Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Еве да се пријавам и јас.
    Две вечери беше умна и се наспа со 2пати станување за цицка, па пак на старо. Плачки до 6ч сабајле.
    Инаку знам дека се заби и тоа горните единици, сега си го враќам филмот тие два дена пред спање и ставив гингивал бејби ама па кога го ставам многу плаче се траќа, после се успива мирно.
    Ќе пробам баш вечер пак и ќе пишам како сме поминале.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    40 nedela e spored termin, neznam ni jas sto mu e, eve sega spie i vo son place?

3. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Majka od kaj gi zemas topcinjata osanit? Pozdrav

4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Од Германија ми ги донесоа,дали помагаат не знам,ако помагаат не би ни сакала да замислам каков би бил без препаративе,ако е ваков со нив

5. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Секое бебе различно моето не дека е мирно 100на саат се врти но барем ноќе спие може не спојува цела ноќ но со будрње од 3 пати тоа му е нормално но веднаш заспива штом се нацица таков е од кога се роди така да мислам дека тука сум од оние,,среќните,, мајки со ,,мирно,, бебе

На happygirl, hello-kitty.90, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Да се пријавам и јас во оваа тема, не ми се верува дека наполнивме 6 месеци и дека помина пола година од кога се роди малата. Имаше многу стресови, плачки, 6 месеци без нормален сон но со мнооогу љубовв. Има денови кога ми летаат пеперутки во стомак од среќа кога ќе ја видам насмеана. Таков адреналин не сум почуствувала од кога се заљубив :lol:.
    Денес сум исто среќна, затоа што конечно воведов оброк. После јадење не цицаше, беше весела си играше и заспа. Скокнавме еден подој конечно ^_^. Ќе видам дали и утре ќе биде исто или само денес е радоста :lol:. Инаку не смеам да се жалам за јадењето, до сега се што сум воведила си јаде, за тоа сум раат.
    Е со спиењето е друга прикаска. Денски прави само мали дремки од 40 мин. И тоа два-три пати дневно. Нема време за ништо да сработиш. Сега ве читам и гледам дека има многу слични како нас. Навечер станува на 3-4 часа. А некогаш и на 2. Обично првото спиење е подолго и потоа се буди на 2/1 и пол час. Со нетрпение го очекувм денот кога ќе ја преспие цела ноќ. Исто најголем проблем ми е заспивањето во раце. Како качува килажа се потешко и потешко станува.

На happygirl, Coco31, BabyT* и 5 други им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Добро дојде мила @paleska3 во второ полувреме се надевам многу помирно ќе ти биде од прво.

Јас не сум спиена од кога почна сезона заби. Само се молам да заврши побрзо зошто немам ниту сила, ниту трпение. Скроз сум исцрпена без сон ниту имам сила ниту желба нешто да правам друго. Многу лош период со неспиење+нејадење. Плус скок не гази, а само што почна 34 недела од утре. Јас паднав пред скокот плус мајка ми заминува оставете ми ја темава за мене да се исплачам :)

Симона ја читав ме фати страв дека и мене нешто ќе ми се деси. Не само што не намалив подои туку се тридуплирани.

На Bupalu, happygirl, paleska3 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Еј кути откако ја прочитав симона сега некако на друг начин размислувам се упрпав искрено :)

На happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хаха се соземав и одма и ја дадив на свеки додека пиев кафе.
    Стварно претерувам сега си ги вртам во глава моите испади.
    Боже сачувај многу ја сакам и претерувам дека се можам сама.
    А не можам, некогаш ми се иде да рикнам на цел глас. Сакам чиста куќа и среќно дете, не се постига сам на жалост.

На Bupalu, happygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    @FreeMind и јас од ко почнаа забите да го мачат од 4 и пол месеци навака еве скоро 10 :whew: лудило...
    На сета мака денес дојдоја клима да ни местат, одвај го заспав синко, тие се јавија 5 до 12, идиме, а требаше за викендов да местат :@ па ајде го преместував долу, па се разбуди, па презаспиваше :^)
    Леле па утре сум на работа прв ден, сега работа ми се отвори плус за чистење, а надвор свекрвами прават ајвар (facepalm) јас сум денес зомби ќе попуштам жими се.
    Ајде да видиме до вечер што ќе не снајди :D

На Bupalu, happygirl, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    И ние тука да се пријаваме.
    Незнам дали е скок или се заби ама толку кенкава никогаш не била.
    Незнам дали да и земам нешто од аптека за забите или да чекам прегледот во октомври?

На paleska3 и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    :D Јас од ова се простив.
    нормално чистам хигиенски прашина, усисување, бришење паркет и теписи....али чисто у смисла на расфлано се и свашта насекаде се откажав.
    Плус од коа престанав да викам по маж ми да раздигам по син ми двајцата се посреќни :D се игра фудбал на големо, све е кај што не му е место, на маса се игра пинг понг, на ѕид се удираат топки и се прават дамки, во кујна незнам кај ми се тенџерињата и тавите, спална никогаш не останува уредно послана....здравје се ова ќе обелам ќе средам, на бебо детството е едно. Нека се радува

На happygirl, lackygirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Епа јас сакам ама нема чисто :rofl:
    Беба е мала тек кога ќе почне она да расфрла ќе се помирам како тебе :nod:

14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Драго ми е што те имаме тука @FreeMind, за тоа што секогаш си толку реална :bow:.

Во врска со чистењето дома, уште се трудам да постигнам колку можам во тие 40 минути дремка на малата, тоа е најчесто раскревање и миење садови, додека викенди се делиме со сопругот за подеталното чистење. Сепак не очекѕва период на сеопшт хаос низ дома кога малата ќе почне да расфрла, па пожелно е да почнам да се привикнувам на истото :lol:

На happygirl, BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас сеуште не сум помирена со хаосот низ дома и тоа ужасно ме нервира. Не можам да гледам се нервирам. И како во една трка со времето сум, а свесна сум дека не треба ама што да правам. Имам на шанкот во кујна прашина и милион ствари на него и тоа ме излудува. Од секогаш ми бил тип топ средена кујната сега не можам да ја гледам. И она чувство на немоќ ме совладува. А мора да ставам точка на тоа.

На Bupalu, Milaаа991, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    12.979
    Мене ми е само најкриво што немаме време за нас со маж ми. Всушност имаме, ама на крај на денот сме претепани и само лежиме во тишина.
    Ја сакам беба повеќе од се, ама го сакам и него. И двајцата ми се на прво место и страв ми е да не се оддалечиме во овие вртлози од какушки, заби, јадење/нејадење. Не се сакам каква станувам, не му ни покажувам доволно колку ми значи и колку ценам се што прави. А за физичкиот дел да не зборам. Одбегнувам огледало искрено. После пораѓајов, тироидата ме уби, отоци на сите страни, полошо изгледам отколку во бременост.
    Коса пресушена благодарение на неа, кожата побелена без разлика што ставам. Фарба не ми фаќа. А тој се уште ме гледа со сјај во очите. Само што јас го тргам погледот затоа што искрено се срамам од самата себе.
    Ете, ми лежеше се ова на душа, и во најнесоодветната тема го кажав.
    Од новости, беба изеде дури 30 гр морков со тиквичка и кромид. Сака просо со сите овошки. Сака јаболко и слива. Магично почна да јаде после крушката (@babydust мислам кажуваше и кај неа било така, фала и). Уште количината да ја дотераме и на коњ сум.
    Туку еве три дена не е какана. И давам слива, јас јадам, пробиотик давам, масажи, ама џабе. Не и е тешко како што гледам, ама се напнува и многу прди. И смрди страшно. Совет?

На Bupalu, Lolipop23, happygirl и 6 други им се допаѓа ова.
  17. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Мајки за перење на алиштата на бебе што користите? Јас користам детергент и омекнувач во 1 на бекутан ама откако Антонија почна да јаде и каши, не ми ги пере убаво алиштата, ми остануваат флеки. Да сменам детергент или да купам нешто (и што) за флеките да ги третирам пред перење?
    Инаку за чистење низ дома како лисица со опашката поминувам секој ден, ама деновиве со зимници, со вадење заби а замислете сега нема ни еден а и доктор ми потврди дека е двојка таа бела тврда точка :x, со плачки само кај мене да сака, мислам ќе ми прооди куќата. Битно машина уклучувам и ако не сме пеглани битно сме чисти :wasntme:

На happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Те молам не мешај изглед во хаосов само што ги намачкав нозете со крема бидејќи ќе го кренев јорганот како на закачалка со петата.

Ужас жив ми е кожата. Скроз ми се исушија нозете се утепав и од турпање и од мачкање комплекс си набив. Д витаминот само лицето ми го смири, ми бил паднат скроз затоа како крастава жаба бев. Кој има проблем со кожа нека провери д витамин во авицена, со доењето го губиме.

Нежности навечер? Со која енергија и желба? Плус кај мене вечерта е посветена на доење јас имам работа бе луѓе :)

Не беше и кај мене какана три дена али денес три пати какаше. Додека се регулира така ќе биде нека не те плаши тоа. Еден ден пет пати друг ден ич. Утре спремајте се за какушки.

На Bupalu, happygirl, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Ова чудо е спасот frosch-odstranjivac-mrlja-baby-data.png за одстранување на флеки, го има секаде

На Bupalu, S.J.Parker, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Да ви се убацам во муабет. Редовно земам од Green Master една паста (така би ја нарекла иако повече на маст личи) Хокус Покус се вика, портокалово кутивче е. Јас сите алишта дома што ми се флекосани ги мачкам со неа.

Да искористам да куцнам,кога веќе сме кај жалбите. Се обидувам да го потиснам во себе фактот дека имам ППД, последните две недели ужасна сум. Неможам со никого да разговарам за ова. (искуцав уште но избришав,нема што да ве гњавам).
    Малку време поминувам со малата, тоа ме мачи и ме нервира дополнително. Наутро додека сум на стаж малата е со свеки. Кога ќе се вратам со неа минувам време, низ дома ручек да помогнам, да раскревам кујна.(на долниот спрат), правило ни е после ручек малата доле со баба и и дедо и да спие, ем тие да ја погледаат ем мајка да одмори еден саат. Попладнето ќе седнам да куцам нешто (хонорарно), или ќе седнам да учам. Ма недочитана болеста ја земам малата (осет,неможе цел ден свеки да ја гледа), ниту можам да зачистам дома. А време за себе? Бањање на полноќ и легнување со мокра, полумокра коса.

Малата ме изненадува, кога е гладна си јади бре, уста отвара. Јадеше денес ориз со пилешко и супа (морков, јувки), и обавезно патлиџан. За вечера си јадела малку тарана.Не јаде количински многу, но ме радува се сака да проба.
    Ја заспав, убава на мајка ме галеше на лицето, па ме гушна.
    Ја сакам, многу. Премногу. За неа живеам.

На slavica999, FreeMind, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.