Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    163
    Ajde od denes sekoj den da e vaka umna (fingers)

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.613
    :clap: нека ви потрае :D

3. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.329
    Допаѓања:
    13.044
    @FreeMind каков намаз даваш? Не сака мојава кисело млеко никакво, ништо млечно. Па да пробам со тоа, се надевам го има и кај нас.

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Твојава посебна како мојата. Јас овој го давам:
    https://www.google.com/search?q=kiri&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=_9SShhEOCJN1zM%3A%2CjoamiY_fD9qpCM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kRE0clDcHDm9XQK6Ud_3fkK2nQSSQ&sa=X&ved=2ahUKEwjBnt7Z7MvlAhXDUlAKHeWeAD0Q9QEwFnoECAcQBg#imgrc=_9SShhEOCJN1zM:
    Во Македонија даваат абц крем сир за деца. Слободно можеш да користиш моцарела ( која никој не ја сака нели ако не е во пица), козјо младо сирење тоа ти е замена за моцарела кај мене и се допаѓа. Рикота (без вкус е и таа), , фета, крем сир ти пишав и урда. Потоа можеш пармезан и чедар кашкавал. Внимавај со чедарот убедливо највкусен и претпоставувам ништо друго нема да ти сака и фактички ќе се заебеш. Јас со крем сир видов дека забега и стоп некој ден нема на мени. Козјо форсирам гледам дека и се допаѓа плус тоа е најдоброто од млечни продукти.
    Исто кисело млеко смени од кравјо на овчко повкусно е.

Еве читни си на англиски јас кај германците гледам кои сирења ги даваат али и австралија и америчко здравство ги посочува истите сирења:
    https://wholesomebabyfood.momtastic.com/feedingcheesetobaby.htm

Исто така и кајгана на путер пробај можеш и тоа со леб и домат во кајганата моцарела и козјо ќе ти пројаде.

5. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене не јаде овошје на сабајле, а и полека ја привикнувам на наша трпеза. Од 10ти месец веќе треба и да се навикне на манџурија и пржени кришки, штета бурек немаме :D

Просо и готвам со козјо, моцарела и јогурт. Мафини и правам со палента, хељда, јајце, моцарела, намаз, пециво и масло. Можеш милион комбинации на мафини со овој состав со спанаќ, тиквица, козјо, блитва, праз итн. Смеса од око тураш се и матиш за состав на мафини. Ноќните каши и ги давам за појадок некогаш кога е тенко со време. Леб, кајгана на путер и домат. Палента со моцарела, јогурт и варено јајце изрендано. Гриз исто можеш да комбинираш слично. Тие другите не ми ги јаде баш и не ги форсирам ги јаде само во ноќни каши и доволно е од житарки.

Скоков многу долг некако 9 месеци :(
    Да си молчам и денес два пати по два саати преспива. Молчам не отварам уста.

На Emma2, Vaga~, babydust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Добро е не сум сама на тема нокшир :) и јас го ставам син ми. Многу ми е полесно така отколку кога ке се искака во пелена, а гледам дека и нему му е полесно какањето на кога е на нокшир :)

Не знам може сте ја нашле играчката, ама еве да ви кажам ја најдов на фб барајте Matra изработуваат шаторчиња за деца, ја видов и играчката мислам, прашјте ги ке ви кажат. Позз @Spidy

Последна измена од модератор: 2 ноември 2019
    На Bella*, lackygirl, AlicaInWonderland и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Фри какво кисело млекце даваш ако можеш слика да пуштиш? :)

Мене синко само еден ден ме почасти вака со спиење, кога станав и го видов саатот не знаев кај терам:D дај боже да потрае кај вас(fingers):)

Сериозно, како се справувате со преморот? Пиете витамини, нешто екстра? Мене страв ме фаќа, на неколку пати ми се врти свест

На Bupalu и FreeMind им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Овој јогурт од едека го бендиса само досега:

B7B18F31-B566-4994-A150-27074043121B.jpeg

И кисело млеко исто од едека али овде ретко го наоѓам не го има секој ден:
    https://www.gebauers-fresh.de/sorti...getraenke/6345/bergbauern-dickmilch-3-5-fett#

Со вртоглавиците никако не се снаоѓам ги имам ненадејно се ми е проверено и витамински статус и се е во ред. Само од премор, стрес и не спиење бидејќи телото не издржува.
    Можеш железо да земаш додатно за енергија од аптека се купува едно шише земи ќе те крене кога имаш многу вртоглавици:
    https://www.medpex.de/eisen/floradi...MIwdC4uLPM5QIVyOd3Ch1cZQIlEAQYAyABEgLiXfD_BwE
    Испиј го ова и додатно уклучи магнезиум ама од аптека купен чинат околу 50/60 евра паковање.

@Happyinlove заборавив за селен да уклучиш. Исто селен од аптека прашај кој е најдобар.

На Happyinlove, Vaga~ и Bupalu им се допаѓа ова.
  9. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Ве поздрави сликава :D и смешно и тажно FB_IMG_1572730722700.jpg

На Emma2, Puffy2019, hello-kitty.90 и 13 други им се допаѓа ова.
  10. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    И јас имам проблем со вртоглавица посебно од кога почнав на работа, кс супер ми рекоа од умор

На Vaga~ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.200
    Допаѓања:
    24.613
    И мене само 1 ден ме почасти вака хаха, јас пијам Магнезиум и пренатални витамини, дури цица ќе ги пијам, башка имам проблем со жолчка и желудник :worried: на работа дома турбо, ама нз веќе навика е.

На Vaga~ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Не сум ги сретнала овие по продавници, а башка што уште не можам да ги разберам кое е јогурт, кое кисело, кое павлака, триста врсти :drunk:
    Ќе ги побарам.
    А од витамини жими б6 што пиев до сега, ама ќе морам да уклучам плус зашто ќе нема кој да го чува мали:rofl:
    Шала на страна само тоа ми е мн страв дека сами по цели денови, да не тупнам. 8-|

13. Vaga~

Vaga~ Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2017
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    454
    Луѓе ми се чудат како не спиело детето, МОРАЛО да спие и уште советите не му давај млеко навечер, од тоа не спие:D
    Ај да пркнат уште малце валда ќе сменат :smirk:

На lackygirl и Bupalu им се допаѓа ова.
  14. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.665
    Ејј те зачитав, смее да се пие магнезиум дур доиш? И ја сакам, плус ми останаа пакетчиња од пред да се породам.. Откако се породив ми рекоа да продолжам со фолната+б12 и железото, ништо не ми спомнаа за магнезиум и се заборавам да прашам доктор за тоа.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    375
    Може јас прашав

На lackygirl и Yowannty им се допаѓа ова.
  16. Dina911

Dina911 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.030
    Абе лесно е да кажеш од страна, еве и кај мене дека на брат ми му се погоди спанка, ке дошол за една недела ке го научел мојов да спие. Кај мене муабетов беше гладен е затоа не спие, дека моето цица. Јас 10 и пол месеци се мачам да го научам и се помирив дека такво е детето и тоа е :) ај може второто ке е мирно :)))))

На happygirl, Bupalu, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас уште од коа родив продолжив со магнезиумот, на доење е малиот.
    Примам мултивитамини (оние од бременоста најчесто, кога како различни купувам) плус вит ц, плус магнезиум. Двапати имам пиено и по една доза таблети за железо.

На Vaga~, Yowannty и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.473
    Допаѓања:
    183.665
    А витамин ц како го земаш, таблета? Дали знаеш дали може да го земам во вид на дражеи растворен во вода? Дур бев трудна ми беше кажано така не, па ме интересира дали може сега така?

19. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ацеролата на алкалоид ја користам. А за ова другото незнам, баш ми е чудно зашто не можело трудна...

20. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Има некој табела за исхрана до 12м?
    Ама саглам табела, не овие смешниве на гоогле.