Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    13.040
    Со маж ми сакаме да почекаме 3-4 години за второ дете, ама баш и јас сабајлево мислев како ми порасна детево. Цело човече. Од гомце што заспиваше само на цицка со пеење, сега се трга и сака сама да заспива. Нема шанси да ја легнам во раце и да ја погалам. На моменти ми фалат тие први месеци, а како низ магла се сеќавам на нив. Јаде како човече, кака како човек :). Расте со брзина на светлината. Буквално е веќе своја посебна личност, а наша работа е да и даваме потпора за еден ден сама да одлета.
    Не верував дека ваква љубов може да постои, и не верував дека ќе бидам вака мека кога зборувам за неа.

На Bupalu, lackygirl, Emilimi и 5 други им се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И јас сакам децата да ми бидат мала разлика ама барем 2,3г.
    Инаку дојдов само да кажам дека ме сотре скокот а уште сме на почеток. @FreeMind сега те разбирам како е да ти биде цел ноќ на цицка обесена, само што сега и преку ден. Кажите некој збор за овој скок или сликните од апликацијата да се утешам :)
    Се надевам пред скокот дека ќе а одвикнеш малата од ноќни подои (fingers)

На lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  3. Ednostaven

Ednostaven Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    216
    Ја читам @Bella* и си викам јас ова го мислев вчера. А нема ни 6 ама стом ќе видам фотче кога беше мрвица ми фалат тие денови кога спиеше цело време на мене со стомаче. И јас сакам уште едно бебе што поскоро, не знам ни дали ќе чекам да направи годинка. Да си бидам таман со двете дома што подолго..

На Bupalu и Bella* им се допаѓа ова.
  4. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2010
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.468
    30 дена до крај на 7ми скок. Оф оф оф. Почна да се осеќа веќе, преку ноќ се буди со плачење, потешко е да ја смириш, од како ќе се смири после лесно заспива. Сабајле не можев да се одалечам од неа да отидам да се спремам за работа, а направев чекор уклучуваше плачење.

Не знам како ќе тераме сите овие 30 дена.

На FreeMind и BabyT* им се допаѓа ова.
  5. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    44 nedela terame od termin, noke non stop se budi i priplakuva i na cicka dreme, i toa ne da lezi na pernica da cica tuku vo race kaj mene.Preku den pocna slabo da spie i celo vreme vo mene da e.Skok li, zabi li se?

На BabyT* и FreeMind им се допаѓа ова.
  6. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.698
    Допаѓања:
    24.090
    Ве читаМ сега и се сетив да отворам апликацијата. 44та недела е, 7ми скок на најјако, громчето вчера било, уште 17дена до крај на скокот. Тешко спие, се врти, се буди и кенка по цела ноќ, а не сака да цица. Само во раце да го земам и го нишкам па продолжува да спие. Ама се буди на секој саат, синоќа посебно тешка ноќ имавме. Стана сто пати а цицаше само еднаш, сабајлето. Нервозен е, ако не е по негово се лути многу и вришти.

На hello-kitty.90, Bupalu, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Тешко мене.

На Spidy и BabyT* им се допаѓа ова.
  8. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Пред некое време се пофалив како бебе почна да преспива по цела ноќ и цицаше само еднаш сабајле накај 6.

Епа, здраво скок 7. Синоќа се разбуди 6 пати ;(
    А еве денски се осеќам како папочната врвца уште да е тука.
    Влегувам во апликацијата да видам што како и на старт ме пречекува: 34 days until the end of the leap. Супер :shake:

На Bupalu, happygirl, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    7ми скок на најјако пуштен во групата :rock::rock::rock:

На Bupalu, AlicaInWonderland, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    ние сме 14 дена до крАЈ на истиот скок,исто се буди на секој 2,3 саати,сака во раце и често преку ден се расплачува без причина,и нервозна е на моменти,вчера после работа цело време сакаше со мене до мене да е,и зема ме испогреба на лицето,ја карам викам не,не и за инает пак,цело лице гребаници ми е ме извади од такт
    за храна па среќа исто е,си јаде се,не одбива и вода пие уште поодамна и сокче и чајче сама бара и сама почна да пие од едното шишенце дека помало е па може да го надига :) ама навечер едно шише млеко на 200 пати го пие :doh:
    во секој случај пак ќе кажам дека минатиот скок ми беше многу потежок од овој,а може сега и дека тргнав на работа па затоа ми е полабаво што знам...ајде уште две недели ќе истераме некако :)

На FreeMind, happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    да да :rofl:

На FreeMind, happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.927
    Допаѓања:
    14.635
    :hug::hug::hug:

На Bupalu и FreeMind им се допаѓа ова.
  13. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Значи сестриве во лабораторија се за украс ставени
    (facepalm)

14. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    незнам дали ви кажав отприлика пред 1 месец почнав да користам нокшир
    кога ќе ја приметев дека се стиска одма вадев нокширот и ја ставав..
    сега кога почнав на работа мајка ми и свекрва ми ја преземаа таа работа,и јас насабајле.
    сакам да ја научам со време да си знае,многу полесно и е се гледа,а ја ставиме одма си врши работа,насабајле прво станување после 15 мин ја ставам и си знам дека тогаш и е времето :)
    кога ќе го види нокширот веќе си знае,дури и интересно и е одма пробува да ги соблече долните тренерки ги тегне :)
    одсекогаш не ми се допаѓало кога некое дете кака,моча во пелени до големо..па затоа уште сега ред сакам си ставиме
    свекрва ми првин ми викаше многу е мала демек не треба вака така,ама сега и она смени мислење вика добро е вака нека се учи а и полесно и е на беба ја гледам :)

Прикачени фајлови:

На Dina911, hello-kitty.90, Gaga.sk и 7 други им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    :rock:@Bella* како тргна очекувам следна недела во школо да кажеш си ја запишала прво одделение:D

У вези нокшир купив и јас од 10 месеци ќе ја ставам. Да научи на рутина од причина проблем со пелени и пеленски осип иако сенсот за мокрење/какање тек од 18 месеци им се развива и научно е докажано дека бесмислено е ставање на нокшир претходно кога бебето не ни знае кога му се оди во тоалет. Сето погаѓање е на среќа претходно.

У вези 7ми скок вратата на редослед се отвара. Период во кој треба да му се даде лажичка во раце или да проба само да се соблече/облече. Од 46та до 51та недела бебето ќе ја покаже својата персоналност и како планира да се покаже на светот. Од темперамент до свое видување на нештата. Потоа бебето во него ќе се поздрави и ќе ја отвори вратата на сознавање на светот. Се очекува и почеток на говор со некој збор два и почеток на разбирање на нештата. Затоа е битно во седмицата да се воведе доследност. Не значи не. Па со лесно девојки!

На happygirl, Vaga~, AlicaInWonderland и 4 други им се допаѓа ова.
  16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.610
    И јас да се "пофалам" за сношти ]:) пак по старо, стана со плачење и никако не се смируваше, нејкеше ни со цицка, мм го однесе в дневна и таму со песни се смирил па 1 саат си седеа, после пак стана кон 6 исто со плачење го зедов до мене и пак си плачеше и си станавме во 7 двајцата :D
    Нз која недела е немам апликација на 10ти прави 11 месеци, нз дали е уште во скок, оти не е излезен кутриот, од ко е роден е во скок :rofl:

На happygirl, hello-kitty.90, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.610
    Сакав и јас помалку разлика, ама сум царски, мора да почекаме барем 2год, а и ко што ми се погоди синко лош :D малку се плашам за второ :whew:

На BabyT*, Bupalu и Bella* им се допаѓа ова.
  18. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    епа 10+ сме бе фрее,значи исто и ти во школо ќе ја праќаш :rofl:
    иначе да имавме пеленски осип и уште се мачам со тоа,и судокреми и се пробав,повлечено е ама сепак има..
    имам термин на педијатар тек на 20 ноември ми закажаа (facepalm)

На happygirl, FreeMind и Bupalu им се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И ние тоа го разговаравме дека иде седми скок, а всушност нас тоа ни е секојдневие. Јас вчера успеав два пати да ја презаспијам без цицка од 20ч до 12 на полноќ. Е после тоа знаеш како беше на крај стана во 02 и си играше до 4 саат. Па заспа и во 5.20 на цицка повторно, па во 6.30.
    Храна пак ми одбива секаква оболев од нервози. Трет ден се молиме нејќе бебе да отвори уста и нејќе. Само вода се долева по едно шише пие на ден. Додуша млеко е пуна али не може вака. Раката нон стоп во уста, се лигави, нерва права.

И вчера за прв пат во живот преспа два пати по два саати. Чудо невидено успеав цел стан да го светнам. И денес стара песна два пати по пет минути. И толку од радоста.

На BabyT*, lackygirl и Bella* им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.610
    Сигурно забчиња пак ќе и излегуваат, незнам да ти кажам ај не спие ама барем јади мојов, тебе дупло нервоза :worried: вечер со мм в дневна ќе спие пак.
    @Happyinlove исто состојба бременост тешка и за мене, неможев да се поднесам ]:) само се жалев во труднички, тука со жалби и Фри беше.

На Bella* и FreeMind им се допаѓа ова.