Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    733
    Допаѓања:
    290
    majki neznam dali e bas za ovde prasanjevo ama sum zbuneta neznam sto da pravam.10meseci sme i ova vejke ni e tret den kako kasla kiva i ima temperatura.Bevme na doktor rekoja deka grloto mu e crveno i ni dadoa sirup cefaklor i ni rekja kapki vo noseto solen rastvor i da go cistime i vo slucaj da kreni temperatura da davame efaralgan.E sega noseto uste e zatnato kasla uste povejke i odvreme navreme temperatura 37.5,37.2.Dali da mu stavam oblogi od vinski ocet na nodzinjata ili sto da pravam ne e visoka temperatura ama jas sum vo panika.

2. kaja11

kaja11 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2013
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    131
    ^
    Kakov vinski ocet kostadinke ostaj toa babini devetini. Ne se panici na doktor vi prepisale se sto e potrebno, a i taa temperatura sto si ja pisala e dobra duri i normalna osobeno 37.2. Kako ste denes, podobri ili? Ako kacuva temperatura plus sto mozes da napravis e masaza so razblazen alkohol po nodjinjata i racinjata kako bi ja podobrila perifernata cirkulacija i na toj nacin raspredelila podednakvo toplinata.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.100
    Допаѓања:
    328.696
    Па подобро оцет на ножињата отколку алкохол кај бебе.Алкохолот испарува и бебето го вдишува и може поголем проблем да создаде.А оцетот не е бабина деветина туку испробан рецепт кој при високи Т помага.
    Костадинка туширај го почесто со не мн жешка вода,лесна памучна облека и течности .Ако цица тоа е супер за да не дехидрира.Ке помине ич не се плаши.

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    И јас знам алкохол за бебиња не, мислам до година дена. Се надевам подобро сте денес @kostadinka24 .

5. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Бебешката кожа го впива алкохолот. Таа температура не е лоша и треба да се остави организмот да се бори. Детето нека си ја прима терапијата, а ако качи повисока температура истуширај го, па ако не му спадне и така, дај му сирупче.

На kostadinka24 и zalosna им се допаѓа ова.
  6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Ние немаме темпераура но многу кашламе веќе повеќе од една недела. Ја носев минатиот понеделник и докторката ни кажа дека градите и се чисти и грлото е лесно црвено па едвај ја измоливме да ни препише сирупче. Не ми е јасно како може дома по самото дишење да се чувствува како ,,мачење,, во градите и често кашла, а докторката ништо да не слушне при прегледот.

И земав Мукоплант маст и ја мачкам повеќепати во денот ама ефект некој голем не видов.
    Ми велат да пробам со бабинско лекување, алкохол или мачкање свинска маст, ама нели алкохолот се впива во бебешката кожа а маста ги затвора порите и некако шубе ми е да ја мачкам. Ваше искуство? Сте мачкале ли со свинска маст? И што друго може да се преземе освен тие бабини лекувања?

7. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.181
    Neznam kolkavo ti e maloto,ama ako se raboti za bebule,vinskiot ocet zameni go so senf(obichen).I dvete i te kako pomagaat za ekspresno simnuvanje na temperatura,samo shto senfot e podobar za koristenje na mali dechinja.

8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    I jas ova go znam so ocet i kaj dosta pomagalo iako jas ne sum pravila nisto od tie raboti.
    Se nadevam deka veke e podobro,sepak davajmu od sirupot i ke mu olesni.

Za spiejneto sme imale mnogu cesto menuvajne na red a veke mesec dena e vaka-se budi 8ipol pa pie mlekce i spie do 10,potoa vo 13 do 15 i vo 17 do 18+ spie i veke vo 22 na spiejne do nautro,ovoj red go ima mesec dena :)

9. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Феминки, со што ги мачкате после капење вашите најмили под пазувите? Јас со павливиќева меѓутоа сите бодиња и пижамчиња ми се направени со жолто, дури и на 90с не се перат.

10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас ставам пудра Бекутан. Под пазувите, вратот, и под коленцињата. Таму најмногу се црвенее.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.100
    Допаѓања:
    328.696
    Јас апсолутно со ништо не ја мачкам ни на тело ни на лице.На газето само ставам крема од невен или мустела само ако има потреба од тоа.
    Се си зависи од кожата на бебето.Скоро 4 месеци имаме и не сме имале проблеми со кожата па без потреба не и ставам дополнителна хемија.

На Nova, Jagoda123 и Glasna им се допаѓа ова.
  12. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Јас исто не му ставам ништо по телото и лицето, освен павловиќева при промена на пелените. Го капам со мустела и тоа е се. Пробав еднаш со беби масло ама како да имаше црвени точкички и не му ставив пак.

13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    И јас мислам пудра бекутан да ставам ама си викам да не ги затвора порите а?

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    I jas ne i stavam nisto,retko se slucuva da ja premackam so maslo za bebijna(stavam na race a potoa ja pominuvam na malata niz telo) dole ja mackam so maslo ednas na den i do sega nemala problem da bide crvena, na lice pred spiejne nekoj pat i stavam krema isto taka za bebijna sto se.

15. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас ставам од летоска и до сега не сум приметила никаква реакција. Сега е ладно па не секогаш ставам ама летото секој ден. Мојава има засеци секаде па ако се испоти ужас црвена се прави

16. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Мајки, читам на полно бебињата ви легнуваат 22 - 23 - 24 часот.. Не напаѓам нути критикувам, секој си прави како му одговара, чисто да прашам нели е многу касно тоа за легнување на бебе? Јас моево бебе уште од почеток го бањам околу 19 часот, до 19,30 - 20.00 веќе е заспан (некогаш и порано) и спиеме со будење за цицање до 7 сабајле. Дур јас го заспивам сопругот го бања поголемиот кој има 5,5 години, јас после само му давам да вечера, миеме заби и во 21 и тој е во кревет. Па мене да ми легнуваат во 23 јас би се шекнала.. Ко што почна бебулево да изведува, има денови со душа чекам да дојде 7 и да испратам деца на спиење, и јас да одморам, и да средам на раат по дома..

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.100
    Допаѓања:
    328.696
    Касно е но што да се прави такво е бебето.Јас ја легнувам исто во 7 но за 30 мин се буди и седи до 11-12 едноставно несака да заспие.Но од др страна спие сабајле до 10 па надокнадуваме.

На Glasna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. donna.17

donna.17 Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    @Sunshine3 колкаво ти е бебето?
    Додека син ми беше помал до кај 5-6 месеци го капев во 19 и заспиваше околу 20-21часот, откако му го сменив капењето во 21 заспива во 22-23 навечер, во зависност од тоа до кога преспивал некогаш кога спие до 19 и 30 заспива подоцна. Инаку денот ни почнува кај 10-11 часот и имаме 2 преспивања од саат, саат ипол.
    Сакам да ти кажам дека бебето ќе менува, немој да мислиш дека и по 1 месец исто така ќе заспива одма после капење. Дај Боже да си остане така, но во повеќето случаи што ги знам и мојот исто така заспивањето варирало. Поздрав

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180
    Не ми е јасно зошто сте ја молеле докторката да ви препише сируп, кога немало потреба. Зошто за џабе да пие детето антибиотици, кога не му е ништо. Кога навистина ќе треба, нема да му делуваат. Кашла и крчи од секретот што му се слева од носот, кој е затнат, што е и нормална реакција. Давај чај од бел слез и ленено семе ((второво може со 8 полни месеци), една лажичка ленено семе и една лажичка бел слез прелиено со 200 мл врела вода, нека постои 20 минути, па нека пие бебе/дете, да видиш што се ќе исфрли. Во носето исто може капки од чај од бел слез (не со лен, чист бел слез), супер се за носето, како и физиолошкиот раствор. Мачењето и крчењето во градите е нормално кога има секрет од носот, и не значи дека бебето/детето по автоматизам има нешто на белите дробови.

Мукоплантот не е за бебиња, над година се применува. А мачкањето со свинска маст е добро ако секретот е спуштен, јас сум го мачкала син ми, за два дена се исчисти детето и се смири кашлицата, ама беше дијагностициран со бронхитис во почетна фаза. Не сакам постов да ми го сфатиш како солење памет, туку како совет да не давате антибиотици на децата без потреба, освен ако ептен, ептен мора.

А што се однесува до вечерното заспивање, како ќе ги научите, така ќе прават. Воспоставете ред уште од мали, и бидете упорни, дури и кога менуваат настојувајте да им создадете навика да легнуваат рано и да стануваат рано. А не да легнуваат на полноќ и да спијат до пладне. На децата им одмагате така.

На MacenceEna, Nova и snegulkata им се допаѓа ова.
  20. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Искрено јас мислам дека редот во било што па и спиењето на бебињата го прават родителите а не детето. Моето бебе денес е точно 5 месеци и го имаме тој ред од прв ден, и исто беше и со првото дете. Поголемово последните неколку месеци малку покасно легнува дека не оди во градинка па го оставам насабајле да поспие малку подолго инаку и тој беше во 20.00 во кревет. Инаку што е интересно, на сите што се дружиме пријатели вторите деца им го имаат истиот шаблон на легнување и станување како поголемите братчиња/сестричиња, што е јасно дека тој ред го прават родителите а не децата. И нормално дека ако станува во 10, вечерта во 19 нема да му се спие зошто многу касно станало.. За оние родители кои се волни да го сменат тоа кај децата, мислам дека постепено може да ги будат барем 30 мин порано, пример ако станувало во 10 да го разбудат во 9,30, да ги поместат порано денските спиења и да го легнат вечерта 30 минути порано па цела недела нека тераат со тоа време.. Потоа пак да намалат за 30 минути и така неколку пати за да дојдат до некое попристојно време на легнување..

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.