголеми деца. Поентата беше ти на 2 недели новороденче не си му давала за ред да добие ко што сфатив

На cvekence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.928
    Допаѓања:
    14.637
    Не си ме сфатила. На 5 недели почнав со 10 минути смирување пред цицање, а сосема да не давам почнав на 4ипол месеца зошто од 3ипол спиеше цела ноќ и тогаш почна да се буди. Значи од 5 до 15 недели полека намали од 3-4 подоја на ниеден. Кога ја оставав да плаче веќе бев сигурна дека не станува ноќе од глад. Претпоставувам беше некој скок.
    Не можам во неколку поста да доловам се од една цела книга, и има еден куп други детали настрана од плачењето. Тоа е последно. И во книгата е објаснето дека ако целата комплетна рутина не се запази, џабе ќе го оставиш детето да плаче. Не функционира така.
    Се трудам сево ова да го објаснам зошто не е само дискусијата за тоа дали бебето ќе јаде ноќе или не. Јас ова го применувам за да детето има убава рутина, знае кога станува, кога легнува, кога јаде и кога си игра. Се тоа е дел од комплетното воспитување. И можеби грешам, можеби моето дете е исклучокот од правилото и ова не би функционирало со ниедно друго бебе. Јас само ова бебе го имам и само ова (успешно) искуство го имам. Само го споделувам. Книгата си ја купив и ќе ја дадам на секој кој е заинтересиран зошто јас не можам да објаснам се како функционира овде.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    289
    Почнувам со работа кај и да е, и имаме ваков ред:
    Станува околу 7ипол 8
    Доручек во 9
    Околу 12-13 часот цица
    Околу 16 часот ручек, после до вечер цицање.
    Е сеа на работа сум од 6 до 14 часот, ова цицање во 12 како да го замениме.? Секој предлог е добредојден. Пробав со адаптирано, нејќе да го помириса (пробав со хипп, не знам дали да пробам со некое друго или џабе ќе е? )

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Молзење?

13. CatL4dy

CatL4dy Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2017
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    289
    Пробав, не можам толку да измолзам за да има за секој ден, едвај тече кога молзам. Он цица 3 пати дневно така да каде каде ми е намалена лактацијата.

14. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    984
    Не е осудувачки да се даде свое мислење. Јас не викам дека е лоша само викам дека не е океј според мене да се препорачува таква метода.

15. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    Колкаво е бебето? Ако е над 7 месеци можеш кисело млеко да даваш како ужинка ако јаде чисто, или да ставиш некоја овошка како овошен јогурт.

На CatL4dy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Молзи почесто и собирај го. Чувај во фрижидер. Ќе ти се зголеми лактацијата со почесто молзење..
    Пробај..
    Или пак замени го млекото со оброк.

На CatL4dy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Еве една статија на темава за тренинг за бебиња:

https://pedijatar.mk/prim-d-r-lilan...da-go-distsiplinirate-tuku-ponudete-mu-uteha/

Сите бебиња ќе научат да спијат и да презаспиваат, јас сум давала да цица кога и да се разбуди и сум нишкала и пеела, еве веќе си спие по цела ноќ не правев тренинзи сама си покажа кога е време. Дека имало бесони ноќи имало ама моево воглавно после 3 месеци почна да врзува по неколку саати, не сум тренирала бебе она мене ме тренира:D, си ја следиме рутината секој ден за јадење, шетање, дремки, бањање.. ама кога и да заплаче не се мислам да ја земам и да ја утешам, дур цицаше дури и сакав да има ноќни подои затоа што се важни за бебето.

На kukla21, Chanell*, lackygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас дури имам и будено бебе за да цица зошто ми качуваше по 600 грама само на кај 3 месеци.

На cvekence123, Skorpija25 и mimiiiii им се допаѓа ова.
  19. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Будев и јас првите 2 месеци, ама и после знаев да ја земам да цица а можев да и ставам цуцла и да продолжи, околу 10 месеци почна да ми се одбива и толку инсистирав бар ноќе дури е поспана ама џабе беше.

На cvekence123 и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Е баш поради тие работи јас се помалце се пуштам на форумов..
    Немам време да пишувам,отварам само да читам ама кога ќе прочитам нешто што ми нема воопшто логика а се почесто читам такви ствари, одма Гасам форум:)

На Milaаа991 и pianogirl им се допаѓа ова.