Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Па еднаш спушташ и спие ... не ми е мачно некако, башка маж коа е дома он ја спушта. Тогаш е песна. :D

BabyT* likes this.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Е да мојата цица 3 пати и плус уште три пати онака да ме осете :sweat:

3. vogue.and.vogue

vogue.and.vogue Истакнат член

Може да ми кажеш што ако не се повлече водената кила ? И ние имаме ама педијатарот рече ке се повлече дека не била како обичната кила .... јас и незнам што е тоа водена кила...

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

@TeddyGrey @Ednostaven јас дури сега на 8 месеци почнав во креветче да го ставам, дрвено е и не се спушта страната, јас едвај го кревав дека тежок е, сега ставивме уште еден душек значи 2 се сега и е повисоко и полесно за подигање :) не се поместува креветчето од што тежи се на него :D

BabyT* likes this.
  5. mama*rose

mama*rose Популарен член

Ние го носевме кај доктор Кириловски на детска хирургија и ни рече дека е водена кила и дека има можност до годината да се повлече што и не мора да значи доколку не се повлече ќе мора да се направи мал оперативен зафат со што не убедуваше дека не е ништо страшно па ќе видиме кон крајот на јануари

Last edited: Sep 14, 2019
    vogue.and.vogue likes this.
  6. vogue.and.vogue

vogue.and.vogue Истакнат член

И ние во јануари правиме годинка , фала на инфо ќе следам ситуација.

mama*rose likes this.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ваму се почнува со ручек на 6+, седум + ти е вечера и 8+ две ужини и појадок. Појадок како појадок воведување и баш нема. Имаш житарици со овошје наутро, ручек зеленчук и месо/риба и вечера млечно. Нема некои правила струкни за дохрана. На осми мора да ги има сите оброци на 10+ фингер фуд треба да јаде.

Ама бидејќи моето е доволно тешко педијатарот советуваше да се воведе појадок млечен и ужина овошје и фактички вечерата да се прескокне.

Засега од шемава не гледам дека има застој на килажа. Секако педијатар како педијатар не претпостави дека моево ќе се залепи на цицка. Нека дојде и нека и ја тргне :)

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Период и е со цицката или таква си е 7м?
    Еве мојата плаче ја зимам ќе ја фати два три пати и продолжува да спие, па врати ја на кревет па се така вечерта едно 6 пати. Едно време сум заспала, не сум ја вратила назад. Така два пати ми се извлечка за паѓање, среќа ја фаќав во лет.
    Пред тоа 2 пати се будеше ама барем ќе се нацица убаво и спие.
    Како ќе одвикнувам од цицка кој ме знае. Пробав два три пати замена вода-сок имаше врискање на цел глас.

Bupalu likes this.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Од кога е родена до денес е залепена. Тие сме јас, Мила, Лаки и Хелоукити.

Остатак нормален свет си спие навечер мака нема. Со водичка, цуцла и решен проблем. Пробав и со вода со лажица навечер кога викна на цел глас. Е тогаш ми треба педијатарот дома да биде да му ја дадам као еве повели советот примени го:)

10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Многу е лесно да се каже ама во пракса е сосема друго :D

lackygirl and FreeMind like this.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Цел ден вчера и цела ноќ со температура од 37.5 до 38.1, само туширање и цицање. Стана сабајлево, ја пипнав на челото и ми личеше дека нема температура. Цицаше, ја пресоблеков и пак да ја проверам, топла. Мерам температура, 38.5. Не знам дали претходно ми се чинеше дека нема температура или може за пола саат да качи толку. Најнормална си е, си игра, не делува за болна воопшто, ама поткашлува. Знае да глуми кашлање, па не знам дали си игра нешто или стварно кашла. Дадов далерон сируп сега, па ќе видиме во текот на денот.
    Да не знаете дали има некаде крвна слика да направам денес, зошто на дежурен ако ја однесам или ќе ми дадат антибиотик на памет, или ќе речат нема ништо, џабе ќе ја носам. Вака со кс ќе знам дали е за лекови или само треба да издржиме некој ден.

12. Bupalu

Bupalu Истакнат член

И кај нас беше јако вчера, будење со вриштење и рацете во уста.. Не ми се верува дека ќе вади тројки некако рано ми е ама па друг нема.. Ќе се успие и неќе да ја оставам во креветче во раце да се гушка па си ја легнав до мене спиевме некое време, ја преместив и сабајле пак исто...

И мене ми рекоа со вода навечер еве ја и давам се расонува кога пие и плус си ја гриза цуцлата од шишето и пак бара цицето кај е :/

Вчера проба јогурт се утепа од смеење детево :D што и беше толку интересно не знам и се свиѓаше го јадеше и му се смееше цело време

FreeMind and BabyT* like this.
  13. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Авицена мислам дека работат и неделА

Spidy likes this.
  14. Ivke

Ivke Активен член

До кога ви стануваа навечер за јадење? 6+ е прицезата моја ама два пати у текот на ноќта вриснива за млеко :devil: не цица веќе на АД е..имам пробано еднаш и дадов чај,пиеше пиеше и пак врисна и ајде млеко :D сакам да пробам да ја одвикнам ама ај како кажете ми :^)

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Ај ако успееш кажи ни како :D
    Сите сме на иста мака. Освен @Spidy мислам ја имаше одвикнато, ама не секој може да го истрпи тоа. Не е во навредлива смисла коментарот :D

Ivke, FreeMind, Milaаа991 and 3 others like this.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Не се навредувам, стварно е така, не дека секој може тоа да издржи :) сега скоро на некоја група на фб читав една мајка што кажуваше дека го одвикнала детето (околу 1год старо) од ноќни подои. Плачело три ноќи и на крај веќе не станувало ноќе. Значи не е само мојата книга што вика дека тоа е решението, има и други што се помириле дека само така е ефективно. Јас тоа на 4-5 месеца го правев, на други им треба 2 години да им се смачи од станување ноќе па да се решат.

@Ivke ако си сигурна дека внесува повеќе од 750мл млеко преку ден, нема потреба од ноќно млеко, толку е просечен внес во 24 часа. Ако преку ден пие помалку, пробај да му зголемиш внес, па може ќе почне само да преспива. Мојата сама спиеше цела ноќ на 3ипол месеца, ама почна пак да станува по 4от скок, и бидејќи знаев дека е регресија во прашање, ја оставав да плаче. За 3 дена се враќа во ред. Последно беше после одмор. Таму стануваше на секој саат. Дома плаче една ноќ, втората спие. Ама челични нерви треба за тоа да го слушаш.

Lianna Anna, Ivke, FreeMind and 3 others like this.
  17. Bupalu

Bupalu Истакнат член

А колку време ја оставаш... Скрос да си плаче до додека не се успие или.. Зошто мојава заспива само со цицање затоа не знам како би го извела ова.. Плус сеа вади некој заб душичка е греота да ја оставам со болки :(

18. mama*rose

mama*rose Популарен член

А колку оброци даваш на ден и по колку мојот пие само 100мл адаптирано три оброци и цело време на града а да не зборувам за ноќе мислам дека од 10 часа што ги спие 8 му се на цицка веќе не се издржува

Milaаа991 likes this.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Вадење заби е вонредна ситуација, како и болест. Тогаш бебето плаче од мака. Јас кажувам во нормални услови кога знам дека си јадела нормално цел ден, не се буди од глад или мака, туку се расонила и сака внимание. Никогаш не сум ја думкала да заспие и не спие со мене во кревет. Мора да научи сама да презаспива како и сите ние што понекогаш стануваме сред ноќ. Има техники за смирување за помали бебиња, или комплетно затвораш врата и плаче дури не заспие за поголеми бебиња. Пиши ми мејл во лп ако сакаш ќе ѕи ја пратам книгата. На англиски е, ама се е објаснето во детали како да се постигне 10-12 саата ноќно спиење.

До скоро беше само на доење, па еднаш ја мереа пред и по подој за да знам за колку минути колку цица. Имав различен распоред за различна возраст. Сега на 8 месеца цица 3 пати на ден и еднаш пие адаптирано (почнав да заменувам доење) околу 120-150мл, плус три оброка 70-130гр зависи колку и се свиѓа. Кога јаде повеќе цица помалку и обратно, значи вкупно во денот пак се изедначува колку внесува. Ноќе не цицала од 3ипол месеца, со исклучок на одмор додека бевме, сега еве е болна, или имало некоја мака па не јадела доволно преку ден, мора да надомести ноќе.
    Од кога е на распоред има 30 минути време на оброк, после тоа нема цицање 2-3-4 часа, зависно од возраста. Ако не јаде многу тогаш, ќе дојаде следниот пат. Цел ден/ноќ на цицка или во хранилка со кашата нема. Ако не јаде, завршен е тој подој/оброк.

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Бебо мој синоќа после 9+ месеци конечно ја преспа цела ноќ без да стане за доење. Дури чудно ми беше што не се буди. Ќе закенкаше малку, ама пак си заспиваше. Не знам дали инцидентно или ќе продолжи така, ќе видам баш.
    Инаку претходно последниот месец-два се будеше 2-3 пати за цицање, а последнава недела намали само на едно будење. Се надевам дека одлучил сам дека му е доста ноќно доење :)

Вака кога ве читам дека цело време ви се залепени за града можам само да бидам благодарна што моето не е така, и тоа не само сега туку од старт. Јас колку и да сакав да цица повеќе на почетокот тој сам се тргаше и готово. А го гледам и со други луѓе, и непознати и познати гајле нема. Плаче само кога му се спие, ама тогаш и со мене плаче. Тоа барем нема да го мислам кога ќе почне да го чува жената за две недели.

babydust, FreeMind, TeddyGrey and 6 others like this.