Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Bella*

Bella* Популарен член

ајдееее ме покоси сега

2. Bella*

Bella* Популарен член

@thinkerbell али мислам дека си во право дека е рано за тројки,јас па дека првпат на 4 месеци извади прв заб па се си мислам порано доаѓа се кај неа :) читав сега дека тројките после 1 година излегуваат
    ама се изнервирав ако е настинка :| колку многу ја чуваме и вака...
    а топломеров ако не се погоди а толку пари ќе го џитнам у Wc шоља :^)

3. Annath

Annath Форумски идол

Добар си е топломерот. Повеќе од година го имам, не ме разочарал досега. А и полесно е вака. Битно е добро и правилно да измериш, да не се измести детето.

Bella* likes this.
  4. derjus

derjus Истакнат член

9месеци сме забче уште немаме имаме проблем со неспиење одбива да спие преку ден не спие навечер виси на цицка на 15 мин се буди и нон стоп се врти незнам веќе што да правам буквално без сон е детето

5. Spidy

Spidy Форумски идол

@Bella* Не знам зашо толку мака со обичен топломер, јас само таков имам, единствено што чекаш 3-4 минути за резултати, не е брз ко дигиталните. Вака сигурна сум дека е точна температурата, не ми се даваа толку пари за друг топломер. Кога качи температура, преку 20 пати имав измерено во 24часа, стварно не ми е тешко, дури и со нервозно болно дете.

happygirl likes this.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Затоа што како расте се потешко ќе ти стане да ја задржиш, да измериш температура, да го држи правилно, без да го вади,плус кога се болни уште толку ништо не им се погодува. А вака за 3сек имаш точен резултат.

@Bella* ако крева над 38,5 , не се заби.
    Почнуваат настинки и вируси. Зимата е тешка со деца, додека не добијат малку имунитет.

Coco31, Bella* and Spidy like this.
  7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Како правилно?
    Мериш на чело,на средина и на околу 2,3 цм одалеченост и треба воопшто да не мрдне?
    Моето не седи мирно за да можам да му измерам,колку и да му ја држам главата,ми мрднува и различно ми кажува колку пати и да премерувам.
    Го користам само додека спие,знам дека нема да ми мрдне,го местам убаво и мерам точно. Искрено ми олеснува барем за ноќе,со обичен кога мерев одма го осетуваше и вриштеше.

Bella* likes this.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Како што си е на сликата, така. Неколку секунди се во прашање, знам дека не е лесно на дете да му измериш температура, ама со обичен топломер ми е далеку потешко, оти воопшто не седат мирни, а мора да помине време, неколку минути.
    Мене досега не ми покажало погрешно, ама јас не премерувам по десет пати во пет минути. Првиот пат што ќе измерам, тоа. Барем ориентационо да знам дали има или нема температура.

Bella* and hello-kitty.90 like this.
  9. Bupalu

Bupalu Истакнат член

Цуцла :) пробај со цуцла и евентуално со ад едно шише млако не знам дали пие, тоа ќе хо смири и успие, некогаш плачат ради мешето а не знае како да покаже

10. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Си има цуцла он нон стоп. Ама многу е активен,значи се буди и одма истата секунда се исправа или почнува да лази и толку е.:|

Bupalu likes this.
  11. babydust

babydust Популарен член

Не знам каков е овој вирус,ама ова не сум го видела досега.Генерално не ми се разболува многу освен затнато носе 2-3 пати досега.Од вчера вечерта поткашлуваше неколку пати со шлајм,ама ни нос затнат ни ништо.Ноќеска исто.Ќе се закашла дур го искашла шлајмот и толку.Се повеќе кога спие,преку ден скоро ништо.

Е, ама, не било ништо.Денес бевме на педијатар, ја преслуша и кога ми кажа дека почнала да спушта, ми се стемни.Веднаш инхалации,проспан и капки за нос.Рече, вирус било.
    Ајде купувај инхалатор,лекови,шприцови ко избрзумени со мм.Па тоа инхалаторот дур дезинфицираш, па сирупот и капките да дадеш, па ајде маската....Го измалтретирав детево како никогаш до сега, ама само да и пројде.
    Плачка сум, признавам,тешко го примив сето ова.Само да и биде подобро.

А таман ќе се фалев дека и ние се спремаме за роденден...

12. happygirl

happygirl Форумски идол

Здраво друштво, како сте?
    Јас ненаспана, пак. Бебо редовно се буди околу 6/6:30 секое утро и презаспива околу 7:30. Ми крати еден саат од сонот.

Вчера го носевме на педијатар, на мерење и контрола за полни 11 месеци. Имаше гужва и матичната не ни обрна многу внимание. Рече да му давам уште една доза Пико фер и Пико це за железото, ама и кажав дека имам Малтофер дома. Не знаела по колку капки се даваат демек. Дали сте имале искуство вие, по колку капки се дава? Не стигнав вчера да го прочитам упатството.

За курето ми рече обавезно да го однесеме да му го отвори што поскоро.
    Фонтанелата уште ептен малку му е отворена.
    Горе се готови да излезат кецовите и двојките наеднаш, и долу едната двојка.

Се разочарав кога го измери искрено, само 70гр ставил овој месец, и сантим во висина. Висината му е ок, од раѓање до сега има напреднато 25.5цм.
    Ама тежината не верувам дека ќе ја триплира. Докторката вели ништо страшно, важно тој е здрав и весел. Ама што кога ќе прооди, и повеќе ќе троши? Нема залихи бебо мој, манекен е. Не ми е јасно зошто толку малку напреднал, а јаде. Се прашувам каде грешам во исхраната. :(
    Ми рече да почнам да му давам сецкано со пасирано, да има што да преметка во устата, да џвака.

Не ми кажа ништо за обувки какви да земам, а и јас заборавив да прашам.
    Рече да му давам Омега 3. Какви капки давате, на Бебитол?

slavica999, Coco31, babydust and 2 others like this.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

@happygirl погледни од количината на храна колку му е потребно на момакот твој за раст и развој. И за да напредува. Во споредба со твоето моето цел ден не јаде 200г па иде месечно со 500г плус. Твоето јаде зошто млекото твое не му е доволно, моето не јаде оти млекото ја заситува и повеќе од доволно.

Само да не оди во минус прва година друго се е во ред.

Bupalu and babydust like this.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Јас немав многу среќа со чашките со клунчиња. Си пие вода од шише или од обична чаша. Има ли шанса да ја учам да пие со обична цевка или рано е?

15. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Значи и на моево му е вирус. Исто е како што опиша ти. Му правев кс и попладне ќе одиме кај докторката да видиме што ќе каже. Мислев дека се закашлува од шлајм,лиги од забче што му излегува,ама подобро нека го види.
    Преку ден не кашла,носето не е затнато,кашла само кога ќе го ставам да спие и кога ќе стане од спиење,а баш е такво тешко кашлање со секрет.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Моево месо одвај 2 пати неделата јади, не е љубител на месо, а јајце исто 2,3 пати неделата, повеќе е на посно :)
    Ноќеска цела ноќ се отскриваше, а не е жешко в спална, 19 ст е, вреќа нема шанса да му облечам плачи, имам една со ракави и ногавици како скафандер е ама неможи со неа да спие.
    За се протестира сега, нејќи во столот за хранење, а шо убо си седеше, нејќи се да јади како што јадеше, во последно само супа домашна со домашно петле јади, јогурт попара и посни манџички...
    Вчера направи 1 или 2 чекори, сам се пушти, мн беше смешен, како страв да му беше, ама зачекори и после тоа среќен беше па и браво сам си направи :D уште не лази, дефф нема да лази, дирекно на одење ќе оди, така ми личи мене.

pepapa, FreeMind, LoveHope and 3 others like this.
  17. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Мислам не е рано.
    Мојава околу година пиеше со цевка веќе, а кога почнав не се сеќавам баш. Брзо укапира.

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Има врска каква цевка? Да пробувам со обична или некоја поширока да земам? И се мислев пократка ваљда полесно е ќе повлече дури да сфати.
    Кажи кои се финтите :D

lavica82 likes this.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Хмм па јас земав од детските шишиња со цевка што се за возраста соодветни.
    Прво ја гризеше, се чешаше, па кога потегна случајно укапира.

babydust and Spidy like this.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

Моето цица само 3 пати на ден Фри. Млекото не му е главна храна веќе неколку месеци за да се најадува само од него. Сам се одби од ноќните подои пред 2 месеци. Претходно кога му воведов каши веднаш почна да се најадува од оброкот и не бараше да цица, значи веднаш ги замени подоите за појадок, ручек и вечера со оброци.

Инаку не верувам во јако и слабо млеко јас. Мајчиното млеко се приспособува кон потребите на бебето. Не дека е до млекото зошто едно бебе повеќе напредува, а другото помалку. Верувам дека се гените во прашање. И јас и мм сме со нормална висина и килажа, не сме некои крупни, високи луѓе. Нити сме биле крупни бебиња. Ама сепак ми е чудно што толку малку качува, и затоа се плашам да не грешам некаде...

FreeMind, lackygirl and Coco31 like this.