Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.015
    Да пишам и јас
    Појдов на работа еве два дена среќа денес празник па одмарам
    Од прв ден се разочарав од се на работа освен од моите колеги ептен добро се сложуваме ама газдиве катастрофа и уште ми пререче дека ме чекал 2 години да се вратам ко демек јас бев крива што морав на патолошка па и на трудничко мислам да се окозиш од работа пак нема да се задоволни никогаш
    Инаку малиот го чува маж ми и не верував ама супер се сложувале пиел вода и сок го научил за 2 дена а јас 9 месеци се обидувам ама џабе.Не барал да цица каши јадел му менувал пелена а не сакаше да чуе за такво нешто ама сега се прави за чудо
    Инаку сакав да ве прашам дали почнавте да давате чоколино или рано е ние сме 9+

На NNA, Bupalu, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Немој, полно е со шеќери

Навечер, среќа што заспива во 19.30. Додека чистам (правосмукалка, џогер, садови буткам во машина...) големото раскажува лекции 8-| а јас демек слушам (facepalm). Полнам перална со алишта а пеглам кога спие денски. Играчки, глодалки и хранилица секоја вечер мијам, пребришувам. За подетално чистење ми доаѓа жена на 2-3 недели која чисти се, од прозорци, завеси до кујна.

На NNA, Bupalu и LoveHope им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    .
    Јас од 8+.
    Најдетален е у5 имаш преглед на вид, слух, глава, стомак, говор, па ќе ја сврти на моторика дали се врти, дали стои на раце, дали лази, исхрана ќе те праша, висина, тежина... тоа ми текнува сега. Имам подетално на темава пишано сигурно.

Едит:
    Да ве прашам, им читате ли приказни? Само што ќе почнам да и читам или раскажувам се нервира и ме нашлакува. Не знам дали е рано или мојот глас ја иритира:)

Од новини после скокот сама си ги става рацете во блуза кога ја облекуваш. Почна да кемка и во кенгур, госпоџа сака само меѓу народ прошетки во природа и се здосади. Денските две минутни дремки настојува да ги сведе на две или една. Одлично, наскоро нема ни две минути да преспива. Омилени играчки и се кабли, штекови, и под маса што има. Навечер нема промени статус кво.

Последна измена: 23 октомври 2019
    На NNA, Milaаа991, BabyT* и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Мојава многу сака да и читам. Особено ако и ја покажувам и книгата во тек на читањето. Имаме книга со 3д елементи, кога вртиш страници мрдаат, таа и е фаворит. И кога пеам се радува, ме гледа и се смее.

Не е до гласот, јас како гавран пеам, а и многу гласно зборувам, нема кој не ме опоменал да не се дерам. Мислам дека навикната е дека не се заќутувам цел ден, сега ако се загледам во нешто и ќутам некое време, почнува она да зборува, да-да-да, та-та-та. Нема тишина веќе дома, или јас или она. Книгите мислам дека само се визуелни помагала за неа, и без нив сака да и зборувам.

На NNA, BabyT*, paleska3 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    И мојот сака да му читам. Ќе му дадам една книга кај него во раце оти сака да врти страни сам, за јас од друга да можам да читам. Инаку ако сме со една ми ја тегле, ја бута, ја врти и ништо...
    И најчесто читаме прилазни со животни и успат му ги кажувам како прават животните (ав ав, мјау...) и се смее на тоа.
    Понекогаш знае да ме загледа и не трепнува мислиш ја разбира приказната :D
    Наутро читаме обавезно. Сеа пробувам и пред спиење да му вметнам барем по 10тина мин и здравје коа ќе е поголем така да се научи да заспива

На NNA, BabyT*, TeddyGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    И јас читам приказни (раскажувам).
    Ужива и кога пеам.
    А пеам екстремно лошо.
    Маж ме заебава дека заспива за да не ме слуша.

На NNA, lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  7. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Jas ja zaspivam vo race za 5 min 10 e gotova ama.ke pocnam ma rabota uste 2 meseci nz kako da ja odvikna vo krevetce da zaspiva so pienje mleko probav ama lumpuva se vrti se smee me zastanuva ja zemam vrace si se mesti kako polozba za doenje i zaspiva

8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас кога пеам сите искачаат од соба и уште кога се роди малата ме замолија да не и пеам.
    Знам да и запеам некогаш али трае многу кратко и се смеам потоа. Немам слух никаков само рикам.

Од оние бебешките сликовници и ги давам ги врти, ги разгледува и и читам од нив ( тие се со една реченица). Јас сакам од оние на Грим да и читам али не сака. Сега ќе пробам да и дадам во раце една, а јас од друга да читам.

9. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ја и ти би биле дует снова...
    Не мора да читаш од друга, раскажувај си нешто сама.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И така нејќе ме мава по муцки да заќутам и почнува да ја врти на плачка.

11. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Ѕверче е твоево :devil:

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Комплицирана од пелени.
    Ќе се снимам и ќе и пуштам да слуша нова деценија нема веќе читање:))

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Ние ја најдовме пастата што ја препорача @FreeMind и со напрсток четкичка, четкаме веќе два дена, отвара уста не прави проблем, а воедно и чистам и цела уста. Е сега колку ставаш количински? Јас колку едно зрно на калинка, да не е многу?

Во контекст на темата, мојата сака да а јади книгата така да најчесто завршува со неуспех, ама за муабет е изгорена.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  14. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.696
    Допаѓања:
    24.089
    Здраво женски, како сте?
    Откако тргнав на работа немам толку време за форумот, ама ве читам кога можам по темиве.
    Бебо е добар, со жената супер се прилагоди, убаво го гледа и чува, сега засега сум задоволна. 10+ е сега, лази насекаде и цело време сака да е на земја, никако не седи веќе на кревет и да си игра. Не сум му купила уште дубак, нема ни да купувам, нека се исправи сам на нозе кога ќе му е време.
    Цица насабајле околу 6ч, па продолжува да спие до 10ч. Жената му дава појадок, ужина и ручек, јас кога се враќам од работа цица околу 18ч, и последниот подој му е пред спиење околу 22:30. Уште заспива доцна, 22:30/23/23:30.

Му купив паста за заби Лакалут од 0+м, уште напрсток да земам и ќе му ги мијам забите. :)

За читање приказни моето нема секогаш трпение, зависи како е расположен. А ја имам Бајките од браќа Грим, ептен убава книга со прекрасни илустрации, но ќе ја читаме веројатно во иднина повеќе :)

На NNA, Bupalu, thinkerbell и 6 други им се допаѓа ова.
  15. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Менува, многу менува. Вчера сакаше да си јади. Па и ужинки... И направив со пасаторот праска, круша, јаболко, боровинка и аронија. И се допадна многу. Ќе има и за денес од тоа.
    За спиењето-вчера преку ден 3 дремки, од кои две беа по 2часа секако.
    Вечерта заспа кај 11,стана во 4 и нешто за млеко, па еве сега пред малку во 7:15.
    А само со свеки кога спие во 2 часот и бара да си играт :D
    По колку пати какаат? Вчера ме изненади 5 или 6 пати. А заплаче, одма гледам какана е. :D

На FreeMind и BabyT* им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Сосем мала точка на врв на нокт. Помалку од тоа што си ставила. Толку флуроид им е потребен да внесат.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    :D има еден виц.. Секогаш кога пее жена ми излегувам на тераса, да не мислат комшиите дека ја тепам :rofl:

На NNA, lackygirl, mamaJana и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Добро утро мајки. Си играат ли вашите бебуши со играчки? Синко е 10+ и ништо не го интетесира од играчки. Си игра со картони и шишиња.:| Играчките 2 минути о фрла одма. Иначе деновиве е хиперактивен. Тоа само гледа з што да се фати да се исправи,да се пикне кај што не треба,фиоки тегне да отвара...:sweat:

На lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Си игра и со играчки ама ако виде нешто, ташна, кеса, блуза го зима тоа :D
    Јас и ставав работи на кревет, натказна што знам дека ќе и привлечат внимание и се исправа да ги земе, еве сега веќе си шета фаната за мебелот.

На NNA, Bupalu и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Да не и се досадени играчките?
    Јас ги поделив во 3 кутии. Ќе извадам една и си игра со играчките, 3 дена и се интересни, четвртиот ден веќе гледам дека не го баш интересираат и почнува да фаќа се друго. И петиот ден ја дигам таа и вадам нова кутија. И пак му се интересни новите :D и така додека дојде истата кутија на ред поминале 10 дена и ги заборавил.

Него колку спијат вашите на 10/11 месеци? Мене ми е чудно што уште има 3 дремки преку ден. Со саати е океј. Коа ќе се соберат како што читав си е у просек. Ама незнам дали да му скратам дремка или да го чекам сам да си покаже?

На Bupalu и lackygirl им се допаѓа ова.