Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    Има во бебе супермаркет, силиконско е, 120 ден.

На Bupalu и BabyT* им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Утре ќе ми земат од дм, ќе пишам дали има :)

3. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Напрстокот го има во локо кроко истиот на Nip 260 ден.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    До сега немав купено вреќичка за бебе
    Пред некој ден мајка ми ми донесе една од мене кога аум била бебе,ја исправ и еве веќе неколку дена спие во неа и преку ден и навечер таман се погоди на времево дека е ладно
    Приметив дека мнг помирно и повеќе време си спие дете...си сака изгледа потопло а и неможе мнг да се превртува во вреќава па затоа е мирна
    Како не ми текна порано да земам :D

На Bupalu, mama*rose и lackygirl им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене од раѓање спие во вреќа само кога е многу жешко со чаршав.
    Се превртува како на норма да е и ретко спие:)

На mama*rose му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Навикната од мала во вреќа
    Мојава може дека првпат и неможе да се сврти никако,може па и дека вреќава и е поголема два броја :D
    Шо знам може така се погоди а може и топличко си сака

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  7. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Мамички, дали откако залади времето ви спијат повеќе? Мојата си е спанка секако, ама сега откако е поладно повеќе ми спие некои денови

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Знам дека некоја мајка имаше пишано дека порачала нокширче што свири за 230 или 260 ден,од каде? Гледав во ПиКи ама 700 ден и не е обично,туку како клацкалче.

Инаку,забите навелико не мачат,нерви немам веќе,а изгледа и овој скок ќе го споиме со наредниот,како и секојпат досега. Стварно нз да се справам со ситуацијата,навечер пред да заспие вришти,плаче,не дава да го успијам,откако ќе заспие нон стоп се буди и плаче,и спие во раце. Полудувам,ноќе си зборувам сама со себе,се карам и себе и сите околу мене.
    Прашував претходно,ама не добив одговор,ај да прашам стручни лица @Annath
    @Spidy по што се познава кога ќе се погледне на жлебинките дека ќе излегува запче? Умеам да познаам ама откако ќе распука непцето,ама претходно? За горните единици од 4 месеци бев сигурна дека излегуваат (facepalm)сега сме 8 ипол,дури сега матичната рече дека ќе излезат,ама по што познава?
    Гледам останативе членки,кажат дека на бебето ќе му излезе запче,и оп за 3,4 дена стварно излегло,а јас од кога баам излегува,излегува,излегува,оно абер нема. Еве и за долните двојки ми изгледаа дека ќе излезат,докторката рече уште е рано :smirk:

На Dina911 и happygirl им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Обично како бели линии има на местото каде што треба да се појави забот, тоа за предните заби, кај бочните може само точки да има, евентуално еруптивен хематом (не е страшно, а и рано ви е секако), како меурче полно со течност, проѕирно или модро. Мачкаш ли нешто за да му олесниш? Дентинокс, гел за десни, генгигел бејби...

На Bupalu, Spidy и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  10. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Мачкам Дентинокс и му ставам од топчињата Осанит. И за долните единици така ми правеше,нервозен преку ден и со плачење се будеше ноќе и преспиваше во раце,ама за 4,5 дена му излегоа,а сега ова мнооогу време трае. И се тоа гледам,секој ден се надевам дека излегло запче некаде и ќе ни олесни,ама не.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Да не не се од заби плачките? Колкаво е детето?

12. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    9+ e moeto i isto e, samo po mene place, navecer dodeka zaspie e placki, posle cela nok se budi i pak placki i vo race spie, neznam sto e ova, dali e skok dali e zabi bitno vaka ne bilo do sega i ne traelo tolku dolgo

На Dina911, lackygirl и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  13. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    8 ипол месеци,беше настинат минатата недела,ама помина. Според апликацијата беше и во скок,ама и тоа требаше да помине. Секој 3 ден сме кај матичната,да го мачи нешто верувам дека ќе види,а и обично приметувам дали е стомаче,уво.... Овојпат стварно нз што е. И кажав дека е нервозен,плаче,ништо не му се погодува,рече горните единици ќе излегуваат,ама тоа ми го рече и претходната недела.
    Единствено како објаснување ми е дека попладнето станува најдоцна во 3, а спие по пола саат,па навечер кога треба да заспие е мноооогу уморен и од премор не заспива :^)
    Не ми дава да го легнам,а ако ми легне во раце за 5 мин заспива,ама додека да успеам да го легнам е тешкото. Пробував и на кревет да го ставам,и во раце легнат,и во раце на рамо да лежи,никако не сака. А ако успеам некако да го легнам,заспива,само што после често се буди,до кај 5,6 после мирно спие до 7,8.

@pepapa која недела е според термин на раѓање,да не ни се поклопуваат неделите,па тоа да е,стварно не ми е јасно,дури и 4 скок ми е ништо во споредба со ова. Синко е 38+ според термин.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    И јас сум готова, сношти од 11 до 2ч стана 2 пати, цицаше и презаспиваше одма, ама кога стана во 2 со плачење никако не се смируваше, го зеде мм во дневна и се мачевме да го заспиеме до 4ч, јас нервозна од 1 до 10- 1000000. Го зеде тој па некако заспа во 4ч, потоа во 6 стана па во 7 и на крај во 8 станавме. Значи не се можи поќе ова, утре почнувам на работа, незнам како ќе функционирам, со луѓе и со пари работам :x и со секој трет се расправам оти сметката му била висока ]:)
    Исто со плачки е заспивањето на вечер.
    Изгледа ќе морам да го одбијам, доста му е цицање, само се лажи по цели ноќи да станува, веќе не се крева, здрвени м ии се и раце и грб и се.

На Bupalu, Dina911, Bella* и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.158
    Може и заби и премор, комбинирано со скоковите. Ама веќе е поголем, станува свесен за околината и случките околу него, мозокот му работи триста на час. Пробај да се смириш и ти, оти твоето расположение многу влијае на детето.
    Мене со првото дете ми беше така, ама бев цело време нервозна и сама, без скоро ич помош. Мм не беше ни во земјава. А со второво бев ептен смирена и сталожена и бебето беше мирно, ретко плачеше, не ги осетив скоковите. Може до детето е, ама искрено, мислам дека расположението и чувствата на мајката многу влијаат врз расположението и однесувањето на самото бебе.

На paleska3, hello-kitty.90, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Пробувам да се смирам, ама ова не е еден ден од ко е роден е ваков, сега последно губам трпение и нерви, 9 и пол месеци не спијам, не се можи.

На Dina911, Annath, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Потполно те разбирам,многу е тешко. Ноќе да се разбуди по 6,7 пати во период од 21/22-8 сабајле. Па и кога ќе се разбуди треба по 30 мин отприлика да заспие па да го оставам,ако не вришти за во раце. Преку ден исто,не ми дава да мрднам,ако ме види станувам одма вика,се до него да сум. Ниту можам да јадам,ниту до вц да одам,ниту вода да земам,ништо. Преку ден не можам да легнам,спие по 20/30 мин,таман да заспијам ќе се разбуди. Па вака на форумов гледам дека не е само моето такво,некако се тешам,вака ако прозборам со некој како само јас да се жалам од моето дете,сите други мирни,па и криво ми е. Кога сум изнервирана,си зборам што ми требаше дете,најлошо бебе мене ми се погодило, и после ми е криво,ама во тој бес и немоќ,таквото пшкање ми е единствено олеснување,дури и плачам од мака. Па откако ќе се искажам,го погледнувам како мило и стуткано спие во моите раце,пасе јадам жива зошто сум го "скарала".
    Свесна сум дека и него не му е лесно,дека и тој е само бебе,ама дали се хормони,или што е,ама многу сум избувлива,а после плачам. Морав да се искажам некаде,за жал во вистинскиот живот луѓето само се сладат изгледа со туѓата мака. Што и да е побрзо да минува (смајли што се моли)

На Vaga~, Dina911, Milaаа991 и 3 други им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    24.573
    Исто и јас, мислам дека само јас се "жалам" од бебево, на сите му се мирни, па истото си го велам како тебе...и да после ми е криво и жал за мислите, се си мислам дека ова се "нормални" мисли на скоро сите мајки што си имаат вакви "лоши" бебиња :) само се молам и јас една ноќ да преспие и барем една ноќ да сме пак нормално семејство ;)

На Vaga~, Dina911, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    1.121
    Синко има мобилни тестиси. Матичната ни го кажа тоа на последниот преглед. Некоја мајка со слично искуство? Ми треба и добар уролог за преглед. Фала

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.896
    Допаѓања:
    14.581
    @lackygirl @hello-kitty.90 мајки, само да ви кажам дека сте силни и дека сте добри мајки. Мојава првпат спои 7 саата сон на неполни 2 месеца, за 8ми март ме частеше празнично. Се преродив таа ноќ после помалку од 2 месеца неспиење. Не можам ни да замислам како ви е вас после 9 месеца. Чим станувате сабајле, растете дете, средувате куќа, алал да ви е, капа ви симнувам. Јас да сум психички ќе попуштам мислам. Какви и да се бебињата, чим издржувате, само можам да речам секоја чест!
    Малку да ве мотивирам, не мора да читаме по 700 одговори само кога некој греши нешто... :*

На Bupalu, Vaga~, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.