1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Кога ќе имате тежок ден пуштете го видеово:

На EuHenIa, lady.N, babydust и 5 други им се допаѓа ова.
  2. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Majki po kolku ad mleko sisinja i ml pijat vasite na 8 meseci vozrast ??

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    И мене ме интересира.. Сеа пробав да и дадам со шишенце не го сакаше   :( :( а ќе мора да почне да пие зошто само така се успива

4. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Мајки совет, бебе имаше стомачен вирус со оклу 6-7 столици во денот ептен течни и "рафално" излегување, со претекување од памперсот (извинете на описот).
    И крвната слика потврди дека е вирус. Докторот ми кажа дека ќе помине за два дена, ама еве не поминува или јас мислам така? Бебе има по 4-5 столици во денот, како што ги опишав погоре. Само кога ќе јаде кашичка наутро, таа столица и е кашеста накај водена и со боја на кашата, а другите се жолто зеленкасти и течни. Е сега бидејќи беба претходно какаше еднаш на два дена и речиси тврда столица, можно ли е вирусот да е поминат а таа да смени и да си кака по речиси секој оброк. Инаку беба ми е ослабена, и се стопија образите. Од терапија линекс капки само.
    Синчето на другарката од кого го закачи вирусот имал и темп и повраќање, а и уште го држи вирусот веќе 5-6дена, правеле и к.слика, дошло до тоа да и дадат течност за рехидратација.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Зависи кој како реагира. Електролити за бебе не ти дадоа?

Ќе помине али следи ја да не дехидрира. Ставај на почесто на града.

6. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Мајки бебе уште малку полни 9м и 8.5 кг, имам транспортер што и е прилично тесен и неудобен и некако не ми баш стабилен т.е лесно се узлизгува од каишите и имам седиште +12м за над 9кг..
    Кое да го користам за патување 5+часа?

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.521
    Допаѓања:
    288.723
    Стегнети ги каишите од транспортерот.

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.809
    Допаѓања:
    14.389
    Малата ми е долга и слаба. Нема 9кг ама е подолга од транспортерот што го користиме секој ден во кола. Кога тргнавме на одмор пред 2 недели ја ставивме во седиште за над 9кг, и многу поудобно и беше, само беше наместено на најлегнатата позиција. Пак беше поисправена споредбено од транспортерот, ама убаво стегнати каиши и нема гајле.

9. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Ми дадоа и електролити ама еднаш на 2 дена, зошто 250мл се и не може да ги испие во 1 ден.
    Место да сопира проливчето мислам дека е почесто но количински помалку. Докторот вика тоа е, линекс, електролити, течности вода и да цица. Ми кажа исто и оризова вода и вода во која се варел морков можам да и дадам. Плус на се, свекрва ми кашла, нос и тече, амоксиклав пие, се молам да не префати бебе. Во вторник одиме на одмор, би требало да помине вирусов до тогаш.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Колку време трае фазата на кемкање, плачење и (не)спиење на цицка пред да избие заб? Никако забов да излезе недела дена е ваква ништо не и се прави само плаче, се лигави и не спие речиси ич. И нон стоп е на града.

11. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Mojata kerkicka taka pravi okolu mesec dena i uste nemame zab. Se nerviram i taa se maci, ama sto da pravime. A na batkoko izleze bez nisto, samo vidovme koga se pojavi.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Ме утеши :)
    Ми фали уште месец дена да плаче за секој заб.

13. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    Hahaha sekogas iskreno :D
    Mojata od treti mesec ima nabubreni dolni desni i sega se beli, a uste nemame zabce. Sega sme 9,5 :D

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Некогаш и два заба одеднаш.
    Моето искуство со заби е дека од заби кенкаат ноќе. И многу лиги.

На FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.712
    Индивидуално е, и за секој заб е различно.Кај нас долните 2 заедно излегоа по 3 дена кемкање и гризење,ама горниве по месец дена.Некој ден е подобра,некој ден е скисата и тоа трае и трае и трае....
    Таман ќе речеш,еј супер, излегоа и оп, дежа ву.Да не те разочарувам ама нема крај ова со забиве.Па тек кога ке почне да те гризе за цицка....оф оф.

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.809
    Допаѓања:
    14.389
    Мене малата ми се изналигави на околу 5 месеца, заби немаше, по некое време престана. Сега на 7ипол месеца еве ја пак утоп на вратот. Ни има заби, ни изгледа ко да ќе има скоро. А стиска со непцата, мислиш ќе ти го скине прстот како запнува. Битно џвака. Мрда со вилицата како козичка кога јаде трева. :D

На babydust и FreeMind им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.056
    Допаѓања:
    24.304
    Исто и кај нас долните 2 заедно, па одмор 1 недела па пак плачки па др 2 долу, па одмор некоја недела па пак плачки па горните единици......до бескрај ова со забиве, само се повторува истиот процес и само вртиме во круг.

На babydust и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    37.180
    До 3 години. :D

За првиот заб така беше од 2 месеци до 8 месеци кога на 8+ изби првото забче (може не била цело време таква ради тоа прво запче). И така секој месец по некој заб...

Малата моментално е 2г и 4м и и фали само уште една петка. Иста е како бебе да не речам бетер. Имам надеж (немам ама ај) дека ќе се смири кога ќе избие и последниот заб.

На babydust, lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Таман излегоа горните 2 ки и се смири малку, ете ги сега испупчени горните единици. За среќа засега не е мн плачлива, но денес цел ден не преспа повеќе од 15 м, а заспа дури во 12. Дали има врска ова со забите нз. Се тешам дека е до нив. И дека не јаде зарад нив. Уствари јаде к. млеко и павлака. Павлака и давам по малце, ама имам чувство дека ќе ме утепа некој ден и ќе изеде цела чаша. Толку што ја сака, а јас ич не сакам да јаде тоа, ама поарно нешто од нишш. Вчера ми украде од рака пржен компир и цел го изеде со сласт. Плачеше и ми викаше ам ам за уште. Ај и дадов уште 2, абе и мене ќе ме изедеше.
    Ај денес и направив печени со путер, абе прсти да излизиш и само 2 касна. Изгледа тоа што не и даваме и е стрв. Или до солта е. :wasntme:Чудно дете.8)
    Последна надеж имав за хипп болоњезе и ноќна со какао и ништо. Од болоњезето изеде пола, а од таа со какао 1 лажиче само. Едвај чекам да излезат забите и оваа фазава со к млеко да и помини. Ме теши само тоа што откако излегоа 2ките почна да јаде неблендирано, па си велам ќе почне повеќе да јаде сега кога ќе и излезат повеќе заби. Можеби вака и се досадува.

На hello-kitty.90, babydust, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.037
    Да се преселам ако е до три :D

@Milaаа991 ти добро си поминала со пола тегла болоњезе кај мене само две лажички и одма како нагони за блуење доби и ја тргнав на страна.

На gjoker4e, Milaаа991 и LoveHope им се допаѓа ова.