Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    јас не почнав ништо прва а и изгледа ти си грешка
    Батали :*

2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Женче ама стварно не беше за тебе тоа напишано, никакви скриени намери и слично. Кај нас сите си ги споредуваат бебињата и затоа ме нервира тоа и членката го пиша горе јас се надоврзав. После си велам ќе ме свати Бела за неа дека зборам и се правдам. Бре ама разлагаме :D
    Ама не сакам да ме сватиш грешка, фина сум ветувам :hug:

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  3. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @lackygirl убав почеток на работа :*
    Ај и јас да си пишам,да си се искажам.
    *** Се се смени откако станав мајка,ама баш се. Мојот живот се смени. Како што веќе имаше пишано некој,бебе се роди,а мојата личност како да ја снема. Како животот тука да ми завршил и сега живеам само за бебка. Цело време ми е предодредено за него. Среќа што сум психички јака,инаку ќе "отидев" одамна. Ништо не е како порано. Не јадам кога ми се јаде,не можам да одам во вц кога ми се оди,а кога ќе можам веќе немам потреба,не пијам кафе на раат,бањањето трае 10 мин со соблекување,бањање,облекување,чешлање,сушење коса и средување вц по бањањето. Нема чупање,депилирање,лакирање кога сакам јас. Нема спиење кога сакам да спијам |( уствари скоро никогаш нема спиење. Филмови,емисии гледање или музика исто нема,постојано детски песни вртат на тв. Ништо што правев претходно не можам да си дозволам сега. Моментите со мм се сведени на пиење кафе заедно кога ќе дојде од работа,и искрено уживам во тие 30 мин пиење кафе и прелистување на целиот ден. Имањето односи :wasntme: па..... 2 пати месечно :$
    Ниту имам желба,ниту имам кога. Бебе е постојано лепенка, откако ќе заспие ноќе мора се до него да сум зошто се буди често,а онака на брзинка за 5 мин :| не можам, ептен ме боли. Па така се сведува на минимум. Убави зборови,нежности,бакнежи :^) па и за тоа некако нема време, се некако во брзање ни минува времето,или бебе плаче,или дошол некој,или да шетаме или.....еден куп причини. И така, полека но сигурно се менува се.

Знам дека е нормално да има промена,не би било нормално да нема,ама и самата некако си создавам еден куп оптоварувања. Мислам се можам сама и сакам се сама,и некако на крај на денот си размислувам и викам,можам да се растеретам малку а свесно не сакам. Ама така некои случки ми направија да сум себична кога е синко во прашање и така дополнително да си отежнувам.

Ама главата горе жени,период е кој мора да се издржи,а еве го,многу бргу минува. Оптимист сум,ќе наполнат 2,3 годинки и се ќе си дојде на свое место ( тамам да направиме братче/сестричка и после се од почеток :rofl:).

***За држењето шише,мојот сам си зема и пие :D ,ама затоа не седи и не лази.

На Bupalu, paleska3, derjus и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Osamena devojka

Osamena devojka Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2018
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    3.424
    Odlicen e

5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Доброоо готовоо :hug:

На lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  6. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Конечно споив 3 саата сон малиов душата ми ја извади цела ноќ веќе не го фалам лошо дете е :worried:
    Кај што се будеше цела ноќ за цицка па и во 4 сабајле се разбуди спремен да си игра(facepalm)
    Дури и успеав со маж ми да се скарам во 5 ипол детево не го ни виде си ја преспа цела ноќ:@ не можев веќе да издржам
    На крај земав дете и во дневна го успав стана тој за на работа го префрлив во спална и сум спиела до 9 дете уште спие ама јас морав да ви ја кажам маката(facepalm)
    изгледа му излегува другиот долен кец па го мачат забите или од што е затнат не знам ама битно не спиевме :drunk:
    Ај добро утро на сите

На FreeMind, BabyT* и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    Пак јас ;( значи ваква сум денес буквално, прв пат сношти ми се плачеше;(
    Жени што ќе е ова стварно не знам.
    Од 10 до 12 спиеше, кога стана со плачење никако не се смируваше, го зеде мм в дневна и уштр плачеше, бараше светлина, бараше да се пушти џижето, од ко ги пуштивме сите светла се смири, па не сакаше кај мене да дојди никако, цицање не доаѓаше во предвид :(
    Од 12 до 3ч ЛУДУВАШЕ енергија 100ка незанеше што да праи побрзо, ние со мм двајцата седевме, тој стани седни плачи, кога зеде со дубакот да лупа секаде, затрчаj се БАМ (facepalm) во 3ч пробав да го заспијам, 20 мин се бапкав на креветот со него, скокав за да заспие со пуштено white noise, цицање не, не сакаше, заспа и во 7 стана пак со плачење:@ па презаспа во 7 и пол и еве сеца станува, мене глава ќе ми пукни, а баш вчера го пофалив.....

На FreeMind, thinkerbell, hello-kitty.90 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Само :hug: за тебе.

На duffi, FreeMind и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Сигурно скокот ве фатил,или можеби така реагира на промената,што си пошла на работа.
    Верувам дека се ќе се среди,мора да се среди,бидејќи поинаку не бива. Со поаѓањето на работа верувам дека ќе црпеш енергија,самото излегување од дома ќе те орасположува и ќе имаш повеќе сила за бебето,а и ќе бидеш поопуштена. А и велат,работите сами се местат онака како треба, кога треба Господ ги подредува работите.
    Издржи,ми се чини и нас ќе не огрее сонце за брзо време.

На Bupalu, lackygirl, FreeMind и 5 други им се допаѓа ова.
  10. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Сега забележав на едното колено бебето има како мала модринка...Се преплашив. Скоро 9 месеци е, се држи, треска, па се тешам дека се удрила со нешто...Слично искуство?

11. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И мојата е цела модринки и џунки, секаде се мава, паѓа, се удара од играчки. Моментално имаме една на чело и една до окото :)

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038

Може звучи сурово али кога те читам се смирувам знаејќи дека не сум сама.

Проверив крвна слика и притисок се е во ред, но имам секој ден силна главоболка и земам ибобруфен. Велат од неспиење, но досега издржував али веќе ми откажува организмот. Последните две недели без прекин ме боли глава. Малата како и секогаш повеќе е на цицка отколку што спие и преку ден и навечер.

Утринава испаднаа два нови заба кецот и двојката горе. Изеде 100грама појадок, значи не јаде од болка кај мене. Сега вкупно има пет и доле еден испаѓа и веројатно ќе одморам од нејадење. За жал од неспиење никако да дојде ден да одморам.

Убава вест е што мајка ми доби виза на една година па ќе имам повеќе време за себе. Ќе се посветам на себе наскоро зошто вака повеќе не може.

На Bupalu, paleska3, Lolipop23 и 11 други им се допаѓа ова.
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    Среќно :)
    Да ти кажам форумов многу ми помага, многу, гледам и јас дека не сме сами, си велам има и други ко нас :hug::hug: за сите тука :inlove:
    Сега заспа конечно синко, сега ќе се спремам за на работа, денес сум од 2 до 20ч.

На Bupalu, Dina911, TeddyGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  14. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Значи ми се сјеба денов тотално од не преспиена ноќ до пропаднат ден да си ја олеснам душата повторно:headbang:
    Имам закажано за нокти во 14 часот и таман реков ќе пуштам мозок на пасење некој саат договорена со свеки да го чува кога ја закрпиле до 15 часот на работа ми вика не можам да дојдам(facepalm)
    Се јавувам кај девојчево и викам да ми смени термин таа ми вика нема со кого а наредно закажување за 3 недели а крш сум у ноктиве:@
    Значи што ќе се прави да си го земам со мене ..... поима немам уффф бе ќе мора да се полага за кола не иде вака само се нервирам да се немало време за себе ми се плаче веќе;(

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Да ти кажам не ми се остава од една страна ама од друга едвај чекам да дојде тој 21 октомври да тргнам на работа да се цивилизирам малку инаку Бардовци не ми бега

На lackygirl, S.J.Parker и FreeMind им се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    @FreeMind да не имаш најдено некој нови игри за сега? Тие не ни се веќе интересни:D

17. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Ајде и јас да се пожалам. Ја заспивам Антонија пред 21.00 во 21.30-22.00 се буди со плачење и не сака кај никој освен кај мене. Вчера ја успав и влегов да се бањам. Слушам вриштење и се облакам набрзина викам мм слегол долу она сама, кога ете ти го него пред врата со антонија ја нишка она плаче со крокодилски солзи. Ја земав, одма се смири и за пола минута заспа. Мм вика не сака цуцла не сака да ја држам во раце се тегне од мене. Викам ајде се дешава. После полноќ закенка и паднала цуцлата мм беше на нозе и му викам дај и ја и пак се расплака дете, се појавив јас ме погледна и заспа. Цела ноќ се будеше на саат време со плачење, ќе појдам до креветче ќе и го дадам цуцлето и си продолжува со спиење. Цицаше само еднаш околу 3часот и дури во 7 сабајле кога си ја земав кај мене во кревет. Кога стана го гледа татко и ме гледа мене, мм ја закача она само мене ме гледа. Не сум ја оставила сама па вака да ми прави.
    Од заби абер немаме иако ја изеде цела кутија со играчки и се што ќе и дојде во рачиња. Денес бев на доктор да ја прегледа зошто наредна недела ќе прими вакцина и ја мереше и ќерка ослабела 100 грама. За 10 дена што ме зафркаваше со нејадење толку ослабела. Па од понеделник да видам и да ја боцнат за крвна слика. Инаку последниве два три дена си јаде по 100 грама за доручек и 100грама за ручек па не знам како ништо не и се фатило.

На paleska3, lackygirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Денес ептен се распишав ама да ви кажам
    Нокти направени не мој ќеиф ама битно ги средив дете до пола нокти мирен го гледа девојчето мислиш занает ќе фаќа а од пола почна да кенка сака во раце па малку го земав а малку го зема едно друго девојче па се заиграа и така пројдов:D битно дечкото се возеше во автобус 2 станици а он среќен само разгледува и после маж ми не зема
    Инаку мојов лебарка ќе го крстам јаде леб и не се шали особено кога не јаде каши тоа му е како замена
    Ај доста е за денес имајте убав ден

На duffi, lackygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Да бидам искрена месец дена со заби се расправам и освен плачење и кемкање друго ништо не сум видела.

И купив играчки од 6-12 месеци и со нив си игра. Особено кога седи и се доста интересни. Ги имаш играчките во последно што купивме сите се развојни. Иако највеќе и се во уста али ќе биде подобро.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Треба да одам на свадба и нормално ќерка дома ќе ја оставам. Претходно кога сум била беше помала и поминавме со измолзено млеко 1 подој и со АД млеко пред спиење. Тогаш земав на Хип комбиотик за новороденчиња, сега што да земам? Беба има 7 полни месеци. За измолзување веќе имам воспоставена лактација и нема шанса да измолзам 200мл зошто си цица Антонија преку ден. Чаре?