Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. joy1

joy1 Форумски идол

И кај нас е рапаво.Јас маст од невен и мустела ставам.

2. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Кај атопичен дерматид нема лишаи или црвенило на некаде, туку цело се исфрла и се црвени големи флеки.

3. bambusce

bambusce Истакнат член

Кај син ми не се големи флеки туку на почетокот ситни кои после се зголемуваат.И да,на почетокот се како лишаи а после стануваат груби и рапави.Јас не сум доктор и не се разбирам баш ама ете докторката рече дека е атопичен дерматит :?:

4. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Почнуваат како каснување од комарес потоа за 5 минути цели црвени флеки и не се рапави или лишаи освен ако не ги чеша па да станат лишаи, ако не ги чеша поминува за 24 часа. На некои места како кај нас на нозете се во вид на брунки црвени а на вратот и брадата големи црвени флеки кои на почеток и на крај тука се појавуваат.

5. anina

anina Популарен член

Ќерка ми на препоните се исфрла со ситни бубулици. Еве веќе една недела е таква. Ја носев на кожно, бидејќи не е обично црвенило, и ми објаснија дека е обичен дерматит. Ми препорачаа постојано одмивање и наизменично нанесување Витаминска со Перу балсам и бебешка пудра. Е арно е тоа ама од завчера местото се лупи. Горниот слој од кожата и излезе целосно. Престанав да ставам пудра, за да не се суши местото. И црвенилото и бубулиците се појавија пак. Не е болно и тоа е најважно ама малку ме паничи. Не знам што да правам. Совет некој?

6. zuto

zuto Форумски идол

Ние кога имавме пеленски осип само камилица ни помогна. И оставање на бебето голо неколку пати во денот. Тогаш беше топло времето, ама сега ако ви е потопло дома остави го барем по 5-10 минути голко надолу.

anina likes this.
  7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Kerka mi na preponite se lupi. Ke i padne kozickata, ke bide mazno, posle nekoe vreme pak ke pocne da se lupi i se taka.

anina likes this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Прави промивки со раствор на калиум перманганат (раствори неколку кристалчиња, бојата на водата да е светло розова), нека се суши така. После ставај само павловиќева со перу балсам, или пак земи ја кремата за пеленски осип на Corinne de Farme, ептен помага. Ако не помине со ова, веројатно се работи за габичка. Тогаш можеби ќе треба да ставаш комбинација од канестен и некоја кортико крема (афлодерм, белогент, адвантан), ама тоа само по совет на лекар. На своја рака никако. Види прво со промивките и кремот.

anina likes this.
  9. anina

anina Популарен член

@leona83 Дали е во ред да ја легнувам ќерка ми само два пати во денот? Вие по колку спиете?

10. leona83

leona83 Популарен член

Ќерка ми одамна спие само два пати во денот:) двете спиења се вкупно три саати, дали првиот пат ќе спие саат а после два или обратно, макс.се толку а може и помалку.

11. anina

anina Популарен член

Фала на одговорот.:) Се си мислам дека едното спиење треба да и го скратам ама си викав да не е мала.

12. leona83

leona83 Популарен член

Кај нас, сама си го стави тој ред, може веќе 2 месеци.

13. victoria

victoria Форумски идол

Ние до 6-7 месеци преспивавме 3 пати ама еве 4 месеци имаме горе долу некој ред. Наутро станува околу 8, преспивање во 11.30 до 13-13.30, друго преспивање во 16.30 мах 45 минути и легнување 22. Со сила го немам успивано веќе сам ми вели нан нан и си легнува на кебенце

14. anina

anina Популарен член

Јас забележувам дека три преспивања се многу. Второто заспивање ни е некако со сила ама се ми се завртило во глава дека до 11-12 месеци треба да спие по три пати. Не знам ни од кај ми дојде такво мислење.

15. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

И син ми спие два пати во денот, но веќе две недели не можам да му фатам никаков ред со спиењето!
    Мртва уморна сум!
    Пред две недели убаво си заспиваше околу 21 часот и спиеше сe до 9 часот наутро, со неколку будења за цицање во текот на ноќта.
    Сега повторно си заспива околу 21 часот, но по два часа се буди и останува буден до 3 - 3:30 :(
    Чекаме да кака, па откако ќе се искака си заспива и денот му почнува во 11 часот.
    Вчера спиеше само еднаш во текот на денот и го оставив буден до 21 часот, мислев дека толку изморен шанси нема да се рабуди по два часа и ќе си спие цела ноќ, ама пак дежуравме до 3:30
    Сили немам веќе да ги држам очите отворени. Каков темперамент е, многу ме изморува, па ова неспиење ме дотолчува.

Last edited: Nov 29, 2014
  16. anina

anina Популарен член

Не зборувај... Тие дежурства животот ти го кратат. Син ми до годината, два саати беше буден па 3 саати спиеше. Цел ден и цела ноќ така. Катастрофа. Болна бев една година!

Jagoda123 likes this.
  17. leona83

leona83 Популарен член

Значи машките деца душата ни ја вадат....до 20 месеци око не склопив.
    Сега и ќерка ми почна почесто да се буди навечер ама мислев дека е зошто тргнав на работа ама не е....приметив дупка кај долниот кец, кај и да е ПРВОТО запче ќе дојде:) :) :)

joy1, zuto and anina like this.
  18. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Утре планирам околу 8 часот кога ќе побара да цица, тогаш и да ни почне денот.
    Почна доцна да станува наутро, изгледа се му се помести за 2-3 часа, ќе морам да превземам нешто оти како зомби станав. (facepalm)

anina likes this.
  19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Moevo stanuva rano , 7 7 ipol budno e. :) prespiva pak kaj 10 , 10 ipol . Si spie ubavo nekoi 2 do 3 chasa . Posle pak prespiva kaj 16h . I vecerta vo 20h go legnuvam . Ovie denovi borbi vodevme da se uspie . Kje cica kje cica i taka kje se uspie. Se budese po cela nokj. Plus nastinat, kasla a i denes go vidovme i prvoto zabce dole. Moze i zatoa i tolku se budese (se tesam) :nod:
    Sega se nadevam kje si spie ubavo cela nokj ili pa i ne :^)

So prvoto posto rano se odbi od cicanje imavme i drug nacin na uspivanje. Si spie sama od 7 meseci vo svoja soba svoe krevetce. So ova maskovo cickar neviden , nejke vo negovo krevetce , sama do mene da spie . Spiejki me bara mi se lepi do mene. Se plasam kako ponataka kje bide . Kako kje go naucam da spie vo svoe krevetce :|
    Ama pa da ne se zalam i vaka mi e ubavo . dodeka e malo si koristam guskanje i spienje zaedno . Posle kje porasne i kje si ima drug red :$

20. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Ние стануваме 9 30 -10 00 преспива од 11 30 до 12 00 потоа од 15 30- 17 30 или д0 17 00 и легнува во 22 00 или 23 00. Нема 3 преспивања едно долго и една кратко.