Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Добро мајки да ве прашам нешто, кој е по странство знае овде не се практикува крвна слика, ќерката е 5год.нема до сега правено тоа, и сега како јас ќе знам дали детето е анемично или што и да е, ќе речам на докторката она вика па се познава, нема да напредува ако има нешто, и сега син ми 8м.на последната контрола немаше придадено ниту должина ниту кг.ај за тежина имаше стомачен вирус цела недела одбиваше јадење, но должина, нормално ли е да нема ич пораснато? Дали тоа укажува на некоја болест?

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    И јас од другарки по странство знам дека не прават крвна слика и стварно ми е многу чудно ова. Како знаат пример при настика, дали е само настика, дали можеби вирус...

Еве малиот беше анемичен. Значи физички никакви симптоми немаше. Активен, си јадеше, тенот не променет, баш и докторката коа го виде рече дај уште еднаш нека му земат крв, дс поврториме резултсти, не ми изгледа за вака низок хемоглобин.
    и беше ужасно низок и завршивме со терапија 3 месеци.
    без крвна слика како ова би го откриле и знаеле и третирале?
    Ние земавме крв случајно ради вакцина сакав да бидам на чисто...инаку немав никаков сомнеж за нешто да испитувам

На bella.s и danichap им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Ќе следиме детето и доколку имаме некоја сумља они ќе ја разрешат со разговор/преглед. За онака, да знаеме дали е анемично или не, нема да боцкаат, ако има некој друг фактор или болест треба да се елиминираат некои сумљи.
    Мерките не се секогаш точни, може претходниот пат лошо измериле или пак не е доволно период измеѓу и допрва следи периодот со растење....си дошла од контрола ако имало нешто, посебно болест, ќе ти рекла докторката.

Алиса ни при болест не испитуваат за да се видат некои индикации од кои би се заклучило дали можеби е вирус/бактерија/настинка.

На bella.s и Ringishpil_ им се допаѓа ова.
  4. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Мене 300 филма ми вртат низ глава, најмногу ради седењето, не е стабилен, ке го седнам ама само што се пружи да дофати нешто губи рамнотежа. И следниот месец ако е така, на ортопед мораме. Некоја друга мајка има ли со бебе 8м.што уште не седнува, да ми каже кои прегледи се прават, што се презема во такви ситуации, што воопшто значи тоа што уште не седи, сериозно ли е? Со ќерката немавме проблеми и немам поим кога почна да седнува.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Дали сам се исправа за седење од лежечка положба? Дали се труди да прави нешто, да се врти, да лази, да седнува сам? Во принцип, ако сам го прави тоа, за кратко ќе почне стабилно да седи. Ама ако ти го седнуваш и сакаш цврсто сам да седи, нормално дека нема да биде стабилен.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Не е доцна за сам да седне, не си прави филмови. Обично после 8ми месец децата седнуваат сами од лежечка положба. Еве ќерка ми е 7 ипол месеци уште нема седнато сама, ама се напрега, се обидува да се поткрене и сл, па кај и да е ќе седне.

На paleska3 и bella.s им се допаѓа ова.
  7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Сите три на 9 почнаа да седат и лазат а на година проодуваа.

На Spidy и bella.s им се допаѓа ова.
  8. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Ако го ставам на грб или меше се превртува, тоа може, ама ставам играчки пред него не знае да ги дофати..ако му дадам рачиња да стане се поткрева ама да се сврте за седење не.

Педијатарот некна за да го измери го седна на вага, дете почна да си се лула лево десно нема рамнотежа, и вика до сега требало да почне да седи, а по фотки што гледам на тел.и ќерката на 8 не седи, дури после 9ти е седната..ништо, ќе чекам следна контрола па ќе видиме, дај боже се да биде во ред.

Последна измена: 11 ноември 2019
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.183
    Пушти го на земја да го прави тоа. На соодветна подлога, играчки околу него, нека пробува самиот. Можеби е малку мрзлив, па вака ќе се активира повеќе. Секако консултирајте ортопед, видете што ќе ви каже.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  10. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Синко почна сам да седи од 9 месеци,еве сега е 10 месеци и дури сега научидека за да не падне може да се придржи/ потпре со рачето. На 8 мес и моето не беше спремно за седење,ако пробав да го ставам во полуседната положба,си се излизгуваше и легнуваше. Сама не го ставај во седечка позиција,сам ќе си седне. И можеби читаш по нет многу,па дополнотелно се оптеретуваш. Добро си е детето ( секако ти го гледаш и најдобро си познаваш), но верувам дека само си испаничена од искуства на други бебиња. Нели,кога читаш дека има бебиња од 7 мес кои лазат,стојат,седат,се замислуваш зошто и твоето не го прави тоа. Ич не се секирај,не има и такви чии деца малку " покасно" го прават сето тоа. И ние бевме на ортопед на неполни 10 мес,ни рече дека си е супер и дека децата брзо напредуваат,може за еден месец да усоврши и лазење и стоење и одење и до пред годинка да прооди,ако " каснел" досега.

На paleska3, Spidy, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Нормално ли е на бебе да му се ептен ладни обравчињата,ушите и рацете кога го изведувам надвор преку ден? Да не му студи и да настине или е нормално? Штознам па и на мене ми се ладнички образите и рацете кога шетаме :?:
    Му облекувам тренерки доле,боди на кратки,блуза и есенско јакниче или подебела тренерка. Може ептен забегав со прашањево :tmi: ама ај да се осигурам. Не дека сум забегала,ама си кажав,кога е ладно ич не знам за надвор да го облечам.

И уште нешто,какви обувки купувате на деца кои проодуваат?
    Да му купам оние патики кои се меки оддоле,со тие како топчиња ^_^,што немаат ѓон де,кога ќе прооди нема да може да гази надвор со нив. А пак ако купам со ѓон,баш патики,да не утнам па да земам ептен тврди и да не може бебе да оди,ортопед ни рече кога ќе купувам да се лесно свитливи, па не знам какви да барам и каде?

Поглупави прашања до сега немам поставено :tmi:

На Bupalu, FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  12. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Ех глупи. Сите се прашуваме цело време дали е доволно облечено, дали е многу облечено....
    Незнам ни јас точно колку облека е тамн. Денес го шетам по боди на долги, тренерки и есенска јакна.

А за обувки за пропдување баш сега прашував и јас ортопед и исто ми објаснуваше меки вакви онакви и и велам дај кажи ми марка и од каде точно дека стварно незнам да најдам и не сакаше да прави реклами демек и на крај и покажав бебешки кеги и велам: вакви ли треба и ми одговори: е токму такви:D
    Како го раскажав ова, ко скеч од к-15(facepalm)

https://www.k-k.mk/bebeshki-obuvki-za-prooduvaњe-ComCategory48mk

Оние со патент долу. Имаш различни, со врвци, лепенки, крзно, без крзно...

На Bupalu, hello-kitty.90, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Исто и јас барам да видам марка па да земам оти има милион видови, а јас не се разбирам.

Овие на кеги се преслатки.

У врска со анемија не е можно да немал знаци. Тоа не е можно. Остаток не би да се објаснувам се знае што е вирус, што е бактерија како се манифестира итн.

@hello-kitty.90 овде е околу 2 степени искачаме и навечер. Има капа и нараквици, дебела јакна со крзно, боди на долги и блуза. Доле има термо хулахопки и чорапи дебели. И така е во кенгур.
    Како були е црвена во носето и под очите али тоа е убаво и ние сме такви на ладен воздух.

Не заборавајте лицето со масна крема да го мачкате зимно време за надвор. Јас на хип ја користам зелената како желка.

Иначе сакав да кажам дека беба до сега спие. Станува да цица само кај 6/6.30 и спие до 8/9 наутро. Легнува околу 21/21.30. Навистина вака се живее морам да кажам огромна разлика. Друго е навечер да спиеме преку ден нека кемка. Преку ден само една дремка има околу 13/14/15ч.

На Bupalu, paleska3, babydust и 7 други им се допаѓа ова.
  14. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Баш ми е мило што го оправивте спиењето. Мислиш дека смени поради тренирањето или едноставно и дојде време за спиење после 9 месеци?
    Јас се се надевам дека сам ќе смени (waiting)
    И да си кажам,овојпат сум била во право горните кецови само што не излегле,ги чекам да почнат да грепкаат, инаку стојат две бели врвки. Таман да пробијат забите,скокот за 10 дена треба да отиде во мајчина :emo: и се надевам на многу проспиени ноќи :sun: .
    И јас го прашав ортопедот за марка ми рече исто,не сакам реклама да правам,кога го прашав за Кеги,ми рече да добри се и ортопедски,ама многу скапи,не мора такви,може било какво само да не се тврди и лесно да се виткаат кај прстите. Да не тупам мозок,и јас ќе купам вакви,штознам не се којзнае колку скапи,иако не знам обично колку пари се чизмички,патики за бебиња кои стануваат веќе деца :) .
    Како ќе правиме во зима стварно се чудам |( бебе неќе јакна никако да носи,патики/чизми ако треба да облечам вришти се додека не ги соблечеме,капа исто веднаш ја вади,а и шал не верувам да носи зошто лигавка кога му ставам веднаш ја влече и вади .
    Осеќам дека доооолга ќе биде зимава 8)

На Bupalu, paleska3, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Браво Фри, конечно фативте некој ред :) кај нас пак по старо :(
    Баш сакав денес да пишам, сношти спиеше од 22 до 02ч стана и никако не презаспиваше, нејќи ни да цица сега, како да се плаши од нешто и бара светлина и ТВ да му пуштиме, плачеше скоро цело време до 5ч, во 4 му дадов парацетамол, ново му е - плачи и се фрла наназад, да не речам се дрецка, незнам да проценам дали е повеќе од инает или од болка или од двете заедно, долу четворката е набабрена, мислам дека е од неа, му давам осанит и гел го мачкам, незнам што др да правам за да му олеснам, среќа па температурата не крева, ама она плачење :worried: страшно е...нервозно...стресно...никој не спие, мм е секој ден прва смена, јас еве денес сум прва како зомби сме двајцата, синко од 5 до 8ч спиеше. А преку ден ништо од ова не прави, спие убаво, се нервира со непцата ама не вака да плачи како ноќе што прави. А и овие дена и мојов јадач почна да не јади и да ни одбива храна, најмногу сска јогурт попара веројатно го лади на непцата :) Веќе незнам што да мислам, никаов ред не фати а еве 1 год ќе прави за 1 месец....
    @hello-kitty.90 иста приказна за обувки, капи, шалови....

На paleska3, Vaga~, hello-kitty.90 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Мислам дека спие од што е уморна. Преку ден да преспиеш на девет месеци само пола час или 40 мин цел ден има да плачеш за спиење. Е сега преку ден е навистина динамично. Кемка без прекин од 16 до 21 без разлика каде сме. Исто од 12 до 14 уста не затвора не и се прави ништо, не сака ништо и само кемка.

Благодарение на овој ред ручек не е возможно да и дадам. Во тој период е цицка и има појадок и вечера и ужина. За време на ручек плаче. Појадокот на сила го бутам многу мала количина јаде, а вечера цела тегла од ноќните 190.
    Водата ми прави проблем нон стоп сака и фактички останува гладна. Сама пие од чашата со клунче на нук оваа и што да и ставиш чај или цедено овошје пие
    5AAFAD78-56E0-4EE8-B8F8-AB699FC6E7B3.jpeg

Млеко се разбира не.

Цица во 6.30 потоа околу 10, пред заспивање и вечерта пред заспивање.
    Вака така се смалија подоите на четири пет за 24 часа.

На paleska3, lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мене па ме советуваа да нема патент доле, кај што гази.
    Како и да е имаат Кеги добри модели и јас планирам од таму а здравје летен модел адидас од оние како мрежести , да дише кожата.
    За облекување кога излеваме ја облекувам :мајца на рамки или куси, блуза и јакничка/бундичка, доле хулахопки, панталонки и чорапчиња (ако е потопло без хулахопки) и капа.
    Тука е температурата 14,15 степени.

@FreeMind и мојата само од такво пие (читај се долева) вода. Сега и е интересно кога некој од нас пие, она со го зима шишето нејзино и го дига.
    Ама па јаде појадок, ручек, вечера и ужина без проблем.
    Кога вадеше заби по малку јадеше ама пак доволно.

Фри да пробаш со сила една дремка да и направиш преку ден?
    Што знам како, да пробаш ако треба и 1ч успивај, пеј. Нормално ќе кенка, мала е, една дремка и тоа недоволно долга, а сигурно е доста активна со лазење/играње.

На happygirl, lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  18. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    .
    И мене ортопедот ми кажа никако за проодување со патент долу, тука да барам наједноставни што се свитливи напред кај прстињата

На happygirl и BabyT* им се допаѓа ова.
  19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Со јадењево не знам веќе што да правам. Скренав целосно. Значи се одбива, не сака ни да проба. Па на сила и давам по некоја лажичка колку да не е без ич. Ја земам во скут и со едната рака и ги држам рацете и главата во вратот стегната и додека вриска со другата ја ранам. Таа плука мачка по мене, неа, кревети, јас буткам и така барем 100 г да изеде. Денес пак и се развикав после плачев, мака ми беше. Ама ств немам нерви. Па и за преслекување е проблем, плачи, бега, се тегне. Ако има уште едно дете како моево ќе се утешам. Еве 1 г наполни и место повеќе да јади, се повеќе и повеќе одбива и се по насила се раниме. Мм само ме кара, ми вика ќе те замрзаи. Ама секако пробав. Ете ај си викаш сега не сака, после ќе отвра уста. Не и не. А гладна е, значи не може цел ден нишш да не јаде и да не е гладна. Ова како некоја аверзија према храна да има.

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мила а имаш ли пробано во хранилка и да и оставаш парчиња сама да ги носи во уста, воедно и си игра и јади.