Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Арно ама вчера кога требаше да го облечам за спиење ми се случи најлошата работа досега. Кога читав по форумов за друго мајки со деца си реков мене тоа нема никогаш да дозволам да ми се случи но ете и двајцата бевме дома јас барам боди и чорапчиња за да го облечам во пижами за нанање и погледнав низ прозорецот имаше светла од кола па си реков да видам кој е а тука е прозорецот до креветчето и до облеката на бебето, а маж ми бараше во фрижидер за вечера и одеднаш нешто ми тропна кога го гледам бебето на земја настрана скупчено сосе играчката што ја гризе. Леле се исклушив од мозоков и одма го кренав и не кревав паника само го тешев оти заплака се исплашило и го здоболено оти на ламинат падна а гарнитурата не е висока. Гарнитурата ја чуваме пуштена за да си лежи со висечки играчки има од 3 месеци. И на сред кревет беше јас незнам кога се превртело и паднало. Јас многу се исплашив со тато и со маж ми го проверивме се беше во ред и си се смееше му реков на маж ми да не паничи оти не требало да го плашиме така кога ќе се случи вакво нешто. Тој не ни виде дека беше на земја туку кога сум го кренала во раце и му кажав. Добро поминавме ама од сега со кебиња и бројки од џамбо и на ламинат го му постелам да си лежи иако му е рано за седење јас чекам додека да може да седи. И потоа во друга соба си се исплачив. Лоша мајка сум.:headbang: (facepalm) ;(

На mama31 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Не си лоша мајка! Тоа може на сите да ни се случи, не се обвинувај!

3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Викаат дека на сите по еднаш ќе им падне бебето, а со кои и да сум зборела така било. Штом не плачел, немало повраќање не се секирај. Те разбирам дека си потресена ама бебчето е добро.

4. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.594
    Допаѓања:
    152.213
    првиот пат кога ке падне е најстрашен...после навикнуваш:D

се шегувам ...првото беше многу попргаво и почна да се превртува пред петтиот месец и тогаш ми падна од кревет првпат...живеевма блиску до болницата и јас цела исплашена дете во раце и во ургентна.ко ке ми текне смеа ме фака.тие ме пратија во детско и таму др.ја прегледа(читај-ја гледаше на главчето)и мене ми вели-прво ти е.јас-да...затоа вака...ехе уште колку пати ке пага...
    и второво ми падна неколку пати ама не изреагирав така...да нема повреди тешки а за рогчинја ,допрва се ,чекај ко ке почни да оди и да се пика секаде.
    не можеме да ги довардиме...господ да ги чува

5. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    :) Да и тоа што викаш.

6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    :o се иклучуваш скрос таа секунда. И нека ги чува ама ние 6 очи отворени.

7. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Cacuvche mila i jas si vikav nema da dozvolam da mi padne ili udri bebus,i toa za dve sekundi sto se zavrtev ona od krevet nadole padnala zaglavena megu krevet i nejzinoto krevetce,preplaseni dvete prvpat se sluci.
    Da ne povrajkat i nemat povreda golema inakubez gajle taka rastat samo da ne bide nesto poseriozno.

8. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Од тоа се плашиме да не е сериозно, башка и ламинат мора да се најде нешто меко бар додека прооди.

9. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Истото и јас го викав дека нема да дозволам да падне. Вчера бев втора смена и си вика ке одморам од сабајле пред да одам на работа . Му го давам син ми на маж ми ,и тој го ставил во хранилката и се свртел секунда кон копјутерот и само слушам нешто туп. Плачки рикачки слушам ,кога го гледам од носето му тече крв. Господинот мал се провлекол низ храниката и не ми е јасно како пошто има обрач меѓу нозе, ама ај способни се они. Па го носев на педијатар, па орл ама ми рекоа ништо страшно и дадоа капки овие денови да ставме заради превенција. Фала на Господ што ги чува.

10. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    А на маж ти му рече нешто? Оти и јас си имам проблем со маж ми и компјутерот заради бебето? Се жалам секој ден и он мисли дека мани му наоѓам а самоп барам да биде со детето а не со компјутерот.

11. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Му реков како не му реков. Тој е супер родител ,ко втора мајка му е на син ми, и тој се обвинува како можеше ова да му се случи.

12. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Секој е супер родител ама ако не бил компјутерот ќе обрнел внимание а и се случува ќе се свртиш и ете троп.

13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Совет за кашлање...во Србија сме, превентивно за кашлање што да направам?

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.135
    На таа возраст нема превентивно. Не смеат многу работи затоа однеси го на лекар да го видат и ќе ти кажат.

15. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
    majki pomos detevo mi nastina :(vcera imase temperatura na 2 pati 38 i staviv 2 pati cepce i spadna temperaturata..deneska probav termin da zakazam i ne uspejav dok.nee tuka:( a detevo od vreme na vreme mi kasla pa neznam dali da zemam nekoe sirupce od apteka barem do utre?
    se izvinuvam od mob pisuvam

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.111
    Допаѓања:
    43.515
    На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.094
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.457
    Совет за кашлање, превентивно, ќе си купеш маст на Dr.Theiss MUCOPLANT Eukaliptusova mast, za ubalzuvanje tegoba prehlada, на природна база е, во Србија си, мислам дека ја има, потоа инхалации во топла купка со морска сол, можеш и бабу сируп на база на прополис мислам дека ги има на ESI,да ја смири кашлицата, ама сепак се работи за дете под 1 година, па биди внимателна со сирупите, освен мачкање со наведената маст и инхалации со топла купка, друго не би ти препорачала без консултација со лекар.
    Мене ме фати викенд и ми помогна токму таа маст и инхалации со инхалатор.
    Кашла постојано, нема бронхит, ни црвено грло, единствено му тече носето и се стварат шлајмови, ама затоа инхалаторот ни врши работа. Одма го смирува. Пие и сирупчиња, го пие MUCOPLANT, ама ние веќе сме големи.
    Ако можеш сепак однеси го на лекар, ако планираш да седеш во Србија, ако се враќате, мислам дека нема да се влоши кашлицата.

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Може има разлика од доктор до доктор, како и за дохрана и се друго, ама јас кога прашав за маста од др.теис за ќерка ми, не ми дозволи, рече дека била мала, после година. А за син ми ја користам, како и сирупите и одлични се.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.457
    Син ми има годинка, јас прв пат зедов една недела пред годинката, тогаш го намачкав, претходно не. Ама за маста мислам дека не би имала некоја штета, додека сируп на своја рака не.
    Во многу глупа возраст е, пред година, незнаеш што да дадеш

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.