Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.926
    Допаѓања:
    14.634
    Не викам дека е невозможно, ама ептен ретко се случува. И не е добро да никнат пред четворките, ќе се искриват забите ако не никнуваат по правилен редослед. Генерално кога првпат се појавуваат врвот им е високо, па со тек на време се спуштаат во висина на соседните заби.
    Секако на бебиња ништо не може да се направи и да никнат со неправилен ред или се искриват. Идеално е да никнат со редослед 1,2,4,3,5, да бидат прави (да не се ротирани во место) и со милиметар простор помеѓу забите. Секое дете со поинаков забен низ би требало да посети ортодонт откако ќе никнат сите заби. Кај вас секако морате на стоматолог, ако има проблем ќе ве препратат.
    И на мојава и се познаваат во вилицата, како набабрено внатре. Нормално е тоа. Ама не ги очекувај пред 4ките.

На Coco31, NNA, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Е знам, и моето е 9 кг но си имам долги нозе па се снаоѓам некако :D иако преферирам да го легнам во креветче и ја да дремам до него :emo: а исто така заспива и на цицка денски така да гледам во сите погледи да си заштитам кичма ^_^. Навечер му давам да цица пола саат пред спиење и тогаш правец во креветче. Одкако е роден заспива во 19.30 :nod: точно до минутка и ретко бара нушкање тогаш.

И навечер ти спие во релаксатор ?!? Немој мајче ако е така, сепак треба да спијат на рамна и тврда подлога заради кичмата, бар навечер ако преку ден еве на пр. заспива во релаксатор. За месец дена цел релаксатор има да ти го преврти а не пак да спие во него :)

На Bupalu и Spidy им се допаѓа ова.
  3. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Што може да му е на бебе,овие денови многу му крцкаат колената и раменцата чат пат?
    Нешто поврзано со д витаминот или нешто друго?
    Има ли некоја мајка вакво искуство?
    Ептен језиво ми крцка,за некој ден сме на ортопед.

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @lackygirl ја презаспав прв пат во живот без цицка. Како се заврте накај мене тропајќи со раце и нозе ја земав и ја превртев на другата страна на стомак. Збунка систем! И си продолжи да спие не ми се верува еј.

На Bupalu, Coco31, NNA и 4 други им се допаѓа ова.
  5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    24.610
    Сега ќе те тагнував да те прашам како поминавте сношти :)

6. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Mojava denes napolni 10 meseci i jas i vikamm neee taja daaa ja pak neee tajaaa da i mi se smeee

На NNA, lackygirl и Watermelon96 им се допаѓа ова.
  7. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @BabyT* стигна вреќата, не е многу дебела, доаѓа како памучно ќебе. Таман да биде облечена во пижами и ставена внатре. На сред зимо ќе треба или плишани пижами или плус да ја покривам со уште едно ќебе/јорганче. Но многу е комотна и пријатна на допир.

На NNA, Spidy, AlicaInWonderland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Исто како првата вечер реприза.

Од вечерва спијам до неа и ќе ја презаспивам колку можам без цицка. И ламба земавме со ѕвезди што се вртат има атмосфера само за спиење. Може и до тоа да е што презаспа. Се бива.

На Bupalu, NNA и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Да претпоставив дека е таква, скапа е за таа дебелина ама може и квалитетна.
    Но ако одржаваш во спална до некоја температура 24 степени немаш потреба за плус. Со здравје да си ја користе бебе ;)

На NNA и paleska3 им се допаѓа ова.
  10. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Не бе каков релаксатор цела ноќ:rofl:
    Само за заспивање ни служи тој, потоа во креветче си спие.

11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    24.610
    Сега те прочитав, јас ко ќе го кренам цел крцка во 'рбетот :worried: језиво е скроз

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    372
    Мајкиии ај ве молам за искуства за тоа како ги облекувате и покривате бебки 6+ за спиење и на која температура..?
    Преку ден гледам да е облечена како што сум јас со плус бодито на долги под незе а навечер те мислам да не и жежи, те да не и студи.. Покривам, откривам. Темп. во спална ми е 20степени

Последна измена: 29 октомври 2019
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Да си запишам уште некои работи за прв пат месецов:

25.10.2019 прв пат кажа мама.
    29.10.2019 седна сама од лежачка позиција на два дена до 9ти месец без да се фати за ништо.
    29.10.2019 научи дека ако го пикне прстот во уста може да ја извади храната од неа полесно. Фактички ако не сака да јаде се ти е џабе.

На Ladyyyy567*, Bupalu, paleska3 и 9 други им се допаѓа ова.
  14. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    20 степени ти е скроз таман температура за бебе. Ќебенце доста ти е.
    Јас облекувам боди по долги, долни пижамчиња и чорапи, и го покривам со ќебенце ни дебело ни тенко. Ако мислам дека му е ладничко го превиткувам на две ќебенцето или уште едно потенко одозгора.

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Ајде како тргнала месецов има време до 31.10 да заспие без цицката.
    (fingers)

На paleska3, Coco31, Spidy и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Туку дали има искуство некоја од вас, бебево мое ако не му се "повиени" рачињата не спие мирно. Се копа по глава(како да се чеша нервозно) си ја вади цуцлата па се нервира и морам да му ги потфатам со ќебенцето да не ги вади надвор.
    Веќе 6 месеци ова трае и незнам чаре секако имам пробано. До кога ќе е вака незнам, сакам слободно да си спие ама ете несака

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.926
    Допаѓања:
    203.180

Растат... затоа крцкаат. Кога ќе се родат, коските и зглобовите се меки и еластични, краевите на коските не се окостени туку се мека и еластична 'рскавица која се тегне како што растат. Не се секирај.

На paleska3, lackygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Пробав и утринава да ја успијам без цицка. Последно цицаше во 6.15. Ма не со правосмукалка минам, аспиратор пуштив, цртаните најомилени, нејќе бебе без цицка и нејќе. Најадена, напиена вода и се спие и паѓа глава. До десет се бореше со себе и почна да плаче до 10.30. Си викам не липа ќе поплаче и ќе заспие. Не бре не. Легнав до неа ја нишкам, ја вртам, ја галам уште толку ја налутив почна да липа.
    И пак цицката.

Не знам кај грешам навистина не знам каде грешам :(

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.199
    Допаѓања:
    24.610
    Мора малку време, неможи наеднаш да се одвикни, ти сега само и намалуваш подои, ќе свати сама дека се најадува и нема да бара толку често, еве и сношти исто кај нас, 11ч заспа, стана во 2ч пробав без цицка пак нејќеше му дадов да цица па следно во 5ч стана и до мене го зедов пак цицаше и вп 7 и пол станавме 2цата јас сум на раб прва денес. Ова засега ако е вака супер е само 2 станувања, ама и вчера ти пишав ако станува пак 100 пати пак ќе спија в дневна со татко му.
    Пак пробајте ти да спиеш во др соба

На Bupalu, Spidy и FreeMind им се допаѓа ова.
  20. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.325
    Допаѓања:
    13.029
    Што правите кога не сакаат да пијат вода? Со се пробав, обично шише, со клунче, лажичка, чашка ракијска, џабе. Едвај 5-10мл. @happygirl мислам ти имаше ваков проблем. Како е откако тргна на работа? Јас за 3 недели тргам и страв ми е. И тоа јако вториот ден сум 10 саати на работа.
    Баш почна да цица во 7, па појадок во 9 и тек накај 12:30-1 цицаше. Сега пак бара накај 11,а знае да изеде и 200 гр за појадок.