Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ај да ги опишам:D
    Растегливи, водени, лепливи, проѕирни. Никако не се вадат, т.е ставам физиолошки и се растечуват ама пак неможам да ги извадам, со аспиратор вриска како да ја колам:^)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.787
    Допаѓања:
    145.330
    Добар е Септоназал. Можеш да го користиш 7 дена мислам.
    За разлика од Оперил кој се користи не повеќе од 5 денови.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.227
    ^ Септаназал за деца се дава на возраст од 2-6 години

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.787
    Допаѓања:
    145.330
    И Оперил е така назначен, па го даваат и порано.

5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.227
    Ама зоштооо?
    Па таа слузница на 10 месеци не е иста со таа на 2 годишно дете.
    Разбирам година и 10 месеци па да се даде, ама на 10 месеци јас не би дала:(

На Poppins, lackygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Јас користам од Фрош демек се био и органски и се бејби програма. Се во врска со бебчо користам Фрош, има посебно за миење на играчки, посебно за флеки, посебно за цуцли, флаши...имаш средства и на НУК но од таа програма користам само прашок за перење другите ги немам користено.

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.787
    Допаѓања:
    145.330
    Затоа што нема соодветен препарат за толку мали.
    А некогаш мора, оти не можат да дишат.... :(
    И јас не сакам да ставам ама кога мора и се мачи, сакам да му олеснам, оти физиолошкиот само ќе го испира носето.

На Poppins, happygirl, Gaga.sk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.694
    Допаѓања:
    24.065
    @lackygirl нека им се множат :*
    Бебо мој е подобар, не кива и не му тече носето веќе, нема темп. Некогаш само ќе го слушнам како има мрсоли во носот, ама не се вадат плус и тој вришти од аспираторот.

Мене матичната исто ми рече дека може да му ставам Оперил капки ако ептен се затне и не може да дише.

Инаку, почна да лази, и тоа оди по плочки в кујна, на паркетот, насекаде само не таму кајшто му е постепено со коцки и шарен тепих. А кај нас на подот е ладно дека сме на први спрат, под нас има само дуќани кои не греат. Тој нормално сака да истражува насекаде сега, и не знам како ќе биде додека да прооди.

Јас пак на работа, бебо дома со жената супер си поминува. Насмеан е, весел, најаден, пресоблечен, наспан кога си доаѓам од работа.

На Coco31, BabyT*, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  9. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    А децата што ви лазат или седат нели си го удараат главчето кога ќе ја спуштат главата доле?
    Моето не лази,само седи,ама ако не седам зад него, одеднаш се зафрла назад и директно на главчето паѓа. Или кога се превртува,треснува на глава. Има наместено подлога од коцки и подлога од материјал ама пак ми забегува накај ламинатот.
    Ги заштитувате некако?

На BabyT* и Bupalu им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ми качи ноќеска пак,дадов чепче се спушти.
    Одам на работа како зомби.

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ќе научи дека боли и нема така да прави. Оваа само на спална така се фрла и се кикоти, ужива, што би рекла јас се блесави. Некој ден кога ќе трасне пак од спална ќе има музики. На тврдо знае и внимава, и се нема случено одамна да трасне. Си ја научи лекцијата дека е тврдо. Мада некогаш во брзање кога лази знае некогаш да се сопне и со брадата да се чукне. Во седење откако научи стабилно да седи на 7 м падна така 2-3 пати и не паѓа веќе. Можеби дека не ја пазев, а од коцките ми бегаше и виде дека ќе ја боли ако така прави.
    Поентата ми е дека треба да оставиш само да научи дека не чини така и да си внимава. Секако ако е стабилно во седењето, зошто можеби се изморува и затоа се испушта.

На LoveHope, hello-kitty.90, Bupalu и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.921
    Допаѓања:
    14.623
    Малата прво научи да се исправа сама на нозе држејки се за мебелот, па после научи да седи. Ако мислиш дека силно се мава кога ќе падне од седечка позиција, замисли како се мавала од стоечка. Како топола паѓаше :D
    Ставав од коцките каде можам и ја пазев колку можев, ама мора да паѓа за да научи. Откако ќе се удри неколку пати, учи да се придржува со рацете за да падне на газето или барем странично на рацете за да не ја удри главата. Само малку време треба.

На hello-kitty.90 и Bupalu им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене е заградена во игралната и тоа е мека пластика од која нема да и е ништо, но сепак ако се треснеш боли. И така се фрлаше назад како твоето и вчера се тресна силно со солзи плачење со се. И веќе не прави така.

Исто во дечка на паркет лази и сакаше да се сврти на страна и убаво одзвони на паркет. Така да верувам веќе нема да се фрла на паркет.

Остави го нека истражува. Тоа значи дека некои нешта и болат.

Многу протестира на НЕ плаче со липање али мора за некои работи да го научи. Само “не” го кажувам отсечно како да ја скарувам и веројатно и е чудно од каде сега тоа испадна.

Иначе како мотор да има лапнато од каде ја црпи енергијата јас не знам не можам да ја следам.

Од работи кои ги прави на 8 месеци и единаесет дена се:

- наназад лази како срча брза
    - на напред е бавна и користи вртење на лева и десна страна или во место се извртува и назачки го уклучува моторот и стасува до местото. Многу е смешна.
    - тапшин тапшин со рацете
    - држи сама чаша со клунче и пие од неа
    - зборува на свој јазик и е многу гласна. Мама вика само кога сака.
    - се обидува да стане и се искачува врз нас или јорган, кутија итн
    - си игра сама со играчки ( за кои нон стоп се караме бидејќи секој ден и купува по нешто и детево ќе стане незадоволно од ништо), но бара и големо внимание
    - знае да се гушка и милува
    - Ози и е најголема радост и со него цел ден си збори и лае како него
    - искачање од дома и е најубава ствар надвор е најмирна и можеш со неа да шеташ ( али не и да седиш во место )
    - во кола седи во седиште во еден правец најмногу 30-40 минути
    - во базент (термална вода) обожава
    - плаче и протестира како никогаш до сега
    - пресоблекување е научна фантастика
    - бањање значи дека цела вода е надвор на плочки и не сака да испадне
    - од цицка не е одлепена
    - и денските дремки и се сведени на мин. Не траат ни 20 минути.
    - пет заби и набабрена тројка, се извади наеднаш

Тоа ми текнува во моментов.

37ма недела ќе влезе. Шестиов скок ми е ист како четвртиот долг, плачлив и неспиење.

На mamaJana, Vaga~, LoveHope и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Нели ти реков да поуживаш додека не пролазел или проодел. :D
    Е сега нема да лази кај шо сакаш ти, туку он кај шо сака. А тоа е на плочки, на забранети места, кај шо има шо да чепка, турка и крши, по можнст ако има и канта за отпадоци на дофат. Па, сега ќе почне и секоја трошка од земја во уста да ја носи. Абе јас нз како ги гледа некои најситни работи и право во усте. Како правосмукалка е. Т. Е и подобра, ете леќа немам правено цел месец, а најмалку 6 пати симукано е од тогаш и пак најде зрнце. Додуша она мн се плаши од правосмукалка и ретко и брзо смукам. :rofl: Ама па секој ден џогирам и пак си наоѓа нешш за каснувачка. :(

На hello-kitty.90, Bupalu, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.921
    Допаѓања:
    14.623
    А ние ќе стерилизираме цуцли и играчки, ќе бараш органска храна, ќе купуваш најскапи играчки за да не става ефтина пластика во уста, и бебето ќе го јаде и најмалото ѓубренце што ќе го најде на земја :rofl:

На Dina911, hello-kitty.90, Milaаа991 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    24.602
    Такви се и кај синко :) пишти и тој за чистење, му се здосади веќе од чистење.
    @duffi вчера 3 пати го прснав по 1, ми беше малку шубе дека за над 2 год е, ама му ставив.
    Вчера кај од гарнитура ми падна и тоа за прв пат, но не лупна и не заплака, не видов како паднал ама си претпоставувам дека прво со нозете има застанато па после останато :D за 10 секунди се работеше само до кујна отидов раце да мијам, се враќам легнат на мев го најдов на под, не се уплашив баш се изнасмеав, можда не сум салам ^_^ м? Му се јавив на мм со смеење, тој ми вели не си салам детето паднало ти се смејш :!: ме искара. Му велам ништо не му е, ни заплака ни ниш :wasntme: потоа по 2 саати седеше на под и назад се тресна е тогаш заплака, ама и тропна со главчето :whew: уште не лази, но сега прави обиди, како што седи се фрла напред со рацете и обично завршува легнат на мев, а инаку почна да патка убаво со чекори, иначе само тупаше со нозете :rofl: не допираше на под, сега си цапнува една па друга нога.
    Кај мајка ми рекол Ајде бабо, и маче, му се испуштило така и сите тројца (мама, тато и бато) се зачудиле не му се верувало, имам мачка таму 9годишна и синко многу ја сака, општо многу сака животни, се радува на се, кај баба и дедо на село имаат кокошки кои слободно шетаат во двор, таму кога одиме не знај кај тера од среќа, само вика :rofl::rofl:
    @FreeMind јас не му купувам играчки, се со истите игра :)
    Спија сега имам време да пишам.

На paleska3, hello-kitty.90, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Кај мене кога седеше само се тупкаше од позади и нанапред ама секогаш ја оставав да падне за да научи дека боле. Сега за напред пружи раце. Е сега почна да се исправа и да стое и паѓа како топола, да биде по траги-комично дома е се плочки па се има 2,3 пати чукнато назачки,плаче, гушкам, се смирува и пак си играе. Тој дел уште не и е сватен дека треба да го напучи дупето за да не паѓа на глава, ама има време.
    Битно после паѓање не се откажува и не се плаши.
    Како е сега? Се надевам добро, ние 2рата ден до кај 10-11 имаше тт, потоа беше добра, ја држеше до утредента некоја тт од 37.4

На lackygirl, hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.921
    Допаѓања:
    14.623
    И мене маж ми ме караше зашто се смеам, ама како да не се смеам? Стои бебето со двете раце се држи за масата во дневна. Баш до под брадата и е висока масата. Ја занесува главата наназад, кива, и со сета сила се удри од масата пред неа. Си поплака, ама како на цртан филм беше, не можев да се соберам од смеење. :rofl::rofl::rofl:

На duffi, lackygirl, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Пробај да седнеш у фотеља со нозе подигнати.Нејзе подискосена у скут да гледа у тебе и муж ти нек изиграва кловн а ти шмукај низ игра:D другото собери и го со обична чепкалка за уво ,натопена со физиолошки за да не ја голицка

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Баш, а уште редовно пуштам стерилизатор 2 пати на ден. Но многу сум олабавена од порано. Што се не има ставено во уста, од лисја од цвеќе до рачка од шпорет. :^) Ела па довардија, вчера свекор ми беше на гости му ја дадов да ја почува 15 м да соберам алишта, штом се појавив ми ја даде и да го нема, имал работа. Порано се тепаше да ја чува, ни работа гледаше, ни друго го интересираше. :emo:

На hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.