Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Штом сте почнале така,продолжете. Нека спие со татко му,за брзо ми се чини ќе се одвикне. Ако успееш ти, значи дека и Фри и јас ќе успееме :nod: да не губиме надеж.
    Искрено и јас би пробала,ама мојов не е многу по вода,ниту да го успива татко му,па ми е страв дека ќе се расони и освен што нема ништо да постигнам,ќе си останам и без спиење :x. Ама сигурно дека треба да се проба,поинаку не може да знаеме.
    Се се надевам дека сам ќе се одвикне,ако не и ние ќе правиме стратегии.

Ајде Лаки :muscle: вие можете :hug:

На FreeMind, happygirl и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    исто исто,пробува да ги одврзе дури ги тегне насабајле кога ќе станеме џунгла е креветчето :)

На aceee99 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    А да пробаш убаво да ги залепиш со оние траките што лепат од двете страни?
    Јас со такви си ги лепам теписите и не мрднуваат

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Mojava ja udira glavata vo resetkite lumpuva kako sto ja legnuvam so glavata ja najduvam so nodzete

5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Ќе биде тоа изгледа

6. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    35 недела ја тераме, ми се смени детето. Се чудам што е, кога гледам сликичето со скокови, беба е во 6 скок :sweat:. Еве како почна, два дњна денаки не ми спие повеќе од 15 минути (а саат време ја успивам), ноќе ми спие немирно, кенка и само се буди. Де сака да цица, де не сака, де сака да јаде каша, па после на сила треба да и буташ лажичето. Ако не е нешто по нејзино, почнува да плаче, да гребе и да "мава". Си го трие лицето нон стоп од што и се спие, ама ете не сака да спие. Грев ми е да ја гледам таква нервозна па еве веќе пола саат ми спие во раце;( Што да очекувам друго? Може да пролази а, или да и излезе некој заб зошто почна теписони да јаде. Подлогата веќе не и вкусна па отползува надвор оо неа, и теписонот го јаде. А јаде и хартија, не дај Боже да оставиш некое ливче, од кутијата на Вигантолот го изеде капакот па ставав прсти во уста да го извади. Цуцла сакаше, сега ја става во уата, ја вади сама, си игра со неа и ја фрла па почнува да плаче по неа. Имам и такво синџирче за закачување, наместо цуцлата ги става во уста сите букви и тоа железното што стега,па ќе се изгребе на непцето и почнува концертот (facepalm)
    Инаку дали кажав дека ми е привезок, каде мама таму и бебе, не можам едно кафе да испијам на раат.
    Ама ај да бидам и позитивна малку, подава раче за здраво и да пукне. Вика мама, тата, даде, тете, деде, баба, аде (ајде), ало, чао учиме два месеци ама нејќе да крене рака, инат мал :?:
    Инаку и ги дупнав ушињата, јас сакав, јас ја однесов, ама татко ја држеше, мама гушкаше после за побрзо да помине, и ја почастивме играчка за на хранилката. (y)

На NNA, hello-kitty.90, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ѕвездички

Ѕвездички Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    1.260
    Допаѓања:
    2.896
    И мојата исто прави, тегне влече, се удира, позајмивме монтажно платнено креветче, не се удира во него, ама па многу се поти. Иста мака имам...

8. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Малата кога сме испаднати не бара да цица. Значи тоа може да биде и по 10 часа, дали е во ред тоа на оваа возраст или малку е?
    Пие околу 150/200гр течност. А кога сум дома ми е закачена за цицка.

9. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Јас и ставив ќебе свиткано во ролна за кај решетките, и мојава на спиење се маваше дека се врти... Има и плетенки огради ама мене некако место ми зафаќаат многу

10. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Имам и плетенка ама ја вади и ја напикува во еден ќош мнг е жива :D
    Добро е не сум единствената со такво дете :) да се живи и здрави само кога ќе прооди којзнае што ме чека
    :muscle:

На Bupalu и aceee99 им се допаѓа ова.
  11. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Ногу едноставно. Се биди си испадната не се прибирај дома. Се смеам. :D

Педијатриско одделение се наполни. Опструкциите се во подем. За три дена фул.
    Си доаѓам дома, од врата на слушам хрчи и на нос и на гради. Што да слушнам, започнал веќе процесот. Директ инхалација,аспирација од носето. После некој час од инхалцијатс подобро беше и на слушалка.
    Заспа, се разбуди плачејќи пак со носе затнато. Го средивме пак, и конечно по долга борба презаспа.
    Во јуни неискусна мајка, првпат се соочив со тоа, детето се измачи.
    Се надевам ќе превенирам да не биде полошо и да се влечкаме по болници. Прво што ми падна пред очи беше сликата колку тешко дишеше тогаш. И што следно? Си се изнаплакав. За твое колку боли, а денеска само колку полоши опструкции слушнав,ама не реагираш на тој начин како на твое (не во смисла не е мое и не се замарам, туку доживувањето, тој мајчинскк инстинкт), да не се сватиме погрешно...
    Заспа, легнувам и јас.
    Добра ноќ. :*

На happygirl, Bupalu, paleska3 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    Ќе се самоцитирам.
    • Вторник - во 12ч заспа, прв пат стана во 6:30ч цицаше и еве уште спие, ближи 8ч. Спиевме в спална, синко в креветче, до креветчето мм јас потака на лежајот :) план ни беше ако стани да го презаспива мм јас да не го земам освен ако стани ептен лошо, во смисла силно плачење.. Се надевам дека среќава подолго ќе трае :rofl: дека конечно и јас после 10 и пол месеци ќе врзам некој сат ноќе :)
    • Морав едит заборавив да пишам, јас си станував пак на 2 сати, навика је*и га :tmi:
    @LoveHope со помин да ви е, да оздрави побрзо бебка :hug:

На Milaаа991, happygirl, babydust и 6 други им се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Нека поминува побрзо:*. Ме лазат морници кога ќе помислам на болницата, со едно влеваш, а во меѓувреме уште сто дијагнози закачени од таму:envy:.

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  14. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Исто сум и јас, ама буквално на моменти мислам ќе се шизнам. Чекав да помине 5 скок, мислев ќе се подобри. Но не, бара цело време да сум до неа, се чувствувам како да сум заробена во нешто од кое нема излез. Мм си го добива. Ова не сум јас, постојано му повишувам тон и пререкувам за се и сешто. Плус најверојатно забите ја мачат, не сака од ништо да пие течност, само цица. Убаво си јадеше, овие денови само овошје со житарки сака и тоа со сила го јаде. :sweat:. Подобрено е само тоа што не ми прави паузи за играње во сред ноќ, туку цица и презаспива.

На srekice, FreeMind и thinkerbell им се допаѓа ова.
  15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Подобра е. Ја следам нон стоп.
    Се надевам ќе поминиме дома.. Фала ви :*
    Да искористам постот, како чистите дома и кога?
    Значи неможам наеднаш цел спрат да го исчистам и се нервирам. Сега спие малата успеав само да сметам. А каде е џогирање, прашина, вц? :( тековно кујна, раскревање низ дома...

На Milaаа991, happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  16. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Од некој што чистеше секој ден ( прашина,правосмукалка,џогирање,тоалети) спаднав на пола од тоа Од сабајле да раскренам садови и кревети да наместам,кога ќе заспие да зготвам и машини да пуштам,за правосмукалка го ставам во дубак и врти околу мене додека чистам,останатото маж ми од работа кога ќе дојде.. Сега не стигам се баш секој ден,ама подови и правосмукалка обавезно,дека многу време поминува доле,лази,лежи,а и кога ќе види некоја трошка се обидува одма во уста да ја пикне,така да тоа ми е битно да е чисто.

17. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    jaс затоа уште од мнг помала ја учев да седи со бабите,за да не ми се случи ова.И ми успеа,сега тргнав на работа (замисли да беше врзана за мене и да плачеше со денови да неможам да отидам на работа) сега е многу полабаво кенка кога ќе излезам од дома ама после се смирува по цел ден си викала мама мама ама не е да вришти да плаче.
    Почнете ако сте во можност да ја оставате со бабите зошто после ќе ви биде уште потешко..
    нас 6тиот скок ни беше хорор филм едвај го пребродевме не јадеше,многу плачеше навечер лудница беше среќа па со забите немаме големи проблеми. А сега е во 7ми скок на средина ама полесно е каде каде од предходно
    а кога сме кај чистење кај сите е истово мислам :)

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Џогирам и бришам прашина кога спие, садеви мм кога ќе си дојде, а за јадење да и направам ја ставам во џампер.

19. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @Bella* скоро секој ден ги гледа бабите, седе со нив, но кога ќе дојде време за спиење само со мене, заспива и со нив но со плачење. Проблемот е што преку ден е само со мене, бабите се на работа и попладне неможам многу да ја оставам со нив, само цица тоа време, ограничена сум со време. Знам дека ќе помине, кога ќе почнам со работа, сака неќе ќе се навикне, но како што рече фри се чувствувам заробена од домаќинлукот. Досадно е се едно исто. И нас мајките ни треба време за себе, едноставно да се наполнат батериите.

@LoveHope со помин нека и е на малата, добро е кога има медицинско лице дома :)

На Bella*, LoveHope и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. Nenna97

Nenna97 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    2.256
    Од кога почнавте да давате парчиња храна?
    @FreeMind што да очекувам на У5 прегледот?