Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Ni vo eden moment nemoj da se obvinuvas ti mila vo ovie momenti mnogu lesno moze od sekakvi komentari da ti se skrsi duhot, kako mozeme da znaeme na sto ke pokazi alergija bebco ili koga ke nastine ili od koj prasak ke se nafrli nie sekoj den samo se trudime da bidime najdobri majki sto mozeme, ke i pomine na dusickata mala, decinjava ne sakaat perfekna majka sakaat srekna majka....... so pomin da e pozdrav do dvete :)

BabyT* likes this.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

До сега неколку мајки со претходно користење на Мустела покажале ваква реакција и ние сме едни од нив. Ако почне да се шири однеси на доктор може да е атопичен дерматит.
    Незнам дали е случајност со Мустелата или многу ја суши кожата.
    Фала душо! Убав збор одма помага на душата :hug:

Emilimi likes this.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Како е малата Бејби,и помина малку?
    @Leo-nora на моја другарка исто бебето на мустела така и се нафрла, пробај Биодерма атодерм, јас таа ја користам од 3 месеци досега бебе се прероди, ни дерматит ни ништо нема.

BabyT* and Leo-nora like this.
  4. mama*rose

mama*rose Популарен член

И јас да се пожалам од мустела го користевме млекото за тело и на рамената се појави сувост исто како коричка имаше фатено не го носев на педијатар само сменив млеко сега користам на хип и му одговара совет од мене е веднаш да смениш со тек на време ќе се среди

5. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Samo od mlekoto za telo pocma da ti se pravi taka? Mislam deka nas samo or mlekoto, zas predhodni so kupkata 2 in 1 nisto ne i bese a losle toa me mackav nisto...i koga pocnav so mlekoto inse pojavi suvost

Au epten se razocarav od mustela, epten forsirana, realno mnogu skapa i pak nisto od nea.. moram da ja smenam.

Last edited by a moderator: Sep 29, 2019
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Фала на прашање :hug:
    Уште сме во болница, на секој 12ч исфрлува различен осип, но е далеку подобро, утре очекувам да не пуштат.

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

@Leo-nora козметиката е како ќе се погоди и зависи од дете до дете. Јас ја земав на Веледа и еве приметувам од купката нозете и се како малку потсушени после секое бањање.
    А не ја шлакам со ништо ако нема потреба.

Пред некое време лиценцето и се нафрла. Откако помина нафрланото почна да се суши, и стана рапавко и црвено. Барав прво онлајн некаква крема на Веледа за лице за сува кожа, не најдов. Најдов на Мустела, од едно ставање и беше подобро, тоа беше завчера, вчера стаив еднаш и еве денеска веќе и е супер па воопшто не и ставив.
    Сега и јас се мислам дали да сменам купка.. и со која...

Leo-nora likes this.
  8. mama*rose

mama*rose Популарен член

Да само од мустелата кога дојдовме од болница го мачкав со јекодерм на него кожата не реагираше и нели као поскапа си мислев дека е добра ама згрешив и затоа ја сменив користев Нивеа млеко а сега хип и ќе продолжам со хип
    Пробај смени може ќе има подобри резултати

9. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Vo bolnica ja banjaa so hip. Koga si dojdovme doma zemav mustela 2 on 1.. citav guglav i so vikas demek poskapa aj vikam super ke bide.. od toa za banjanjeto se okej bese do 2 meseca Samo kupkata i ne mackav nis. Pos 2ri mesec pocnav rekov aj za hidratacija i kupiv jekoderm 3 dena mackav i nemozev alistata da gi isperam mirisaa na riba mm mi ka frli haha i kupiv mustela za telo i hidra mustela za lice i pos nedela dena gledam suvo kako luspi.. i prekinav od denes. Ne ja stavam ni taa na lice strav mi e.
    Se mislam za hipp ili uriage da zeam...

10. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Neznam src kupakata na mustela 2 in 1 bese okej se dodeka ne koristev krema.. ili jas ne ja zabelezav nez. Ama od prv den sme so taa i eve za nekoj den 3 meseca prajme... koga pocmav so mlekoto katastrofa.
    I sega ke smenam i kupka i mleko.. se skarav so Mustela a i skapa, nalet parite kupuvame se za dobroto na bebkite ne gledame cena. Ama nekad poeftinite rab se najdobrii.
    Bev protiv becutan ako i sledna marka ne mi se pokaze dobra togas ke probam becutan a i najeftini se

Yowannty likes this.
  11. mama*rose

mama*rose Популарен член

Јас од старт го бањам со Бекутан 2во 1 и супер е а и убаво мириса

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

После 3 дена работа и дома турбо темпо и многу ноќи неспиени од кои ноќеска беше ВРВ, сабајлево се "срушив" паднав психички, се расплакав, се скарав со мм кој во 7ч замина на работа, и уште ми се плачи, а незнам зошто, рано ми е за менструација, ЖЕНИ МАЈКИ НЕ СЕ ИЗДРЖУВА БЕ кажете што да правам, никако не се научи да спие, на големо размислувам да го одбијам, ОЧАЈНА СУМ ХЕЛП ;(

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

И јас го размислувам истото. Не си сама во размислувањата. Секој ден се обидувам да и протнам шише со ад ама не сака. Напредок сега си игра со шишето се надевам ќе научи да цица цуцла. Да не биде одбивање без млеко потоа сепак утре прави 8 месеци. Али нема да дојам долго зошто доењето ми премина во малтретирање. Бебето ме малтретира со цицкиве. Да знаев дека е вака без размислување ад од почеток ќе и оставев. Најозбилно.
    Среќа и мојов е на моја страна бидејќи со нас спие од прв ден и он вели дека ова е невидено нешто и дека навистина ме малтретира како цуцла. И он не спие и оди на работа. И се обидува ноќно време да ја презаспива секој ден али почнува да вришти за цицка и се откажува.

Ова се случува и преку ден. Преспива на цицка ако се тргнам станува.

Џабе си велам ќе објаснувам како ми е, кога и онака никој не можем да разбере како е. Еве ти разбираш како е. Значи нон стоп станува и во последно време вришти и цела факинг вечер е на цицка за презаспивање. Тргни ја станува и мава со раце, со нозе, плаче. Цицката и е цуцла и толку. А трпение нема од неспиење година и некој месец и зомби.

Јас Лаки одам до 10ти месец и ако не се научи ад да пие одбивам цицка и крај. И нека станува колку сака потоа ќе отидам во друга соба да поспијам 3 саати.

Bupalu, srekice, Ladyyyy567* and 2 others like this.
  14. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ако го одбиеш немаш никаква гаранција дека ќе спие подобро и ти ќе си повеќе наспана, напротив, може да е и полошо.
    Така да тоа немој да ти биде причина за да го одбиеш.
    Инаку доењето треба да те/ве исполнува, да те/ве прави среќна/и, а чим барем едниот не се чувствува така фер е да се скрати тој процес.

Без фрустрации мајка и плачки, бебо се чувствува па додатно ќе ви се хорор деновите. Убаво е времето, дотерајте се, шетнете, полнете се со позитивни мисли :hug:
    И јави му се на мт, тоа дополнително те нервира :!:

Coco31, babydust, Milaаа991 and 3 others like this.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Ретко кое бебе не ја минува оваа фаза, висење на цицка цееееел ден. Имаше и бебе мое таква фаза, уствари мислам од раѓање до кај 10м беше така, мирен бајче е, тргни го од цице вреска (facepalm)
    Но јас баш си бев спокојна, навечер наспана, до мене спиеше па у полусон само бутни цице, денски он спиејас со него..

И убав план си имаш, но имај на ум дека и кога ќе ја одбиеш може навечер пак да те бара тебе и само тебе, ако не даваш цице, пак да е само мама, ма какви 3ч у друга соба, се ќе ти преседне :tmi:

16. simona_baby

simona_baby Популарен член

Охооо па после година колку ќе киснат на града.Така правеше и големиов и сега ја гледам на сестра ми малата и она.Помини замини цицни си.Дали им е фаза или незнам што ама како тазе доенчиња се однесуваат.Па нели и изведуваат стојат наопачки цицаат итн

emkaemka likes this.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Не е фаза од прв ден е така. Да е така лесна работа ем спокојна, ем наспана, ем у пола сон бутни цицка и терај. Немаше да се жалам :)
    Не е така. Не спие ни 40 минути размак од едно преспивање до друго, некогаш и на 15 минути го прави истото.

До пет месеци немаше ни саат време разлика. Во одлични денови кои се случени два три пати спиела без прекин 3/4 саати.

Сепак доењето е додека двете страни сакаат и се исполнети. Овде во мојот случај имаме веќе нерамнотежа. Јас не се чувствувам убаво повеќе и доењето ќе заврши како фаза и процес. Потоа ќе видиме како ќе биде може ќе спијам три саати може и не.

18. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Знам дека може нема да те утеши ова пошо викаш не е фаза, ама еве мојава се смири. Заврши скокот и намали со станувањата. Во четврток полни 9м. Од станување на секој саат-два, намали на станување само 2 пати.
    Се надевам и кај вас ќе биде така :*

emkaemka, happygirl and FreeMind like this.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Моево и сега изведува сака од горе да цица легната врз мене и со едната рака да ме штипе на другата града. Или да ја врти пупката цело време. Кулминација беше касањето и крв од града.

Сакам да ви верувам и секогаш се надевам дека и кај мене ќе сврти после некој скок. Дај боже! Али нешто во себе ми вика дека нема да е така.

Наспиј се Сања и за мене сега :*

SaNJaAaaAaa likes this.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Ма каква фаза еве го 10 месеци ќе прави на 10 октомври, од ко е роден е вака, значи истото од @FreeMind е да не се повторувам да пишам, исто е и кај нас, плус тешки се бебињава од 8 месеци е 12кг, веќе ни физички не се издржува, се боли СЕ, млеко друго не сака, ни АД ни кравјо. Цуцла сум му и готово. Ни скок ни ништо, цели 10 месеци е во скок, еве заспа сега, да одморам и јас 1 сат, ако спија толку :^) од 12 сум на работа

Bella* and FreeMind like this.