Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ова се заби, така прават со главата.

@hello-kitty.90 спуштено седиште и направено спална за неа. Не седи во транспортер никако во таа позиција не сака. Се разбуди на 40мин пред хотелот добро поминавме.
    Само малиов е возбуден и лае па она станува и плаче и така во круг вчера доста стресно. Денес се смирени и двајцата. Она сака многу да шета и пресреќна е на плажа.

@BabyT* ладно е морето температурата е негде 17 степени моментално. Денес базен ќе и ставам може ќе се стопли водата. Вчера само нозете и ги брцнав среќа е цела.

Да ве поздравам со кафе од тераса:
    (не се прикачува слика)

На Dina911, hello-kitty.90, TeddyGrey и 3 други им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    Хахах ова со бабава и кај нас е така :) штом ја види одма и ги пушта рацете :D со неа најмногу се смее, ама вчера бевме излезени со мм, неможела да го заспие, плачел многу (facepalm)
    Некни па ме изнервира, дојде седна до мене и овај одма кај неа појде, ми избега мене па му вели, цитирам: -Ејј оти бабе и избега на мама, ејјј, ејјј ]:) демек што направил, од мене бегал кај неа одел или во превод неа повеќе ја сакал (facepalm) мало сутра, мама е мама нема замена.

На Bupalu, Dina911, FreeMind и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И мојава ја обожава баба и. Па, и кај се исти дури смешно ми е. А најсмешно кога се обидува да ја заспие а оваа без цице, освен во кола не заспива. Па, само ми вика да ја одучуваш, мора сама да се учи да спие, мора во креветче, мора вака, мора така.... Таа е само бебе жено, не мора ништо!
    А на прашањето до кога ќе ја цицам и кога и одговарам до 2 години, ваква е :o
    Инку супер бабичка е, немам замерка. Да не бидам лошо сватена:clap:

На Bupalu, happygirl, Dina911 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хаха исто исто, дури вика леле колку а сакаш баба (мама не толку:D) или кога не сака да јаде трче она да и даде демек од неа ќе јаде.
    @Milaаа991 и мојата не е лоша, само си влева малку во филм и улога на мајка. Ама барем знам кога го оставам детето дека е со некој што го сака и дека и е убаво.

Инаку ме фали дека не сум ја барала за помош или да чувам дете туку ептен ако е зорт. Дека 'Трајана, Петкана итн' биле за греота оти ги чувале 24ч внуците :D:D:D

На Dina911, lackygirl и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  5. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Имаш среќа што свекрва ти не си има увртено во глава дека она МОРА да го чува детето,божем мајка е. Мојава мисли дека таа е одговорна ои има обврска околу бебето.
    Затоа се јас си го чувам,таа го игра само во мое присуство.Ако и дадам малку слобода зема замав. А баш сакам такви баби,кои ќе го поиграат бебето кога им е волја,ако треба да припомогнат и потоа си живеат свој живот.

На Vaga~, Bupalu, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ќе си држиш дистанца, се знае баба и дедо се да се видат, да си поиграат, родителите си го знаат редот на детето.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    Добра е и нашава, само што со мене тера некој инает, незнам зошто, 2 години во иста соба живеевме на исти спрат никогаш ништо не сум се скарала, сега 1 год сме на различен спрат ама пак се збираме за јадење, а таа си тера инает :x јас ако речам црно таа бело...
    @BabyT* влегува напати и мојава во улога на мајка, кога се сами :D пред мене не, оти не дозволувам, а и мн ретко го оставам, вака преку ден го земаат по пола сат го играат надвор и му се смачува одма па го носат кај мене, иначе со свекор ми е научен в раце само и му тежи, не му седи ич мора в раце и ми е интересен, прај подржи го 10 мин и го носи па вели, не стој никаде хаха :wasntme: аха да не стои, стои бебе ама ти неможиш :smirk:
    Се од помош Да ама кога беа на одмор цела недела преубо ми беше, потешко е, ручек ова она, ама слободата е слобода :angel:

Денес не ми е расположен мали само кемка, само плачи, малку јадеше, сега спие, па стана па го презапивав, незнам што му е.
    @happygirl 9 месеци денес нека ни се множат :hai::inlove::inlove::inlove:

На FreeMind, Bupalu, Milaаа991 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Нека се множат Лаки, големи да ни растат бебушите :*

Мајката на мм не е влезена во улога на мајка, далеку било, на почетокот не напнуваше демек не сме го носеле кај нив често бебо, ама и кажавме со мм дека сакаме надвор да сме додека е убаво времето, зошто да се затвараме по становите. Плус тоа, сакаме да се видиме со наши врсници, не сакам цело време баби и дедовци да расправам. Јасно ми е дека го сакаат и му се радуваат, ама нека си тераат со животот како и досега.
    Здравје догодина ќе имаат и друго внуче од сестрата на мм, па натаму ќе се пренасочат малку :)

Ви се воодушевувам на трпението кое го имате тие што живеете во заедница. Деновиве ради Гроздоберот и роденденот на мм беа тука и мајка ми и мајка му, па се направи малку гужва, а и двете сакаат да покажат колку се они во право, па ми го кренаа притисокот неколку пати. Ем беа опоменати да не се мешаат кај што не треба. Ама џабе, разлика во генерации, во мислења и нормално е да доаѓа до несогласувања. Среќа па гужвата траеше три дена само. Едвај чекав да сме сами 3цата пак по дома искрено.

На paleska3, FreeMind, Bupalu и 3 други им се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @lackygirl слични бебиња,ама и слична свекрва имаме ;)И ние сме на посебни спратови,ама нели и тоа е како заедница,не си сам и секогаш може да дојде ненајавена или јас кај неа. Децата на девер ми ги израсна таа,па очекуваше дека ќе е така и со моите. Ама се зафркна :D За мое дете се грижам јас. А за инает и мене намерно ми води,ама само за неа полошо прави. Толку.....да не ја фалам веќе (facepalm)

Туку,од што може на синко да му е затнато носето само ноќе и кога ќе се разбуди од сабајле,веќе 3 недели,настинат не е.
    И ушињата постојано ги тегне и ги чеша од внатре,а чисти му се,и го допирав,не го болат? Може поради забите да е :^) ама па 3 недели веќе,а и носето само ноќе затнато?
    Мислев до клима да не е,иако ја пуштавме на 26° и не е директно кај него, неколку дена не ја пуштавме,иста ситуација.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Јас живеам во заедница, на различен спрат сме и еве 6 години во брак и сега со бебе можам да кажам сум имала срека, свекрвата ми е погодена што посакувам и јас да бидам свекрва како неа здравје боже. Не знам едноставно сите се слагаме, живееме одделно ама скоро по цел ден сме заедно, и го оставам бебето да ми го чува и воопшто не се грижам, зашто ме слуша се што ке и кажам, што сакам што не да прави и така :) во ништо не ми се меша, не се наметнува си имаме разбирање. Еве сега долу кога видов од ручек колку само садови ја чекаат си велам да е жива и здрава да ја служи здравје само, зашто без нив е потешко ;)

На FreeMind, hello-kitty.90, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    Да ова со ненајавено идење, најмногу ме нервира ]:) немаме избор што да правиме мора да се трпиме.
    За носето и кај нас така е в спална, нз што е работата, на сабајле затнато преку ден не е, а мислам дека и од забчињата е
    Дина мојава е млада 52 год е, има машина за садови уште пред 17 год, е па замисли сега :makeup: :D уште се мислат дека се млади со свекор ми, а и девер ми е 17 год, можи затоа, да беше постара можи ќе се тераше поинаку.

На Yowannty, FreeMind, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @hello-kitty.90 да не ви е сув воздухот во спална па затоа да му се затнува.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Оооо твојата од модерните свекрви е :) :) :) се шалам ;) е мојава е постара, 68 години е пензионерка е пред 10тина години, може дека има и син и керка и затоа е така. Знаеш тие што имаат керки изгледа размислуваат како би се однесувале со нивните керки свекрвите па малку подруг пристап имаат. Мада и вака се отворени, смеи шали ни е цел ден на нас заедно :D

На FreeMind, Bupalu, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Тетки, повелете запчиња :)
    П.С. порачани се @FreeMind :) IMG_20190910_194530.jpg

На babydust, Yowannty, lackygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ве исчитав сите.

Нервите да ви ги имам само тоа сакам и трпението. Јас ако живеам со некој во заедница ќе полудам. Испадната сум од дома на 18 години и не можам ни со моите да седам повеќе од три дена. Навикната сум сама и секое “групирање” повеќе од 24 часа ми е тешко. Дури и гости кога имам како на клинци да седам, како да се гушам претесно ми станува, а не пак некој ненајавено да ми влегува. Веднаш облакам црн појас и ги попраќам до врата.

@happygirl ете имаш и ти убави колачиња:l:

Јас повеќе треба да направам кога ќе се вратам. Значи не знам дали е ова нормално али уште два пробиваат. Четири искочија веќе сега пробиваат и горе десно кец и двојка наеднаш. Не знам оти вака од нула до шест за една недела. Затоа си викам моево од кога е родено не спие, се лигави, на цицка векува. Оно мака си имало додека се се наместило и сега наеднаш се. Стварно ми е жал. Али силна е многу. Машки се носи со забиве. Се лигави, врти глава лево десно али стегнала вилици на очи болката и се познава.
    Кога ќе легне на града заспива веднаш. Кој знае колку мака и е.

Книгата имам време да ја читам бидејќи спие навистина повеќе од климата овде. Плус се и е ново дремките преку ден се милина. Две по два саати и една саат. Денес ги избркав на плажа сите и спиев. Спиев на стомак како мало дете се радував. И после кафе и книга и сфатив дека е многу досадно сама и се запрашав како може тоа чувство да ми недостига. И веднаш штом се вратија веднаш сакав пак да бидам сама на два саати]:)
    Хормониве ми се пак изместени, многу сум разлигавена како да се враќам пак во бременоста. Е такви ме лупаат страшни струи. Излеговме да шетаме си реков во количка ќе заспие кога врисна да плаче во раце назад си ја донесов. Среќа блиску бевме, на цицка и заспа. А си се дотерав и ми падна мака што година дена немам како човек испаднато. И се враќаат дома мм ме кани на пијачка додека спие малата да не ми биде залуден креонот на очи. Кога писнав да плачам како будала. Не ми е ни до кафичи ни до пијачки сакав само да седам на плажа во тишина. И убаво ми дојде 30 мин сами еј сами надвор од дома после 7 месеци.

Друго, книгава вели дека во овој скок најчесто мајките се откажуваат од доење. Не сум сама си помислив и други се чувствувале како мене.

Си се расприкажав. Ами спиев одморена сум :)

На paleska3, babydust, Bupalu и 9 други им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    I feel you bro...

На Bupalu и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.188
    Допаѓања:
    24.586
    И јас кога ќе сватам дека градава му е утеха ми е жал за бебко, тој мака си имал затоа по цела ноќ беше со неа в уста. Еве го и денес стегнат е во муцките, нејадеше сабајле, па на ручек јадеше малку повеќе.
    Замисли на толку забчиња колку и е тешко, душички мали :inlove:
    Денес сум била во теретана, 1 сат вежбав и се осеќам како нова :muscle:

На babydust, Bupalu, Dina911 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Те читам и ти завидувам се би дала да имам и јас пола саат само за себе без никој друг и да се одспијам ко човек веќе од што ми се спие почнав да зборам сама ко мрдната а и малиов денес ме напна ниту јадеше сабајле ко што треба ниту за ручек и цел ден е на млеко од кое повеќето на цицка.Инаку со забите сме скарани уште немаме ама бевме на ортопед и ни кажаа дека бебо е супер и колковите и граден кош се е нормално душиче се изнасмеа кога му ги правеше вежбите за такви моменти вреди целото време посветено на нив :inlove::*:hug:

На lackygirl, Bupalu, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Мајки дали ви има излезено некогаш херпес? Мислам сега откако имате бебе де. Јас се разбудив утрово со еден огромен, а до вчера си ја бакнував бебка и сега мн ми е страв да не и го имам предадено. Знам дека сум носител и кога го немам и така можам да ја заразам, ама некаде читав дека ако има прележано мајката му предава антигени на бебето и нема гајле. Колку е точно нз, затоа сакав да прашам дали сте имале додека сте мајки? Уф мн ми е страв да не сум ја заразила. И сега нема бакнување со бебка;( Најубавиот дел од денот. Мада ова мене поради неа и ми е и гушкањето со неа, обожава да греби за уста и цела бев рани, веројатно и затоа ми изби. Не знам зошто бебе мое така полажува љубов, греби, каса, корни и гуши... Хехех

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.