Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    14.581
    Мојава уште нема заби, ама пробува да гризе и штипе. Веднаш викам гласно не, ја тргам од градата и со лут поглед ја гледам неколку секунди. Обично ми враќа со едно тивко ммммм, и после си е мирна. Подобро сега него кога ќе има заби, па ко што викаш и крв да пушти.
    Истата техника ја терам и кога оди кај што не треба или фаќа кај стаса. На пример оди накај кучето додека јаде. Строго и гласно не, и првите пати физички ја преместував назад. Сега само ќе речам не таму и сама се враќа назад.
    Идејата да игнорираме негативно однесување мене воопшто не ми се допаѓа, и мислам дека секогаш треба да се реагира во моментот кога се случува.
    А за градата мачкај се со ланолин што повеќе и гледај помалку да цица од таа страна некој ден, зошто и да не те гризне пак, и само со цицање може да ја разранува дополнително.

На Lolipop23, FreeMind, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    И јас со истава техника. Првиот пат коа ме гризна викнав гласно не и ме гледаше чудно 15сек, дури како уплашено и продолжи да цица. После една недела проба пак ама така полека пробуваше и пак свикав не и од тогаш веќе не ме гриза.
    И јас сметам дека треба да се реагира. Доколку си ќутиме од кај ќе знае бебе дека тоа не треба тоа да го прави. Точно дека може да се исплаши малку. Ама од едно “не” сигуно нема да има трајни трауми:)

На Bupalu, FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    И кај нас така, преку денот е супер, лесно заспива без плачење, си игра, се смее, а преку ноќ сосем друго бебе, обратно се....хаос
    @Spidy јас му викам НЕ кога чепка во печката за пелети, оти сега ќе почниме да грееме и ќе се изгори, па неколку пати проба и јас НЕ му велев и сега знае дека не треба. А прв паткога ме касна јас писнав оти не очекував, се уплаши и уште повеќе ме стегна и не пушташе, па почна да плачи, др пат ништо не изреагирав, стегна уште посилно и виде дека ќутам и пушти, па не ме касна пак.

На FreeMind, BabyT* и Spidy им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас сум уште како крава додека цица од едната од другата тече. А и што не би кога не е тргната од цицка.

На LoveHope и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И кај мене некогаш тече ако прескокнеме подој и ми се прават блистери. Не знам како ќе се одвикнуваме. Страв ме фаќа..

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Moни ми ја нема нешто..
    @monik55 како сте со баткото правевте ли колачи-забчиња ? :*

7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас со скратување подои нема да успеам. Барам друго решение за наскоро кога ќе почне да јаде. Или џа или бу ќе биде:)

На LoveHope и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ако мислиш дека е од заби дај и пред спиење далерон сируп за да и ја намали болката.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Низ исто поминуваме и ние. И јас не знам дали е од заби или од скок. Вришти еве 3 ден пред спиење како да го дере некој. Се гледа дека му се спие,а не дава да го успивам и само плаче. Откако ќе заспие,нон стоп се буди,3 дена по ред на 15- 20 мин. И синко спие до мене,цицка нудам неќе за да презаспие,сака во раце да го земам и исто ми е и да е до мене и да не е. Многу е мачно,ем не спијам ноќе,ем преку ден и последниот атом енергија ми го зема. Напорен е многу,ако се заби нека излегуваат,ако е скок нека завршува веќе |( Не се издржува,.

На Bupalu, FreeMind, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Баш вечерта и ставив гелче на непцата за да не плаче и сврза 2ч без будење. Ќе а прашам сега докторката дали може.
    Нема изгледа крај, ние веќе 7ма ден ја тераме вака.
    Само да не ги боли, јас сум на крај на нерви, се карам со мм за глупости од премор.

На FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Која недела е? Да видам во апликацијата дали е во скок

12. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Јас откако почнав со стажирањето се одмолзував таму еднаш. Но по некое време престанав пошо исполнето време и после тоа си одам дома ќе цицаше. Сега ми се премеки градите. Попладнето едвај со раката 50мл измолзив. Верувам дека доколку не цица и не се измилзувам ќе прекини и нема да имам мака со градите.
    Се си има своја цена... Мождс потешко ќе помините ама па цицаат.

На Bupalu, Milaаа991 и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Фала што не мислиш:hug:
    Прилично тежок период за мене и немам баш желба за пишување.
    Најбитно детето мие здраво и право јас ќе средам другото.
    Баткото е со растечен нос,моите се со јак вирус па препоставувам од нив е.
    Од утре сум на одмор па ќе му се посветам максимално и да му направам журка за прво забче,таман почнува да му се познава.

На kukla21, happygirl, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  14. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Ооо чувајте се сите се настинати ептен залади
    Ајде сега ќе се гушкате чим си на одмор :hug:

15. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Со првото бев иста како вас додека цицаше од едната од другата сама течеше и многу лесно поминавме со одвикнување сам се одби на 6 месеци и немав проблеми со градите ниту болка ништо додека со ова незз како ќе биде цело време е на града и нема време да ми надојде млеко како што треба сам бара ми ја спушта блузата и отвара уста се чудам што ќе прави мажми со него кога ќе појдам на работа

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Маж ти ќе игра чочек дома :D ич не се секирај си имаат методи на ранење.

Јас не верувам дека ќе се одбие сама. Секако додека не почне да јаде ќе биде на цицка али штом почне да јаде убаво верувам дека е доволно цицање.

17. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Срцка може твојот ама мојов како што цело време е на работа и викенди и работи денови ниту го наранил некогаш ниту пелена му сменил и одеднаш сам со малиот по 8 часа не чочек што сакаат нека играат:D
    Инаку вие како сте се опраивте го гледам мојот сега стана со затнат нос

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.897
    Допаѓања:
    14.581
    Завчера маж ми фатил да смени пелена додека бев до продавница. Влагам после 5 минути, детето полуголо, пелената полна, се познава на рабовите, кај и да е ќе претече. Маж ми вика "не го очекував ова, не знам што да правам" :rofl: (до сега менувал само мочани пелени). Јас му реков да почне да ја учи малата да не кака додека е со него, ваљда за 1 месец дури тргнам на работа ќе успееш.(fingers) Неговата логика беше "тогаш ќе морам, ќе се снајдам" (facepalm)

На Bupalu, mama*rose, mamaJana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Вие што се сами правите по дома треба да ви дигнат споменик "Будалата мислеше се може сама" :D

Ќе смени и пелена и ќе му направи јадење и ќе го нарани. И тоа многу подобро отколку што мислиш само остави го дома сам.

Подобра е али заби искачаат кец и двојка горе лево и е неподносливо кемкава и плачлива. Мислам ми зујат ушите. Ниту спие ниту јаде, само во раце или на цицка.

На mama*rose му/ѝ се допаѓа ова.
  20. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Скок е,немам апликација,ама гледам од сликите кои ги имате постирано во темата. Според термин на раѓање утре полни 38,според првичниот термин,иако гинекологот секое ехо различен термин ми пишуваше,па така некој ден може повеќе да ни трае.
    А и за забите сама не знам да проценам до кај се,матичната рече ќе излегуваат,сеуште ништо нема,сигурно уште пробиваат. Само гледа нешто потврдо да протне во уста,ама 2 мин,после бара нешто ново.
    Денски спие 2 пати по 20 мин,и нормално дека ќе е плачлив цел ден. Навечер му се спие,ама не се дава,се тегне,плаче,бара да е во раце,а го легнам да го заспијам вришти и станува. Вчера едвај го легнав во раце и му дадов да цица,по'ржи цицајќи и заспа за 5 мин. Да седи сам нема шанси,мора се до него да сум,ако ме види да станувам одма вика. Се надевам побрзо ќе помине,стварно не се издржува,многу нервозна станувам и пренесувам сигурно и на него.

На FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.