Пишувам само навечер од кога ќе заспие бидејќи ретко спие преку ден. 37ма недела ја буткаме на лактови. Бидејќи овој 6ти скок ме уби начисто со неспиење решив времето од прва дремка до втора да го поминувам надвор со малата. Да ја уморам скроз во надеж дека ќе преспие повеќе. Плус и дома станува досадно како наголемува, идеите ми се исцрпени, а енергија за нови немам. Во петокот бевме на терме. Топла водата како за неа. Влезе направи фаца каде сум и се пушти во базентот. Има надеж да стане следната Атина Бојаџи. Плус покрај езеро е родена зошто да не биде и професионален пливач, ако веќе бирам спорт. Многу и годи бањање во базент. Решивме два до три пати месечно ќе ја носиме. Нека плива од бебе. Во саботата бевме речиси цел ден надвор во природа со мајмуни. Не е зоолошка туку парк на мајмуни огромен дел од шума заграден како природен ресорт. Се ќе беше океј да не беше она премала за такво нешто и мајмуните да не скокаа близу нас. Во секој момент очекував некоја дешавка и да се фрлам како лав што би рекла верба. Али они златни добро воспитани не истолерираа додека им го нарушувавме раатот. Од кај мајмуните се префрливме кај патките и елените. Не ги разбра ниту нив. Знае само куче што е и по улица штом види им лае. Може мисли дека и она е како нив не знам. Значи заклучок премала е за запознавање на природа и општество. Во овие месеци прави категоризација на работите и моја работа да и покажам што се трпи оваа земја. Затоа неделата се качивме на брод. Гледа бебе околу вода, а ние се движиме. Не и беше јасно кај е. Али веќе ги категоризира во мозокот веројатно превозните средства. Во понеделникот на курс за лазење. Иако е на десет минути од кај мене ја нарамив во кенгур, ранецот на грб и право во автобус. Се симнавме на една станица и право во божјиот храм каде се состанува групава бебуши. Влагам внатре позитивна искачам бесна. Плус и не сум особа да се муабети со непознати рака на срце не ме ни интересира што има некој што не ми е битен има да ми раскаже за викендот али за малава можам и тоа да го правам. Состаноци со мајки на бебуши ми е права ноќна мора. Прво што не знам што да кажам, второ што не ме интересира и трето увек има некоја совети да дели. Не сум антисоцијала туку едноставно не склапам пријателства на прва во божји храм на тема кака ли бебето твое. Нејсе има и позитивна страна ќе слушнеш за милион курсеви за бебиња. Има музичка група треба и таму да се насадам да видам што прават. Секој понеделник ќе ја носам да лази со бебиња. Некои два саати е сеансата. Денес бевме кај мене на работа. Од дома во воз и автобус и таму кога стаса беба уморна. Ниту ги видов пазејќи ја по тепихот на каде лази, да не отиде накај каблите, па и се цица, па ја пресоблекував. Ниту ги слушнав што ми раскажаа милите. ете тоа е голема промена за мене. Одам со бебе и немам капацитет ни да слушнам што ми велат. Следен пат ќе идам сама да ги видам решено. Се вративме назад и крпа заспа. Мислев секој ден ќе спие али она само денес еве 30 минути спие. Кафе пијам на раат кај и да е ќе стане. За утре немам план. Ќе одмара дома можеби. Или ќе се акам негде низ град. 13 кг на кенгур има да се направам модел ала Наоми наскоро. Или ќе завршам во болница со скршена кичма, ќе видиме. Имам уште една недела од скоков, на крајот сум.
лаки на мајка ми исто и се случуваше и и открија дека е од одредена храна сега избегнува тоа што и забранија и со едни апчиња што и ги препишаа тогаш и се среди тесто,макарони,бел леб,такви ствари и правеа огромен проблем сега само двопек јаде сирота и јас сум на работа,турбо сум многу ми е тешко беба ја гледам 5 саати во денот само 3 саати пред работа и 2 саати откако ке си дојдам и заспива...ауф мнг ме боли тоа незнам како ќе се навикнам ама озбилно среќа викендите сум слободна вчера цел ден викала мама мама ја чуваат се како што треба ама ете барем вие ме разбирате колку е тешко,немам на кој да се исажам ...
@FreeMind Или е болест или на психичка база сум стапчеста Да ве поздравам од љуљашки,секој ден после работа облакам тренерки и низ врата,бебе се радува сака се љуља а јсс луфтирам мозок. Ама колку невоспитани деца има па уште повише родители Сакав да кажам уште нешто ама мали си ја мава главата од количката
Здраво женски. Имам една ситуација со бебо мој и веќе ме загрижува. Последнава недела никако не сака да ги јаде домашните готвени каши за ручек, ни со месо ни со жолчка. А жената баш вкусни му ги готви. Појадокот житарка со овошје го јаде, по 250гр и повеќе. А ручекот никако, само вришти и плаче, а гладен е. Кога му дава од купечките на Хип со телешко, мисиркино, риба ги јаде по цела тегличка, расположен и без проблем. 10м е и само што влезе во 7 скок, општо е понервозен и растревожен ама не знам дали има врска со нејадењето. Од 6ипол м почнав да му давам зеленчукови каши со месо и ги јадеше без проблем. Не беше воодушевен како од овошните, ама сепак си ги јадеше. Не може цело време купечки да му давам само. Како да го натерам пак да ги јаде домашните каши, давајте совети?
Се сеќавам дека ја читав Милааа991 дека ја фатила малата на цака да домашната каша ја стави во купечка тегла од каша. Мислам дека и палеше финтата, нека пиши ако прочита...
Ама моето не гледа од каде му ги давам кашите, дека го седнувам во хранилка и не се гледа во кујната дали отварам тегла или од блендер ставам во чинијата. А што убаво си ги јадеше и зеленчуковите, сега мн се нервирам вака што почна да прави
Ќе наполниш теглата со домашна кашичка, седни го во хранилка. Држи ја теглата во рака, со другата лажичката и инсистирај да ја гледа теглата. Знам дека мака си имаш, ама ете што ни текнува ти кажуваме. Да се надеваме дека е период.
Морам да прашам не знам каде да пишам, може ќе се најде некој што го имал истиот симптом па да каже чаре Ме боли десната рака многу ама многу :ѕ повеќе ја држам со неа изгледа а не е мала 9кг е и дека се работам со десна , не можам да ја исправам, страшно боли неможев тетрапак сок да фатам ми тежеше.. Пред неколку месеци имав проблем со колената исто многу ме болеа кога станував помина после некој месец, сеа ова, некако периодично ме фаќа и ме замисли да не ми е од бременоста... Нешто ми спомнаа коските мускулите си се местат враќаат после некое време ама па поминаа 10м уште ли тоа има смисла?
Да не сте виделе Кокомелон плишана играчка некаде низ Скопје? Малава на ништо не се радува како на лубеницава. Не на цртанот и песничките, туку на најавната шпица кај што е лубеницата, па сакам да и купам.
Исто и мојов. Барав и јас, се превтев ама такво нешто нема. Ни ибеј, ни амазон, ни али, ни пријатели во странство...не успеав да најдам никаде. Ако најдеш ти, извести ме обавезно
Да не ја имаш лошо истегнато или изместено? Најубаво појди си до амбуланта Јас пред 3 дена исто завршив во амбуланта 10 дена ме болеше коленото ама трпев и последните 2 дена ми отече доста па бев..ми дадоа бруфен и некои за оток ако не ми поминело ми рече да одам да ми дадат упат за магнет мускулите сум ги истегнала лошо Во секој случај ми рече од замор од напор,а јас не правам ништо освен бебка што ја носам во раце ја дигам ја спуштам а има 10кила Од премногу обврски се занемаруваме ние мајките нормално е,се гледаш себеси во заден план Но ако не ти престане никако да седиш дома,прегледај си се
Се дешава кај луѓе кои работат физички една иста работа и да откажуваат дел од прстите или рацете. Така да кај тебе е истиот случај преоптоварена ти е и мора да мирува. Ќе пројде. Помагаат и масажи. Јас им пишав на кокомелон директно бидејќи сакав џеј џеј да го најдам некаде. Рекоа дека планираат продажба на играчки, но сеуште нема.
Добро утро и од мене Бебе спие а јас бројам денови за нов почеток остануваат уште 3 дена и со нови сили поаѓаме на работа Па размислувам како ќе биде многу ме загрижува доењето бара нон стоп да цица особено кога сака да заспие а згора на тоа ниту вода пие ниту сок а ни адаптирано сака само кашите и доењето Навистина не знам што ќе се прави
Далеку сум јас од вашите маки со цицањево, ама еве да споделам. Од старт на малата повремено и дававме шише со мајчино млеко кога бев излезена, и генерално немаше мака (барем така викаа бабите што ја чуваа). Пред некое време почнав да и давам и АД зошто залихите од млеко во замрзнувач беа при крај. И тоа беше во ред, ама никогаш не испи колку што пишува на кутијата. Пиеше адаптирано исто колку и мајчино, пола од препорачаното за возраста. Скоро почнав да ги заменувам дневните подои со АД во подготовка за одбивање/тргнување на работа. Од мене шише нејќе и готово. Ни со мајчино млеко нејќеше. Па правев финти, да легнам во иста положба како за доење, со цуцла со помало дупче, и демек цица и така и го давав шишето. И требаше недела две ама се навикна. Полека заменив едно доење, па и второто. Од пред три дена не цица дење, само навечер и насабајле. Кога ќе тргнам на работа, навечер може и да не стасам за успивање кога ќе сум втора смена, така да и тоа најверојатно ќе биде шише пола од деновите. Сакав да кажам, иако лесно пројдов, мислам дека клучен момент е тоа дека мајките си ги гледаат како една џиновска цицка, и доволно разбираат дека од мама можам да добијам и повеќе од шише. Кога ќе тргнете на работа, сакале или нејќеле ќе се помират. Ќе се помачи тој што ќе ги чува некое време, ама ќе биде бебе гладно, или ќе пројаде цврста храна во поголеми количини, или ќе прифати шише. Повеќе ние се секираме отколку што реално тоа е проблем.
Да и со синко е така, еве на пр пред 2 дена немаше цицано од 11ч со 21ч и супер бил, весел, игрив, си јадел цел ден, значи можи и без цицка а не ноќе му дозволувам да ме џвака сеуште сега е подобар на 2 саати станува, некогаш и 3 да не го подречам уште не сака др млеко да пија. Мајкава имала напад на жолчка, имала 3 камчиња и така си добив лекарства демек на природна база, да сменам исхрана, да не јадам, мрсно, јајце....можи и ќе ослабам во меѓувреме па се смири малку болката. Позз женски имајте убав ден
Мојата денски кога и да ја земам во раце одма ме влечи и буквално си ја вади без разлика што цицала пред 15 мин, кога а држе друг и кога си играе, не и текнува. Така да ептен е на место муабетот за тоа дека не гледат како цицка. Мислам дека клучно е таткото да се вклуче во одвикнувањето. Јас би ја доела до 1.5 - 2 г така да не се брзам, а знам дека тогаш повеќе ќе разбира и ќе ни биде многу по тешко.
Таа финта легната со шишето кај мојава не поминува. Уствари се пто е материјал цуцла не иде воопшто во уста. Така да опростена сум од овие работи, џабе се нервирам само. Работава е што нема кој мене да ме замени овде до 16 саат да и одвлече внимание, да ја заигра. Сами сме цицката, она и Ози. Толку. И надвор да сме пак за спиење е цицка. Денес ја наранив скроз просо, јајце и козјо сирење. Дури и ждригаше полна скроз. Е арно ама и се приспа. Јас решена нема цицка за заспивање. Станав пуштив правосмукалка и ја уклучив мајка ми на вибер да ја муабети. Уклучив и цртани да проба да гледа и да заспие. Легна неколку пати со главата и почна да плаче. Од 9 до 9.20 плачеше на глас. Мајка ми вели не иди во собава повеќе плаче кога те гледа. Океј ја ѕиркам од ѕид беба плаче со липање. Не можам да ја слушам како плаче еден дел умира во мене во моментот. Легнав и дадов цицка и во секунда заспа. Ако испаднам надвор да не ја слушам можеби некој ќе ја успие. Затоа ќе мора да ја чека мајка ми да дојде повторно и тоа вооедно ќе биде и одбивање од сите цицко заспивања. @mama*rose вода измеѓу јадење давај. Кај мене така пие 40/50 мл секогаш. Неколку апки пак вода.
@FreeMind ти каква мака тераше со јадењево, мислам дека освен нагло прекинување немаш друг избор. Мојава цуцли фаќаше на почетокот, ама одамна не ги сака. Шишето го сака, само не од мене. Додуша сега веќе кога по цел ден цицка не гледа, се тепа за шишето. Си ги разликува тоа за вода и тоа за млеко. Ти и ноќното станување и јадењето и цицањето, се ќе решиш наеднаш, ќе видиш. Ама тоа што викаш, мора да имаш помош. Ајде уште малку