Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Мојата ништо не сака да облекува, не е до вреќата проблемот. Ако и пројде маицата преку глава, зградата во воздух ќе ја дигне. Се навикнав веќе :D

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Иста е. Еден ја држи, друг ја лаже и ја облекува со игри да не сети колку може. Кога сум сама половина час се бркам да ја облечам и на крај пак со плачки. Препотувам дур ја облечам, лаам како куче, гадицкам, играм зе, подавам играчки и нови работи, изигравам кловн.... Се само што е можно полесно да ја облечам.

На paleska3 и Spidy им се допаѓа ова.
  3. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Мојот е 8, уште не седи самостојно, ..дури сега пред ден два почна онака подолго и поцврсто да поседува..зависи од детето, ама после 6 веќе треба да почнуваат. Јас го ставав на стомак да лежи демек така се вежба за седење ама не помогна многу:D мрзавко си е.

На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    И моето гази на цела нога не оди на прсти. Јас за ортопедски прашував дали треба да носи матичната ми рече после 24 месеци, додека се научи да гази убаво, правилно.

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    Леле мрзливко и мојов
    Го ставам на стомак и оп си лежи. Дигни глава море дете :rofl:
    Ке поседи малце, крени спушти на главата и почнува да се нервира да плаче за да го свртам оти сам не се врти (facepalm) мноооогу ретко се случува сам да се сврте :sweat:

Свекрва ми вика да го ставиме во дубак
    Жено само за во дубак е тој викам хахах :D

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Добро утро да најдам време да раскажам како поминавме.
    Претходно се консултираше со советничка за доење како постепено во нашиот случај да ја одвикнуваме. Советите беа се остава да плаче додека не видиш дека липа и се потресува. Тогаш прекинуваш следниот ден повторно. На тој начин ќе научи дека и јас сум тука и дека ја претерува.

Ја успав во 20.30 часот и се преместив во друга соба, ги оставив со татко и сами да спијат за да ја презаспива. Се разбуди во 21.40. некои си десет минути траеа обидите да ја презаспие без плачење. Сите техники од вода до галење испробани. После десет минути кога викна да плаче со липање плачеше со солзи и викаше мама мама мама. Она плаче, јас плачам. Срце јуначко не издржа, само што се фатив за вратата гледам нивната се отвара. Мм вели иди под стрес е прекинуваме. Кога ме гушна беба како да не ме видела цел живот. Верувале или не заспа држејќи ме за рака. Срце партали. Си помислив ако сака нека спие на цицка и до 20 години само да не плаче вака.
    Се нацица улипана и заспа. Стана тек во 2 часот. Потоа во 3 за да се разбуди како и секое утро во 6.30. Така сме фино наспани за прв пат после долго време.

Еве утринава се успиваат сами од 8,30 часот сега е 10. Уште не е заспана :)
    Не се откажуваме сепак идеме денес втора рунда.

Во врска со вреќи за спиење јас ги имам сите пробано до сега модели. Зимно време највеќе и одговара од оние кои Спиди ги стави без ракави. Нагоре е облечена во боди на рамки и пижамка фротирна само нагоре. Надоле е гола на боди. Имам и вакви модели како на сликава со ракави. Изгледа потенок, но е исто зимен модел (евентуално есенски). Во него спие само на боди на кратки ракави.
    IMG_4625.JPG

Од практични причини додека заспие многу е тешко да и ги ставиш ракавите. Бидејќи и е жешко она загреана или после бањање и одвај заспива, мора да е прозор цел отворен додека заспие. Но од друга страна патентот е доле кај нозете и многу подобро е за регулирање ако и е жешко и ги откопчувам стапалата. Кај другиот модел патентот е под рамо и не може така да ја луфтираш.

Од вреќа нема подобро. Со јорган се врти на сите страни и за 5 минути е гола. Никако не одговара, освен што може да ја настинам. Вака мирна глава.

На NNA, lackygirl, Bupalu и 6 други им се допаѓа ова.
  7. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Јас чекам да ми стигне вреќата по карго и нарачав од тие со ракави. Малата кај мене со ќебе или јорганче за 10 мин ги турка и гола спие. До сега немаше проблем, но веќе како залади почна да и студи. Се буди, кемка, ќе ја покријам и продолжува да спие. Некако и мрсолчиња има овие денови. Едвај чекам да и стигне вреќата, да и биде топло барем.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    од каде нарача? Може слика да ја видам?

На thinkerbell и happygirl им се допаѓа ова.
  9. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Зависи до бебето, само ќе си покаже т.е кога ќе ојача и ќе се развие центарот за рамнотежа.
    За седење ич не кажувај, моето (6 ипол мес е) еве го почна да лази :angel: (од вчера) и веднаш почна да ровари по соба. Како некоја лебарка е :rofl:, многу е смешен ама и пазање бара сега поасално а за чистење да не зборам :drunk: и преуредување на целата соба согласно неговите потреби и способности ;)

На NNA, lackygirl, Bupalu и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    А бе за бељи правење ке дојдат ама ова ме мачеше шо е мрзливко :D
    Ептен сакам и мојов да лази. Многу ми се слатки кога лазат.
    Ама па кога го држам за рачињата, од легнат да сакам да седне, веднаш се исправува на нозе :|
    Чиниш ке тргне уште малце.
    Чудни се децава бе души тие :l:

На slavica999 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Од тила. Еве слика

Screenshot_2019-10-27-15-24-09.png

На AlicaInWonderland му/ѝ се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Многу се убави ама скапи за разлика од други места. А вака ми иде како есенска не многу дебела, баш пиши каква е на допир.

На happygirl и paleska3 им се допаѓа ова.
  13. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Ќе пишам кога ќе ми стигне.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Во контекст со муабетов како ви спијат во вреќи,на грб?:?:
    Мојов ако не се сврти на стомак да спие некогаш се нервира и плаче, значи нон стоп спие на стомак у некоја си шкљ положба,нон стоп го покривам или увртен е во ќебето ко гасеница :|

На Bupalu и happygirl им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас се трудам да те сфатам како при толку информации на дланка, плус ортопеди еден куп ти на бебе кое буквално ниту еден мускул не му е развиен и кое не може ни да се сврти самостојно на страна го тераш да седне на 6 месеци. Зарем не ти текнало дека можеш кичма да му заебеш? Ти реплицирам оти ми е страв дека ќе го напикате и во дубак и стапало ќе му заебете на дете и све. Тоа бебе не е спремно за ова кое му го правите. Тоа бебе треба да се зајакне прво за да може нешто да направи.
    Бебе седи од 8 месеци натаму. Кој ти рекол дека седи на 6 и дека е мрзлив? Прво нервниот систем не му е развиен на 6 да седи, нема центар за рамнотежа како мислиш да седи не ми е јасно. Може има некои што седат, но тие бебиња се сигурно активни од 3 месеци со вртење на страна со стоење на раце и се што е претходница на седењето.

Немаше да ти реплицирам али ексик и реплики и се нека иде ако успеам да те освестам малку што правиш.

На Lianna Anna, danichap, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  16. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.324
    Допаѓања:
    13.024
    И мојава спие на стомак цело време, и не знам како и успева ама супер си се врти и со вреќичка. Спас е вреќичкава дефинитивно, инаку цело време станував да ја покривам и смрзната беше.

На Ringishpil_ и happygirl им се допаѓа ова.
  17. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Ќе земам, морам да видам како ќе спие;)

18. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    Па затоа и пишав за ти да ме освестиш :D
    Не реков дека детево го малтретирам па мора да седе, мора да седи во дубак и мора да оди на нозе веќе оти ја не знам шо правам и мора вака да биде !!!!!

Женич, олади. Не сум до толку немајка како шо ме замисли или па овде немаат имано дете па ова е прво и не знајме шо да му прајме :D
    Се консултирам и со доктори и читам по интернет и се советувам и прашувам и за се живо се интересирам за моето дете. На крај секако ке биде јас како мислам дека е најдобро за моето бебе но ништо не се случува ако прашаме.
    Пробав дали седе, не седи и не го малтретирам додека сам не почне да се зајакнува онолку колку шо треба.
    Го ставам на стомаче, 2 3 мин, гледам дека се нервира, го земам и никому ништо.
    Прво дете ми е. Прв пат се среќавам со вакви работи, неќам да си играм со бебе, затоа пишам, прашувам, читам и учам. ;)

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    За тебе искрено дали си најмајка,немајка, прво, трето, ич не ми е гајле да се разбереме.

Мене за бебето ми да не го заебете во консултација со свекрва ти. Терај слободно само имај на ум што правиш.

20. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Ако убаво разбрав, ја успива некој друг т.е пробува, и кога ќе почне многу да плаче да липта тогаш ти улетуваш? :) мене ми е страв да не се навикне така дека ќе дојдам кога ќе плаче многу па да почне од одма да вришти..
    Иначе да јака душа срце јуначко не издржува :( :) посебно гласчето кога ќе им го слушнеш како жално плаче.. Сум се фатила како се натажувам ако слушнам туѓо бебе на улица како плаче, а да не збориме за оние по семафори кога ќе ги видам, пропаѓам :worried:
    Не бев толку мека :P

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.