Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Koe cajce davas? Moite ne sakat voda mnogu pa sakam da probam so caj, ama ne znam od koi da kupam.

2. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    Моето бебе исто седи во дубак,нашиот ортопед рече може или во статичен или обичен дубак,си оди во дубакот низ цел стан,за да можам нешто да сработам,а дека е штетен не е,сигурно ни една мајка нема да го остави да седи цел ден,а и бебето нема да сака,бебето за една недела прави 7 мес

На Bella* и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2018
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    306
    И моето не сака да пие вода и сок воопшто,на ад е ,само чајче пие ама и тоа му го правам со повеќе вода,го користам на бекутан анасон и камилица

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Денес го оставив на под да лежи не бре брате несака, плачи :D само што го ставив в дубак одма се смеј, почна да шета, ќефој е :)
    Ноќеска се разбуди во 12 и до 1 ипол плачеше цело време, дефинитивно забите го мачат, многу тешко ги вади, маки мачиме :x дека роденден ми е денес ми го честита убаво со плачки 8) :inlove: повелете на торта :^::party:

На Bella*, Dina911, Vennera.aa и 4 други им се допаѓа ова.
  5. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Бекутан давам. Знам сите што мислат за него, ама јас го давав. Пред некој ден ја мачеше стомачето не можеше да се искака, и дадов тој од сладок анасон што се дава за грчеви и и помогна.

6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @Gaga.sk Имате на холе без шеќер.

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Среќен роденден :beer:
    Секоја ден зголемувај по некоја минутка на меше и ќе се навикне.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    24.156
    Среќен роденден Лаки, да си жива и здрава :*
    Оставај го секој ден на меше, не го жали што плаче оти за негово добро го ставаш на земја :) Ќе се навикне. Анимирај го со играчки пред него, спушти се и ти долу, да не е сам.
    Моево со месеци рие со главата, никако да се научи да лази :) Нозете и газот ги крева, и на раце се крева и стои така без проблем, ама не знае да лази уште. А се движи, се влече нон стоп, не стои во место никако. И се превртува 38574 пати во секунда, како некоја вртелешка е.

На Dina911, Vennera.aa, hello-kitty.90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    I jas davav toi, koga bea epten mali i imasr grcevi. Znam i jas sto site mislat, ama jas go davav i pomagase.

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    @BabyT* Фала ви за честитките :inlove: морам да го ставам на под, мора да се научи, сега се заинатив и јас, не го жалам оти ништо не му се само се инати и тој :D

На Vennera.aa, happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  11. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Син ми си пиеше од шише мое млеко,знам дека да сака може да пие вода или пак млеко ако тргнам на работа. Сокчиња не сум пробала да дадам,ама вода дефинитивно не пие од шише. Сум пробала да му дадам и кога е гладен,пред да цица,не сака.
    Пие од мала чашка,нешто испие,нешто плукне,ама од чаша најмогу пие,иако не е ни приближно количински колку би требало да испие. И не би се нервирала зошто не пие вода,да не ми кажеше педијатар дека мора да го научам да пие вода зошто ако качи тт,само цицање не би му било доволно и ќе дехидрира. Па искрено,ме исплаши.

Во врска со лазење,син ми за 10 дена ќе наполни 7 месеци,се врти од грб на страна,некогаш и на стомак ама поретко. На меше не сака да седи,максимум 5 мин и тоа со анимирање,сеуште не седи.
    Знам дека треба да ојачаат мускулите,за жал ортопедот не ни кажа дека треба да правиме вежби и какви,за побрзо ојачување. Тука пропуштивме,затоа и може малку касниме,инаку е многу живо бебе,баш мислев дека ќе пролази,проседи,станува порано.
    Го ставам на стомаче,ама закенкува,па го залажувам со играчка,па пак кенка и така повеќе пати во денот. Се надевам ќе има резултати.
    Освен она опширно објаснување што го даде @FreeMind ,има ли и други некои вежби кои ви ги препорачал ортопед?
    Нам педијатар ( роднина на мм,не матичен) низ муабет ми кажа да му правам масажа на грб и стапала за да го стимулирам да се крева.
    Патем, @FreeMind за седнувањето ли те караше матичната, знам те читав дека имаше нешто? Мојот и да сакам да ги ставам да седи(полулегнат) не можам веднаш се лизга,па не ни пробувам.

@lackygirl среќен роденден

На Vennera.aa и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @lackygirl прво тебе да ти честитам роденден се најубаво и те гушкам најсилно на свет:hug:
    @hello-kitty.90 да, за седењето. Ја оставав да седи на нога при држење и ја потпирав на кревет со перници ( се разбира неколку минути на ден). И тоа и го кажав као: она сака да седи:) Кога ми се сврте 20 минути без прекин зборуваше, скроз ме искара. Ја зема малата ја седна и ми вика она сака или ти? И ја пушти од висина да и падне на рака. Експлицитно покажување на заблуда.

Вежби нема, има само оставање на стомак цел ден. Ете кај @Milaаа991 од нон стоп на земја веќе и се крева да стане. Тоа вежбањето на стомак брзо им иде. За час ќе смени бебе. Али стварно морало да вежба. За нивно добро. Не дека брзаме негде, цел живот и ќе седат и ќе стојат ќе им здосади.

Кај мене не плаче, само кемка. И новина е што сега на два саати заспива преку ден уморна. А ноќе у 3 втора вечер станува да си играме.

На Vennera.aa, lackygirl, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    24.156
    Ич не се плаши дека може да дехидрира ако недајбоже качи темп. Моево беше два дена со темп 38.6 и само цицаше, па не дехидрира, и тоа во најжешкото се погоди. Матичната рече додека цица си прима вода и течност и се што му треба. Ама јас сум упорна да се научи да пие вода за кога ќе тргнам на работа да му дава жената, вода или АД ако има потреба.

На Vennera.aa, lackygirl, Coco31 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @Annath Може ли мислење за маста дали е нешто со кортико? Ми ја препишаа за малата.

Прикачени фајлови:

15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    @FreeMind Она веќе чекори и се движи придржувајќи се за мебел. Само оставање на земја и од ден за ден ојачуваат. Побрза е од мене во категорија лазење. :D
    Туку јас имам др проблем, пак не сака да јади ништо. Ни овошје, ни житарки, ни зеленчук и месо. Дали до жешкото е или пак заби ја мачат не знам, а таман почна убаво да си јаде. :(

На LoveHope, Vennera.aa, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Браво @Milaаа991 алал да и е на малата каков напредок браво така треба. Вчера во труднички те бодрев денес малава оди. Браво!

За јадење не знам што да ти советувам. Ако најдеш чаре пиши. Внук ми од кога е роден не јаде 18 години наполни нема ни 50кг. А висок дечко. Ама ете никад не пројаде. До ден денес мајка ми иде со чинијата да го моли да касне барем пола. Бурек јаде осминка :)

На LoveHope, Vennera.aa и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  17. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Јас пројадов после 18, има надеж. :D

На Vennera.aa, lackygirl, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Фала на сите за честитките :inlove::hug:
    И моево деновиве не јади како што јадеше, малку остава, забите многу го мачат, значи мнооогу, цело време кемка еве и денес иста песна (facepalm) незнам како да му помогнам. Пробав со гел да го мачкам дентинокс но џабе беше и баталив..
    А за седење си седи многу стабилно, не паѓа, можам да си го оставам комотно секаде сам, се наведнува напред зема играчки се враќа, странично се врти, дури сега почна да се крева на лакти ако е легнат за да стани за да седни, ама легнат труп е :D

На FreeMind, Dina911, Vennera.aa и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Шеќерно

Шеќерно Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    13
    Мајки дали важите се потат по главичката додека цицаат моево ептен особено сега пред спиење највеќе, како бањато станува. Дали треба да се грижам или е нормално

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Се поти и мојата. Напор е сепак влечат, не се грижи :)

На Шеќерно му/ѝ се допаѓа ова.