Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Значи неколку дена,не давам одма цицка,освен кога ептен ќе е алармантно,а да го земам во раце? Да земи го ама нишај го, вода дај му, последно е цицка, ако плачи многу. Прво да пробаш секако без цицка :) сите пати дури станува ноќта вака.
    -после не го давам да цица,само го земам во раце за да презаспие? Да
    За поуспешно, нека го зема сопругот, тој да пробува да го презаспива, ти во друга соба да не влегуваш, сами да се, ние вака почнавме 2 дена, па потоа сите в спална, па пак в дневна со мм и така :) целта ми беше да намалам со подои, барем на еднаш или 2 пати ноќта, не на пола час. Тоа го успеавме, ама сеуште не ја преспива цела ноќ, но подобро е сега.

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Веќе Лаки стручно ти објаснила јас само да дополнам дека и мојава кога се будеше и мрдаше веднаш цицка или сирена на најјако. Но ете вчера мрдаше и воопшто не заплака, а претходните денови само еднаш стана и не ни пробав да не и дадам цицка можеби ќе ми успееше.
    Ќе видиме вечер како ќе биде. Прво почни да го презаспиваш не мораш ни во друга соба. Пробувај врти го на страна механички, потоа вода или било што на крај цицка се разбира. Утре пак и така натаму до ич.

Bupalu, lackygirl and hello-kitty.90 like this.
  3. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Mi treba sovet. Malata ima polni 10 meseci normalno saka da stoi no problem i pravi lazenjeto. Mnogu saka da lazi po podot, tolku mnogu sto kolenata stalno i se crveni a imaat i pomodruvano. Dali ima nekoi stegaci za kolena sto mozam da gi kupam ili drugo resenie?

aceee99 likes this.
  4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Ова се стегачи за колена:

https://www.amazon.de/s?k=crawling knee pads&sprefix=crawlin&ref=nb_sb_ss_i_6_7

Во мкд можеш во аптека да ги најдеш или во спортска продавница. Во аптека се за стегање на колено при болки во движење плави се.

Овде има хулахопки со дополнителен дел на колената јас во такви ја облакам и засега е во ред.

Broken♡ likes this.
  5. LoveHope

LoveHope Популарен член

Утрово пишував за да ви честитам но ми се здадоа кучиња и одеа со мене се до ординација.

Многу се израдував кога прочитав. Ќе менуваат пак, но дај боже да продолжат вака.
    Пробувам презазпивање со цуцла, нишкање, на страна но не ја земам во раце.
    И давам вода, пие, ќе и ставам цуцла, пак на страна, ама госпожаата препознава, сака млеко. Напрај ад, измиј шише. Пола саат време ќе ти одземе. Зомби.

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Знаеш тие се здавуваат оти се гладни и им е ладно на улица. Јас користам една финта така што на маалските секое утро им симнувам се она што е подобно за јадење од претходниот ден. Они полни мешиња и мрдаат со опавчињата лево десно и цело маало среќно. По мене друг комшија ќе се симне и ќе им остави и така кучињата во маало не бркаат луѓе напротив сите кои ги хранат им се како обезбедување низ град. Имаат доверба во луѓето (иако не би требало). Пробај успева финтава 100%.

Време е да сврти, навистина е време. И вечерва само еднаш се разбуди:makeup:

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Сврте богами и моето. Станува на секој саат. Цел месец не сум наспана како човек, цела време сум раздразлива и нервозна. И јас и мм. Ептен немирно спие, се врти, кенка во сонот, и цело време го нишкам в раце и презаспива. Го ставам скроз заспан во креветчето и после еден саат се буди пак. Еве и синоќа истото беше.
    Има уште 11 дена од скокот. Горните кецови и двојки ги чекам веќе еден месец.
    Преку глава ми е искрено, легнувам преморена, станувам уште поизморена. Не сакам ноќ да дојде искрено оти знам што ме чека.

Dina911, LoveHope, babydust and 2 others like this.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

:hug::*

Уклучи железо дополнително во таблети или сируп периодов оти ќе почнат вртоглавици наскоро ако продолжи мали.

Dina911 and happygirl like this.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Тешко е многу, синко сношти 2 пати стана, јас веќе се навикнав вака со 2 пати и сега ми е мн полесно врзувам некој сат и јас, а до 10 месеци ми беше вака како што пишиш ти сега, дури на на пола сат стануваше па и на 15 мин (facepalm) и јас ттака си велев ко ќе идеше ноќ, нејќев да се стемни.
    Ќе се среди и кај вас, скокот ќе помини.
    Јас Магнезиум и пренатални витамини пијам цело време, мислам тие ме одржуваја во живот :)
    Денес ќе го носам на доктор, многу му течат мрсули, денес се зелени :envy: мн се нервирам, еве го јади, одвај диши :(

Last edited: Nov 5, 2019
    FreeMind and happygirl like this.
  10. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

11 пати стана ноќеска Антонија. И сите 11 пати бараше да цица. Од тие 11, 4 пати и беше убаво цицање, другото си се заебаваше со цицката. Пробаував да не и дадам ама вришти, фрла и цуцла и прета, се издига, се тегне наназад па нанапред и вика. Значи не плаче туку вика. Сега ја успав и ја гледам, мила моја, ама ноќеска сакав да ја оставам на татко и кој така убаво си рчеше и да си излезам не од соба туку од куќа.

Инаку во спална температурата ни е околу 17-19 степени за спиење. Антонија носи целосни пижамки со стапалца и боди одоздола и ја покривам со тенко ќебенце. Е сега зошто мене ми залади ноќеска ја покрив и неа со подебелко ќебенце. Беба моја се извлекла од ќебето и само на перница спиеше свиткана од тие перничиња ни сантим што не се. Се свиткала попречно на креветчето. Неколку пати јас намести ја убаво и покриј ја, она за 15 секунди ќе се изврти само на перничето и непокриена. Дали и е жешко?

BabyT*, lackygirl and FreeMind like this.
  11. paleska3

paleska3 Популарен член

Еј што читам, па @FreeMind имало повод за славење тука :dance:. Конечно да успееш и да се наспиеш после дооолги месеци. Многу ми е мило, нека потрае променава за секогаш.

И кај мене има една промена на добро, малава денски почна да спие подолго од пола час, сега знае да има две дремки од по саат и пол. Одма е подруго, има време дома да се среди се.
    Сакав да ве прашам дали маливе ви седат во игрална? Меркам да купам една, затоа што неможам веќе никаде да ја оставам. Само на под се тркала, кај и да е ќе се пушти да лази.

BabyT*, FreeMind and lackygirl like this.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Не седи повеќе од 5 мин, јас не купив ми ја подарија. Ја собрав пред некој ден да не ми држи место.

BabyT* and paleska3 like this.
  13. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Мојата седи, најдолго 20 минути до пола саат максимум, таман за да појдам во вц, да јадам, да измијам садови, да и спремам за јадење. И ако е сама си се заигрува, си брмчи, а ако има некој до неа да и прави муабет или само да ја гледа кенка за да ја земеш во раце.

Bupalu and paleska3 like this.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Фала мила да се враќа.

Кај мене оти игралната и е голема е најискористена ствар од кога е купена заедно со кенгурот. Бидејќи се разглобува врата по врата и правам патеки низ станот. Од една отварам и ја насочувам на каде смее да оди. Така да слободно ја оставам внатре, всушност и таму преспива преку ден. Сигурна ми е 100% и можам слободно да одам до тоалет или да фатам нешто кога не кемка да седам до неа. Али се тоа ќе се измени кога ќе се крене на нозе ќе се беси на ограда и нема да ми е сигурна. Така да искрено периодов собираме сили за финишот со проодување. Нека потрае оваа фаза немам проблем никаков :)

15. monik55

monik55 Форумски идол

@FreeMind Браво за малата кукла која после 3 години и даде на мама да поспие.
    Да пишам и јас нешто за мојот немирко,да е жив и здрав ама е прав ѕвер па тек кога ќе прооди.
    Значи и кога спие стои исправен на кревет го легнувам и си продолжува да спие.
    Цело време стои и оди по кревет,имаше обид да се пушти да чекори и лошо падна па беше ѓоко со модрото око.
    Лази како струја,вчера имаше обид да скокне на глава и сега е со модрица на челото.
    На два пати го начекав како стои на хранилката па сега сие врзан цело време кога е во неа.
    Кога го бањам си пие од водата со двете рачиња.
    Прави чао и праќа пољупчиња на сите.
    Значи мојот и кога спие нее безбеден.
    Како пијавица ме шмука и грицка со двете запчиња.
    Веќе цел месец воопшто не цица,градите ми се исушија скроз.

Nina 2014, Dina911, lackygirl and 5 others like this.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Јас едната соба и ја направив игрална. Цела ја послав со сунѓер коцки и ја оградив со маси и табуретки, притоа ги обезбедив ќошевите од масите.
    Лазе, станува и се движи, држејќи се за нив, нема застој. Е сега еднаш во ден ја оставам во дневна да излази ама тогаш сум нон стоп до неа, се мава од украси, и на се се фаќа за да стане, а не е стабилно али чисто да и разбијам монотонија.
    Си праве модринки и рогчиња, паѓа ама така растат децата:nod:

@S.J.Parker јас мислам дека од што мрдаат се откриваат, а не дека му е жешко, стави ја во вреќичка.

paleska3 and S.J.Parker like this.
  17. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Хм,хм,хм.. .....:^)
    Ова ми изгледа како @FreeMind да ви фрлила некоја магија :nod:.
    Го помниш мислењето:
    Не е можно да е случајност!!!!!!!!!!

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Гарант има вртено очи кога не читала и сега тета карма и вика: Кај си ма ти? :rofl::rofl:

(се зезам)

Bupalu, hello-kitty.90 and happygirl like this.
  19. Emilimi

Emilimi Истакнат член

Mami sto gi oducuvate bebinjata od cicanje noke kako gi zaspivate? Kaj mene izgleda nema da jma vreme da se oducuva od premnogu stresen period izminatiov mesec mlekoto mi se namali i sega dojdov do faza da skoro i nemam taka da na sin mi mu dojde toa nagla promena dobar e preku den jade i pie ad ama koga ke dojde vreme za spinje borbi se vodat place do zaogjanje a se probuvam ;(

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Јас имам пишено мојата преку ден цицаше 2 пати и навечер уште 2 пати. Од кога влеговме во скок сакаше цело време на града а млеко нема, првите денови плачеше и еве сега пак ми се врати млекото. Јас не сум спремна да ја одвикнам од цицање, ако си спремна собирај челични нерви. Имат објаснато погре како прават Фри и Лаки.

lackygirl likes this.