Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    23.770
    Можно е да се од жешкото.
    Или реакција на храна да не е? Ама веројатно и немаш давано нова намирница таму?
    Што знам дали да мачкаш нешто (Јекодерм?) или да оставиш сами да се повлечат.
    Прв ден ви е на одмор или?

2. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468

Не сум давала ништо ниво. Не ни е прв, 4ти ни е. Ќе почекам да се повлечат, само не знам од море или искачање на сонце дали може да се влошат, можам да ја бањам или да ја чувам во соба?

3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.121
    Допаѓања:
    124.396
    Најверојатно од топлото. Ако имаш сируп за алергија мислам може да дадеш
    Јас би се консултирала со матичен прати му слики да видиш што ќе каже што да мачкате и дали смее да се бања.. Со помин

На SaNJaAaaAaa и happygirl им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    И ние сме исти, од сонцето е, почесто туширај и гледај кога е испотен/а одма да пресоблекуваш и сушиш.
    Слободно бањај а, се консултирав со двајца педијатри и дадија зелено светло, и ми кажаа да не се мачка со ништо и да не се претерува со фактор.

На SaNJaAaaAaa и happygirl им се допаѓа ова.
  5. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.105
    Здраво, ние веќе имаме една година, но сакам да прашам колку млеко отприлика давате дневно? Имавме ред млеко210-доручек-ручек-вечера-млеко210, но сега сме на одмор и вечерното млеко скоро секогаш го прескокнува, едвај 30-60мах да испие, ама затоа се буди накај 4-5 сабајле, му правиме пие околу 39 и презаспива.Дали е нормално за оваа возраст или можеби и многу му давам? Утринското нема гајле, го пие одма. Вечерата му ја давам накај 7 7ипол иста кокилина како и секогаш

6. hibiskus1234

hibiskus1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2019
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Zdravo majki !
    Sin mi sinojka naednash krena temperatura koja se dvizese najvejke do 39 ,bidejki denes maticniot neraboti go odnesovme na dezuren ni rece crveno grlo ,ni dadoja cepcinja i antibiotik ,da napomenam ima 9 ipol meseci i prv pat sme so temperatura .Bi sakala da prasam dali da davam antibiotik ili da cekam da go odnesam napregled kaj maticniot utre!?

7. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.105
    Мене матичната ми рече, ако качува над 38.5 одма антибиотик. Штом сте стигнале и до 39,мислам нема потреба да чекаш до утре

На hibiskus1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Некои деца од вирози качуваат високи Т и тоа нагло. Така реагира организмот. Бројката на Т нема врска со тоа дали да се дава атб или не.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Со што мачкате убоди од комарци?
    Лом го направиле ноќва :(

10. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.845
    Допаѓања:
    7.048
    Можеш со камагел.

На Bupalu и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Нашиот случај беше така.
    @hibiskus1234
    Треба да се направи крвна слика и да се види дали е вирус или бактериски да не се труе за џабе со антибиотици.
    И на нас на брза помош ни рекоа антибиотик ама јас среќа не дадов и си помина за 3 дена. Еве пред 2 дена правев пак крвна слика се си беше ок.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Ова со бришењето гз веќе не е толку интересно како првите шест месеци. Па и како мириса у несвест се паѓа. Тоалетна почнав да користам за да ја избришам оние што ги користев за вода не ми бркаат веќе работа.

И скроз друго бебе имам сега. За некој ден седум полни месеци. Веќе станува полека дете како да исчезнува она бебешкото во неа. Поголема е повеќе разбира 100% различно како први шест месеци.

И заб ќе искача наскоро. Од кемкавица сврти на плачка, мислев дека не знае да плаче кога она ти знаела и те како добро да плаче. Она рикање сега го замени со намерно поткашлување и дување на нос. Веројатно и е фаза и е интересно.

И нон стоп се обидува да се поткрене да седне али не и успева засега. И нерва права е.

На Bupalu, BabyT*, Watermelon96 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Антонија изгледа ја фати стомачен вирус :@ Вчера 6-7 столици од кои 3 течни, денес 5 столици од кои 4 течни, последната веќе не беше толку. По препорака од матичен линекс капки и електролити да пие. Капките без проблем ги пие, ама електролитите се на хумана и се раствараат во 250мл вода, мојава два дена го пиеше едно пакетче. Другото да го давам ли утре или само проливче ако има?
    Повраќање и температура нема, весела си е, а ако и дојде да прдне или да се искака кенка или пишти и после како ништо да не било, веројатно ја боли стомачето. Докторов ми рече дека може да е и од храна ама утре да направиме крвна слика за да бидеме сигурни.

Има ли некој стомачен вирус периодов и колку трае, да знам што да очекувам?

14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Има да. Летен период се во пун ек стомачните.
    Два пати на ден пробиотик. Штом не повраќа не мора електролит ако не сака. Само течности може. Водичка најдобро. Обично траат 1-2 денови.

На S.J.Parker му/ѝ се допаѓа ова.
  15. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    @duffi пробиотик давав биогаја од прв месец ама престанав веќе месец дена и повеќе и ми се смири детето со грчеви, си какање и со стенкања.
    Линекс капките нели се пробиотик? Да го давам линексот се додека има пролив, или да давам пробиотик биогаја, ваја или нешто слично постојано?

16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Исто е. Пробиотик е. Додека има течна столица можеш 2 пати на ден. После по еднаш. Јас не давам нон стоп. Само кога е настинат.

На Bupalu и S.J.Parker им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.055
    Допаѓања:
    24.302
    Исто тогаш и моево така почна како да смрчи со носето, го збираше намерно и правеше фаци :) и да поткашлување НАМЕРНО, глумец, а за плачење шта да ти причам, сега веќе се навикнав, за се си плачи :smirk: ако му речиш НЕ за нешто што ќе фати и одма зајдува :devil:

На Bupalu, Spidy, LoveHope и 2 други им се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    И синко околу 7 мес почна да се накашлува намерно како старец. И му беше баш интересно и по цел ден си "поткашлуваше" :D
    Еве го овие неколку дена почба се повеќе и повеќе да се врти од грб на стомак и обратно,ја шета цела спална. Малку касниме,ама добро е. Уште да се научи да седи,ама ќе биде и тоа.
    Запчиња има две,прав зајко ми е. Уште да почне да јаде. Ми ги фаќа прстите и намерно ме грицка со забите,среќа што уште не е свесен дека може да ме грицне и за цицето,е тогаш сум нај*бала. :wasntme:
    Се знае,па како се лути ако не му дадеш нешто,вика,ама баш,како да те кара. Пиштаљка си го викам јас :rofl:

На lackygirl, LoveHope и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.105
    Шо ме нервираат топломериве значи страшно. Мери еднаш, 37.5, мери после 2сек- 38.1. И сеа ти погодувај колку е.
    И синко фати вирус, повраќање и проливче регулиравме, ама цела ноќ тт 37.8. Кога стигна до 38 му дадов сируп и наредниот на 6 саати парацетамол го скокнав мислејќј дека нема потреба чим нема над 38.
    Вчера сирото си остана гладно, од сабајле малце што касна исповрати и дури вечерта малце палента. Денес ми е страв да му дадам ама ќе почнеме по малце, греота ми е. Да го остаам на мм, он би го држел два дена гладен, "така се лекувало вирус". Мене жалче, ми ослабна за два дена детето :(

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.805
    Допаѓања:
    14.369
    Како за мојава да кажуваш. Си кашла редовно, чека да ја погледнам во очи за да ми закашла, како да сака да каже гледај ме што знаам да правам. А за земањето работи, факаше во еден продужен кабел, и го земав од рака и зајде детево. Јас се пукнав од смеење. Море и солзи и мрсули зошто не и дадов да си игра со кавелот, кога ќе се удри така не плачела. На 7 месеца манипулатор невиден. Тешко мене :D

На FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.