Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Пред некоја ден пишував дека детето почна да ми се враќа назсд наместо да напредува. Оно сега читам до скокот било :D
    Фала богу помина, многу мачен период и за мајката и за детето, искинав живци. Сега се исправа држејќи се за наслонот на гарнитурата, не е станбилна ама упорна :)

Bupalu and FreeMind like this.
  2. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Прво лазат наназад па напред па се креваат на кревет па странично па после проодува, ќе ви каже ортопедот :)

Milaаа991 likes this.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

И моето не лази, дури мислам дрка нема ни да лази, прави обиди да се исправа ама уште не се има исправено, за седење е веќе експерт, се врти со газот во круг и се помества на подот (можи ќе лази со газот како што имам гледано бебиња на интернет :D
    Почна тапшин тапшин танана, мајка ми го научи :) сега учиме чао да прави, топката ја поддава и мн се радува, за коли, камиони, мотори душа дава, пресреќен е кога се вози в кола, секој ден нешто ново прави, мн е интересен, се гали :inlove::hug:
    Периодов е нервозен со забите пак, но не му се потечени непцата, еве 2 дена посмирен е малку, многу тешко го заспивам навечер, со плачки, со вриштење, со нерви, сношти 2 часа го заспивав денес подлактицата ми е воспалена, 2 ноќи станува на 2 сати и спие и во креветче и до мене, комбинирано :rofl: дури спие во креветче се одмарам и јас, а до мене ако е нема спиење и цела вкочанета станувам.

Last edited: Sep 8, 2019
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Вчера бебо ми падна од спалната, и тоа додека и јас бев во собата. Се свртев накај плакарот за секунда само, и наеднаш само го гледам со главата паѓа кон креветчето (среќа што е меко од монтажните) па од него на паркетот. Го зграпчив набрзина, ама сепак падна. Нозете ми се пресекоа, прв пат паѓа вака. Иако сигурно нема да е и последен де. Ама се потресов.

Bupalu and aceee99 like this.
  5. Dina911

Dina911 Популарен член

Хепи ист е и мојот, го научив само да праи “да пукне” и знае како индијанец со раката на устата :) уживај, башка споредуваш со девојчиња они се понапредни :D јас многу не се замарам, дека вака е хиперактивен, се смее мнооогу, си збори по нешто, ке научи има време :*

happygirl likes this.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мене во сон ми има паднато додека бевме на одмор и тоа беше плочки, ја фатив во лет за алиштата ама се уплаши па едвај ја смирив. Ме изеди грижа на совест неможев да спијам цел одмор, не сакаше во креветчето од таму дадено.

happygirl likes this.
  7. mama*rose

mama*rose Популарен член

И мојот падна ама директно на тепихот и тоа со глава за секунда дур се свртев се случи пред 2 или 3 месеци не се сеќавам исто бев потресена дури мислев и на лекар да го носам и мислам дека не плачеше толку од ударот колку што бурно изреагирав јас ама потоа беше весел така да ако се е ок не се секирај уште колку ќе паѓаат само Господ нека ни ги чува

Bupalu and happygirl like this.
  8. Dina911

Dina911 Популарен член

Јас да споделам искуство, може е рано, ама почнав да го ставам на нокшир 2-3 пати дневно. 9 месеци е. Не дека ке се научи да кажува, не ни помислувам на тоа, туку од искуство на другарки со поголеми дечиња кои почнуваат со ставање на година, година и пол и имаат проблем не можат ни да го седнат детето на нокшир. Сега за сега е супер, интересно му е дека си седи, а плус обавезно или ке се измочка или ке се искака и дека нокширот му свири и забавно му е :) :) :)

FreeMind, happygirl, babydust and 3 others like this.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Пробувам и јас ама некако мачно ми е. Мене мајка ми од 6 недели ме издржувала, дека переле пелени тогаш и за да не пери си нашла решение, била 18 год тогаш :D ми вика јас твоја по*акана пелена не исправ.

Dina911 likes this.
  10. LoveHope

LoveHope Популарен член

Каков е тој нокшир што свири? И тоа ли има марки бре? :D

lackygirl likes this.
  11. Dina911

Dina911 Популарен член

Ххаха ист е како обичниот, само има вградено батерии и кога ке се измочка детето свири, не знам ми се виде интересен, а цената му е 230 денари :)

12. happygirl

happygirl Форумски идол

Од каде го зема? :)

13. Dina911

Dina911 Популарен член

Андреј компани во Штип. Прво ги видов на Крш на фб страната дека уствари има што свират, таму се по 350 мислам

happygirl likes this.
  14. Dina911

Dina911 Популарен член

@happygirl @FreeMind сега исчитав наназад, дека бевме на одмор претходната недела. Никнало првото запче кај вас. Да редат со лесно бели бисерчиња бебињата :* :*

FreeMind and happygirl like this.
  15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Матичната моја ми рече никако да не одвикнувам бебе пред 18 м бидејќи најрано тогаш се оформувал осетот за мочкање, па се што било порано било штетно, особено за машки за простатата нешш. Не ја разбрав мн што како.
    Еве свеки кога и да дојде ми кажува дека таа од 6 м ги издрживала, сега нас не мрзело дека со памперсиве лесно ни се видело. Нз како е исправно ни сама.
    Така и со паткањето ме нервираше демек нас не мрзи, па потоа слушаше емисија за паткање и дубаци и таман ме остави на мир за тоа сега со издржувањето досадува.

lackygirl, Lianna Anna and BabyT* like this.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Не сакам никого да навредам, секој си знае за свое дете ама не ми е јасно зошто да ги одвикнуваат толку рано. Тоа е уште бебе, според мене до 3г е сосема во ред да се научи, секое дете индивидуално, освен ако нема медицинска причина затоа.

Lianna Anna, Bupalu and Milaаа991 like this.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Еднаш јас и јатрвата зборевме со свекрвата за пелени нешто, и она ни рече дека двата сина мочкале во нокшир од 10 месеца. И двете и викаме нема шанси, нејзиниот е 11 месеца, мојава 8 месеца сега, не можам ни да замислам како би сфатила да не моча во пелена. На 3 години едвај кажуваат а не под 1 година. Мислам дека кога ќе има некој фонд на зборови детето, на година ипол - две, тогаш најрано може би можело, ама барем јас според децава околу што сум видела мислам дека пореално е 2-3 години да се научат.

Lianna Anna, happygirl, duffi and 2 others like this.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас имам голем проблем со пелени и пеленски осип и штом почне самостојно да седи ќе почнам со нокшир како единствена алтернатива која ми останува.

Стасавме, сместени, ручани и уморни.

19. duffi

duffi Форумски идол

Ништо не и одговара од пелени?:doh:
    А со памучните еко да пробаш?

Убав помин. :hai:
    Ние лани со толкаво бебе супер поминавме. :sun:

20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Бејби лав досега петката беше добра и сега почна да пропушта. 6ка пробав големи. И пак главоболка. Имам и еко пробано не и пасуваа најдобро црвенило и остануваше.

Засега ми е стресно, ќе видиме деновите што следат.

BabyT* and duffi like this.