Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @hello-kitty.90 од прв ден исто тропа со рацете до себе ако не добие цицка во рок од 30 секунди почнува да кемка ако се обидеш да ја нишкаш или гушкаш пушта сирена на најјако.

Како сум нервозна страшно е ова со будењето страшно. Синоќа максиумот го извади од себе на цицка спиеше јас разголена за да поспие барем еден саат. Едно време се тргнав си викам не давам цицка макар цел зграда ја разбудила. И така би цела зграда ја разбуди и пак и дадов. Не ми се збори на темава веќе. Ужас.

На srekice, happygirl, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.317
    Допаѓања:
    13.005
    Тек сега гледам ова. Повеќе се како ситници
    https://m.aliexpress.com/item/33012...d=1150amp-c2lqnurqnn-yM-QgYuRi9w1570296530122

https://m.aliexpress.com/item/33040...d=5592amp-c2lqnurqnn-yM-QgYuRi9w1570296081202

https://m.aliexpress.com/item/32919...d=5592amp-c2lqnurqnn-yM-QgYuRi9w1570296081202 Ова го планирам за кејк смеш

MKD 476.70 15%OFF | 60pcs Butterfly Laser Name Place Card Cup Paper Card Table Mark Wine Glass Wedding Favors Party Decoration Wedding Decor
    https://s.click.aliexpress.com/e/nNaUNcLm.

И имаше и некои банери, ама тие од кај маж ми ги нарачував и ги немам линковите
    А поклон што знам... Искрено не планирав.

На ***Bony*** му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Јас за роденден замислувам нешто како Winter Fairytale арно ама идеи на Пинтерес многу малку. Ако некој има начекано нека пуште слики :)

4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    На Watermelon96 и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Барај како winter wonederland, let it snow, baby it’s cold outside, 1st birthday winter, winter wonderland. Има многу убави идеи повеќето се за бејби шауер парти али прилагодливи за роденден.

@thinkerbell тие ми се порачани како додатоци. Мислев нешто без кенди маса идеја за декорација. Кенди маса нема да имам класична ќе бидат две торти ( и на мајка ми нели на ист ден и е роденден) и чупкејк еден штанд. Друго ќе бидат детали али масата нема да е натрупана бидејќи позади ќе има декорација и ќе дојде ту мач.

Бејби кутиите со букви ги гледав и јас али просторно многу место ќе ми зафатат ако стои емили трнс он и затоа одлучив кино табла да стои. Само бејби повеќе ми е за тема ох бејби што ме асоцира на шауер парти. Али тотално се преслатки ако ти се склапаат у атмосфера со мали балончиња внатре ќе биде топ.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.191
    Допаѓања:
    24.597
    Ако се разбудува со намера да стани и да плачи исто така прави, се чеша в очи онака нервозно, носот го чеша и се врти лево десно и почнува да плачи. Сабајлево од 5ч така стана со плачење и не заспа до 8ч, а јас од 8 на работа, во 7ч го носев кај мајка ми и таму заспал во 8, спијам денес |-)
    А ако нема намера да стани :D не плачи само се разбудува и јас одма цицка ставам за да не заплачи и одма презаспива. Е вака стана едно 6-7 пати од 10 до 5ч, носето му течеше, малку е настинат од вчера, ама секогаш е вака, нема врска со носот :)
    @FreeMind значи потполно те разбирам, ноќиве ми се направија ден, 24ч ден ми е. Не да не ми се зборува, уста не ми се отвара, па уште и коментари од страна, да не е гладен, да не е жеден, да не се лажи по цицката |( абе се пробав се :@ па вчера една тетка ми вели јас со трите незнам што станување ноќе, доени деца, сите женски, цела ноќ си спиеле (fingers)

Последна измена: 7 октомври 2019
    На ***Bony***, BabyT*, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.317
    Допаѓања:
    13.005
    Планот ми е со цвеќиња и слики да се издекорира и на некој убав сталак како цилиндар да биде тортата. Единица сама ќе си направам ( или татко ми бидејќи е најпрецизен човек што го познавам). И сакам шарено да биде, со пастелни бои, без некоја определена тема. Баш ќе пребарам како што викаш. Ќе ме отсели веќе маж ми од дома.

8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Ако е од заби многу долг процес за вадење заби. Ваков е скоро 1 месец,претходните заби когаму излегуваа вакво триење немаше,само вриснуваше во спиење и тоа траеше максимум недела,не цел месец. И што е најтрагично,не гледам заб никаде|(
    Во сабота си реков ќе го приберам мм во спална,мали ќе го преместам во креветче. Полоша идеја досега не сум добила. Стани,легни,стани,легни,цееееела ноќ. Видов,не видов го преместив и синко на спална :^) ама нема место за тројца ]:) Мали се раширил,јас и мм само што не испаднеме од кревет. И повторно си продолжи со будење. Таман бебе заспие,мм почне да хрчи,ме буди,пак заспијам,мали бара цицка,пак заспијам,почнува да се врти и така пак без спиење 8)
    Сабајлето мм се накашла ]:) и го разбуди во 7. Па му се развикав,така сабајлечки и цел ден ми беше |(
    Што ќе беше ова,да не смее да се мрдне ако спие бебе,на се се буди. Знам дека и мм не е крив,што ми вика:
    -па жив човек сум де,ај и да не дишам?
    Во право е,ама од пуста немоќност,ме тера така да реагирам што да правам,јас дури и не станувам ноќеска до вц да одам само да не се разбуди,да поспијам барем 30 мин.
    Па поради сето ова,доби мм карта за назад,ќе си спие уште во дневна. Не дека мали повеќе спиеше ноќва,ама барем не ме будеше дополнотелно мм. И секако,мали сабајле пак во 7 стана. Се си мислам,да не му се развикав на мм џабе вчера дека го разбудил :wasntme:

На BabyT*, happygirl, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    За пари не прави муабет јас од различни сајтови порачувам и бидејќи нели не се големи суми не приметува, али кога ќе ги собереш на крај само за декорација искача многу.
    Овие кутии бејби можеш да ги најдеш во Скопје некаде како празни кутии прозирни за играчки и залепи им букви на надворешна страна ќе го добиеш истиот ефект.

Значи буквално исто сме размислувале на темава и јас сакав со три цилиндри само да биде и кога видов дека еден цилиндар таков бел да го порачам беше 220 евра, а ми требаа три мојов ми рече ајде иди прошетај се да те фати воздух на ладното и така освежена седнав и ги заборавив цилиндрите. А замена за нив соодветна не ми текна ако ти текне идеја кажи.

@lackygirl мојов се изнервира синоќа и и вика готово ја претера нема цицка повеќе леле кога викна малава на цел глас. Па јас кога му спискав оти збори и ја дорасонува и ози слушна почна да лае и така фемили бардовци на куп. Не ми се збори повеќе.
    Најмногу ме нервираат оние што поминале низ истото и заборавиле како било. Сестра ми не спиеше со малата најголема плачка и цицкарка на свет беше до три години цицаше. И она ми вика сега де де не толку страшно и спуштам телефон. Она кога го минеше истото плачеше како мало дете али после 16 години јас сум таа чудната.

На paleska3, thinkerbell, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Здраво мамии, ние се префрлиме во оваа група.. Бебка е 6+
    Ајде да размениме искуства, како ги анимирање вашите бебиња, и што се прават на оваа возраст?
    Мојата веќе 1 недела не ја интересира ништо и не сака ништо,само во раце и само врескотници го препишуваам тоа на скок (26недела) се надевам дека брзо ќе помини

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.191
    Допаѓања:
    24.597
    Со лесно мајче :D кај нас е лудница.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    И те каква лудница, значи стануваме со врескање и ништо не можиме да и погодиме ама буквално ништо..

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ние сме турбо:D
    Колку е жилав и бесен:sweat:
    Цело време сака да стои на кревет,доле прави ршум само се превртува лази па сам седнува и на глава сака да се крене:D
    Што фати тоа фрла па почнал да се љути и вика неее.

На eli25, SarChee, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Хаха како за мојата да читам, 100 на час, кога ќе се налути вика не не не не :D

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Иста ситуација секаде.
    Често ноќе кога ќе ми се спојат жичките :drunk: почнувам гласно да мрчам како мм си спие само јас како будала месечарам,и нели тој се буди и доаѓа на помош :shake: и уште толку го расони,мали само кај мене на цицка сака да презаспие и ако го земе мм дури тогаш нема спиење. И некако што и да прави,се е тој крив. Иако некогаш па и ќе ме слушне дека очајно ми треба помош,ама си се прави дека не чуе и спие :emo: И да бидам искрена,некогаш ме нервира тоа што не секогаш му текнува да се понуди да "помогне" во такви ситуации, секако пак јас ќе си го успијам,бидејќи така е научен синко,ама нели,барем да се понуди.

За разбирањето од другите,сосема си во право. Најблиските заборавиле,а што да зборуваме за останатите ^_^
    Единствено мајка ми како да ме разбира,ама и она некогаш даде некој коментар кој ме нервира.
    Веќе не се ни искажувам пред други дали спијам,јадам,дали ме исцрпува детето,зошто и онака никој нема да ми помогне.

Исто и јас како тебе,ме прашува јатрва ми околу мали,пази :!: таа ме прашува и и кажувам не спие цели ноќи,само се буди,преку ден не ми дава да мрднам,и таа ми вика,па што ми кажуваш,што можам да ти помогнам.
    И викам дека ме праша ти кажав, а не дека ми беше мерак маката да си ја искажам.
    Сите кои исчувале,заборавиле како е и осет немаат воопшто,дали дете спие,дали треба да се вика,тропа,до кога да се седи....

Ама кога ќе подразмислам така е,и јас кога немав дете,многу осет немав за некои работи поврзани со бебиња,ама пак овие поминале,а заборавиле.

На Milaаа991, paleska3, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Беба од мирно бебе се претвори во мало ѓаволче, буквално преку ноќ.
    Прво сама си седаше во релаксатор, во кревет, сега ако нема човек до неа да и прави муабет се прави како да плаче, глумица.
    Незнам колку играчки и купивме, де за кревет, де кога е на стомак, ништо не помага, стави ја на стомак, глава не подига, стави ја стомак на моите гради, па главата не ја подига, стави ја на кревет со играчките, она нозете си ги става во уста.
    Споделете искуства за вашите дечиња кога почнале да седат, од кога стабилно си ја држат главата, на мојата уште како камбана и се мава, искрено многу е млитава, страв дури ме фаќа за следната контрола на педијатар, да не не пуштат на физикална..

17. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Ако е бебуш 6+ мес треба стабилно да ја држи главата, колку мес е бебушот твој?
    Различно е кај сите, некои од прв,втор,трет мес веќе стабилно ја држат главата но ако е 6+ тогаш мислам дека треба да се консултираш со ортопед

На Nenna97 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    До сега на педијатар за главата не ти рекоа ништо?

Иначе седат од 8+.

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.191
    Допаѓања:
    24.597
    Моето главчето си го држеше од раѓање (4300г родено, машко) на 2 месеци скроз стабилно, а седеше од 4 и пол месеци, после 5 и пол 6 и без потпирање.

20. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    @FreeMind не, не кажаа ништо посебно, само да ја ставиме на стомак и пред неа некој предмет со повпечатлива боја.
    Јас ја ставам на кревет и зад неа некоја појака перница, или од страната перници и седе, арно ама сакавме да и земаме од тие перниците за седење, од таму ни кажаа никако таква перница се додека сама не почне да си седи постабилно оти кога ќе порасне ќе има болки во грб и кичма.
    Педијатарката ни кажа само за оброците да ја ставиме да седи фактички 10 минути 3 пати на ден.