Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И ние сеуште немаме ни едно запче,а бебе за 2 дена 7 месеци полни. Кога ќе ми текне,уште од 2 месеци кога почна да става раце во уста,сите викаа,ааааа заби ќе му излегуваат. Сигурно!
    Изгледа многу тврдоглаво дете ќе е :) Го гледаше матичната,вика сеуште му е рано за заби ;) па така,ќе чекаме (waiting)
    Инаку,на денското спиење ред воопшто немаме,ниту знам кога ќе спие,ниту знам колку ќе спие. Секој ден различно.
    Ноќното спиење сеуште ни е со прекини. Се буди на помалку од 2 часа,ама сега не ме изморува толку. Го најдов чарето :clap: Спие до мене на спална, гледам дека се размрдува,му стацам цицка во уста,поцицува малку и си продолжува со спиење,воопшто не го чекам да се разбуди. Е сега,не спие на креветче,ама па онака,ептен ненаспана бев. Стани,легни,стани,па се разбудил,па расонил....нека продолжи вака нема да се жалам. Ни јас не се расонувам барем,со едно око гледам со друго спијам :D
    Имав гости во саботата,ми дојдоа со настинато дете,па мали секако прифати вирус. Од вторник до вчера имаше тт. Среќа само до 38 одеше. Го виде матична, црвено грло. Па пие сирупче,ама ич не сака да пие,со жив зор. Пола саат го молам и лажам за да му го дадам. Му дадов и овие 2 дена пробиотик ваја,дека пие антибиотик,еве денеска 2 ипол саати плачеше од стомачето и му кркореа цревцата и прдеше. Душа мајкина. Сега сум сигурна дека сите проблеми со стомачето ни биле од пробиотикот. Веќе не му давам 8)
    Во понеделник сме на контрола,се надевам дека ќе е поминато грлото. А требаше и вакцина да примиме,ама ќе почека и тоа (waiting)
    Можам ли да му правам вежби како стомачни,да го држам за раце,тој да се крева или не? Вчера за првпат ми се исправи од полулегната во седечка позиција. Па да повежбаме малку,на страна се врти,легнува и на стомак,ама му се заглавува рачето не знае да го извади од под него :lol: па мама мора да интервенира.

На Dina911, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.700
    Допаѓања:
    24.109
    Па синоќа и помислив на тебе @lackygirl, и алал да ти е како издржуваш. Мене од една вечер и одма ме фати нервоза :) Се надевам нема да се повтори, и пак ќе си спие како претходно. Сабајле стана во 8, заспа во 9, и сите спиевме до 10:30 оти прекапани. Еве го сега тера прва дремка.
    Моето уште малку полни 8м ќе има, и нема заби. А исто почна од 3 месец мнооогу да лигави, и рацете од тогаш не му се извадени од уста никако. Сите и кај мене викаа/т аа заби ќе вади, ама тешка работа :) Осеќам дека ќе почне да ги вади баш кога ќе тргнам на работа :)

На hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @hello-kitty.90 не се брзај за заби, брадавицата ми е лом, тегне, влече и грицка:worried:
    Инаку за вежби јас и правев така по препорака на педијатар. На 4м почна да се врти од грб на меше и да се исправа од 40 степени на 90.Се разбира секое дете различно ама мислам дека имаше удел вежбањето.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Сигурно има удел вежбањето. Викаат треба да ги зајакне стомачните мускули,а за да зајакнат треба да вежба и да се врти. Го стававме на стомаче,ама на секое ставање кенкаше,а татко му не сака да се мачи,па брзо брзо го враќаше на грб. Постојано беше во раце,само за пресоблекување,менување пелени и спиење лежеше,па затоа и немаше кога да е активен. Сега се залажува по малку,не плаче толку за да е во раце,па мора да повежбаме малку. Секако дека секое дете е различно и не треба да се споредуваме,ама сепак мислам дека е време за да седи. Нр форсирам,кога тој ќе е спремен,ама сакам да поработиме на тоа,не да препуштам на случајност.

5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Е и мојата плачеше и сите коментираа Ех оваа мајка ти што те маче, а кога ќе покажеше нешто ново сите се пренесуваа од радост. Пред некоја ден бевме на ортопед морам да го пофалам човекот Др. Антоније од ОртоПлус тој вели дете не учи ништо во раце и кога ќе го пуштиш ќе плаче бидејќи мисли дека не го сакаш повеќе. Дете се учи на рамно, дете е нормално да плаче, нормално е да се удари за да знае следен пат да се заштити. Јас не давав и предтоа да ја држат во раце, кај нема ништо да научи, мајката си знае сама дома неможе ништо да сработи.

На FreeMind, lackygirl, hello-kitty.90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.613
    Е исто и ние правевме, тој плачеше ако го ставевме на меше и ние од грев крени го. Сега почна да се врти од само 2,3 пати што го оставив на под, сега на 7 и пол месеци, тој плачи дојде свекрвами и и велам немој да го креваш нека се помачи малку :) и таа вели после ама мајкати не ме остава да те кренам бабе :D е така мајкати е лоша, лоша е ако ти ги вади мрсулите со пумпа оти бебе плачи, а таа истата мајка неможи да го слуша чедото да се мачи да диши во спиењето....ама лоша е ]:)
    И јас така правам ноќе станува, лапнува цицка и презаспива ама тоа да е на 2,3 сати ајде ама нон стоп е, и дури си задремал ете го пак се разбудил (waiting)
    Ноќеска спиеше повеќе сати ама пак јас не спиев :(
    @FreeMind сигурно ќе вади забче 100%

На FreeMind и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @hello-kitty.90 не му ја вади раката кога ќе заглави. Врти го на една и на друга страна на почеток секој има омилена страна. Од странат каде раката е под него стави му играчка. И остави го така ама буквално ништо не му е. Денес ќе се мршти и кемка утре сам ќе ја извади. Ти ќе му покажеш неколку пати потоа оставаш на него.

Вежби стомачни се прават само на под. Прво треба да ги ојача грбните мускули, за да може потоа на грб легнат да се обидува да станува. Инаку не е лошо и за раце да му помогнеш само товарот е пак кај тебе кај него баш и нема некој ефект освен бицепс стимулација ако се влече сам.

Интересни вежби најдов овде од 6 до 9 месеци:

https://m.eltern.de/spiele-ab-6-monate

Иако е на германски одете по сликите.
    Онаа со картонска кутија денес ја пробав и ставив играчки и на под во кутија. Се преморои.
    Финтата е играчките ги фрла од картон доле на под они траскаат и она ги учи звуците.плус скроз друга атмосфера внатре, а деца сакаат да си играат во мал простор скриени.
    На картонот може и дупки да направите за да дооплемени играта.
    Ако не седи картонот го легнуваш странично за да влезе со глава внатре и да го дофати играчките.

Има исто и како на камени мост играта кај е топчето скриено под кое кутиче. Исто интересно.

Оние со разна боја на течност во шишиња и онаа што ја порачав преку нет се нот фани за мојата.

На babydust, hello-kitty.90, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мојава со цицката во уста и ден и ноќ спие. А пробам да се тргнам отвара уста и ме бара, ако не и дадам се буди и плачи. Веќе се нервирам. 9 м полни и се во раце ми спие. Башка и што со сати си играме сред ноќ. Ств нз како да и воведам некој ред. Вака ни јас ни она одморени.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ти Мила утре почнуваш ако не се лажам на работа, со лесно нека ти е. Таму одмори си:)
    Јас тоа си викам кога ќе тргнам на работа ќе се изнаодморам 8 саати во канцеларија.

На цицка заспива навечер, преку ден и пуштам правосмукалка или цртани и така заспива. За навечер не најдов решение. Спие до мене, цицка има кога и да посака. Се обидов да и читам приказни али она со лапната цицка јас не можам да ја држам книгата и светилка зад мене над уво како Кочо Рацин бев. И викам заеби прво нека научи сама да заспива потоа приказни.

Ако ја тргнам си велам од заспивање на цицка ќе се спасам. Али досега не ми текнало како.

На lackygirl, monik55 и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  10. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ти благодарам душо. Се надевам кога нема да ме гледа ќе почне да јаде цврста храна и да заспива и спие сама. Инаку не знам шо ќе се прави. Страсен цицач е во прашање.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468

Мојата кога пркна повеќе, околу 5от месец, се одвикна да заспива со цицање. Имаше повеќе сила за цицање и побрзо почна да цица и немаше време да заспие. Па после почна жешкото и нејќеше
    да цица во раце само легнати на спална. И така, сеа, ќе се нацица, се врти на другата страна, се враќа кај мене, и давам цуцла и знае дека следно треба да спие. Некогаш заспива за 5 некогаш за
    25 минути, пошо дур не се си најде убава позиција не заспива. Ама јас лежам до неа дур не заспие убаво.

Отспива на спална саат два дур си легнеме па ја префрлам во креветче. Таму спие додека не се разбуди пак за цицање. Некогаш е тоа во 4 ама знае да биде и во 2 или во 1. Следно се надевам дека ќе можам да ја научам сама во креветче.

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    дали имате користено чај бекутан за добра ноќ ? дали смирува детето буквално нема сон не спие ич навечер само два саати спие и почнува да се врти лево десно да прети со нозе и се буди секоја вечер од 3 не спие до сабајле вече еден месец не се трпи ...

13. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Обавезно кога ќе се пофалам дека оди на подобро,се враќам 3 чекори назад. Овие два дена го боли стомачето многу,цревцата кркорат постојано,дури чудно звучат,прди,се грчи и постојано плаче. Се гледа дека многу го боли. Затоа и не ми спие навечер овие 2 дена. Се буди постојано иако спие до мене,не презаспива цицајќи,мора да го земам на рамо и заедно да брмчиме. Ноќеска се разбуди во 4,заспа дури во 6. Постојано заплакуваше и ништо не му беше погодено. Дури малку и го скарав,многу ми е жал. Тој се намачи,ама и мене ме истошти,колку и да сакам да не го скарам,не успевам. Се пробав и ништо не помага. Еве сега ни дадоа линекс пробиотик,ако не помага ни тоа,не прифаќам други совети,го водам на ехо. Мене ова не ми е нормално.

14. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Моите се на Ад млеко и имаат 3 оброци.Јас секој ден им давам пробиотик од почеток и не планирам да го прекинам.
    Се случи пред 2 недели два дена кај машкото да има кркорење на цревата и гасови.Таа вечер се будеше често.Му дадов чај од ким,го користевме кога имаше грчеви кога беше помалечко бебе.И се смири наредниот ден.

15. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Имам приметено дека од пробиотик Ваја го боли стомачето,и сега му давав бидејќи пиеше антибиотик. И еве 2 дена болки во мешко. Ќе му давам сега линекс да видиме дали ќе има подобрување,ако продолжи вака,не се оставам веќе на нагаѓања. Правевме копрокултура,излезе дека е се во ред, ќе барам упат и за ехо. И да нема ништо,битно помирна ќе ми е психата. Си кака редовно,еднаш дневно,овие денови и бидејќи не јаде,изметот му е како кај новороденче.

16. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Може и од вироза,настинка.За да не му ја мислите направете ехо на цел стомак.

17. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    1.729
    Дали вашите бебиња седат мирни во хранилките?
    Ја купивме уште кога наполни 6 месеци, па шарена, па удобна,со мерак одберена и ете ја во ќош собира прашина.Јас радосна ја ставам бебка,а таа едно вриштење ко да ја коли некој и толку беше.Пробав неколку пати ама не седи мирна.Само прета со тоа нозете и рацете.И општо кога јаде, после пола јадење само прета,се тегне.Пробав со играчка,или ја треска или ја фрла по 100 пати.Некој совет ако имате,би била благодарна.
    П.С. 8 и пол месеца е.

18. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468

Кај мене па обратно :D Ја добив на поклон, не ми беше нешто по ќејф, имав друга бендисанп, ама викам ај нека е засега па ќе видиме. Од првиот пат кога ја седнав си седи без проблем. И за јадење или некогаш ако ние јадеме па да ни е во близина. Не знам баш ама изгледа до детето е.

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене сака да седи. Претходно кога јадевме ние ја ставав да седи со нас со играчки милион и ги фрлаше доле, сега таму ја ранам и засега нема проблем. Во рака и давам лигавче сега да држи па фино лепо го мава од чинија и прска на сите страни.

Пробај навикни ја прво не ја рани таму. Со играчки, со пластични чаши и чинии да тропа и да фрла.
    Може ќе сврти потоа.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Мојот си седи во хранилката,знае дека таму треба да јаде и одма зинува со устето.
    @FreeMind
    Знам дека имате мака со забчињата,ако сакаш пробај го овој гел,јас нарачав осанит гранули но и гелов ми го донесоа и на синче многу му помага,од сите што сум ги земала од него секунд му помага.
    Мачкам на цуцето и си цуца и ќути. 20190805_182114.jpg

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.