Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    24.136
    На бебо мој Хгб му беше 109 кога матичната ми рече да почнам со телешко месо. Почнав да му давам на 6ипол месеци 3-4 пати неделно. Исто, воведов и жолчка постепено. Сега за некое време. Треба да му проверам пак кс.

На PrettyG, BabyT* и duffi им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.344
    @BabyT*
    Не, купувам од локална месара.

На Coco31 и BabyT* им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    По кои табели е од 8+? Јас давам од 6 и пол месеци, прво водата како супа со зеленчук, после месо. Телешко и домашно пилешко на почеток.
    Инаку, очекувај дека хгб може и да падне, тоа е физиолошка анемија, затоа и се воведува цврста храна на 6 месеци, за да се зајакне.

На babydust, happygirl, АнеАце и 2 други им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Една табела ја најдов на фб, а друга од бебе готвач. Во ред, докторката е нова и малку имав сомнеж во неа (не ни е матична), но чим потврдувате еве и вие со ваши искуства ќе ја послушам. Фала ви.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.344
    Бебе готвач и не е нешто меродавен. За рецепти и идеи е ок. За друго слушај си лекар. Баш дека е нова, младите повеќе истражуваат и се чекор со медицината. Ги пратам, постарите педијатри како да не сакат да применат ништо од новото.

Бебе готвач ги носи во толкава заблуда мајките што има прашања во групата дали на дете над годинка смее да дава пиперка жива.:x

На Lolipop23, Ava.84, BabyT* и 3 други им се допаѓа ова.
  6. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Што користевте конкретно? Сакам да пробам со Еуцерин.

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ние користевме Биодерма-Атодерм. Најверојатно педијатарот си ги рекламира нив. Прескапо ги плативме и и помина, но пред некое време ја прашав Биодевојка кажа дека се преагресивни. Сепак избери нешто по нежно.

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Во право си. Ќе си ја слушам јас неа, ама да си ве прашам и вас де:lol:

9. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    И ние имавме тој период низок хг но никако не почнавме со месо што е најтешко нешто за едно 6 месечно бебе каде уште пробува лесна храна. Наместо тоа ние почнавме со неглутенски житарки просото е полно со железо витамини минерали и е многу лесно за дигестивниот систем. Следи по бебе готвач многу го користат и се супер за кога се воведуваат правилно намирниците, педијатарот мој ми кажа на 5 месеци телешко ја на 9 почнав значи пред да воведеш нешто информирај се на повеќе места. Поздрав

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Од каде па вакви дезинформации шириш? Бебе готвач и групата на фб здрава храна здрави деца е најмеродавна... не дека нема некои мајки што залутале и прашуваат бзвз прашања,но е најверодостојна од сите други. Имаш доктори и нутриционисти кои даваат совети и искусни мајки плус.

На Sandrin4 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.344
    Едно меродавна...
    Што се админките и авторките на бебе готвач?
    Нутрициуонисти? Педијатри?
    Ништо од ова.

На srcence1607, CurlyBlossomGirl, Lolipop23 и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Каква најмеродавна жити се :D Одма плукаат ако пишеш дека даваш нешто од готовите каши од кутија, или не дај Боже чоколино си дала или пудинг, како отров да си дала :o :^) Ако не е жива пиперка, грисини од хељда или палачинки од овес, не се важи и не чини :D
    Одамна излегов од групата, не ги можам. Нит се стручни лица прво и основно, второ - со рестрикциите во храната претеруваат и ругаат се' што не се согласува со нив. Молим ти се, лечење комплекси над збунети мајки кои допрва се соочуваат со воведување храна кај малечките. Ужас.

На srcence1607, CurlyBlossomGirl, babydust и 15 други им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Lele i jas taa grupa ne ja mozam. Edna imase prasano dali da stavi malku neskvik,abe luda ja napravija. Sum za zdrava hrana,ama tamu preteruvaat.

На CurlyBlossomGirl, duffi, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. sweet.november

sweet.november Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    232
    Допаѓања:
    3.120
    И кај нас беше истата ситуација кога бебе беше 4 месеци негде. Прво почна како сува кожа на бутчињата, па на рацете, па почна да црвенее и да чеша. На своја рака купив еуцерин атопик контрол млеко за тело, ама уште толку се влоши. На дерматолог ми препорачаа прво адвантан дури се смири црвенилото, и Биодерма атодерм. Од таа терапија се повлече и не се појави повторно, биодерма мачкав превентивно уште неколку месеци потоа. Докторката кажа дека било атопичен дерматит.

15. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Моите се 8 ипол месеци.На ад млеко се и секој месец по килограм качуваа.Крвна слика ок.Од 6 месеци педијатарот се ни дозволи исхрана освен цитруси,домат и црн патлиџан и месо.1 месец само доручек па потоа на 2 недели воведов ручек,па по 2 недели вечера.Јас рецепти користам од нутри бебе и бебе готвач.Според мене најдобра група е српско- хрватската домаче кашице за бебе.Има доста фајлови за начини на подготовка, замрзнување и пастеризација на храна.

16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    По колку столици имаат вашите 8 м бебиња?
    Откако воведов вечера и глутенски житарки бебе има по 5 до 6 столици и тоа некогаш мошне тврди. Прв пат почна да и се зацрвува газето. Мачкам веледа и фризи за пеленска ама неш не помагаат. А и како би помогнале кога она кака и среде ноќ. |(

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.182
    Не е меродавна. Тоа се две мајки кои решиле на овој начин да прават пари. Ни педијатри, ни нутриционисти.

На CurlyBlossomGirl, Lolipop23, happygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Моите по 3 пати и се зацрвенува ама моментално.Јас давам постојано секој ден пробиотик од почеток .

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Двапати дневно. Глутен имаме воведено, а вечера сеуште не

20. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    3-4 stolici, a nekogas i 5. Zenskata se maci nekogas so tvrda stolica, ne znam kako da pomognam.