Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Како ти е ци*ката? Од кога и испаднаа горните заби лом ме стори, подуени, раскрварени :sweat:
    А јас те тешев дека ќе помине:^)

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Неколку пати свикав Не и се тргнав. И сега штом гледам дека почнува со заби се тргам. Ама неколку пати ме закачи до срце боли.

Bupalu and BabyT* like this.
  3. paleska3

paleska3 Популарен член

Ние почнавме од 5 и пол месеци и еве веќе две нели имаме еден оброк со кој прескокнуваме подој. Почнавме и со житарици покрај овошјето и зеленчукот. Затоа сакам полека да и воведам и втор.
    5 скок и кај нас е уште активен. Тешко заспива и кога ќе ја ставам во креветче почнува да плаче па пак одново и одново. Тек на 5-тото спуштање заспива. Истото ми го правеше и во 4-тиот скок. Плус пак плаче кај сите кога ја држат, само кај мене се смирува. Но гледам и резултат од скокот, почна да распознава растојание помеѓу предмети. Се потчурка да ги дофати. Префрла играчки од една во друга рака. Едвај чекам уште една недела да заврши и се надевам ќе почне полесно да заспива. Денските дремки и се минимални, два пати по пола час.

@FreeMind , @BabyT* , леле малава лом ме прави уште сега без заби, се плашам само што ве читам. А мислам дека долните и се набабрени, кај и да е ќе пукне некое. :worried:

Last edited: Oct 12, 2019
    Bupalu and FreeMind like this.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Проблемот е во тоа што не ме гриза, а ме боли, кога ќе ме гризне бројам ѕвезди.
    Незнам што бидна предтоа немав болки сега и ми е отечена брадавицата.
    @paleska3 болно искуство, би рекла како прв пат кога ја ставив на града.

Bupalu, paleska3 and FreeMind like this.
  5. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

И кај нас уште една недела до скоков.Кај него најмногу промени има во цицањето,и во 4ти скок истото ми го правеше,многу е нервозен кога цица ,се трга,па плаче, и сака само во тишина ,среќа Мкд кога бевме беше вон скок па цицаше секаде каде и да го носев.

Со спиењето си е ист ,спанко уште во стомак беше, спие преку ден 2,3 пати по 2 саати тера, навечер спие исто со ,2,3 станувања за цицање.

Околу играчките и тој си ги фаќа и префрла од една во друга рака ,за на крај в уста хах.
    Многу сака да си игра ЅЕ (пикабу )и се смее без престан.

Искрено многу брзо ми поминаа овие 6 месеци,често кога спие го гледам и посакувам да го застанам времето ....но неможам

***Bony***, paleska3 and FreeMind like this.
  6. Spidy

Spidy Форумски идол

Има запче на повидок :rock:распукано е непцето, се осеќа на допир дека гребе, уште да подизлезе да се гледа. Волку не се израдував ни кога почна да лази и да стои :party:

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Да ги реди како бисери :)
    Чекаме да частиш нешто благо, бело :D (не за друго ми се прејади) :smirk:

TeddyGrey and Spidy like this.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ајде твоето фалеше уште, со лесно нека ги вади.

Патем моево одлично прифати миење заби секоја вечер. Ја отвара устата и чека, се надевам и со четка ќе сака. Кога со четка се почнува знаеш?

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Одма се фатив да барам колачиња каде да нарачам :D

Ако мислиш на класична четка за деца, кога ќе може сама да ја држи и да четка. Значи би рекла година ипол до две. Не дека тогаш ќе може сама да исчетка, ама даваш она да си поигра, па ти вистински и ги четкаш. До тогаш најлесно е да користиш бебешка четка, за на прст што е, најефективно ќе ти биде четкањето.
    Супер што прифатила. Овој период кога ги чешаат забите најдобар е да се учат на четкање, сакаат да ги фаќаш во уста, после иначе се тепаат, не можеш ни да погледнеш а не да исчистиш нешто. Одлично сте фатиле ред.

Bupalu, BabyT* and FreeMind like this.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Јас од овде нарачав Скопје се наоѓа жената:
    https://m.facebook.com/shekernaprikazna/
    40 денари колаче се договараш што сакаш и како сакаш фина и брза.

Вкусот на колачињата (кои не ги пробав нели) велат исти како и секаде бисквит со локум.

Овде на заболекар ми дадоа за забите кои подоцна ќе испаднат како четки се за гризање. И фактички преломот од напрсток кон четка го прават преку овие помагала прво, а потоа четка.
    Ако и ги дадам сега крајник ќе извади се надевам утре нема петки да извади :)

Spidy likes this.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Петките по правило никнуваат после 2 години, а и бидејќи скоро почна твојата со заби, мислам дека нема да бидат побрзо од тоа. И не се секирај, еднаш ќе бутне до грло, вторпат ќе знае. Не се толку смотани да си прават нагони на повраќање намерно. Супер што постои такво помагало, зошто повеќето деца секако не знаат убаво да четкаат барем до школска возраст, најчесто и подоцна. Секогаш мора родител да ги исчетка за да бидат стварно чисти.
    Кај нас не сум видела нешто транзиционо меѓу напрстокот и четка, ама па немам и многу родители што ги носат децата на 1-2 години на прва контрола за да им препорачам нешто такво. Сите се на 5 години со веќе расипани заби, а тогаш и нормална четка не ги спасува.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ги имаш во дм:
    https://www.nuk.de/nuk-zahnpflege-lernset.html

Ги препорачуваат за глодање од четворки натаму. И фактички во исто време се учи и да се четка.

Нема навика кај нас да се носат бебиња на забар. Потоа сите имаат проблеми точно. Додека се научат на миење заби поминале 16 години до првиот бакнеж.

Ако вие стоматолозите направите кампања сигурно родителите ќе покажат интерес. Особено денешниве родители се во тек со се зошто да не и со орално здравје.

Spidy likes this.
  13. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Овие ги има во ДМ. Сама и давам да си игра со нив. Се чешка, сега посебно со 3ките и 4ките.

Attached Files:

Bupalu, FreeMind and lackygirl like this.
  14. paleska3

paleska3 Популарен член

Со лесно да и испаднат сите запчиња @Spidy, чекаме слика од колачињата, да собереме идеи ние кои уште сме во исчекување.

@Ringishpil_ уживајте штом си спие, ние сме како на тајмер, два часа преку ден не сврзала веќе 3 недели.

Ringishpil_ and Spidy like this.
  15. Spidy

Spidy Форумски идол

@TeddyGrey @FreeMind ете ме научивте нешто денес. Баш би ми било мерак да имам да понудам нешто на совесни родители. Барем еден годишно нека има, среќна ќе сум.

16. srekice

srekice Популарен член

Абе,мм незнае нежно со цика а толкаво магаре е:rofl: кој знае со дете како ќе биде:wasntme:

S.J.Parker, Bupalu, FreeMind and 2 others like this.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Леле што убаво ме изнасмеа :D :D
    Додуша колку и да е нежен, не може да ти е пријатно кога 30 посто од денот имаш човече закачено на цицката :rofl:

Bupalu, FreeMind and srekice like this.
  18. Bella*

Bella* Популарен член

@Spidy од Ск си така?
    Да ги реди како бисери :inlove: :f:
    Еве ги нашите запчиња ги нарачувавме од Медена види на фб имаат ако ти се допаднат
    Инаку ние имаме уште две нови заби одеднаш пркнаа двојките горе :inlove:

Attached Files:

paleska3, LoveHope, FreeMind and 2 others like this.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

@Bella* да, од Скопје. Фала ви многу за предлозите, следна недела ќе одам до работа, мора да однесам на забариве :)

Bella* likes this.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Да и се редат бели како бисерчиња забчињата :sun:

На синко уште му течи носето, ноќеска 4 пати стана од 11 до 7, спиеше в креветче, му пуштив повеќе светлина, изгледа се плаши во темно, така заклучивме со мм, па ќе испитаме дали има врска :?:
    За муабетот погоре, сакам и јас да си има навика од мало да се мие заби, а и мајкава средно забен техничар завршила да не е џабе 4 години учење :D Вчера баш во ДМ барав четка во Бт но не најдов, дали немаше или не заприметив нз, следно одење купувам и јас, еве го девер ми 17 год уште нема навика заби да се мие (facepalm)

FreeMind, mama*rose and Spidy like this.