Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. happygirl

happygirl Форумски идол

Здраво женски, како сте денес? :)

Се надевам подобри се бебушите кои беа настинати :*

Моето синоќа на два пати се разбуди вриштејќи, првиот пат заспа со нишкање од 2-3 минути, ама вториот пат околу 06ч му дадов да цица за да заспие. И спиевме и двајцата до 11ч. Мислам дека го мачи втората долна единица, цела е набабрена, бела и никако да пробие. А го чеша многу. Инаку бебо на точно 9 полни месеци почна да спие по цела ноќ, после скокот во 36та недела. Се надевам ќе продолжи така и нема да се буди за цицање веќе.

Погоре некој имаше пишано дека не сака непозната жена дома да им доаѓа. Јас тоа не го сфаќам така, таа ќе доаѓа да го чува бебо, тоа и е работа. Препорачана ми е од повеќе луѓе, го работи тоа повеќе од 10 години и верувам дека знае како со бебиња и мали деца. Верувам дека таа многу повеќе ќе се грижи за него дома сама, и ќе му посветува внимание за се отколку 2 воспитачки на група од 30-35 деца како што е во градинките.
    Јас намерно не го пуштив сега во градинка оти знам дека мора да се разболува таму за да стекне имунитет, ама подруго е да се случува тоа на малку поголема возраст. Планирам од следниот септември здравје да го пуштам во градинка, па ќе видиме како ќе испадне.

FreeMind, lackygirl, duffi and 4 others like this.
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Знам на едни пријатели девојчето во Скопје одеше во приватна градинка и цената беше 12000ден. 5-6 дечиња беа во групата.

Bupalu and FreeMind like this.
  3. mama*rose

mama*rose Популарен член

И јас истото го знам дека е 200 евра и дека многу малку се во група а сум слушала дека и болни ги примаат даваш сируп или што и да прима детето и они се грижат за него а колку е тоа убаво незз.

Bupalu and FreeMind like this.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Па не би рекла дека ги примаат и болни. Знам оти девојчево на пријателите е настинато секоја втора недела и не ја примаат, па нема кој да ја чува дома и бабата од тука е нон стоп во Скопје. Баш кажуваа дека се многу строги во врска со тоа, и иако се малку дечиња сепак се разболуваат сите често.

Инаку, да не ме сфатите погрешно, јас сум за да секоја мајка оди на работа, да излезе неколку саати од дома и да смени, некогаш мислам дека побудалев овие 9+ месеци дома.
    И сакам да тргнам на работа, секако и парите ми требаат.
    Мене ми прави стрес како би се организирале со мм за се по дома после работното време, тоа повеќе го мислам отколку самото тргање на работа.

FreeMind, Spidy, lackygirl and 5 others like this.
  5. Bella*

Bella* Популарен член

многу е 200евра (facepalm)

6. Bella*

Bella* Популарен член

стави си некоја скриена камера по дома за секој случај :D:D:D

7. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Не мислев нишш лошо со тоа да не ме разбериш погрешно. Доколку и јас би нашала некоја соодветна жена со толкаво искуство и со препорака од пријатели и јас би сакала да ми ја чува. Тоа е сосем друга работа и веќе не е непозната. Но јас немам некоја таква на лагер засега и не ми е тоа опција. Инку ако има таа толкаво искуство со деца секако ќе знае како со него. И ќе му посвети внимание. Имаш среќичка шо си нашла таква женичка.
    @FreeMind Појма немам низ Битола како се цените на приватните градинки, ни па дали има групи за мали дечиња. Од работа само ми спомнаа дека по н. Година ако не се снајдам тие ќе ми плаќаат приватна додека да се ослободи место во таа во мојата населба. Како и да е и баба ќе биде тогаш слободна, па ќе се снајдеме некако.

FreeMind and happygirl like this.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Не си прави стрес без везе. :)
    Колку ќе постигнеш -толку. Најбитно е дека малото ќе биде намирено, а куќата секако ќе се среди.

Coco31, Emilimi, lackygirl and 2 others like this.
  9. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Taka e duffi i jas si pravev teski paniki uste od sega maloto mi e 6 meseci i od sega odvaj so trista poznanici i molenja go zapisav vo gradinka pa do januar dodeka da napravi 10 meseci ke plakame da mu stoi mestoto nema koj da go cuva jas da ostanam doma iskreno nekako tesko e finansiski ne mozeme da izdrizime pa si se tesam deka ako nisto drugo barem ke se socijalizira so drugi decinja doma so svekrvami kojznae kakvi se gluposti ke naucese, a i jas ke izlagam od doma ke se zamesam so vozrasni luge a za posle rabota ke se kolime so mazmi nekoe vreme ama toa e ke se priviknime koga togas

lackygirl, duffi and happygirl like this.
  10. Bella*

Bella* Популарен член

Жени чаеви ние што ги пиеме не смее да даваме? Камилица,овошни без шеќер нормално...?

11. an4ii

an4ii Популарен член

Мамички синчето мое уште малце ќе полни 7 месеци но веќе од 4 месеци пробувам да му давам кашички и дома правени и купеји ама не сака никако да јаде. На почетокот јадеше по малце ама сега не сака ништо ни овошна ни со зеленчук пробав и со месо исто не сака плаче кога му давам да јаде пробав со лажење со играње нр бива плаче и одвај едно две лажичиња ќе проба незнам што да правам освен млеко и чај не сака ништо ни сок ни вода. Пробав чоколадо му дадов тоа сака и тоа стопено зинува со лажиче. Некој совет како да го натетам да јаде кашички хаха

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Сигурно заби ќе искачаат. Пробувај секој ден комбинации само без чоколадо оти баш тоа ете не му треба првата година на бебето. Мислам од каде на толку продукти зеленчук, овошје, млечни и месо му стопи чоколадо жити се?:)
    Имаш ако сакаш такви комбинации со какао и ванила кашички со житарици се давај му може ќе сака.

Секако. Овошните чаеви се супер за бебе и има посебни јас земав ( сега што е разликата не знам сигурно е до количината во кесичката).

an4ii and Bella* like this.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Пишував дека малава имаше температура два дена, третиот ден бевме на лекар, немаше ништо, крвната слика и беше добра, и третиот ден сама од себе си помина температурата, и препишавме на заби. После тоа почна да кашла. Сабајлето ја виде докторката, и грло и дишење во ред, вечерта почна да кашла. Си напраив филм дека фатила нешто во амбулантата на преглед кога бевме. Се јавив пак кај педијатарот дека кашлаше два дена, прво ми рече да ја мачкам на градите со една крема, другиот ден немаше подобрување, и ми рече инхалации со физиолошки и дексазон. Ја инхалирав два пати вчера, и два пати денес. Не ми звучи подобро. Не кашла повеќе или полошо, ама не е ни подобро. Мрсули нема, звучи како суво да кашла, и плитко како надразнето грло. Два дена инхалации се малце за ефект да има, или да ја носам утре пак на преглед? Првпат и се дешава ова сега на 8 месеца, па не знам колку е издржлива, ама татко и е ептен нежен на плуќа, бронхопневмонија фаќа преку ноќ.
    Не сум нешто испаничена, ама иде викенд, а ич не сакам на дежурен или на клиника да завршам.

14. BabyT*

BabyT* Популарен член

И мојата кашла така суво како да се дави ама јас си препишувам на многу лиги. Бевме и ние немаше ништо ни шлајм, ни мрсоли баш тогаш.Дома само еднаш зелени мрсоли ама од тогаш ништо.
    Е сега докторката рече да почекаме ако се одолжи многу да направиме брисеви.

Spidy likes this.
  15. an4ii

an4ii Популарен член

Бидејќи од се пробано ништо не сака да јаде се плачки а чоколадо јас јадев и он сам се тегнеше по него додека го држев у раце и сам зина за да јаде зароа му дадов бидејќи ништо др не сака

16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Дали досега имала некоја мајка проблем, бебе да не сака обувки? Значи откако се роди никако не сака обувки и капи и панделки на глава. Ајде лето беше и нормално ја оставав боса. Нели и за стапалцата најубаво е да проодува боса. Но сега веќе застуде и ај и купив Кеги чевличиња за проодување, ама штом и ги облечам плаче и ги собува. За надвор изгледа и достуде и виде не виде ги остави, но во кола секундарно ги слече и не даваше за жива глава да и ги обујам повторно. Не знам како да ја заучувам да носи чевлички. Среќа не купив цицибан, ај реков овие поевтини за проба дали ќе ги сака. Ама ова исто како со наочарите во Енци Менци кога ги пробавме и до дома ги сакаше и после за нишго живо. А сега и со капите ќе е битки... Уф

17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Ист е и мојот.
    Ниту сака капа,веднаш ја трга,а ниту сака обувки.
    Капа и немав некоја голема потреба да ставам,на сонце јако не излегувавме,на ладно,исто.
    А патики,штом ги облечам,секундарно ги вади триејќи ги нозете една од друга. Цело лето беше бос. Когаго возев во количка,ај и не се гледа и нема врска,ама кога шетавме низ чаршија во раце,малку глупаво се чувствував,ама кога не ги сакаше,плаче и ги вади.
    Вчера излегувавме и му обув патичиња други и ги носеше,проба да ги соблече,ама не успеа,брзо излеговме надвор и ги заборави.

Dina911 and Milaаа991 like this.
  18. an4ii

an4ii Популарен член

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

исто одма ги слекува со триење на ножињата.
    @Milaаа991 еве сме исти, ништо не трпи на него, неколку пара имам купено и џабе ги одрасти ниту еднаш не ги облековме, капи јок :shake: сега ко шетавме залади и му облеков 2 пара чорапи :D

20. Bkalco

Bkalco Истакнат член

Има од Лино кашички со ванила, чоко, карамел пишува на нив од колку месеци може да дадеш.

Attached Files:

an4ii likes this.