Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Веројатно тогаш само ќе вришти без липтање:)
    И јас не бев ваква за бебиња да се карам али исто како на мое бебе да му се дешава се чувствувам. Мекотел прав.

На Bupalu му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    O
    Остави го нека плаче на меше, така треба.Нема мускулатура и му е мачно затоа плаче, а така најдобро се развива. Остави дете на под и тогаш само ако стане, тогаш не го форсираш.
    Имаш фаза лежење на меше, вртење лево десно од меше на грб и обратно, па има влечење, лазење, седење, исправување, стоење и почнува да оде. Некој деца ја прескокнуваат фазата лазење.
    Ти се свиѓа или не коментарот на фри е многу реален, еве јас сум ти чист пример за грешките на моите родители.Одам како патка и имам искривување на р'бетот во мои рани 20ти.Прими добронамерен совет;)

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    24.610
    Не се откажувај, вечерва пак, синко само првата вечер плачеше, др не :) мноогу ни се разгалени нека поплачат малку ништо не му е :D
    Синко почна мама да вика, се имаше кажано до сега уште мама не :angel: па еве 2 дена само мама мама мама :inlove:

На NNA, happygirl, paleska3 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кажи нема послатко нешто? За роденденот ме почасти со мама и еве уста не затвара сега само мама мама вика по цел ден. Нели со баба почна кај мене.

Еве ја успивам и ми е жал да ја оставам. И се убедувам себе си дека и тука да останам ќе спие. Ајде станувам стискај палци да не плаче како вчера.

На NNA, lackygirl, Bupalu и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    А бе примам совет од секого само ме нервира коа чоек те понижува го жали моето дете а воопшто не е за жалење зато шо има мајка ко мене 8) ]:)
    Мајки, советувајте на добар начин.
    Еве твоево мислење ми звучи посмирено и го земам во предвид :)
    И на фри мислењето го прчитав убаво и размислив.
    Ке видам сама кај грешам ако има грешка во нештата шо ги правам. Не е проблем и некој да каже дека тука грешиш или ова она. Ке направам се за моето дете, како и сите вие за вашите деца, само немојте човек да се пишмани штом пише нешто аман :D затоа што сите сме неискусни на прво и потребно ни е објаснување на смирен начин :)

Заборајв друго што сакав да прашам....

На babydust, NNA, Heidi и 3 други им се допаѓа ова.
  6. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И синко почна да седи кога наполни 9 месеци,дотогаш немаше абер за седнување. И мене ми викаа стави го потседнат и нареди му перници за да не паѓа ;) не слушав никој,си терав според искуства и совети тука од мајки,а на нив им е кажано од стручно лице.
    Мојот ортопед ништо не не советуваше,мајка/ свекрва совети со перници,па дури и од млади родители добивав вакви совети. Еве сега на скоро 10 месеци,сеуште не лази,ниту дава знаци дека ќе лази,освен некогаш лежејќи на меше си го поткрева газето,ама и тоа кога ќе е спремно тогаш. А многу бебиња генерација од форумов веќе одат придржувајќи се :)
    И јас од почеток не го ставав многу на меше,жал ми беше,веднаш плачеше,ама можеби и касно почнав,на 3 месеци,читам многу и порано ги ставаат,покасно почна да се врти на страна.

Туку,нели им е жешко во вреќата додека ги успивате или сами заспиваат? Имам и јас неколку вреќи,без ракави,ама мојот заспива со нишкање во раце и цица,па ако е во вреќа ќе се испоти,па поголема беља ќе си направам. А па ако отпосле го ставам во вреќа,ќе се разбуди. Никако не е :^)
    А ова со облекувањето,дали некоја фаза им е :wasntme: и моето не правеше проблеми,сега ако го облекувам,пишти,вришти, крокодилски солзи. Ниту пак пелена ми дава да му сменам,и тогаш вика и се кара.
    И секако,ако нешто не е по негово,не му дадам нешто или му кажам не,плаче вика,нема смирување,исто како да сум го истепала. Инаку сега откако почна да седи,си се игра сам со играчките,битно е само јас да сум до него седната, а претходно рацете не ги осеќав,се во раце и низ соба.
    Досега супер беше,шетавме цело време надвор,ама сега како ќе залади,не знам како ќе биде. Па и за една недела ќе е 44 недели,најстрашното во 7 скок 8-|,па уште сега се туфкам.

Јадење сеуште одбива,освен помалку јогурт со лепче,или по неколку лажички од било која друга каша. Почна и ноќе со плачење да се буди и потешко заспива. Се си мислам,овојпат ќе му излезе некое запче :?:

На NNA, lackygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    @hello-kitty.90 спалната ми е поладна, јас спијам веќе со јорган покриена и пуштаме печка по малку ноќе. Во дневна седам по кратки за споредба, спалната има 2 надворешни ѕида и затоа е таа разлика во температура. Вреќата лани не се сеќавам до кога ја користев, ама сега пред недела две ја извадив, пред тоа топло беше. Тогаш ја облекував во шпикозни со стапалчиња, сега само нагоре на долги, надоле е боса во вреќата. Ако е во вреќа, логички помалку облечена ќе биде за да не се препоти. За во раце, и да ја земам не ја држам повеќе од минута, не знам дали така би им било пожешко, ама не би требало ако си е соодветно облечено бебето.

На NNA и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  8. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Добро мајки а кога воопшто почнуваат да не регистрираат кога зборуваме нешто? Кога почнуваат да "слушаат"? :tmi:(wtf)
    Или не постои такво нешто:rofl:

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Да те послуша ако нешто кажеш да направи, или да те слуша само додека збориш?

10. Watermelon96

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    Да послуша :D

11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Моево слуша за НЕ, најчесто се враќа назад од тоа што сакала да направи (да фаќа кабли, да буричка во јадењето на кучето, да ја фаќа кантата во кујна), ама во последно време ми враќа. Јас ќе викнам не, она ми мрчи ееееее. И сега пред да направи нешто што знае дека не смее, се врти да види дали некој ја гледа, ако те види не прави, ако не си на видик си тера по нејзино.
    9ипол месеца има.

На Ladyyyy567*, mamaJana, TeddyGrey и 7 други им се допаѓа ова.
  12. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата и покрај Не, за инат чепка, ме кара на нејзин јазик и ми дига и рака како да ми објаснува :D
    Ако отидам да ја тргнам или земам тоа што не треба плаче и драматизира:drunk:

На Ladyyyy567*, lackygirl, Bupalu и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Watermelon96

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    1.567
    И моето мислев дека разбира од не. Барем некое време функционираше. Сега поголем и џабе јас викам не тој си тера што си намислил. Се пружаше по кабел велев не и се тргаше, нареден пат ќе ме погледнеше само и не пружаше рака воопшто. Ама сега и десет пати да кажам не не ме регистрира. Дали беше период кога беше "послушен" или сега ова "не слушањево" е период:D

На NNA, lackygirl и Bupalu им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Период кој трае така малку подолго. Знае што значи „не“, ама сепак те тестира и прави обратно од она што го кажуваш. Сака да види до каде може да оди, до колку ќе дозволиш. Тестирање и испитување на границите се вика тој период и трае индивидуално кај децата, ама генерално до кај три години.
    Малово мое што дека има три години, уште го прави тоа. Вчера му го покажав каминот, му кажав дека е таму жешко и да не чепка, рече дека нема. Прва прилика што свртев грб, го допре стаклото со прстот, прво се смееше, ама после сфати дека не е баш смешно. Среќа само прст беше, да беше цела рака, не сакам ни да замислам каква ќе му беше денес.

На NNA, Bupalu, Watermelon96 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Мајки како ги заспивате вашите 6 месечни бебиња?

16. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    На нозе со клатење лево десно :D или ако е многу уморен го оставам во креветче и седам до него и тој заспива - ама ова е поретко

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

На цицка,во раце нишање:sweat:и во количка.. сега кога ке врне што ке правам...
    Несакаше да се вози,сега дома нејќе да седи се само во количка надвор....:?:

На NNA, Milaаа991 и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  18. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Ние во релаксатор сеуште заспиваме.
    Количка не сакам да употребувам зошто ја потрошив километражата низ дома со поголемото:D и немам нерви за количка.
    Во раце исто неможам да го нишам толку долго ме фаќа нерва, осеќа и не заспива а сме 9 кг па тежи, раце болат.
    И така остана само релаксатор. Па се мислам кога ќе го искршиме што ќе правам:lol: Би купила нов но не верувам дека за месец дена од сега би седел во релаксатор:worried:

19. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Моево почна од 5 месеци да седи, буквално да се исправа само од полулежечка положба да речеме. И седи по неколку секунди, ама искрено мене ми е страв и не го оставам така, кога ќе се исправи најчесто само 5 секунди и го потпирам на мене или го легнувам да се врти на меше, ми е страв затоа, сметам дека е мало да го оставам да се форсира. Малку по малку.
    Инаку ни перница, ни ништо не ставам околу него за потпора(освен јас до него да го пазам нормално)
    За неколку дена правиме 6 месеци па ќе видам, ќе го следам може и подолго ќе го оставам да седи, зависи како ќе осетам.
    Мој совет, не го форсирај, се во свое време

На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @Spidy тројкките се побелени многу е нервозна не јаде два дена можно ли е пред четворките да излезат или само се местат сега?
    Високо горе ќе искачаат, ќе се спуштат или горе ќе и останат?