Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Andra

Andra Популарен член

Канестен крема тенок слој два пати на ден и покриј со газичка за да не се прошири и крема со цинк бичо која бекутан или на хипп.За во лето наместо павловичева подобро е хидратна крема за пеленска регија.

Bella* likes this.
  2. Andra

Andra Популарен член

Црвенилото и така започнува како бубулички па потоа се шири.

3. karak

karak Популарен член

Ajde Eden sovet predhodnata nedela na bebush od usteto mu se pojavi mnogu zoltenikavo. Poseteno maticen I usen doktor vednas. Usniot doktor ni dade samo akva maris da prakame zoltenikavo nema ama nekako mi mirisa uvoto. Sakam da napravam bris ili da ne panicam. Bebe veselo ok nema tt se normalno ne cesa ushi znaci nikakvi simptomi na bolka..... Sovet ili nekoj so vakvo iskustvo.11 meseci sme...

4. Annath

Annath Форумски идол

Не е ништо страшно. И кај моево неколку пати се случило да истече жолт секрет од увото што мириса. Следи ситуација, ама големи се шансите дека нема ништо.

Lolipop23 and karak like this.
  5. Smetalink

Smetalink Истакнат член

Majki neznam kaj da go postavim prasanjeto na odmor sme dojdemo vo mk i eve vise 3 nedeli dedeto mi e so crvenilo vo ocite go nosev na doktor mi dadoa kapki za oci sirup za alergija i kapki vitamin c i pokraj seto toa pak ima crvenilo so cesanje duri nervozen stanuva inaku e 9 mesecen sega mu zedoa bris pa rezultati vo ponedelnik dali nekoja imala iskustvo so vakvo nesto i sto bi mozela da stavim deugo posto stvarno vise neznam so da napravim izvinite za dolgiot posto i fala vi

6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Излегува и на син ми повремено, како топче жолтеникав секрет, но никогаш не сум испаничила и не сум го носела на лекар поради тоа. Нормално е бидејќи инаку не му ги чистам внатрешно ушите, само надворешниот дел му го мијам и бришам, па тој секрет што се собира внатре мора некогаш да излезе.

karak likes this.
  7. PrettyG

PrettyG Истакнат член

Нас педијатарот не советуваше пополека на секое капење да го отвараме. Не на сила, пошто ке го боли. Рече ако не успеете да го отворите, ке го отвори уролог. Ама како не кажа .
    Инаку ако му е црвено и му испукала кожичката, мачкај со маст хлоранфеникол. Истата што е и за очи. Ова е препорака од педијатар и има ефект. Јас мачкам.
    Дека нема да го боли ако наеднаш и на сила му се отвори, не верувам. На внук ми од сестра така му го отворија, и неколку дена си имаа мака.
    Ајде со лесно... и јас мака мачам со отварањето и никако да излезе..

happygirl likes this.
  8. Andra

Andra Популарен член

Моите близначиња цело време ги чешаат ушињата и се грепкаат.Педијатарот рече нормално е зашто им се лачи повеќе секрет.

karak likes this.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Нам педијатар ни даде Белогент маст да го мачкам кога ќе му е црвено кожичето.
    Го отваравме на секое бањање,ама еднаш му испука кожичката,дете вриштеше од болка и од тогаш некако ми е страв да му го отвораме.
    Сега го отвора мм еднаш неделно.

PrettyG, lackygirl and happygirl like this.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Да ја тагнам @FreeMind да се пофалам за синоќа :) спијаше цели 4ч, од 23ч до 1ч, потоа стана во 5ч, па во 7 и пак презаспа до 8 ипол, ова е рекорд за нас :D
    Во неделата го крстивме (ми велеа од ко ќе се крсти ќе спијал повеќе :o можи има нешто :D

11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ајде аирлија! Нека наголемува сега на пет часа може дојде време да поспиеме. Таман со работава да ти се поклопи се!

За крштевање сепак нема ни да размислам. Не сакам поповЕ да ми ја допираат ќерката :)

NarCis@, lackygirl and TeddyGrey like this.
  12. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Што користите за затнат нос кај 6 месечно бебе,не помага ниту спрејче ниту капки солен раствор

13. Andra

Andra Популарен член

Марисимо спреј кај нас помогна.Бањање со потопла вода и малку го држев на пареа од обична топла вода.

14. Andra

Andra Популарен член

Имаме проблем со никнување прво запче.Две недели кенка додека спие и рацете му се на образите.Освен гел за непца што друго правите.

15. duffi

duffi Форумски идол

Дентинокс мачкам. Ефектот е краткотраен. Фаза е која мора да мине.

16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Земи од аптеката глодалка со гел внатре и лади го во фрижидер после дај да го глода.

Andra likes this.
  17. pepapa

pepapa Популарен член

Bebe e skoro 7meseci i saka da stoi na noze, neli e malo i ne smee? Go fakam za racinja i se kreva sam da stoi, jas go spustam toj pak se kreva?

18. pianogirl

pianogirl Истакнат член

Се што прави само бебето не му брани. Лошо е со сила да му правиш нешто што не е спремно а штом само сака уживај. И кај мене момата почна од 7ипол месеци да се исправа

pepapa likes this.
  19. Dina911

Dina911 Популарен член

Леле и мојот е најсрекен кога ке се исправи, 7 месеци и една недела е, му давам раци да се исправи да седне од лежечка положба, тој станува на нозе и се смее :) а и нас ни рекоа многу на нозе ставање не требало, дека рано било, а тој пун кеф кога стои :)

pepapa likes this.
  20. Dina911

Dina911 Популарен член

Мајки да ве прашам дали е обавезна крвна слика пред секоја вакцина? Касниме со вакцината што требаше да ја прими на 6 месеци. Пред да го вакцинираат доага доктор го гледа детето, ама досега ми немаат барано да правиме крвна слика...