Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.587
    Најверојатно е 4ка, не петка. Така е редоследот на никнување, единици-двојки-четворки-тројки-петки. Рано е, ама кога и првото запче рано никнало, очекувано е.

За проодување, имам слушнато дека детето треба да направи 7-8 самостојни чекори за да се смета за проодено. Јас лично би рекла ако се пушта само, проодено е, дали 5 или 8 чекора не е битно. Чим сакаш да правиш постапалки, напрај си.

На Dina911 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Жестоко денес скоков во полн ек. Плачење од нигде никаде, вриска као да ја боли нешто. Сто пати ја проверивме нема ништо. Плука, вика, се обидува да се крене, се врти, на ѕид се држи за да се крене паѓа плач оти не успеала и се така во круг.

Синоќа броев колку пати станува ноќно време изброив 14 пати од 20 ч до 6 наутро. Ако некој прави статистика нека ја вметне мојава во врвот.

И капак на се си ја повредив половината утринава при лошо движење и не смеам да ја држам. Среќа продолжен викенд е овде иначе така ќе лежеше на едно место до 16ч.

А имав планови за шетање. И така.

На Milaаа991, hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.
  3. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Go imame i prvoto zapce denes 9 meseci vo 10 prvi zapce presrekna ama placese mn kenkava nikogas dosega ne olacela vaka i ima temperqtura 38 i dadov sirup

На FreeMind, paleska3, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    Сабајле забележав ново забче :) ноќеска спиеше од 11ч до 3ч без да се разбуди, цицаше без плачење, одма презаспа и стана во 6 па конечно станавме во 7 од кревет :) изгледа забчето го мачеше.
    Денеска 100 пати отворив на форумов :D
    @FreeMind побрзо оздравување.
    @Watermelon96 знам ма едно детенце до 1 година и пол, сите заби до 5ки му се излезени, значи нема правило

На LoveHope, Bella*, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    И кај нас скокот пуштен на најјако:rock:(facepalm) ко саат точно чим пишува на апликацијата и детево одма ми се мења, мислиш друго дете е. Спиење 30-40мин максимум небитно дали е ден или ноќ, почна и да не јаде како претходно. Ме плаши што млеко нејке преку ден ич само навечер накај 3 и накај 6 сабајле што ќе испие.

А највеќе што ме нервира се коментарите од типот ред нема детето, јас касно сум го легнувала затоа не спиел а тоа што се трудам од 21:30 до 2 да го успијам не се рачуна, пак јас крива:nod:
    Некако без сили сум веќе и преморот си го прави своето...

На Bella*, paleska3, Dina911 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На lackygirl и aceee99 им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Бебињата што се одбиваат сами најчесто тоа го прават од 8ми до 10ти месец.

Јас таа среќа ја немам:)
    Кај мене скроз обратно од цицка не се трга. И онака плаче како во 4от скок фати пушти.

Заби ќе ти вади ако не јаде. Малава ги има кецови и двојки горе и доле еден кец. Гледам тројката горе набабрува уште месец дена диета во најава.

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Ние на ад сме уште од 4ти месец, до тогаш се одмолзував зашто за жал не успеавме да цица, така да нема вистина дека ако е на ад дете ќе спие повеќе:D
    Сумњам и јас на заби ама ќе видиме на крај што ќе излезе :) ние уште сме на двата кеца доле.

На aceee99 и FreeMind им се допаѓа ова.
  9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Како што вика @Vaga~ дете што е на АД, не значи дека спие.
    Моево цицалче, спанка е од многу мала. Од 6 месеци се будеше макс 2 пати, некогаш ич. И тоа никогаш не се расонуваше, секогаш презаспиваше.
    Уште не сме скроз одбиени ама ноќе не се буди. Ни заби ја буделе, ни топ.

На lackygirl, Vaga~, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    12.982
    Леле и мојава е како швајцарски саат со апликацијава. Сега е точно на средина во тој период кога мисли дека мама ќе ја напушти, па буквално не смеам да одам вода да се напијам. Ќе си лежи она и ќе си игра, ама ако и јас сум легната до неа. Па така вчера имавме неистресена спална, неистресено креветче, кујна во хаос од еден fucking компир и кромид (јер нели готвиме здраво на пареа), пижами џитнати, ама мајка и ќерка си седеа на под и си чукаа со мерици. И после маж ми ми пишува, цитирам "Што правите"? Па кога сум го подбрала што правам додека тој си лабави на предавање со шведска маса, го изеде ни крив ни должен.
    Ете така, денес е подобро малку.
    Туку како почнаа да лазат вашите? Мојава го крева газот, ама не може на раце да се крене. Па се лизга се превртува за да докачи нешто. А ја гледам се труди. Ова знак е дека ќе почне наскоро?

На Vaga~, babydust, slavica999 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Во следниот месец е поизразено ова со плачењето ако те нема. Значи сега вриска ако не те има во видеокруг.

Да, има неколку фази лазењето ќе тргне наскоро кога ќе ојача раменици и нервен систем кога ќе се докомплементира.

12. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Леле прв пат во 9,5 месеци син ми заспа во 10 саат просто не можам да верувам колку е убаво чувството да ти заспие дете рано и да знаеш дека ке си спие и да одмориш мозок и да фатиш нешто низ дома, мада јас сум на штрек ако мрдне одма трчам у спална за да не се расони а плус ова може да значи и да стане сред нок и да се расони па ке видиме како ке е. Позз мајки имајте убава вечер и на тие што ви спијат малите да знаете дека ви завидувам :* :* :*

На Coco31, happygirl, Milaаа991 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    22ч ти е рано?! :o
    Не сакам да знам што е касно :tmi:

Убава ноќ мајче |-)

На simona_baby, Coco31, Dina911 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.904
    Допаѓања:
    14.587
    До сега четвртиот скок го имав осетено, заедно со регресијата во спиење тогаш. Не беше ни нешто посебно, брзо се среди. Епа еве два дена како го осеќам шестиот скок. Ужас. Имав симнато слика од скоковите од форумов, од вчера сме баш на громчето. Да не веруваш колку до ден е погодено. И лепенка невидена, само мама па мама. Спиена е еднаш денеска. Не знам ни од кај и е силава да вика. И тоа не плаче, вика, вришти, не сака ни да цица, ни да си игра, само до мене да е. Едвај се истуширав денес. Скоро 11 саат е, покасно од 9ипол не седела никогаш. Да не и избегам. Ужас. Немам друг збор да опишам. (facepalm)

На hello-kitty.90, lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Секој ден заспива околу 12 и спие докај 9 сабајле со често ама ептен често будење за цицање па се врти па некои акробации па нишкање за да не се ококори. Кога слушам некои им легнуваат 8-9 и спијат до сабајле до 8 просто не можам да поверувам :)
    Добра нок :*
    Едит прво будење и презаспивање на цицка :) барем саат да поспиеше без да се разбуди :)

На lackygirl, happygirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    И ние уште не спиеме. Се пријавувавм во групата на дежурни мајки. 8)

На hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    Одма да се пријавам, станати сме од 7ч, ноќеска броев и јас стана 7 пати, цицаше и презаспиваше |( аман веќе, една вечер ќе поспија, друга дупло ми станува |-)|-) ваква сум.
    @aceee99 да ви се редат бели како бисерчиња :D

На hello-kitty.90, Dina911 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Eve uste sioe cela noka bese so temoeratura niskanje nz da stane sega i na lekar i vakcina imame za beleg na raceto ama neverivam dek ke ja primame

19. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    24.063
    Мојот спанко го 'урочив' изгледа јас :)
    Таман почна да заспива околу 23ч (@Dina911 те разбирам многу убаво како е), еве неколку вечери по ред заспива и после полноќ. Синоќа конечно заспа во 15 до 1. И сабајле се разбуди свеж во 5:30 па до 7:30 сакаше да си игра со нас. И вчера така ми направи :(
    Јас како исфрлена од поплава доаѓам на работа.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Немој да прима вакцина ако имала температура.